Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Gemeente Nieuw-Lekkerland

Verordening bijdrage gekoppelde geluidsanering 1997

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OverheidsorganisatieGemeente Nieuw-Lekkerland
Officiële naam regelingVerordening bijdrage gekoppelde geluidsanering 1997
CiteertitelVerordening bijdrage gekoppelde geluidsanering 1997
Vastgesteld doorgemeenteraad
Onderwerp
Eigen onderwerp

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Geen

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

Gemeentewet, art. 149

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerking-

treding

Terugwerkende

kracht tot en met

Datum uitwerking-

treding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

01-01-200001-01-2011Onbekend

09-07-1997

Onbekend

Onbekend

Tekst van de regeling

De raad van de gemeente Nieuw-Lekkerland;

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 10 juni 1997;

gelet op de bepalingen van de Gemeentewet en de Algemene wet bestuursrecht;

B E S L U I T:

vast te stellen de volgende “Verordening bijdrage gekoppelde geluidsanering 1997”.

Artikel 1 Begripsomschrijving

Bijdrage : de op grond van deze verordening berekende geldelijke steun. Budgethouder: de Milieudienst Zuid-Holland Zuid.

Eigenaar : degene die het genot van de woning heeft krachtens zakelijk recht, alsmede degene die Kan aantonen in de toekomst houder van een zakelijk genotsrecht te zijn.

Geluidwerende voorzieningen: bouwkundige maatregelen aan een woning die strekken tot het terugbrengen van de geluidbelasting binnen de geluidsgevoelige ruimten van de woning tot 40 dB(A).

Gekoppelde sanering: het tegelijkertijd met de uitvoering van woningverbetering te Kinderdijk (op grond van de “Subsidieverordening Dorpsvernieuwing 1994”) aanbrengen van geluidwerende voorzieningen.

Onderzoek : het in het kader van de Regeling saneringsprogramma verkeerslawaai door Raadgevend Ingenieursbureau Metz B.V. uitgevoerde akoestisch onderzoek naar de bestaande geluidwering van gevels en dak.

Saneringsrapport: de op basis van het onderzoek opgestelde omschrijving en tekening van aan te brengen geluidwerende voorzieningen.

Voorlopige toekenning van de bijdrage: het besluit van burgemeester en wethouders dat een aanspraak op de bijdrage verschaft.

Definitieve toekenning van de bijdrage: het besluit van burgemeester en wethouders waarbij de hoogte van de bijdrage wordt vastgesteld en de gemeente zich verplicht tot uitbetaling.

Artikel 2 Uitgangspunten

In het belang van het terugbrengen van de geluidbelasting binnen geluidgevoelige ruimten van woningen tot 40 dB(A), verstrekken burgemeester en wethouders in daarvoor in aanmerking komende gevallen een geldelijke bijdrage in de kosten van het treffen van de daarvoor noodzakelijke bouwkundige maatregelen.

Artikel 3 In aanmerking komen

Aan eigenaren van woningen wordt een bijdrage als bedoeld in artikel 2 verstrekt indien:

uit onderzoek is gebleken dat de geluidsbelasting binnen de geluidsgevoelige ruimten van de woning meer dan 45 dB(A) bedraagt en de woning in de beschikking van de Minister van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer (d.d 13 mei 1996, MGB 96021846) wordt vermeld en de woning tevens valt binnen het actiegebied zoals dit is aangewezen op basis van de “Subsidieverordening Dorpsvernieuwing 1994”

Artikel 4 De aanvraag

  • 1. De aanvraag om toekenning van een bijdrage wordt op een daartoe vastgesteld formulier bij burgemeester en wethouders ingediend.

  • 2. Bij de aanvraag dienen in ieder geval de volgende gegevens te worden overgelegd:

    • a.

      een op het saneringsrapport gebaseerde gespecificeerde begroting van de kosten;

    • b.

      de naam, het adres en het bank - of gironummer van degene die de geluidwerende voorzieningen aanbrengt;

    • c.

      een gespecificeerde begroting van de kosten voor verbetering van de woning welke voor subsidie in het kader van de “Subsidieverordening Dorpsvernieuwing 1994” in aanmerking komt.

Artikel 5 Voorlopige toekenning

  • 1. Burgemeester en wethouders stellen een voorlopige toekenning in de vorm van een maximale bijdrage vast op basis van:

    • a.

      de bij de aanvraag geleverde gegevens;

    • b.

      het saneringsrapport en;

    • c.

      het bepaalde in de Regeling saneringsprogramma verkeerslawaai.

  • 2. Burgemeester en wethouders kunnen aan deze voorlopige toekenning voorschriften verbinden met inachtname van de bepalingen zoals opgenomen in de Regeling saneringsprogramma verkeerslawaai ‘96 en eventuele toekomstige vervangende regelingen.

Artikel 6 Verkoop woning na voorlopige toekenning

Aan de voorlopige toekenning verbinden burgemeester en wethouders de voorwaarde dat de eigenaar bedingt dat een eventuele nieuwe eigenaar en zijn rechtsverkrijgende op gelijke wijze de aan de voorlopige toekenning verbonden voorwaarden zal nakomen (kettingbeding).

Artikel 7 Termijn

Burgemeester en wethouders beslissen binnen drie maanden na de dag waarop de aanvraag als bedoeld in artikel 4 is ontvangen over de voorlopige toekenning van de bijdrage. Zij kunnen hun beslissing een maal voor ten hoogste drie maanden verdagen.

Artikel 8 Start werkzaamheden

  • 1. De eigenaar dient ervoor te zorgen dat binnen 6 maanden na datum van de voorlopige toekenning de geluidwerende voorzieningen worden aangebracht.

  • 2. De geluidwerende voorzieningen dienen gelijktijdig te worden aangebracht met de maatregelen in het kader van de woningverbetering, voorzover deze voor de geluidwering van belang zijn.

Artikel 9 Definitieve toekenning

  • 1. Burgemeester en wethouders beslissen over de definitieve toekenning van de bijdrage nadat:

    • a.

      de in de aanvraag opgenomen voorzieningen zijn gereed gemeld met een daartoe vastgesteld formulier en onder indiening van de daarop betrekking hebbende gegevens;

    • b.

      de onder a. bedoelde werkzaamheden door of vanwege burgemeester en wethouders zijn gecontroleerd en akkoord bevonden;

    • c.

      de rekeningen en betaalwijzen inzake de uitgevoerde werkzaamheden alsmede de totale kostenopstelling waarin de verrichte werkzaamheden op dezelfde wijze zijn gerangschikt als in de in artikel 4 bedoelde begroting, door burgemeester en wethouders zijn gecontroleerd en akkoord bevonden.

  • 2. Burgemeester en wethouders kunnen aan de toekenning voorschriften verbinden met inachtname van de bepalingen zoals opgenomen in de Regeling saneringsprogramma verkeerslawaai ‘ 96 en eventuele toekomstige vervangende regelingen.

Artikel 10 Verkoop woning na definitieve toekenning

Aan de definitieve toekenning verbinden burgemeester en wethouders de voorwaarde dat de eigenaar bedingt dat een eventuele nieuwe eigenaar en zijn rechtsverkrijgende op gelijke wijze de aan de definitieve toekenning verbonden voorwaarden zal nakomen (kettingbeding).

Artikel 11 controlemetingen

De eigenaar dient ervoor te zorgen dat de feitelijke gebruiker(s) van de woning ermee instemt (instemmen) dat door of vanwege de gemeente in de woning controlemetingen worden uitgevoerd.

Artikel 12 Uitbetaling

  • 1. Uitbetaling van de definitieve toegekende bijdrage geschiedt door de budgethouder rechtstreeks aan degene die de geluidwerende voorzieningen heeft aangebracht

  • 2. De uitbetaling vindt binnen 6 weken na de definitieve toekenning plaats.

Artikel 13 Voorwaarden onderhoud

1.De bijdrage wordt toegekend onder de voorwaarde dat de eigenaar voor een periode van vijf jaar geen bouwkundige veranderingen aanbrengt of laat brengen aan de kamer(s) gevel(s) en dak(en) waar de geluidwerende voorzieningen zijn getroffen zonder daarvoor

toestemming te hebben verkregen van burgemeester en wethouders

2.De bijdrage wordt toegekend onder de voorwaarde dat de eigenaar de aangebrachte geluidwerende voorzieningen voor een periode van tenminste vijf jaar in goede staat onderhoud.

Artikel 14 Terugvordering bijdrage

  • 1. Indien binnen de in artikel 13 genoemde periode de geluidwerende voorzieningen worden verwijderd, dan wel zodanig worden aangetast dat van een geluidwerende werking geen sprake meer is houden burgemeester en wethouders zich het recht voor de bijdrage terug te vorderen.

  • 2. Het bepaalde in lid 1 is tevens van toepassing indien de eigenaar de woning aan de woonbestemming onttrekt.

Artikel 15 Inwerkingtreding en citeertitel

  • 1.

    Deze verordening treedt in werking de achtste dag nadat zij is bekend gemaakt.

  • 2.

    Deze verordening kan worden aangehaald als “Verordening bijdrage gekoppelde geluidsanering 1997

Aldus vastgesteld in de openbare vergadering van de raad der gemeente Nieuw-Lekkerland,

d.d. 9 juli 1997.

de secretaris, de voorzitter,

(C. van Haaren) (drs.H. Visser)