Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Gemeente Rijnwoude

Algemene regels inzake horecaterrassen Rijnwoude

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OverheidsorganisatieGemeente Rijnwoude
Officiële naam regelingAlgemene regels inzake horecaterrassen Rijnwoude
Citeertitel“Algemene regels inzake horecaterrassen Rijnwoude”
Vastgesteld doorcollege van burgemeester en wethouders
Onderwerpopenbare orde en veiligheid
Eigen onderwerpregels horeca terrassen

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Geen

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

  1. Gemeentewet, art. 174
  2. Algemene Plaatselijke Verordening Rijnwoude, art. 2:10D

Regelgeving die op deze regeling is gebaseerd (gedelegeerde regelgeving)

Geen

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerking-

treding

Terugwerkende

kracht tot en met

Datum uitwerking-

treding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

31-03-201001-01-2016Nieuwe Regeling

15-03-2010

Rijnwoude Koerier, 31-03-2010

int-936

Tekst van de regeling

Intitulé

ALGEMENE REGELS INZAKE HORECATERRASSEN

De burgemeester van Rijnwoude;

Gelet op de artikelen 2:10A en 2:10D van de Algemene Plaatselijke Verordening Rijnwoude (APV) en artikel 174 van de Gemeentewet;

Overwegende dat de APV Rijnwoude de mogelijkheid biedt om algemene regels te stellen voor horecaterrassen;

B e s l u i t:

Vast te stellen de volgende algemene regels inzake horecaterrassen:

1. Toepassingsbereik.

  • a.

    deze regels zijn van toepassing op terrassen bij horeca-inrichtingen op de openbare weg, zoals bedoeld in artikel 2:10A van de APV Rijnwoude (begrip weg uit de Wegenwet);

  • b.

    alleen als aan al deze voorwaarden wordt voldaan is geen vergunning nodig voor een horecaterras, maar kan worden volstaan met een voorafgaande schriftelijke melding middels een door de burgemeester vastgesteld meldingsformulier, waarmee is ingestemd door of namens de burgemeester.

  • c.

    De burgemeester kan een akkoordverklaring met een schriftelijke melding van een horecaterras intrekken, indien niet (meer) voldaan wordt aan deze algemene regels.

2. Algemene voorschriften voor terrassen.

  • a.

    Buiten de periode van 1 maart tot 1 november mag geen terrasmeubilair, waaronder tafels, stoelen en terrasschermen, worden geplaatst.

  • b.

    De verstrekking van drank dient vanuit de inrichting plaats te vinden. Tappunten op terrassen zijn niet toegestaan, behalve in uitzonderlijke situaties als daarvoor door de Burgemeester voor zwak-alcoholische dranken ontheffing is verleend volgens artikel 35 van de Drank- en horecawet.

  • c.

    Het terras en de omgeving dienen vrij te blijven van papier, afval en andere ongerechtigheden, afkomstig van of veroorzaakt door het gebruik van het terras.

  • d.

    De terrasexploitant moet ervoor zorgen dat het terrasmeubilair gedurende de periode dat de inrichting is gesloten, zodanig is opgeslagen of neergezet dat er geen hinder voor het verkeer kan ontstaan.

  • e.

    De terrasexploitant is gehouden te doen en na te laten hetgeen redelijkerwijs gevergd kan worden om hinder en overlast, veroorzaakt door op het terras aanwezige bezoekers, te voorkomen of te beperken.

  • f.

    De terrasexploitant dient op eerste aanzegging van de gemeente medewerking te verlenen aan projecten, zoals herbestrating, reconstructie van wegen, vernieuwing van kabels en leidingen en dergelijke, en aan gemeentelijke taken in verband met openbare

    orde en veiligheid, zonder dat hij daaraan enig recht op schadevergoeding kan ontlenen.

  • g.

    Aanwijzingen gegeven door politie, brandweer, milieudienst of daartoe door het college van burgemeester en wethouders dan wel door de burgemeester aangewezen ambtenaren dienen terstond door de terrasexploitant te worden opgevolgd.

  • h.

    Het college van burgemeester en wethouders kan besluiten om gebieden aan te wijzen waar het verboden is om een terras te hebben.

3. Ruimtelijk-functionele voorschriften voor terrassen.

  • a.

    Het terras dient te worden opgesteld binnen de grenzen die worden aangegeven op de tekening die bij de schriftelijke melding behoort en waarmee schriftelijk door of namens de burgemeester is ingestemd en die zo nodig in de verharding van de straat worden gemarkeerd.

  • b.

    Terrassen mogen alleen tegen de eigen gevel staan van het pand waar de horeca-inrichting is gevestigd en mogen niet aan de overzijde van een rijbaan en binnen een afstand van 4 meter tot panden van derden worden geplaatst.

  • c.

    Terrasafscheidingen en parasols mogen de terrasgrenzen niet overschrijden. Ze moeten makkelijk te verwijderen zijn. Vastzetten in de verharding mag alleen na toestemming van de gemeente.

  • d.

    Overkappingen van terrassen zijn niet toegestaan.

  • e.

    Brandkranen moeten worden vrijgehouden, dat wil zeggen dat het is verboden voorwerpen die zwaarder zijn dan 15 kg te plaatsen of voorwerpen te verankeren in de grond -binnen een straal van 75 cm rondom een brandkraan.

  • f.

    Straatmeubilair, zoals banken en vaste vuilcontainers, dient binnen een straal van 75 cm rondom vrij te blijven van terrasmeubilair.

  • g.

    Nooduitgangen moeten worden vrijgehouden.

  • h.

    Het is niet toegestaan voorwerpen te plaatsen binnen een afstand van 50 cm van een blindengeleidestrook.

  • i.

    Als zich in straten verhoogde trottoirs bevinden met het oogmerk de verkeersveiligheid te dienen, moet op die trottoirs een vrije doorgang resteren van 1,5 meter.

  • j.

    In stegen en straten die smaller zijn dan 4 meter, en waar de verkeersfunctie gering of afwezig is, mogen terrassen tegen de eigen gevel worden geplaatst, tot 1 meter uit de gevel, tenzij redelijkerwijs te verwachten is dat omwonenden overlast zullen ondervinden, en mits de vrije doorgang minimaal 1 meter bedraagt.

  • k.

    Voor hulpdiensten moet een vrije doorgang worden behouden.

  • l.

    Terrassen mogen geen belemmering vormen voor de ambulante handel, kermis, evenementen en bijzondere gebeurtenissen.

  • m.

    Het gebruik van terrassen is niet toegestaan tussen 23.00 en 06.00 uur. Het gebruik is slechts toegestaan indien de geluidnormen uit de Wet milieubeheer (Activiteitenbesluit Wet milieubeheer) zich daartegen niet verzetten. De burgemeester kan op basis van artikel 2:30 van de APV bij bijzondere omstandigheden een afwijkend sluitingsuur vaststellen voor een horecaterras.

  • n.

    Voor muziek op een terras moet een evenementenvergunning worden aangevraagd bij de Burgemeester.

4. Voorschriften met betrekking tot ruimtelijke kwaliteit van terrassen.

  • a.

    Het terras moet een positieve bijdrage leveren aan de openbare ruimte en passen bij de architectuur en het uiterlijk aanzien van de gemeente.

  • b.

    Plankieren, vlonders of andere bedekkingen van de verharding zijn niet toegestaan, tenzij die constructies deel uitmaken van bouwplannen, waarvoor bouwvergunning is verleend.

  • c.

    Fietsenrekken zijn niet toegestaan.

  • d.

    Op het terras is alleen op de parasols reclame toegestaan.

5. Gebruiksrechten openbare weg.

Voor het gebruik van de openbare weg als horecaterras zijn op basis van de Legesverordening gebruiksrechten verschuldigd.

6. Inwerkingtreding.

Deze algemene regels treden in werking op de dag van de afkondiging ervan in de “Rijnwoude Koerier”.

Ondertekening

Hazerswoude-Rijndijk, 15 maart 2010.

De burgemeester van Rijnwoude,

A.Latenstein van Voorst - Woldringh.