Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Deelgemeente Amsterdam - Nieuw-West

Uitwerkingsbesluit Kunst en Cultuur stadsdeel Nieuw-West

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OverheidsorganisatieDeelgemeente Amsterdam - Nieuw-West
Officiële naam regelingUitwerkingsbesluit Kunst en Cultuur stadsdeel Nieuw-West
CiteertitelUitwerkingsbesluit Kunst en Cultuur stadsdeel Nieuw-West
Vastgesteld doorgedelegeerde functionaris
Onderwerpfinanciën en economie
Eigen onderwerpCultuur, sport en recreatie

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Deze regeling is terug te vinden onder de regelingencollectie van de gemeente Amsterdam

Datum ondertekening inwerkingtredingsbesluit:

Bron bekendmaking inwerkingtredingsbesluit: n.v.t.

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

Onbekend.

Regelgeving die op deze regeling is gebaseerd (gedelegeerde regelgeving)

Geen

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerking-

treding

Terugwerkende

kracht tot en met

Datum uitwerking-

treding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

01-11-201601-11-2016nieuwe regeling

21-09-2016

Elektronisch Gemeenteblad 1 november 2016, nr. 151171

2016/int/1225

Tekst van de regeling

Uitwerkingsbesluit Kunst en Cultuur

Stadsdeel                             Amsterdam Nieuw-West

Periode                                 01-01-2017 tot/met 31-12-2017

Datum vaststelling             21-09-2016

In dit Uitwerkingsbesluit is vastgelegd hoe de subsidieregeling ‘gebied gebonden kunst- en cultuuractiviteiten' wordt toegepast in relatie tot de Hoofdlijnen en het Kunstenplan 2017-2020, de gebiedsagenda's en/of gebiedsplannen. Het algemeen bestuur bepaalt, met inachtneming van de voorschriften zoals opgenomen in bovengenoemde subsidieregeling, per soort activiteit  de wijze waarop  de subsidie wordt verleend (onderdeel IV). 

Uitwerkingsbesluit Kunst en Cultuur stadsdeel Nieuw-West

I Korte beschrijving van het kunst- en cultuurprofiel van stadsdeel Nieuw-West gerelateerd aan de gebiedsagenda's en/of gebiedsplannen

Stadsdeel Nieuw-West is een plek waar het kunst- en culturele aanbod breed is, zowel qua activiteiten, projecten, doelgroepen als qua locaties. Het is divers en origineel en vindt vaak plaats op verrassende plekken, waar je dit in eerste instantie niet zou verwachten. Presentatie van en participatie in kunst en cultuur zien we op nieuwe, passende en originele plekken in ons stadsdeel terug. Het diverse aanbod biedt onze bewoners de gelegenheid om kennis te maken met kunst en cultuur en draagt bij aan de versterking van sociale en maatschappelijke verbindingen.

Wij geven ruimte aan pionieren en experimenteren en hebben een focus op talentontwikkeling, vrij- en broedplaatsen.

Nieuwe kunst- en culturele initiatieven die een waardevolle bijdrage leveren aan de ontwikkeling van het gebied, zullen we aanjagen, van de bestaande, zullen we de kwaliteit bestendigen door versterking en/of ontwikkeling. We willen blijven doorgaan met het in stand houden en uitbreiden van plekken waar aan cultuur deelgenomen kan worden en deze waar mogelijk, steeds laagdrempelig te ontsluiten. Dat betekent in de gebieden veel aanbod in de nabije woonomgeving, zodat de gemiddelde bewoner zich meer betrokken gaat voelen. Betrokkenheid willen we ook stimuleren door variatie, herkenning en door bredere promotie.

Voor en in samenwerking met de bewoners willen we kijken naar de mogelijkheden voor het toegankelijk maken en ontsluiten van (jong) cultureel erfgoed, zoals de geschiedenis van de nieuwe Nederlanders in Nieuw-West. Bijvoorbeeld willen we de rol van tradities en verhalen van diverse culturele achtergronden een plek geven bij de Amsterdamse culturele instellingen. Samenwerken tussen culturele instellingen die al een plek in de culturele infrastructuur veroverd hebben en nieuwe, jonge cultuuraanbieders juichen wij toe, evenals de uitbreiding van (binnen) stedelijke programmering naar ons stadsdeel buiten de ring.

Tot slot, voor wat betreft het bereiken, betrekken en vasthouden van nieuwe publieksgroepen en nieuwe makers en talenten, heeft Theater De Meervaart als buurtaccommodatie een duidelijk (boven) stedelijke functie. Om die reden zouden we graag zien dat deze buurtaccommodatie gekoppeld wordt aan stedelijke (culturele) organisaties die ook nadrukkelijk aan talentontwikkeling werken zodat ook zij graag buiten de ring hun projecten, trajecten en producties gaan organiseren op het gebied van theater, beeldende kunst, literatuur, muziek, nieuwe media, film, fotografie, dans, cultureel erfgoed of andere kunstvormen en een combinatie daarvan.

II Subsidieplafond (totaal)

€ 160.171, -

Het subsidieplafond is onder voorbehoud van conforme vaststelling van het subsidieplafond 2017 voor de subsidieregeling gebied gebonden kunst- en cultuuractiviteiten in de begroting 2017 door het College van B&W

III Subsidiabele activiteiten

  • A. eenmalige gebied gebonden kunst- en culturele initiatieven

    Dit kan in elke denkbare kunstdiscipline waaronder theater, beeldende kunst, muziek, dans, film, fotografie, literatuur, nieuwe media, cultureel erfgoed of een cross-over.

  • B. Talentontwikkeling volwassenen (18 +)

  • Hier gaat het om activiteiten op het gebied van talentontwikkeling volwassen bewoners van stadsdeel Nieuw-West met als doel hen de mogelijkheid te bieden zich in hun vrije tijd te ontwikkelen op het gebeid van de podiumkunsten, beeldende kunst, media, literatuur, mode en mogelijke andere, - hier niet genoemde, - kunstdisciplines. Zij worden de mogelijkheid geboden actief deel te nemen aan een workshopreeks, traject of project met als doel het tot stand brengen van een persoonlijke artistieke ontwikkeling in verschillende, alle denkbare vormen van kunstdisciplines of cross-overs. Onder professionele leiding kunnen deelnemers hun persoonlijke aspiraties en kwaliteiten ontwikkelen in projecten en trajecten die aansluiten bij hun belevingswereld en daaraan plezier beleven en met elkaar te delen.

  • C. Beeldende kunst (kleinschalige of tijdelijke projecten

  • Activiteiten die niet binnen de subcategorie van Talentontwikkeling passen; op het gebied van beeldende kunst. Zowel instellingen als individuele kunstenaars kunnen budget aanvragen.

IV A. eenmalige gebied gebonden kunst- en culturele initiatieven

.
1. doelgroep (publiek)bewoners
2. soort subsidie eenmalige subsidie
3. maximaal te subsidiëren bedrag per aanvraag€ 5.000, -
4. deelplafond€ 50.000, - (1e tranche € 25.000,- & 2e tranche € 25.000,-) Het subsidiedeelplafond is onder voorbehoud van conforme vaststelling van het subsidieplafond in de begroting 2017 door het College van B&W
5. samenwerking vereist met een of meer partners bij uitvoering activiteitensamenwerking met 1 of meerdere maatschappelijke, dan wel culturele organisaties uit de wijk of culturele instellingen uit Nieuw-West of Amsterdam is zeer wenselijk.
6. eigen inkomsten en / of bijdragen van derden vereist Minimaal 50% van de kosten van de activiteit dient de aanvrager uit eigen inkomsten en/of bijdragen van derden te verwerven. Hierbij kan het zowel gaan om publieksinkomsten, als sponsor- en horeca inkomsten, eigen bijdragen en financiële bijdragen uit private fondsen, dan wel subsidies van andere bestuursorganen.
7. behandeling op volgorde van binnenkomst of toepassing verdeelsleutel (artikel 7) toepassing verdeelsleutel (artikel 7)
8. instelling adviescommissien.v.t.
9. beoordelingscriteria uit artikel 7 lid 3 waarop minimaal 3 punten gescoord moet wordeneen aanvraag dient minimaal 3 punten te scoren op de mate van eigen inkomsten en/of bijdragen van derden. Indien deze minimaal 50% is van de subsidieaanvraag, worden automatisch 3 punten gescoord op dit onderdeel.
10. indieningstermijnen eenmalige subsidies van toepassingaanvraagtermijnen conform artikel 10 van de subsidieregeling op 1 april (voor activiteiten vanaf 1 juli tot 1 januari) en op 1 oktober (voor activiteiten vanaf 1 januari tot 1 juli)
11. natuurlijke personen mogen aanvragen voor deze regeling (naast rechtspersonen) ja, maar deze natuurlijke persoon staat wel geregistreerd als professioneel kunstenaar of beoefent een creatief beroep.

V B. Talentonwikkeling volwassenen 18 +

.
1. doelgroep (publiek)Bewoners en deelnemers
2. soort subsidie eenmalige subsidie periodieke subsidie voor de duur van een jaar
3. maximaal te subsidiëren bedrag per aanvraag€ 20.000, -
4. deelplafond(s)€ 66.437,-  (1e tranche 33.220,- & 2e tranche 33.217,-)Het subsidiedeelplafond is onder voorbehoud van conforme vaststelling van het subsidieplafond in de begroting 2017 door het College van B&W
5. samenwerking vereist met een of meer partners bij uitvoering activiteitensamenwerking met 1 of meerdere maatschappelijke, dan wel culturele organisaties uit de wijk of culturele instellingen uit Nieuw-West of Amsterdam is zeer wenselijk.
6. eigen inkomsten en / of bijdragen van derden vereist Minimaal 10% van de kosten van de activiteit dient de aanvrager uit eigen inkomsten en/of bijdragen van derden te verwerven. Hierbij kan het zowel gaan om publieksinkomsten, als sponsor- en horeca inkomsten, eigen bijdragen en financiële bijdragen uit private fondsen, dan wel subsidies van andere bestuursorganen.
7. behandeling op volgorde van binnenkomst of toepassing verdeelsleutel (artikel 7) toepassing verdeelsleutel (artikel 7)
8. instelling adviescommissien.v.t.
9. beoordelingscriteria uit artikel 7 lid 3 waarop minimaal 3 punten gescoord moet wordeneen aanvraag dient minimaal 3 punten te scoren op de mate van eigen inkomsten en/of bijdragen van derden. Indien deze minimaal 10% is van de subsidieaanvraag, worden automatisch 3 punten gescoord op dit onderdeel. een aanvraag dient minimaal 3 punten te scoren op de mate waarop de bewoners (groepen) waarop deze activiteit gericht dient te zijn, gekoppeld aan een of meer gebieden binnen het stadsdeel.
10. indieningstermijnen eenmalige subsidies van toepassingaanvraagtermijnen conform artikel 10 van de subsidieregeling op 1 april (voor activiteiten vanaf 1 juli tot 1 januari) en op 1 oktober (voor activiteiten vanaf 1 januari tot 1 juli)
11. natuurlijke personen mogen aanvragen voor deze regeling (naast rechtspersonen) nee Alleen professionele culturele (talentontwikkeling) instellingen kunnen een aanvraag indienen

VI Beeldende kunst (kleinschalig of tijdelijke projecten)

.
1. doelgroep (publiek)     Bewoners van het stadsdeel, kunstenaars, bezoekers
2. soort subsidie eenmalige subsidie
3. maximaal te subsidiëren bedrag per aanvraag€ 10.000, -
4. deelplafond(s)€ 43.519, - (1e tranche 21.760,- & 2e tranche € 21.759,-) Het subsidiedeelplafond is onder voorbehoud van conforme vaststelling van het subsidieplafond in de begroting 2017 door het College van B&W
5. samenwerking vereist met een of meer partners bij uitvoering activiteitensamenwerking met 1 of meerdere maatschappelijke, dan wel culturele organisaties uit de wijk of culturele instellingen uit Nieuw-West of Amsterdam is zeer wenselijk. .
6. eigen inkomsten en / of bijdragen van derden vereist Minimaal 10% van de kosten van de activiteit dient de aanvrager uit eigen inkomsten en/of bijdragen van derden te verwerven. Hierbij kan het zowel gaan om publieksinkomsten, als sponsor- en horeca inkomsten, eigen bijdragen en financiële bijdragen uit private fondsen, dan wel subsidies van andere bestuursorganen.
7. behandeling op volgorde van binnenkomst of toepassing verdeelsleutel (artikel 7) toepassing verdeelsleutel (artikel 7)
8. instelling adviescommissien.v.t.
9. beoordelingscriteria uit artikel 7 lid 3 waarop minimaal 3 punten gescoord moet wordeneen aanvraag dient minimaal 3 punten te scoren op de mate van eigen inkomsten en/of bijdragen van derden. Indien deze minimaal 10% is van de subsidieaanvraag, worden automatisch 3 punten gescoord op dit onderdeel. De zakelijke kwaliteit van de aanvrager (artikel 7, lid f)
10. indieningstermijnen eenmalige subsidies van toepassingaanvraagtermijnen conform artikel 10 van de subsidieregeling op 1 april (voor activiteiten vanaf 1 juli tot 1 januari) en op 1 oktober (voor activiteiten vanaf 1 januari tot 1 juli)
11. natuurlijke personen mogen aanvragen voor deze regeling (naast rechtspersonen) ja, maar deze natuurlijke persoon staat wel geregistreerd als (beeldend) kunstenaar