Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Gemeente Dirksland

Verordening op de uitgangspunten voor het financieel beleid, alsmede voor het financieel beheer en voor de inrichting van de financiële organisatie van de gemeente Dirksland

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OverheidsorganisatieGemeente Dirksland
Officiële naam regelingVerordening op de uitgangspunten voor het financieel beleid, alsmede voor het financieel beheer en voor de inrichting van de financiële organisatie van de gemeente Dirksland
CiteertitelFinanciële beheersverordening gemeente Dirksland
Vastgesteld doorgemeenteraad
Onderwerpfinanciën en economie
Eigen onderwerp

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Geen.

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

Gemeentewet

Regelgeving die op deze regeling is gebaseerd (gedelegeerde regelgeving)

Geen.

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerking-

treding

Terugwerkende

kracht tot en met

Datum uitwerking-

treding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

01-01-201301-01-2013intrekking

02-01-2013

Huis-aan-huiskrant Groot Goeree-Overflakkee, 08-01-2013

Z – 13-00337
18-07-200801-01-200801-01-2013Nieuwe regeling

10-01-2008

Gemeenteblad, 2008, 20

2008-VII-13a

Tekst van de regeling

De raad van de gemeente Dirksland;

 

gelet op het bepaalde in artikel 212 van de Gemeentewet;

 

b e s l u i t :

 

vast te stellen: de Verordening op de uitgangspunten voor het financieel beleid, alsmede voor het financieel beheer en voor de inrichting van de financiële organisatie van de gemeente Dirksland.

 

Titeldeel 1

Artikel 1 Definities

In deze Verordening wordt verstaan onder:

a. dienst: iedere organisatorische eenheid binnen de gemeentelijke organisatie die als zodanig een eigen rechtstreekse verantwoordelijkheid aan het college heeft;

b. administratie: het systematisch verzamelen, vastleggen, verwerken en verstrekken van informatie ten behoeve van het besturen, het functioneren en het beheersen van (onderdelen van) de organisatie van de gemeente Dirksland en ten behoeve van de verantwoording die daarover moet worden afgelegd;

c. financiële administratie: het onderdeel van de administratie dat omvat het systematisch maken en het verwerken van aantekeningen betreffende de financiële gegevens van (onderdelen van) de organisatie van de gemeente Dirksland, teneinde te komen tot een goed inzicht in:

1. de financieel-economische positie;

2. het financiële beheer;

3. de uitvoering van de begroting;

4. het afwikkelen van vorderingen en schulden;

5. alsmede tot het afleggen van rekening en verantwoording daarover.

d. administratieve organisatie: het stelsel van organisatorische maatregelen gericht op het tot stand brengen en het in stand houden van de goede werking van de bestuurlijke en ambtelijke informatieverzorging, ten behoeve van de verantwoordelijke leiding;

e. financieel beheer: het uitoefenen van bestuur over en toezicht op het beheer van middelen en het uitoefenen van rechten van de gemeente Dirksland.

f. rechtmatigheid: het in overeenstemming zijn met geldende wet- en regelgeving, waaronder gemeentelijke raadsverordeningen en raadsbesluiten.

g. doelmatigheid: het realiseren van bepaalde prestaties met een zo beperkt mogelijke inzet van middelen.

h. doeltreffendheid: de mate waarin de beoogde maatschappelijke effecten van het beleid ook daadwerkelijk worden behaald.

i. het college: het college van burgemeester en wethouders.

 

Titeldeel 1 Begroting en verantwoording

Afdeling 1 Kaderstellen
Artikel 2 Programmabegroting
  • 1 Indien gewenst, stelt de raad bij de aanvang van de nieuwe raadsperiode de programma-indeling vast.

     

     

  • 2 De raad stelt per programma vast:

    a. Wat willen wij bereiken? (de beoogde maatschappelijke effecten);

    b. Wat willen wij doen? (de te leveren goederen en diensten);

    c. Wat mag het kosten? (de baten en de lasten);

     

  • 3 De raad stelt, met de vaststelling van de programmabegroting, de indicatoren, bedoeld in het tweede lid, vast.

     

  • 4 Het college draagt zorg voor het verzamelen en vastleggen van gegevens over de geleverde goederen en diensten en de maatschappelijke effecten, opdat de doelmatigheid en doeltreffendheid van het beleid, zoals vastgesteld door de raad, kunnen worden getoetst. 

Artikel 3 Producten
  • 1 Bij iedere begroting en jaarstukken wordt een overzicht gegeven van de toedeling van de producten uit de productenraming aan de programma's.

     

  • 2 De onderverdeling van de programma's in de producten staat voor de raadsperiode vast, tenzij er dringende redenen zijn tot wijzigen. Wijzigingen worden bij de begroting expliciet gemeld. 

Artikel 4 Kaders begroting

Het college biedt ter behandeling in de raadsverga-dering van juni een nota aan over de kaders voor het volgende begrotingsjaar en de drie opvolgende jaren. In deze nota worden de bevindingen betrok-ken uit de rapportage van de begrotingsuitvoering bedoeld in artikel 5 en de jaarstukken bedoeld in artikel 7.

 

Afdeling 1 Uitvoering
Artikel 5 Uitvoering begroting
  • 1 Het college draagt zorg voor regels die bewerkstelligen dat de uitvoering van de begroting rechtmatig, doelmatig en doeltreffend verloopt.

     

  • 2 Het college draagt ten aanzien van de productenraming er zorg voor dat:

    a. de lasten en baten, door middel van kostentoerekening, eenduidig zijn toegewezen aan de producten van de productenraming;

    b. de budgetten uit de productraming en kredieten voor investeringen passen binnen de kaders zoals geautoriseerd bij de vaststelling van de begroting;

    c. de lasten van de producten niet dusdanig worden overschreden dat de realisatie van andere producten binnen hetzelfde programma onder druk komt.

    d. het saldo van de externe lasten en baten van de programma's, zoals geautoriseerd in de (gewijzigde) begroting, niet worden overschreden. 

Afdeling 1 Rapportage en Verantwoording
Artikel 6 Tussentijdse rapportage en informatie
  • 1 Het college informeert de raad door middel van tussentijdse rapportages over de realisatie van de begroting van de gemeente over de eerste drie maanden en de eerste negen maanden van het lopende boekjaar.

     

     

  • 2 De tussenrapportages worden aan de raad aangeboden op de volgende tijdstippen:

    a. de driemaands-rapportage ter behandeling in de raadsvergadering van juni;

    b. de negenmaands-rapportage ter behande-ling in de raadsvergadering van december;

     

  • 3 De inrichting van de tussentijdse rapportages sluit aan bij de programma-indeling van de begroting.

     

  • 4 De rapportages gaan in op afwijkingen, zowel wat betreft de lasten, de geleverde goederen en diensten en indien daar aanleiding voor is de maatschappelijke effecten. In de rapportages wordt in ieder geval aandacht besteed aan:

    a. de voortgang van de in de begroting gestelde doelen;

    b. de ontwikkeling van de baten en lasten. 

Artikel 7 Jaarstukken
  • 1 Het college draagt zorg voor een adequate vertaling van de verantwoording van de diensten naar de productenrealisatie en naar de programmaverantwoording.

     

  • 2 Het college legt verantwoording af over de uitvoering van de programma's. In de verantwoording geeft het college aan:

    a. wat bereikt is;

    b. welke goederen en diensten geleverd zijn;

    c. wat de kosten zijn.

     

  • 3 De raad bepaalt aan de hand van de uitvoering van de programma's of de beleidsdoelen van de programma's bijstelling behoeven.

     

Titeldeel 2 Financiële positie

Afdeling 1 Kaderstellen
Artikel 8 Financiële positie
  • 1 Het college draagt er zorg voor, dat het beleid waartoe de raad heeft besloten, in de uiteenzetting van de financiële positie en de meerjarenramingen is opgenomen.

     

     

  • 2 De raad autoriseert met het vaststellen van de programmabegroting, de financiële positie en de investeringskredieten voor dat begrotingsjaar.  

Artikel 9 Waardering en afschrijving vaste activa

Het college biedt tenminste eens in de vier jaar een (bijgestelde) nota waardering, activering en afschrijving aan.

Artikel 10 Lokale heffingen

Het college biedt tenminste eens in de vier jaar een (bijgestelde) nota lokale heffingen aan.

 

Artikel 11 Weerstandsvermogen en risicomanagement

Het college biedt tenminste eens in de vier jaar een (bijgestelde) nota weerstandsvermogen en risicomanagement aan.

 

Artikel 12 Onderhoud kapitaalgoederen

In de paragraaf onderhoud kapitaalgoederen van de programmabegroting en het jaarverslag wordt een statusoverzicht opgenomen van het onderhoud van de gemeentelijke kapitaalgoederen.

 

Artikel 13 Financiering

Bij de begroting en de jaarstukken doet het college in de paragraaf financiering in ieder geval verslag van de financieringsfunctie.

 

Artikel 14 Bedrijfsvoering
  • 1 Het college geeft in de paragraaf bedrijfsvoering van de begroting en het jaarverslag in algemene zin aan, de stand van zaken en de beleidsvoornemens ten aanzien van de bedrijfsvoering.

     

  • 2 Het college rapporteert in de bedrijfsvoeringparagraaf van de begroting en jaarstukken over de voortgang van de onderzoeken naar doelmatigheid en doeltreffendheid, bedoeld in artikel 213a Gemeentewet. 

Artikel 15 Verbonden partijen

In de programmabegroting en het jaarverslag wordt bij de paragraaf verbonden partijen ingegaan op nieuwe verbonden partijen, het beëindigen van bestaande verbonden partijen, het wijzigen van verbonden partijen en eventuele problemen bij bestaande verbonden partijen.

 

Artikel 16 Grondbeleid

In de programmabegroting en het jaarverslag wordt bij de paragraaf grondbeleid ingegaan op de ontwikkeling van de verschillende exploitatieplannen.

 

Artikel 17 Verstrekking welzijnssubsidies

Het college biedt tenminste eens in de vier jaar een (bijgestelde) nota verstrekking gemeentelijke welzijnssubsidies aan. De nota bevat het kader voor de verstrekking van gemeentelijke welzijnssubsidies en een overzicht van de toegekende gemeentelijke welzijnssubsidies.

 

Titeldeel 3 Financiële organisatie en administratie

Artikel 18 Administratie

De administratie is zodanig van opzet en werking, dat zij in ieder geval dienstbaar is voor:

1. het sturen en het beheersen van activiteiten en processen in de gemeente als geheel en in de diensten;

2. het verstrekken van informatie over ontwikkelingen in de omvang van registergoederen, kapitaalgoederen, voorraden, vorderingen en schulden, enzovoorts;

3. het verschaffen van informatie aan de budgethouders en voor het maken van kostencalculaties;

4. het bevorderen van de rechtmatigheid, de doelmatigheid en de doeltreffendheid van het gevoerde bestuur in relatie tot de gestelde beleidsdoelen, de begroting en ter zake geldende wet- en regelgeving;

 

Artikel 19 Financiële administratie

Het college draagt er zorg voor dat:

1. de inrichting en de werking van de financiële administratie voldoen aan het Besluit begroting en verantwoording provincies en gemeenten en andere relevante wet- en regelgeving;

2. de vereiste informatie verstrekt wordt aan het CBS, het Rijk, de Provincie en de Europese Unie, alsmede aan andere instellingen die specifieke verantwoordingsverplichtingen opleggen aan gemeenten.

 

Artikel 20 Financiële organisatie

Het college draagt de zorg voor en legt (in een besluit) vast:

1. een eenduidige indeling van de gemeentelijke organisatie en een eenduidige toewijzing van de gemeentelijke taken aan de diensten;

2. een adequate scheiding van taken, functies, bevoegdheden en verantwoordelijkheden, zodat aan de eisen van interne controle wordt voldaan en de betrouwbaarheid van de verstrekte informatie aan beleids- en beheersorganen is gewaarborgd;

3. de verlening van mandaten en volmachten voor het aangaan van verplichtingen ten laste van de toegekende budgetten en investeringskredieten;

4. de regels voor de opdrachtverlening en de verrekening van leveringen tussen de diensten van de gemeente;

5. de te maken afspraken met de diensten over de te leveren prestaties, de daarvoor beschikbare middelen en de wijze en frequentie van rapportage over de voortgang van de activiteiten en uitputting van middelen;

6. de regels voor de verlening van décharge over het gevoerde beheer van de diensten.

 

Artikel 21 Aanbesteding en inkoop

Het college draagt de zorg voor en legt (in een besluit) vast de interne regels (protocol) voor de inkoop en aanbesteding van werken en diensten. De regels waarborgen dat wordt gehandeld in overeenstemming met de gemeentelijke verordeningen en de geldende regels van andere overheden en de regels ter zake van de Europese Unie.

 

Artikel 22 Subsidieverstrekking en steunverlening

Het college draagt zorg voor en legt (in een besluit) vast de interne regels (protocol) voor de toekenning en steunverlening aan ondernemingen en subsidies. De regels waarborgen dat wordt gehandeld in overeenstemming met de regels ter zake van de Europese Unie en de subsidieverordening van de gemeente Dirksland.

Titeldeel 4 Slotbepalingen

Artikel 23 Inwerkingtreding

Deze verordening treedt in werking op de dag na de bekendmaking en met terugwerkende kracht op 1 januari 2008. Op dat tijdstip vervalt de "Financiële beheersverordening gemeente Dirksland" zoals vastgesteld op 23 februari 2006.

 

Aldus vastgesteld in de openbare vergadering van de raad van de gemeente Dirksland, gehouden op 10 juli 2008.

 

De griffier,                         De voorzitter,

P.J. de Pagter.                 drs. S. Stoop.