Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Gemeente Dirksland

Verordening werkleeraanbod WIJ gemeente Dirksland 2009

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OverheidsorganisatieGemeente Dirksland
Officiële naam regelingVerordening werkleeraanbod WIJ gemeente Dirksland 2009
CiteertitelVerordening werkleeraanbod WIJ gemeente Dirksland 2009
Vastgesteld doorgemeenteraad
Onderwerpmaatschappelijke zorg en welzijn
Eigen onderwerp

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Geen.

Regelgeving die op deze regeling is gebaseerd (gedelegeerde regelgeving)

Geen.

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerking-

treding

Terugwerkende

kracht tot en met

Datum uitwerking-

treding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

05-11-200901-10-200901-01-2012Verordening werkleeraanbod WIJ gemeente Dirksland 2009

29-10-2009

gemeenteblad 2009, nummer 27

Verordening werkleeraanbod WIJ gemeente Dirksland 2009

Tekst van de regeling

De raad van de gemeente Dirksland;

gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 24 september 2009;

gelet op artikel 147, eerste lid van de Gemeentewet en artikel 12, eerste lid, onderdeel a van de Wet investeren in jongeren;

overwegende dat het noodzakelijk is bij verordening regels te stellen aangaande de inhoud van het werkleeraanbod in het kader van de Wet investeren in jongeren

b e s l u i t :

vast te stellen Verordening werkleeraanbod WIJ gemeente Dirksland 2009. 

Paragraaf 1 Algemene bepalingen

Artikel 1 Begripsomschrijvingen

In deze verordening wordt verstaan onder: a. wet: de Wet investeren in jongeren (WIJ); b. algemeen geaccepteerde arbeid: alle arbeid, niet zijnde arbeid in het kader van de Wet sociale werkvoorziening die algemeen maatschappelijk aanvaard is en niet indruist tegen de openbare orde of goede zeden; c. startkwalificatie: een diploma van een opleiding als bedoeld in artikel 7.2.2, eerste lid, onderdelen b tot en met e, van de Wet educatie en beroepsonderwijs of een diploma hoger algemeen voortgezet onderwijs of voorbereidend wetenschappelijk onderwijs als bedoeld in artikel 7 onderscheidenlijk 8 van de Wet op het voortgezet onderwijs; d. college: het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Dirksland. 

Paragraaf 2 Beleid en financiën

Artikel 2 Opdracht college

  • 1 Het college biedt jongeren die recht hebben op een werkleeraanbod, algemeen geaccepteerde arbeid, ondersteuning bij de arbeidsinschakeling of een voorziening gericht op arbeids-inschakeling aan. 

  • 2 Het college kan het werkleeraanbod ook invullen met een combinatie van algemeen geaccepteerde arbeid, ondersteuning bij de arbeidsinschakeling dan wel één of meerdere voorzieningen. 

  • 3 In afwijking van het tweede lid kan een werkleeraanbod ook bestaan uit een voorbereidingsperiode op een zelfstandig beroep of bedrijf, als bedoeld in artikel 17, zesde lid van de wet. 

  • 4 Het college stemt het werkleeraanbod af op de omstandigheden, krachten en bekwaamheden van de jongere, wiens recht op een werkleeraanbod is vastgesteld. Bij de invulling van het werkleeraanbod onderzoekt het college de mogelijkheden en omstandigheden van de jongere. Zij beziet daarbij tevens in hoeverre de wensen van de jongere bij de invulling van het werkleeraanbod kunnen worden betrokken. 

Artikel 3 Aanspraak op ondersteuning

  • 1 Jongeren die recht hebben op een werkleeraanbod komen in aanmerking voor ondersteuning bij de arbeidsinschakeling en op de naar het oordeel van het college noodzakelijk geachte en beschikbare voorzieningen gericht op arbeidsinschakeling.  

  • 2 Het college doet een werkleeraanbod dat past binnen de criteria die gesteld zijn in deze verordening en de in artikel 4 bedoelde uitvoeringsplannen en beleidsregels. 

Artikel 4 Kaderstelling en uitvoeringsbeleid

  • 1 Het college kan ter nadere uitvoering van deze verordening, gegeven de kaderstelling van de Gemeenteraad als bedoeld in artikel 2 lid 1 van de Participatieverordening gemeente Dirksland 2009, één of meer uitvoeringsplannen vaststellen, waarin wordt aangegeven hoe invulling wordt gegeven aan de door de gemeenteraad gestelde kaders; 

  • 2 Het college legt in beleidsregels vast welke voorzieningen in ieder geval aangeboden kunnen worden alsmede de voorwaarden die daarbij gelden voor zover daarover in deze verordening geen nadere bepalingen zijn opgenomen. 

Artikel 5 Verplichtingen van de jongere

Een jongere die gebruikmaakt van een voorziening is gehouden te voldoen aan de verplichtingen die voortvloeien uit de wet, de Wet structuur uitvoering werk en inkomen, deze verordening, alsmede aan de verplichtingen die het college aan de aangeboden voorziening heeft verbonden.  

Artikel 6 Intrekking werkleeraanbod

Het college kan het werkleeraanbod intrekken of herzien, indien wijziging optreedt in de omstandigheden, krachten of bekwaamheden van de jongere dan wel indien de jongere niet voldoet aan een of meer op hem rustende verplichtingen als bedoeld in hoofdstuk 5 van de wet en hem dit te verwijten valt.

 

Paragraaf 3 Subsidies en vergoedingen

Artikel 1 Loonkostensubsidie

  • 1 Het college kan aan werkgevers die met een jongere een arbeidsovereenkomst aangaat of die een jongere aanstellen als ambtenaar, een subsidie verstrekken; 

  • 2 De subsidie wordt alleen verstrekt indien hierdoor de concurrentieverhoudingen niet onverantwoord worden beïnvloed en er geen verdringing plaatsvindt; 

  • 3 Gelet op de “Beleidsaanbevelingen van belang voor het opstellen van gemeentelijke reïntegratieverordeningen van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid” in het kader van de Wet werk en bijstand worden op voorhand geen bedrijven of instelling van loonkostensubsidie uitgesloten, vermits de arbeid die wordt aangeboden als algemeen geaccepteerd kan worden beschouwd. 

Artikel 8 Subsidieplafonds en plafonds betreffende voorzieningen

  • 1 Het college kan een of meer subsidieplafonds- of plafonds betreffende voorzieningen vast-stellen;  

  • 2 Bij bereiking van de in lid 1 bedoelde plafonds wordt een naar het oordeel van het college passende ondersteuning aangeboden. 

Artikel 9 Onkostenvergoeding

Het college kan de jongere die bij het aanvaarden van arbeid of het deelnemen aan een voorziening noodzakelijke onkosten maakt een vergoeding verstrekken, voor zover geen beroep op een voorliggende voorziening wordt of kan worden gedaan.

 

Paragraaf 4 Slotbepalingen

Artikel 10 Hardheidsclausule

Het college kan in bijzondere gevallen ten gunste van de belanghebbende afwijken van de bepalingen in deze verordening, indien toepassing van de verordening tot onbillijkheden van zwaarwegende aard leidt.  

Artikel 11 Inwerkingtreding

Deze verordening treedt in werking op de eerste dag na die van haar bekendmaking en werkt terug tot en met 1 oktober 2009.

 

Artikel 12 Citeertitel

Deze verordening wordt aangehaald als: Verordening werkleeraanbod WIJ gemeente Dirksland 2009.

Aldus vastgesteld in de openbare vergadering van de raad van de gemeente Dirksland, gehouden op 29 oktober 2009.

De griffier                                                        De voorzitterP.J. de Pagter                                                drs. S. Stoop