Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Gemeente Middelharnis

Winkeltijdenverordening

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OverheidsorganisatieGemeente Middelharnis
Officiële naam regelingWinkeltijdenverordening
CiteertitelWinkeltijdenverordening Middelharnis 2007
Vastgesteld doorgemeenteraad
Onderwerpopenbare orde en veiligheid
Eigen onderwerpOpenbare orde en veiligheid

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Regeling vervangt Verordening Winkeltijdenwet 1997

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

  1. Gemeentewet, art. 149
  2. Winkeltijdenwet

Regelgeving die op deze regeling is gebaseerd (gedelegeerde regelgeving)

Geen

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerking-

treding

Terugwerkende

kracht tot en met

Datum uitwerking-

treding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

21-11-2007Nieuwe regeling

07-06-2007

Ons Eiland, 13-11-2007

Besluitnummer: 8
21-11-200709-01-2013Nieuwe regeling

07-06-2007

Ons Eiland, 13-11-2007

Besluitnummer: 8

Tekst van de regeling

De raad van de gemeente Middelharnis;

gelezen het voorstel van het college van 1 mei 2007;

gelet op artikel 149 van de Gemeentewet en op de bepalingen van de Winkeltijdenwet;

b e s l u i t:

vast te stellen de Winkeltijdenverordening Middelharnis 2007

artikel 1 Begripsbepalingen

In deze verordening wordt verstaan onder:a. de wet: de Winkeltijdenwet;b. feestdagen: Nieuwjaarsdag, tweede Paasdag, Hemelvaartsdag, tweede Pinksterdag, eerste Kerstdag en tweede Kerstdag;c. het college: het college van burgemeesters en wethouders.

artikel 2 Overdracht van de ontheffing

  • 1 Ontheffingen op grond van deze verordening zijn overdraagbaar na verkregen toestemming van het college.

  • 2 In geval van voorgenomen overdracht van de in het eerste lid bedoelde ontheffingen doet de houder van de ontheffing hiervan binnen vijf dagen schriftelijk mededeling aan het college onder vermelding van de naam en het adres van de voorgestelde rechtverkrijgende.

artikel 3 Beslistermijn

  • 1 Het college beslist op een aanvraag binnen zes weken na ontvangst.

  • 2 Het college kan de beslissing voor ten hoogste zes weken verdagen.

artikel 4 Intrekken of wijzigen van de ontheffing

Het college kan een ontheffing intrekken of wijzigen indien:a. ter verkrijging daarvan onjuiste of onvolledige gegevens zijn verstrekt;b. op grond van een verandering van de omstandigheden of inzichten opgetreden na het verlenen van de ontheffing, moet worden aangenomen dat intrekking of wijziging wordt gevorderd door het belang of de belangen ter bescherming waarvan de ontheffing is vereist;c. het gebruik van de winkel of de uitoefening van een bedrijf anders dan in een winkel op basis van de ontheffing gevaar oplevert voor de openbare orde, de veiligheid of het woon- en leefklimaat ter plaatse;d. de aan de ontheffing verbonden voorschriften en beperkingen niet zijn of worden nagekomen;e. van de ontheffing geen gebruik wordt gemaakt binnen een daarin gestelde termijn of, bij gebreke van een dergelijke termijn, binnen een redelijke termijn;f. de houder of zijn rechtverkrijgende dit verzoekt.

artikel 5 Zon- en feestdagenregeling

  • 1 De verboden, vervat in artikel 2, eerste lid, onder a en b van de wet, gelden niet op ten hoogste twaalf, door het college aan te wijzen, zon- en feestdagen per kalenderjaar.

  • 2 De in het eerste lid bedoelde bevoegdheid geldt voor elk deel van de gemeente afzonderlijk.

artikel 6 Openstelling van avondwinkels op zon- en feestdagen, 4 mei en 24 december

  • 1 Het college kan op aanvraag ontheffing verlenen van:a. de in artikel 2, eerste lid, onder a en b van de wet vervatte verboden ten behoeve van winkels, die gesloten zijn op de in die verboden bedoelde zon- en feestdagen tussen 0.00 uur en 16.00 uur;b. de in artikel 2, eerste lid onder c van de Wet vervatte verboden van winkelopenstelling op werkdagen van het wettelijk sluitingsuur van 22:00 uur tot 00:00 uur.

  • 2 Het college kan voor ten hoogste één winkel ontheffing verlenen.

  • 3 Aan de ontheffing worden de volgende voorschriften verbonden:a. de winkel dient gesloten te zijn tussen 0.00 uur en 16.00 uur;b. er dienen uitsluitend of hoofdzakelijk eet- en drinkwaren te worden verkocht, met uitzondering van sterke drank als bedoeld in artikel 1, eerste lid, van de Drank- en Horecawet.

  • 4 De ontheffing kan worden geweigerd indien de woon- en leefsituatie of de openbare orde in de omgeving van de winkel op ontoelaatbare wijze nadelig wordt beïnvloed door de openstelling van de winkel.

artikel 7 Verbod straatverkoop bepaalde goederen op zon- en feestdagen

Het college kan bepalen dat de vrijstelling genoemd in artikel 12 van het Vrijstellingenbesluit Winkeltijdenwet niet geldt voor de gehele gemeente of voor een of meer delen van de gemeente.

artikel 8 Ontheffing werkdagen, zon- en feestdagen eetwinkels

  • 1 Winkels die gebruik maken van de vrijstelling ex. artikel 10 onder b mogen op zondagen niet geopend zijn na de sluitingstijd die in de Algemene Plaatselijke Verordening is vastgesteld voor avondzaken.

  • 2 De in artikel 2, eerste lid onder c van de wet genoemde verboden gelden niet voor winkels waar uitsluitend maaltijden, voor directe consumptie geschikte eetwaren, (al dan niet alcoholhoudende) dranken en door middel van een automaat tabak- en tabaksproducten, middelen ter voorkoming van zwangerschap en damesverband plegen te worden verkocht vanaf het op werkdagen wettelijke sluitingsuur van 22:00 uur tot de in de Algemene Plaatselijke Verordening genoemde sluitingstijd voor avondzaken.

artikel 9 Ontheffing zon- en feestdagenregeling voor afzonderlijke situaties

  • 1 Het college kan ontheffing verlenen van de in artikel 2 van de wet vervatte verboden, voor zover deze betrekking hebben op de zondag, Nieuwjaarsdag, tweede Paasdag, Hemelvaartsdag, tweede Pinksterdag en eerste of tweede Kerstdag, ten behoeve van:a. bijzondere gelegenheden van tijdelijke aard;b. het uitstallen van goederen.

  • 2 De in het eerste lid genoemde ontheffing kan worden verleend in geval van: feestelijkheden, bijeenkomsten, veilingen, beurzen, kunstateliers en galeries.

artikel 10 Ontheffing werkdagen tussen 22:00 uur en 06:00 uur voor afzonderlijke situaties

  • 1 Het college kan op aanvraag ontheffing verlenen van de verboden van artikel 2 van de wet, voor zover deze betrekking hebben op werkdagen.

  • 2 De ontheffing kan worden geweigerd indien de woon- en leefsituatie of de openbare orde in de omgeving van de winkel op ontoelaatbare wijze nadelig wordt beïnvloed door de openstelling van de winkel.

artikel 11 Intrekking

Bij de inwerkingtreding van onderhavige verordening wordt de Verordening Winkeltijdenwet 1997, zoals vastgesteld op 6 november 1997 ingetrokken.

artikel 12 Inwerkingtreding

Deze verordening treedt in werking met ingang van de achtste dag na die van de bekendmaking.

Ondertekening

Aldus vastgesteld in de openbare vergadering van de raadvan de gemeente Middelharnis op 7 juni 2007.

De secretaris,                                        De voorzitter,

P.W. Berrevoets-Ringelberg.              G. de Vries-Hommes.

1 Artikelsgewijze toelichting Verordening winkeltijden Middelharnis

Artikel 2 Overdracht van de ontheffingDe bepaling bindt de overdracht van de ontheffing aan de toestemming van het college. Deze tussenkomst geeft het college de gelegenheid om inzicht te krijgen in de handel en wandel van de opvolger.

Artikel 5 Zon- en feestdagenregelingOp maximaal 12 zon- en feestdagen per jaar kan afgeweken worden van het sluitingsverbod. Het college hebben deze bevoegdheid gedelegeerd gekregen van de gemeenteraad. Het college zijn voornemens om bij het gebruik maken van deze bevoegdheid tweede Paasdag en tweede Pinksterdag aan te wijzen als dagen waarop de winkelsluiting niet geldt. Voor de toepassing van het artikel kan de gemeente in afzonderlijke delen gesplitst worden.

Artikel 6 Openstelling van avondwinkel(s) op zon- en feestdagen, 4 mei en 24 decemberHet afwijkende openstellingsregime op zon- en feestdagen maakt het noodzakelijk voor avondwinkels die op werkdagen tot 22.00 uur, of met ontheffing tot latere tijdstippen geopend zijn en waar hoofdzakelijk eet- en drinkwaren worden verkocht een afzonderlijke regeling in de verordening op te nemen. Met deze regeling wordt het mogelijk dat de avondwinkel ook op zondagavond, de avond van een feestdag, de avond van 4 mei en de avond van 24 december open kan zijn.

Artikel 7 Verbod straatverkoop van bepaalde goederen op zon- en feestdagenDe straatverkoop van voor directe consumptie geschikte eetwaren en alcoholvrije dranken is krachtens artikel 12 van het Vrijstellingenbesluit Winkeltijdenwet toegestaan op zon- en feestdagen. Op grond van artikel 7 van de verordening kunnen het college bepalen dat die vrijstelling niet geldt voor de gemeente of een deel van de gemeente.

Artikel 8 Ontheffing werkdagen, zon- en feestdagen eetwinkelsSommige zaken waar voor directe consumptie geschikte etenswaren, maaltijden en dranken kunnen worden afgehaald, zoals een snackbar, shoarmazaak etc., zijn winkels in de zin van de Winkeltijdenwet en zijn dus gebonden aan beperkte openingstijden, terwijl restaurants ruimere openingstijden kennen. Om de openingstijden van winkels als bedoeld in dit artikel, voor zover mogelijk, gelijk te trekken met avondzaken als bedoeld in de algemene plaatselijke verordening is dit artikel opgenomen. Het houdt in dat dergelijke winkels op werkdagen langer open mogen zijn. Als een dergelijke winkel ook op zondag open wil zijn mag er geen alcoholhoudende drank verkocht worden (ook niet op werkdagen) en ook in dat geval geldt de sluitingstijd als die is opgenomen voor avondzaken.

Artikel 9 Ontheffing zon- en feestdagenregeling voor afzonderlijke situaties.Het artikel is gebaseerd op artikel 4, tweede lid, van de wet. In door de raad bij verordening aangewezen situaties (feestelijkheden, bijeenkomsten, veilingen, beurzen, kunstateliers en galeries) kunnen het college ontheffing verlenen van verbodsbepalingen. Het stellen van voorschriften en beperkingen is mogelijk.

Artikel 10 Ontheffing werkdagen tussen 22:00 uur en 06:00 uur voor afzonderlijke situatiesArtikel 7 van de Winkeltijdenwet geeft de mogelijkheid de openingstijden op werkdagen tussen 22.00 uur en 06.00 uur te reguleren. Dat kan door gebieden aan te wijzen waarin het verbod niet geldt of door vormen van detailhandel aan te wijzen waarvoor het verbod niet geldt. Ook kan in afzonderlijke gevallen ontheffing worden verleend.De verordening gaat ervan uit dat voor de nachtelijke openstelling de ontheffing het belangrijkste instrument is. Per geval is dan een afweging te maken of de gewensteopenstelling zich verhoudt met belangen van de woon- en leefomgeving en de openbare orde.De vrijstellingen en ontheffingen kunnen onder beperkingen en voorschriften worden verleend.In het Vrijstellingenbesluit is voor een aantal overige vormen van detailhandel alleen de openstelling op zon- en feestdagen geregeld. De openstelling van deze vormen van detailhandel op de uren tussen 10 uur 's avonds en zes uur in de ochtend op werkdagen wordt door de verordeningsbepaling geregeld.