Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Gemeente Eijsden

Verordening tot regeling van de toekenning van gemeentelijke onderscheidingen

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OverheidsorganisatieGemeente Eijsden
Officiële naam regelingVerordening tot regeling van de toekenning van gemeentelijke onderscheidingen
CiteertitelVerordening tot regeling van de toekenning van gemeentelijke onderscheidingen
Vastgesteld doorgemeenteraad
Onderwerpalgemeen
Eigen onderwerpVeiligheid en bestuur

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Deze verordening is vervangen door de verordening gemeentelijke onderscheidingen gemeente Eijsden-Margraten 2012.

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

Gemeentewet, art. 168

Regelgeving die op deze regeling is gebaseerd (gedelegeerde regelgeving)

Geen.

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerking-

treding

Terugwerkende

kracht tot en met

Datum uitwerking-

treding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

01-06-201201-06-2012intrekking

14-06-2012

De Etalage, 26-09-2012

12IN002420
08-07-199201-06-2012nieuwe regeling

07-07-1992

Onbekend.

Onbekend.

Tekst van de regeling

Intitulé

Verordening tot regeling van de toekenning van gemeentelijke onderscheidingen

De raad der gemeente Eijsden;

overwegende dat het wenselijk is aan natuurlijke personen danwel rechtspersonen die zich jegens de Eijsdense gemeenschap zeer verdienstelijk hebben gemaakt danwel op enig terrein van het maatschappelijk leven der gemeente blijk hebben gegeven van bijzondere burgerzin een gemeentelijke onderscheiding te kunnen toekennen;

gezien het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 24 juni 1992;

medegezien het advies van de commissie Ruimtelijke Ordening c.a. d,d. 17 juni 1992;

gelet op artikel 168 van de gemeentewet;

BESLUIT:

vast te stellen de navolgende:"Verordening tot regeling van de toekenning van gemeentelijke onderscheidingen"

Artikel 1

  • 1. Aan personen. die daarvoor krachtens de bepalingen dezer verordening in aanmerking komen, kan bij wijze van onderscheiding worden toegekend het ereburgerschap der gemeente Eijsden.

  • 2. Aan personen en verenigingen, die daarvoor krachtens de bepalingen dezer verordening in aanmerking komen, kan bij wijze van onderscheiding worden toegekend de erepenning in zilver der gemeente Eijsden.

Artikel 2

De toekenning van het ereburgerschap geschiedt bij besluit van de raad op voorstel van burgemeester en wethouders en de toekenning van de erepenning in zilver geschiedt door burgemeester en wethouders.

Artikel 3

  • 1. Het ereburgerschap kan worden toegekend als blijk van waardering en dankbaarheid, zowel aan ingezetenen als aan niet- ingezetenen der gemeente, die zich jegens de Eijsdense gemeenschap op zeer uitzonderlijke wijze verdienstelijk hebben gemaakt.

  • 2. Ten bewijze van deze onderscheiding wordt aan de begiftigde een oorkonde, alsmede de erepenning in goud der gemeente uitgereikt.

Artikel 4

Indien zeer bijzondere redenen daartoe aanleiding geven, kan de raad op voorstel van burgemeester en wethouders de begiftigde van het ereburgerschap vervallen verklaren.

Artikel 5

  • 1. De erepenning in zilver kan worden toegekend als blijk van waardering en erkentelijkheid, zowel aan ingezetenen als aan niet— ingezetenen der gemeente, die zich jegens de gemeente of de plaatselijke gemeenschap algemeen erkende bijzondere verdiensten hebben verworven.

  • 2. Deze penning kan eveneens worden toegekend, zowel aan ingezetenen als aan niet- ingezetenen, die op enig terrein van het maatschappelijk leven der gemeente blijk hebben gegeven van bijzondere burgerzin.

Artikel 6

De erepenning in zilver kan verder worden toegekend aan een al dan niet in deze gemeente gevestigde vereniging, welke door haar werkzaamheden op enig terrein van het maatschappelijk leven der gemeente op uitzonderlijke, onderscheidenlijk op zeer bijzondere wijze, hebben voorzien in bepaalde maatschappelijke noden of behoeften.

Artikel 7

  • 1. De erepenning der gemeente Eijsden draagt aan de ene zijde een voorstelling van het gemeentewapen en aan de andere zijde een symbolische voorstelling met tekst ter aanduiding van de onderscheiding.

  • 2.De vormgeving, uitvoering en afmetingen van de erepenning worden voor het overige door burgemeester en wethouders bepaald.

Artikel 8

  • 1. Van elke toekenning van het ere- burgerschap of van de erepenning in zilver wordt door burgemeester en wethouders aantekening gehouden in een register, waarvan vorm en indeling door hen worden vastgesteld.

  • 2. Van de inschrijving van de toekenning van een erepenning in zilver ontvangt de begiftigde een gewaarmerkt uittreksel uit het in het vorige lid bedoelde register.

Artikel 9

  • 1. Burgemeester en wethouders bepalen, voor zover in deze verordening hieromtrent niets is voorgeschreven, de datum, het tijdstip en de wijze, waarop een onderscheiding aan de begiftigde wordt uitgereikt.

  • 2. De uitreiking van de oorkonde en de erepenning in goud als blijk van het toegekende ere- burgerschap geschiedt zo mogelijk in een plechtige zitting van de raad.

Artikel 10

Deze verordening treft in werking op de dag na die van vaststelling;

Aldus besloten in de openbare vergadering van de raad der gemeente Eijsden van 7 juli 1992

De raad voornoemd

De secretaris, Voorzitter,