Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Gemeente Rijnwoude

Regeling werving- en selectie gemeente Rijnwoude 2005

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OverheidsorganisatieGemeente Rijnwoude
Officiële naam regelingRegeling werving- en selectie gemeente Rijnwoude 2005
Citeertitel“Regeling werving en selectie gemeente Rijnwoude 2005”
Vastgesteld doorcollege van burgemeester en wethouders
Onderwerppersoneel en organisatie
Eigen onderwerpwerving en selectie

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Geen

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

Onbekend

Regelgeving die op deze regeling is gebaseerd (gedelegeerde regelgeving)

Geen

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerking-

treding

Terugwerkende

kracht tot en met

Datum uitwerking-

treding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

01-01-200501-01-2014Nieuwe Regeling

07-12-2004

Rijnwoude Koerier, 29-09-2010

Onbekend

Tekst van de regeling

Intitulé

Regeling werving- en selectie gemeente Rijnwoude 2005

Het college van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Rijnwoude

heeft besloten;

Na verkregen instemming van de Ondernemingsraad;

Tot vaststelling van de navolgende

Regeling werving- en selectie gemeente Rijnwoude 2005

Artikel 1: Begripsomschrijvingen

Voor de toepassing van deze regeling wordt verstaan onder:

  • 1.

    Medewerker

    De ambtenaar als bedoeld in artikel 1:1 lid 1 sub a van de CAR alsmede uitzendkrachten, detacheringskrachten, stagiaires en personen anderszins beoogd in dienst te treden bij de gemeente Rijnwoude.

  • 2.

    NVP

    Nederlandse Vereniging van Personeelsbeleid.

  • 3.

    Kandidaat

    De beoogde nieuwe medewerker(s) waarvoor de betreffende wervingsprocedure is opgestart.

  • 4.

    CAR/UWO

    Collectieve Arbeidsvoorwaardenregeling/Uitwerkingsovereenkomst.

  • 5.

    Interne kandidaten

    Medewerkers in dienst van de gemeente Rijnwoude vallend onder de bepalingen van de CAR/UWO.

  • 6.

    Externe kandidaten

    Personen die niet werkzaam zijn binnen de gemeente Rijnwoude en in aanmerking komen voor de vacante functie.

  • 7.

    Herplaatsingskandidaten

    Medewerkers bij wie de functie vanwege reorganisatie is komen te vervallen en waarvoor geen andere functie beschikbaar is.

  • 8.

    Mobiliteitskandidaten

    Medewerkers die om medische of andere ernstige redenen hun functie niet meer kunnen uitoefenen of ex-medewerkers die vanwege arbeidsongeschiktheid zijn ontslagen en nu weer (gedeeltelijk) arbeidsgeschikt zijn of medewerkers die zich vrijwillig hebben gemeld bij de stafbureau Personeel & Organisatie en zich actief oriënteren op een nieuwe loopbaan.

Artikel 2: Openstelling van de vacature

De openstelling van een vacature vindt slechts plaats door de betreffende mandataris conform het mandaatstatuut van de gemeente Rijnwoude en conform de bepalingen van de in de bijlage opgenomen “Leidraad vacaturevervulling 2004 – 2007”.

Artikel 3: Interne en externe melding

  • 1. Alvorens de betreffende vacature extern bekend te maken, worden eerst de medewerkers van de gemeente Rijnwoude in de gelegenheid gesteld te solliciteren.

  • 2. Om de interne doorstroming van medewerkers te bevorderen, wordt bij het vervullen van openstaande vacatures de voorkeur gegeven aan eigen personeel. Indien op voorhand wordt verwacht dat geen geschikte interne kandidaat zich zal melden, wordt de externe procedure gelijktijdig met de interne procedure gestart. Verder wordt bij de werving de volgende voorkeursvolgorde gehanteerd:

    • 1.

      herplaatsingskandidaten en mobiliteitskandidaten;

    • 2.

      overige interne kandidaten;

    • 3.

      externe kandidaten.

  • 3. Het uitgangspunt hierbij is te streven naar een afspiegeling van de samenleving bij de selectie.

    Met betrekking tot de in vorig lid aangegeven voorkeursvolgorde geldt, dat medewerkers in een functie die in het kader van het formatie-inkrimpingsproces wordt opgeheven, dan wel in omvang zal worden ingekrompen, een gelijkwaardige positie hebben ten opzichte van de reeds bovenformatieve herplaatsingskandidaten. Met andere woorden ook in de voorfase naar het besluit tot opheffen van de betrekking, dan wel inkrimpen op een functie is er sprake van de voorkeurspositie gelijk de herplaatsingskandidaat.

    Dit betekent, dat wanneer het aannemelijk is dat een herplaatsingskandidaat (of hiermee gelijkgestelde) binnen een inwerkperiode van negen maanden tot een jaar (waaronder ook het volgen van noodzakelijke scholing valt) in staat moet worden geacht om een functie op voldoende niveau uit te voeren, hij in aanmerking moet komen voor die vacante functie.

Artikel 4: Referenties, medische onderzoek en assessment”

  • 1. Het opvragen van referenties kan onderdeel uitmaken van de selectieprocedure. Het opvragen van referenties vindt slechts plaats in overleg met de betreffende kandidaat nadat hij hiervoor zijn toestemming heeft verleend.

  • 2. Onverminderd het gestelde in artikel 2:2 van de CAR/UWO kunnen burgemeester en wethouders bepalen dat voor bepaalde functies, waarbij aan de vervulling van de functie bijzondere eisen op het punt van de medische geschiktheid moeten worden gesteld, aanstelling alleen mogelijk is na een geneeskundig onderzoek gericht op de te vervullen betrekking, waaruit blijkt dat tegen het vervullen van de betrekking uit medisch oogpunt geen bezwaren bestaan. Het geneeskundig onderzoek wordt ingesteld door de geneeskundige(n), daartoe aangewezen door burgemeester en wethouders. De kosten van het geneeskundig onderzoek komen ten laste van de gemeente.

  • 3. Een individueel assessment kan onderdeel uitmaken van de selectieprocedure. In principe vindt voor de werving van medewerkers die opteren voor een functie met functieschaal tien of hoger een assessment plaats. In de vacaturetekst wordt aangegeven of een assessment onderdeel is van de selectieprocedure. De kosten hiervan komen ten laste van de gemeente.

Artikel 5: Verklaring omtrent gedrag

Voor aanstelling kan als vereiste worden gesteld dat betrokkene in het bezit is van een verklaring omtrent het gedrag als bedoeld in de Wet op de justitiële documentatie en op verklaringen omtrent gedrag (artikel 2:2 lid 3 CAR). Hierbij wordt zonder uitputtend te zijn met name gedacht aan functies waarbij de gemeente financiële risico’s kan lopen en/of de goede naam van de gemeente Rijnwoude in het geding kan komen.

Artikel 6: Periodieke keuring

Een keuring als bedoeld in artikel 2:2 CAR/UWO kan verplicht worden gesteld voor de functies waarvan naar aanleiding van de RI&E door de Arbo-dienst wordt geadviseerd een PAGO te laten plaatsvinden.

Artikel 7: Toepassing

Voor de inhoudelijke toepassing van de procedures omtrent werving en selectie wordt verwezen naar de in de bijlage opgenomen procedures. Voor het bepalen van de betreffende mandataris zijn de bepaling zoals opgenomen in het mandaatstatuut van de gemeente Rijnwoude geldend. Indien dit – nu of op enig later moment - afwijkt van de in de bijlage opgenomen procedures prevaleert het bepaalde in het genoemde mandaatstatuut.

Artikel 8: NVP

De selectiecode van de NVP wordt in acht genomen tijdens de werving en selectie van medewerkers. Deze code is als bijlage van de regeling bijgevoegd.

Artikel 9: Reiskosten

Sollicitanten die worden uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek ontvangen een vergoeding voor de gemaakte reiskosten conform de Regeling reis- en verblijfkosten van de Gemeente Rijnwoude.

Artikel 10: Voorziening

In gevallen waarin deze regeling niet of niet in redelijkheid voorziet, kan het college van Burgemeester en Wethouders een bijzondere voorziening treffen.

Artikel 11: Inwerkingtreding

  • 1. Deze regeling kan worden aangehaald als de “Regeling werving en selectie gemeente Rijnwoude 2005”.

  • 2. Deze regeling treedt in werking met ingang van 1 januari 2005.

Ondertekening

Aldus vastgesteld in de vergadering van het college van burgemeester en wethouders van 7 december 2004,

de secretaris a.i., de burgemeester, wnd.,

Mr G.A. Biersteker Ir E.L.P. Hessing