Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Gemeente Rijnwoude

Technische uitvoeringsvoorschriften voor de nummering

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OverheidsorganisatieGemeente Rijnwoude
Officiële naam regelingTechnische uitvoeringsvoorschriften voor de nummering
Citeertitel“Technische uitvoeringsvoorschriften voor de    nummering ”
Vastgesteld doorcollege van burgemeester en wethouders
Onderwerpopenbare orde en veiligheid
Eigen onderwerptechnische uitvoeringsvoorschriften naamgeving en nummering-verordening

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

vaststelling mede in het kader van de Wet basis-administratie adressen en gebouwen (BAG)

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

Verordening naamgeving en nummering (adressen) gemeente Rijnwoude, art. 7

Regelgeving die op deze regeling is gebaseerd (gedelegeerde regelgeving)

Geen

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerking-

treding

Terugwerkende

kracht tot en met

Datum uitwerking-

treding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

01-06-201001-04-2015Nieuwe Regeling

16-03-2010

Rijnwoude Koerier, 26-05-2010

Int-910

Tekst van de regeling

Intitulé

NAAMGEVING EN NUMMERING TECHNISCHE UITVOERINGSVOORSCHRIFTEN

Het college van burgemeester en wethouders van Rijnwoude,

besluit,

gelet op de artikelen 3 en 7 van de “Verordening naamgeving en nummering (adressen) Rijnwoude”,

vast te stellen de volgende:

Technische uitvoeringsvoorschriften voor de nummering:

Bijlage A bij de "Verordening naamgeving en nummering (adressen) Rijnwoude", Technische uitvoeringsvoorschriften als bedoeld in artikel 7.

Artikel 1

  • 1. De wijze van toekenning van de nummers gebeurt overeenkomstig systeem A, respectievelijk systeem B uit de Nederlandse norm NEN 1773, uitgave 1983.

  • 2. De stichter van objecten die tot hetzelfde complex behoren, nummert die objecten overeenkomstig het door het college van burgemeester en wethouders van Rijnwoude in het eerste lid vastgestelde systeem.

Artikel 2 Plaatsing van de nummerdragers

Nummerdragers worden aangebracht overeenkomstig het gestelde in de Nederlandse norm NEN 1773, uitgave 1983.

Artikel 3 Afmetingen en vormgeving nummerdragers

  • 1. Nummerdragers moeten voldoen aan het gestelde inzake afmetingen en vormgeving in de Nederlandse norm NEN 1774, uitgave 1959.

  • 2. Indien niet kan worden voldaan aan het voorschrift van het eerste lid, hebben de nummerdragers een mate van leesbaarheid die ten minste gelijkwaardig is aan wat wordt beoogd met het eerste lid.

Artikel 4 Materiaalkeuze voor de nummerdragers

Het materiaal dat wordt toegepast voor de vervaardiging van al dan niet te verlichten nummerdragers, is in overeenstemming met het over de uitvoering van de dragers gestelde in de Nederlandse norm NEN 1774, uitgave 1959.

Artikel 5 Voeren oude en nieuwe nummers

Bij het gedurende een jaar naast elkaar gebruiken van de oude naam of het oude nummer naast de nieuwe naam of het nieuwe nummer wordt de oude naam met een streep en het oude nummer met een kruis doorgehaald.

Artikel 6 Naamdragers

De naamdragers moeten voldoen aan de gestelde functionele eisen ten aanzien van de afmetingen, de uitvoering, de constructie, de kleursoorten en de lichttechnische eigenschappen van de toegepaste materialen en de plaatsing van naamborden en naamverwijsborden, zoals vervat in de Nederlandse norm NEN 1772, uitgave 1992.

Artikel 6 Inwerkingtreding

Deze uitvoeringsvoorschriften treden in werking op de dag dat de “Verordening naamgeving en nummering (adressen) Rijnwoude” in werking treedt.

Ondertekening

Aldus vastgesteld door het college van burgemeester en wethouders van Rijnwoude in de vergadering van 16 maart 2010.

De secretaris, de burgemeester,

Toelichting

Toelichting bijlage A bij de “Verordening naamgeving en nummering (adressen) Rijnwoude”, Technische uitvoeringsvoorschriften

 

 Artikel 1

Lid 1. Ook voor nieuwe wijken of buurten verdient het aanbeveling om een systeem van nummering te kiezen dat zo veel mogelijk aansluit bij het systeem dat van oudsher in de gemeente gangbaar is. In de Nederlandse norm 1773 (uitgave: Nederlands Normalisatie-instituut, Delft, herziene uitgave, 1983), hoofdstuk 3, zijn de in gemeente gangbare systemen van nummering nader gedefinieerd:

 

Systeem A: de hoofdregel van dit systeem houdt in dat de nummers oplopen, gerekend vanuit het centrum van de gemeente (of vanuit het (oude) gemeentehuis).

Systeem B: de hoofdregel van dit systeem houdt in dat de nummers oplopen, gerekend van noord naar zuid en van west naar oost.

 

Voor elk systeem bevat de norm detailregels voor situaties waarin de hoofdregels niet onverkort toepasbaar zijn, alsmede nadere regels over etagewoningen en dergelijke. Tevens zijn toelichtende tekeningen opgenomen.

 

Lid 2. Indien een complex (bijvoorbeeld ziekenhuiscomplex, industriecomplex, complex van vakantiehuisjes enzovoorts) gerealiseerd wordt liggen de objecten vaak op een afgezonderd terrein. De stichter moet deze objecten nummeren volgens de in lid 1 genoemde methode. Hierdoor wordt aangesloten bij het systeem dat elders in de gemeente wordt gebruikt.

 Artikel 2

Met het oog op de zichtbaarheid vanaf de openbare weg bevat de Nederlandse norm NEN 1773,

hoofdstuk 4, maatvoorschriften voor de plaats van de nummerdragers, gerekend vanaf het maaiveld en de bijbehorende voordeur. Tevens worden regels gegeven voor de verzamel- en verwijsbordjes die nodig zijn bij de ligging van meer dan één woning (of bedrijf) in hetzelfde gebouw, respectievelijk bij de ligging binnen een complex of op grote afstand van de weg.

 

Artikel 3

Dit artikel regelt de afmeting en vorm van de nummerdragers

Lid 1. In de Nederlandse norm NEN 1774 zijn tekeningen voor nummerdragers opgenomen met

volledige maatvoering. Uitgegaan is van een hoogte van de cijfers van 88 millimeter. De breedte van de nummerdragers varieert, afhankelijk van het aantal cijfers waaruit een bepaald nummer bestaat. Het opgenomen cijferontwerp is van een schreefloos, op grote afstand leesbaar type.

Lid 2. Bij de beoordeling van een gelijkwaardige leesbaarheid verdient het in elk geval aanbeveling om geen cijfers van een geringere hoogte dan circa 9 centimeter te accepteren.

 

Artikel 4

De overigens globaal omschreven uitvoeringseisen in de Nederlandse norm NEN 1774, uitgave 1959, zijn gericht op de keuze van materialen die duurzaam bestand zijn tegen weersinvloeden. Te verlichten nummerdragers bestaan in de regel uit zogenaamde transparanten, waarachter bij duisternis een lampje brandt.

 

Artikel 5

Met het met een streep doorhalen van de oude naam en met een kruis doorhalen van het oude nummer wordt voor een ieder die zoekt op de oude naam of het oude nummer duidelijk dat er een wijziging in de naam of nummer is opgetreden.

 Artikel 6

Dit artikel regelt de functionele eisen voor naamborden en naamverwijsborden.

 Artikel 7

Dit artikel regelt de inwerkingtreding van de uitvoeringsvoorschriften