Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Gemeente Rijnwoude

Regeling telefoonkostenvergoeding gemeente Rijnwoude 2005

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OverheidsorganisatieGemeente Rijnwoude
Officiële naam regelingRegeling telefoonkostenvergoeding gemeente Rijnwoude 2005
Citeertitel“Telefoonkostenvergoeding gemeente Rijnwoude 2005”
Vastgesteld doorcollege van burgemeester en wethouders
Onderwerppersoneel en organisatie
Eigen onderwerptelefoonkosten vergoeding

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Geen

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

Gemeentewet, art. 160

Regelgeving die op deze regeling is gebaseerd (gedelegeerde regelgeving)

Geen

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerking-

treding

Terugwerkende

kracht tot en met

Datum uitwerking-

treding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

08-06-200501-01-2014Nieuwe Regeling

24-05-2005

Rijnwoude Koerier, 29-09-2010

Onbekend

Tekst van de regeling

Intitulé

Regeling telefoonkostenvergoeding gemeente Rijnwoude 2005

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Rijnwoude

heeft besloten:

-Gelet op het gestelde in artikel 160 Gemeentewet;

-Gehoord de Ondernemingsraad en commissie voor Georganiseerd Overleg;

Tot vaststelling van de navolgende

Regeling telefoonkostenvergoeding gemeente Rijnwoude 2005

Artikel 1: Begripsomschrijving

Voor de toepassing van deze regeling wordt verstaan onder:

Medewerker

De ambtenaar in de zin van artikel 1:1 lid 1 sub a van de CAR, alsmede uitzendkrachten detacheringskrachten, stagiaires of personen die anderszins in dienst zijn van de gemeente Rijnwoude.

Artikel 2: Mobiele telefoon

  • 1. Indien de gemeentesecretaris het noodzakelijk acht, dat een medewerker buiten werktijd telefonisch bereikbaar is, tijdens werktijd mobiel bereikbaar is of de mogelijkheid moet hebben telefonische dienstgesprekken te voeren anders dan met een intern toestel, krijgt de medewerker een mobiele telefoon ter beschikking gesteld. Het ter beschikking stellen van een mobiele telefoon is gekoppeld aan de uitoefening van een specifieke functie en vindt slechts plaats voor de duur van het feitelijk uitoefenen ervan. Een en ander wordt vastgelegd in een individuele overeenkomst.

  • 2. Voor de medewerkers waaraan een vergoeding is toegekend conform de oude vergoedingsregeling voor telefoonkosten geldt dat deze vergoedingsregeling zal komen te vervallen met ingang van het van kracht worden van deze regeling. Voor deze medewerkers zal per individuele situatie worden bepaald of een mobiele telefoon ter beschikking zal worden gesteld conform het bepaalde in lid 1 van dit artikel.

Artikel 3: Zakelijk gebruik

De mobiele telefoon mag uitsluitend voor zakelijke gesprekken gebruikt worden.

Artikel 4: Algemeen gebruik

Gebruikers van een mobiele telefoon zijn verantwoordelijk voor de goede staat van het aan hen in bruikleen gegeven toestel.

Artikel 5: ISDN-aansluiting

  • 1. Medewerkers die vanuit huis in verband met hun functie toegang moeten hebben tot het centrale netwerk van de gemeente Rijnwoude, komen in aanmerking voor een vergoeding van abonnements- en gesprekskosten van een ISDN-aansluiting conform de bepalingen zoals opgenomen in de bijlage.

  • 2. Een bedrag per maand voor de ISDN-aansluiting conform de bepalingen zoals opgenomen in de bijlage blijft voor rekening van de medewerker.

  • 3. Indien de kosten van privé-gesprekken meer bedraagt dan het fiscaal bepaalde maximum blijven, in afwijking van lid 2, de kosten van privé-gesprekken en een bedrag per maand aan abonnementskosten conform de bepalingen zoals opgenomen in de bijlage voor rekening van de medewerker.

  • 4. Het college van burgemeester en wethouders bepaalt welke medewerkers aanspraak hebben op de vergoeding bedoeld in lid 1 van dit artikel.

Artikel 6: Kabelaansluiting

  • 1. Medewerkers die vanuit huis in verband met hun functie regelmatig toegang moeten hebben tot het centrale netwerk van de gemeente Rijnwoude, komen in aanmerking voor een vergoeding van de abonnementskosten van een kabelaansluiting conform de bepalingen zoals opgenomen in de bijlage.

  • 2. Het college van burgemeester en wethouders bepaalt welke categorie(ën) medewerkers aanspraak hebben op de vergoeding bedoeld in lid 1 van dit artikel.

Artikel 7: ADSL

  • 1. Medewerkers die vanuit huis in verband met hun functie regelmatig toegang moeten hebben tot het centrale netwerk van de gemeente Rijnwoude, komen in aanmerking voor een vergoeding van de abonnementskosten (kosten provider en gesprekskosten) van ADSL conform de bepalingen zoals opgenomen in de bijlage.

  • 2. Het college van burgemeester en wethouders bepaalt welke categorie(ën) medewerkers aanspraak hebben op de vergoeding bedoeld in lid 1 van dit artikel.

Artikel 8: Aanspraak vergoeding ziekte

Bij afwezigheid van de werknemer wegens ziekte of anderszins langer dan één kalendermaand, vervalt het zakelijk gebruik en wordt de aanspraak op vergoeding als bedoeld in artikel 5 lid 1, 6 lid 1 en 7 lid 1 van deze regeling omgezet in een vergoeding voor privé gebruik, zoals beschreven in de bijlage. Bij terugkeer van de werknemer herleeft aanspraak op de vergoeding.

Artikel 9: Voorziening

In gevallen waarin deze regeling niet of niet in redelijkheid voorziet, kan het college van burgemeester en wethouders een bijzondere voorziening treffen.

Artikel 10: Inwerkingtreding

Deze regeling kan worden aangehaald als regeling “telefoonkostenvergoeding gemeente Rijnwoude 2005”.

Deze regeling treedt in werking op 8 juni 2005.

Ondertekening

Aldus vastgesteld in de vergadering van het college van burgemeester en wethouders van

24 mei 2005,

de secretaris a.i., de waarnemend burgemeester,

Mr G.A. Biersteker A.C. Hommes

Bijlage bij deze regeling

LET OP, DE BEDRAGEN BETREFFEN DIE VAN PEILJAAR 2005. DEZE BIJLAGE DIENT JAARLIJKS GEACTUALISEERD TE WORDEN.

Ad artikel 5

Voor een telefoonabonnement van de werknemer met meer dan één aansluiting of nummer (bijvoorbeeld een ISDN-abonnement) geldt dat een bedrag voor eigen rekening van de werknemer komt. Dit is: € 20,32 per maand of € 4,75 per week en € 0,95 per dag. Alleen het bedrag daarboven wordt vrij vergoed. Bij een verstrekking van een dergelijk abonnement moeten de genoemde bedragen tot het loon worden gerekend. Voorwaarde voor deze gedeeltelijke vrijstelling is dat het zakelijk karakter van het abonnement van meer dan bijkomstig belang is, dat wil zeggen dat het zakelijk gebruik meer dan 10% van het totale gebruik is. De medewerker verklaart daarom voorafgaand aan het tijdstip waarop betreffende regeling op hem van toepassing wordt dat indien het feitelijke zakelijke gebruik niet meer dan 10% van het totale gebruik is, hij dit onverwijld aan de werkgever zal melden.

Het tweede en volgende (gewone) telefoonabonnement wordt, indien aan de orde, geheel belastingvrij vergoed of verstrekt. Ook daarvoor geldt de voorwaarde dat het zakelijk karakter van het abonnement van meer dan bijkomstig belang is. Ook hier geldt dat de betreffende medewerker voorafgaand aan het tijdstip waarop betreffende regeling op hem van toepassing wordt verklaard, verklaart dat indien het feitelijke zakelijke gebruik niet meer dan 10% van het totale gebruik is, hij dit onverwijld aan zijn werkgever zal melden.

Ad artikel 6 en 7 (ADSL- en kabelinternetaansluitingen)

Internet is onder andere mogelijk via de kabel of ADSL. Dergelijke abonnementen zijn niet aan te merken als een telefoonabonnement of als tweede telefoon. Via de kabel kan tegen een vast bedrag per maand onbeperkt van internet gebruik worden gemaakt.

Het ADSL-abonnement bestaat uit twee onderdelen:

  • 1.

    een betaling aan de provider voor de toegang tot internet;

  • 2.

    een betaling aan de verstrekker van ADSL van een vast bedrag aan gesprekskosten voor het gebruik van internet.

Als de medewerker een internetaansluiting via de kabel of via ADSL voor de dienstbetrekking gebruikt, worden de kosten die aan dat zakelijke gebruik verbonden zijn, onbelast vergoed of verstrekt. Het zakelijk gebruik dient echter wel aannemelijk te worden gemaakt. Hierbij geldt voor de kosten van internet via de kabel de volgende regeling:

Zakelijk gebruikVergoeding of verstrekking
90% of meer Onbelast
10% of minder Belast
meer dan 10% en minder dan 90% 50% onbelast. Als u een hoger percentage dan 50% aan zakelijk gebruik aannemelijk maakt, geldt dat hogere percentage

De medewerker verklaart voorafgaand aan het tijdstip waarop betreffende regeling op hem van toepassing wordt verklaard in welke van de drie klassen het zakelijk gebruik zich naar verwachting zal afspelen. Op basis hiervan worden de fiscale consequenties van de vergoeding of verstrekking bepaald. Tevens verklaart de betreffende medewerker dat indien het zakelijk gebruik in de praktijk feitelijk meer of minder is ten opzichte van het privé gebruik dan vooraf verwacht, hij dit onverwijld aan zijn werkgever zal melden. De vergoeding of verstrekking zal de worden aangepast op basis van de hieruit voortvloeiende fiscale consequenties.

Deze regeling geldt ook voor het vaste bedrag aan gesprekskosten van een internetaansluiting via ADSL. Het providerdeel bij ADSL kan onbelast worden vergoed of verstrekt bij zakelijk gebruik van meer dan 10%.

Toelichting

(bron: www.belastingdienst.nl)

Telefoon

Vergoedingen en verstrekkingen voor een telefoon kunnen geheel of gedeeltelijk vrijgesteld zijn. De hoofdregel is dat een vergoeding of verstrekking van een eerste telefoonabonnement altijd belast is. Zakelijke gesprekskosten mag u onbelast vergoeden. Er gelden speciale regelingen voor een telefoonabonnement met meer dan één aansluiting of nummer, voor tweede en volgende abonnementen, voor de (mobiele) telefoon van de werknemer en voor de tweede en volgende (mobiele) telefoon die voor 90% of meer wordt gebruikt voor de dienstbetrekking. Er zijn verschillende regelingen:

voor abonnementen;

voor abonnementen en gesprekskosten samen.

Let op!De vraag of er sprake is van een eerste of tweede telefoon moet worden beantwoord vanuit de positie van de werknemer. Als de werknemer thuis in privé al een abonnement op een telefoonaansluiting heeft en u verstrekt daarnaast bijvoorbeeld een mobiele telefoon, dan kan de mobiele telefoon als tweede telefoon worden beschouwd. Er zijn twee regelingen die alleen gelden voor abonnementen:

Voor een telefoonabonnement van de werknemer met meer dan één aansluiting of nummer (bijvoorbeeld een ISDN-abonnement) geldt dat een bedrag voor eigen rekening van de werknemer komt. Dit is: € 20,32 per maand of € 4,75 per week en € 0,95 per dag. Alleen het bedrag daarboven kan vrij worden vergoed. Bij een verstrekking van een dergelijk abonnement moeten de genoemde bedragen tot het loon worden gerekend. Voorwaarde voor deze gedeeltelijke vrijstelling is dat het zakelijk karakter van het abonnement van meer dan bijkomstig belang is, dat wil zeggen dat het zakelijk gebruik meer dan 10% van het totale gebruik is.

Het tweede en volgende (gewone) telefoonabonnement kan geheel belastingvrij worden vergoed of verstrekt. Ook daarvoor geldt de voorwaarde dat het zakelijk karakter van het abonnement van meer dan bijkomstig belang is.

Er zijn ook twee regelingen die gelden voor abonnementen en gesprekskosten samen.

Als u een (mobiele) telefoon van de werknemer ter beschikking stelt, die onder andere wordt gebruikt voor het werk, dan moet u voor het totale privé-gebruik van de telefoon een bedrag bij het loon van de werknemer optellen. Dit is: € 22,69 per maand of € 5,22 per week en € 1,04 per dag. Deze regeling geldt ook voor vergoedingen. De vergoeding van de telefoon is slechts vrijgesteld voorzover deze bedragen voor rekening van de werknemer komen. Het kan hier ook gaan om een telefoon met meer dan één aansluiting. Deze gedeeltelijke vrijstelling is niet van toepassing als de waarde van het privé-gebruik van de telefoon (inclusief het abonnement) hoger is dan € 454,00 per jaar. In dat geval moet u niet de eerdergenoemde bedragen tot het loon rekenen, maar het werkelijke privé-voordeel. Hierna vindt u een rekenvoorbeeld.

Een tweede of volgende (mobiele) telefoon van de werknemer kan geheel vrij vergoed of verstrekt worden, als de telefoon voor 90% of meer wordt gebruikt voor de dienstbetrekking.

Voorbeeld

U geeft een vergoeding voor abonnements- en gesprekskosten van een ISDN-aansluiting. De telefoonaansluiting wordt meer dan bijkomstig voor de dienstbetrekking gebruikt (de zakelijke gesprekskosten belopen meer dan 10% van de totale gesprekskosten). Eerst moet u bepalen of het privé-gebruik niet meer bedraagt dan € 454,00 op jaarbasis. Daarvoor moet u de omvang van kosten van het abonnement en de privé-gesprekskosten vaststellen. Voor de abonnementskosten bij ISDN neemt u € 20,32 per maand (€ 243,84 per jaar) in aanmerking. Als de kosten van de privé-gesprekken op jaarbasis niet meer dan € 218,92 (€ 454,00 - € 235,08) bedragen, geldt het normbedrag van € 22,69 per maand. Dit bedrag telt u bij het loon. Als het privé-gebruik meer is dan € 218,92 per jaar, dan mag u de regeling voor abonnementen en gesprekskosten niet toepassen. Wel kunt u de regeling voor alleen abonnementen toepassen. U mag de werkelijke zakelijke gesprekskosten onbelast vergoeden en daarnaast de werkelijke abonnementskosten, verminderd met € 20,32 per maand. Tot het loon rekent u de werkelijke kosten van de privé-gesprekken en € 20,32 per maand van de abonnementskosten.

ADSL- of kabelinternetaansluitingen

Internet is onder andere mogelijk via de kabel of ADSL. Dergelijke abonnementen zijn niet aan te merken als een telefoonabonnement of als tweede telefoon. Via de kabel kan tegen een vast bedrag per maand onbeperkt van internet gebruik worden gemaakt. Het ADSL-abonnement bestaat uit twee onderdelen:

  • 1.

    een betaling aan de provider voor de toegang tot internet;

  • 2.

    een betaling aan de verstrekker van ADSL van een vast bedrag aan gesprekskosten voor het gebruik van internet.

Als de werknemer een internetaansluiting via de kabel of via ADSL voor de dienstbetrekking gebruikt, kunt u de kosten die aan dat zakelijke gebruik verbonden zijn, onbelast vergoeden of verstrekken. Het zakelijk gebruik moet u, als werkgever, aannemelijk kunnen maken. Hierbij geldt voor de kosten van internet via de kabel de volgende regeling:

Zakelijk gebruik Vergoeding of verstrekking
90% of meer Onbelast
10% of minder Belast
meer dan 10% en minder dan 90% 50% onbelast. Als u een hoger percentage dan 50% aan zakelijk gebruik aannemelijk maakt, geldt dat hogere percentage

Deze regeling geldt ook voor het vaste bedrag aan gesprekskosten van een internetaansluiting via ADSL. Het providerdeel bij ADSL kan onbelast worden vergoed of verstrekt bij zakelijk gebruik van meer dan 10%.