Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Gemeente Littenseradiel

Regeling commissie voor Bijzonder Georganiseerd Overleg (BGO) voor de herindeling van de gemeenten Franekeradeel, het Bildt, Menameradiel en Littenseradiel

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OverheidsorganisatieGemeente Littenseradiel
Officiële naam regelingRegeling commissie voor Bijzonder Georganiseerd Overleg (BGO) voor de herindeling van de gemeenten Franekeradeel, het Bildt, Menameradiel en Littenseradiel
CiteertitelRegeling commissie voor Bijzonder Georganiseerd Overleg herindeling Franekeradeel, het Bildt, Menameradiel en Littenseradiel
Vastgesteld doorcollege van burgemeester en wethouders
Onderwerppersoneel en organisatie
Eigen onderwerp

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Op grond van artikel 28 Wet algemene regels herindeling is deze regeling per 1 januari 2020 vervallen.

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

  1. Wet op de ondernemingsraden, art. 27, lid 3
  2. CAR/UWO

Regelgeving die op deze regeling is gebaseerd (gedelegeerde regelgeving)

Geen

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerking-

treding

Terugwerkende

kracht tot en met

Datum uitwerking-

treding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

07-04-201601-01-2020Nieuwe regeling

22-03-2016

Op 'e Skille, 06-04-2016, nr. 7

Collegebesluit, 22-03-2016, nr. 15

Tekst van de regeling

Intitulé

REGELING INSTELLING BGO ten behoeve van de herindeling van de gemeenten Franekeradeel, het Bildt, Menameradiel en Littenseradiel

De colleges van burgemeester en wethouders van de gemeenten Franekeradeel, het Bildt, Menameradiel en Littenseradiel,

Overwegende

  • -

    dat de gemeenten Franekeradeel, het Bildt, Menameradiel en Littenseradiel, over gaan tot een gemeentelijke herindeling per 1 januari 2018;

  • -

    dat met het oog op de hieraan verbonden personele gevolgen en de zorgvuldige behandeling van de medewerkers van alle deelnemers, het aanbeveling verdient om een commissie voor Bijzonder Georganiseerd Overleg (BGO) in te stellen;

  • -

    dat voor het BGO nadere regels nodig zijn;

  • -

    dat de lokale commissies voor Georganiseerd Overleg van de hiervoor genoemde gemeenten hebben ingestemd met het overdragen van hun bevoegdheden voor zover het de personele aspecten van herindeling betreft;

 

Gezien

 

het positieve advies over dit instellingsbesluit van de betrokken werknemersorganisaties FNV Overheid en CNV Publieke Zaak op 18 februari 2016

 

Gelet op

 

  • -

    de CAR/UWO, in het bijzonder hoofdstuk 12;

  • -

    de Wet op de ondernemingsraden, in het bijzonder artikel 27, derde lid.

 

Besluiten

 

vast te stellen de volgende

 

Regeling commissie voor Bijzonder Georganiseerd Overleg (BGO) voor de herindeling van de gemeenten Franekeradeel, het Bildt, Menameradiel en Littenseradiel.

Enig-artikel

ALGEMENE BEPALINGEN

 

Artikel 1 Definities

 

Voor de toepassing van deze regeling wordt verstaan onder:

 

BGO: de commissie voor bijzonder Georganiseerd Overleg, ingesteld in het kader van de herindeling van de gemeenten Franekeradeel, het Bildt, Menameradiel en Littenseradiel,

BTB: het Bijzonder Technisch Beraad dat het overleg in het BGO voorbereidt.

CAR-UWO: de collectieve arbeidsvoorwaardenregeling en uitwerkingsovereenkomst voor de sector gemeenten.

LAAC: de advies- en arbitragecommissie als bedoeld in hoofdstuk 12 CAR-UWO.

Medewerker: de ambtenaar in de zin van de CAR-UWO, in dienst van de gemeenten Franekeradeel, het Bildt, Menameradiel en Littenseradiel.

Personele gevolgen: gevolgen voor de functie of de rechtspositie van de betrokken medewerkers in verband met de herindeling.

Werkgevers: de gemeenten Franekeradeel, het Bildt, Menameradiel en Littenseradiel.

  

TOEPASSINGSBEREIK, SAMENSTELLING, TAAK EN WERKWIJZE

 

Artikel 2 Toepassingsbereik

 

  • 1.

    Deze regeling is van toepassing op het overleg tussen de werkgeversvertegenwoordigers van de deelnemende gemeenten en de werknemersvertegenwoordigers in het BGO over de personele gevolgen van de herindeling.

  • 2.

    Omtrent voorstellen waarover het BGO overleg voert, wordt geen overleg gevoerd in de commissies voor Georganiseerd Overleg van Franekeradeel, het Bildt, Menameradiel en Littenseradiel, noch in de bijzondere ondernemingsraad (BOR) of in de ondernemingsraad van Franekeradeel, het Bildt, Menameradiel en Littenseradiel, nog in enig ander medezeggenschapsorgaan van deze gemeenten.

 

Artikel 3 Samenstelling BGO en BTB

 

  • 1.

    Het BGO bestaat uit een delegatie van werkgeverszijde en een delegatie van werknemerszijde.

  • 2.

    De werkgeversdelegatie in het BGO wordt gevormd door de portefeuillehouders P&O van Franekeradeel, het Bildt, Menameradiel en Littenseradiel dan wel een gemandateerde portefeuillehouder namens deze. De werkgeversdelegatie vervult het voorzitterschap. Aan deze delegatie zijn één of twee adviseurs toegevoegd alsmede een ambtelijk secretaris voor verslaglegging. De delegatie kan zich laten bijstaan door deskundigen.

  • 3.

    De werknemersdelegatie in het BGO bestaat maximaal uit twee leden per gemeente van FNV Overheid en twee leden per gemeente van CNV Publieke Zaak. De werknemersdelegatie wordt bijgestaan door één of twee bestuurders van FNV Overheid en van CNV Publieke zaak.

  • 4.

    Bij verhindering van een van de leden of adviseurs van het BGO kan de desbetreffende delegatie een plaatsvervanger aanwijzen.

  • 5.

    Er is één BTB dat het overleg in het BGO voorbereidt.

  • 6.

    De werknemersdelegatie in het BTB bestaat maximaal uit de delegatie in het BGO.  

  • 7.

    De werkgeversdelegatie in het BTB bestaat uit de adviseurs van de werkgeversdelegatie in het BGO. De werkgeversdelegatie levert de voorzitter van het BTB, alsmede de ambtelijk secretaris voor verslaglegging.

 

Artikel 4 Taak en werkwijze BGO en BTB

 

  • 1.

    Het BGO overlegt over alle gemeenschappelijke aangelegenheden met betrekking tot de arbeidsvoorwaarden en de plaatsing van de betrokken medewerkers, voor zover niet (volledig) geregeld in het Sociaal Statuut.

  • 2.

    Het overleg in het BGO wordt voorbereid in het bijzonder technisch beraad (BTB).

  • 3.

    In het BGO wordt het overleg gevoerd op basis van het overeenstemmingsvereiste. Dit houdt in dat de werkgevers- en de werknemersdelegatie overeenstemming moeten bereiken over de inhoud van het Sociaal Plan (zie ook de paragraaf ‘geschillen’).

  • 4.

    Het Sociaal Statuut, zoals overeen gekomen in het Gemeenschappelijk Technisch Beraad en geaccordeerd door een ledenraadpleging van de vakorganisaties en besluit van de betrokken colleges van burgemeester en wethouders, is onverkort van toepassing.

  • 5.

    Wanneer in het BTB of het BGO een akkoord is bereikt, worden de respectievelijke achterbannen geraadpleegd. In het BTB c.q. het BGO wordt afgesproken welke termijnen voor de raadpleging gelden.

  • 6.

    Het BGO en het BTB vergaderen wanneer de respectievelijke voorzitters dat nodig oordelen of wanneer de respectievelijke werknemersdelegaties daarom verzoeken.

  • 7.

    De respectievelijke voorzitters dragen er zorg voor dat zowel het BTB als het BGO tenminste één week voor de vergadering bijeen worden geroepen. De uitnodiging vermeldt de te bespreken onderwerpen en gaat vergezeld van de bijbehorende stukken.

  • 8.

    In spoedeisende gevallen kan door de voorzitter van het gestelde onder 7 worden afgeweken.

  • 9.

    De vergaderingen van het BGO en het BTB zijn niet openbaar.

  • 10.

    Van de vergaderingen van het BGO en van het BTB wordt een beknopt zakelijk verslag gemaakt dat binnen twee weken na de datum van de vergadering wordt toegezonden aan de leden van het BGO.

  • 11.

    De voorzitter van zowel het BGO als die van het BTB kan over het in de vergadering behandelde en over de inhoud van de in het BGO respectievelijk het BTB overgelegde stukken geheimhouding opleggen.

 

GESCHILLEN

 

  • 1.

    Indien een delegatie in het BGO tot het oordeel komt dat dit overleg niet zal leiden tot overeenstemming, brengt zij dit terstond ter kennis van de andere delegatie.

  • 2.

    Dit punt wordt geagendeerd voor de eerstvolgende vergadering van het BGO. Als deze langer dan twee weken op zich laat wachten, schrijft de voorzitter een extra vergadering uit die moet worden gehouden binnen één week nadat deze is uitgeschreven.

  • 3.

    In de onder 2 bedoelde vergadering wordt nagegaan wat de inhoud van het geschil is en of, met een redelijke kans op overeenstemming, het overleg kan worden voortgezet.

  • 4.

    Als overeenstemming redelijkerwijs niet tot de mogelijkheden behoort, wordt overlegd over de vraag of het geschil om advies dan wel om arbitrage aan de LAAC zal worden voorgelegd.

  • 5.

    Elk der delegaties van het BGO kan advies inwinnen van de in 4 bedoelde commissie. Voor het vragen van een arbitrale uitspraak is overeenstemming vereist.

  • 6.

    Binnen zes dagen na de vergadering als bedoeld onder 2 wordt een verzoek om advies ter kennis gebracht van de voorzitter van de LAAC. Het verzoek wordt ondertekend door een lid van de delegatie die zich voor het inwinnen van advies heeft uitgesproken.

  • 7.

    Indien er geen overeenstemming bestaat over de inhoud van het geschil brengt ook de andere delegatie haar opvattingen binnen zes dagen ter kennis van de LAAC.

  • 8.

    Binnen twee weken na ontvangst van het advies van de LAAC wordt het overleg voortgezet.

  • 9.

    Indien delegaties overeen komen de LAAC om een bindende uitspraak te vragen (arbitrage), wordt dit verzoek binnen zes dagen na de vergadering als bedoeld onder 2 ingediend bij de LAAC. Dit verzoek wordt ondertekend door een vertegenwoordiger van elk der delegaties.

 

SLOTBEPALINGEN

 

  • 1.

    In de gevallen waarin deze regeling niet voorziet, beslissen delegaties in overleg naar redelijkheid en billijkheid.

  • 2.

    Deze regeling kan worden aangehaald als ‘Regeling commissie voor Bijzonder Georganiseerd Overleg herindeling Franekeradeel, het Bildt, Menameradiel en Littenseradiel’ en treedt in werking op de datum dat de colleges van burgemeester en wethouders deze regeling hebben vastgesteld.

  • 3.

    Deze regeling vervalt per 1 januari 2018 met dien verstande, dat het BGO in de gemeente Waadhoeke van kracht blijft tot in deze fusiegemeente een commissie voor Georganiseerd Overleg is ingesteld.