Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Gemeente Liesveld

Verordening cliëntenparticipatie integraal gehandicapten- en seniorenbeleid Liesveld

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OverheidsorganisatieGemeente Liesveld
Officiële naam regelingVerordening cliëntenparticipatie integraal gehandicapten- en seniorenbeleid Liesveld
CiteertitelOnbekend
Vastgesteld doorgemeenteraad
Onderwerpalgemeen
Eigen onderwerp06-0688

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Geen

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

Art. 1a Wet voorzieningen gehandicapten, art. 150 Gemeentewet, regel 18 van de "Standaardregels" van de VN betreffende het bieden van gelijke kansen aan gehandicapten

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerking-

treding

Terugwerkende

kracht tot en met

Datum uitwerking-

treding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

01-07-200601-01-2013Onbekend

16-05-2006

Kontakt, 08-06-2006

2006/018

Tekst van de regeling

De raad van de gemeente Liesveld;

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 4 mei 2006, nummer 2006/018;

gelet op artikel 1a van de Wet voorzieningen gehandicapten;

gelet op artikel 150 van de Gemeentewet;

gelet op regel 18 van de "Standaardregels" van de VN betreffende het bieden van gelijke kansen aan gehandicapten:

“Overheden moeten het recht erkennen van belangenorganisaties om mensen met functiebeperkingen op nationaal, regionaal en lokaal niveau te vertegenwoordigen.

Overheden moeten ook de adviserende rol erkennen van deze organisaties bij de besluitvorming over het beleid.”

gehoord het advies van de Stichting Liesveldse Adviesraad voor Gehandicapten- en Seniorenbeleid (S.L.A.G. + S ) in oprichting;

overwegende dat bij de inwerkingtreding van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) de Wvg onderdeel uitmaakt van die wet;

b e s l u i t :

vast te stellen de

Verordening cliëntenparticipatie integraal gehandicapten- en seniorenbeleid Liesveld

HOOFDSTUK 1 ALGEMENE BEPALINGEN

Artikel 1

1.1 Cliëntenparticipatie gehandicapten- en seniorenbeleid:

De gestructureerde wijze waarop de gemeente de zelforganisatie van belanghebbenden (zie 1.3) betrekt in de beleidsvoorbereiding en beleidsvaststelling, uitvoering en evaluatie van de Wmo (w.o. de Wvg) en het integrale gemeentelijke gehandicapten- en seniorenbeleid (zie artikel 3.2).

1.2 Integraal gemeentelijk gehandicapten- en seniorenbeleid:

De samenhangende wijze waarop de gemeente in al haar beleid en verantwoordelijkheden werkt aan de verbetering van de mogelijkheden tot gelijkwaardige maatschappelijke deelname van belanghebbenden (zie 1.3).

1.3 Belanghebbenden:

Doelgroep van gehandicapten- en seniorenbeleid voor mensen met beperkingen en senioren: iedereen die door een functiebeperking en/of chronische aandoening of leeftijd beperkt wordt in de deelname aan het maatschappelijke leven, dan wel gedwongen is gebruik te maken van speciale voorzieningen en zorg.

1.4 Adviesraad:

De door burgemeester en wethouders als zodanig erkende en in deze gemeente actief zijnde zelforganisatie van belanghebbenden (zie 1.3) en/of personen die zich voor deze doelgroepen willen inzetten, en die door middel van collectieve belangenbehartiging van belanghebbenden invloed willen uitoefenen op het gemeentelijk beleid en de uitvoering hiervan op het gebied van het integraal gemeentelijk gehandicapten- en seniorenbeleid onder de naam: Stichting Liesveldse Adviesraad voor Gehandicapten- en Seniorenbeleid.

1.5 Integrale beleidsadvisering:

Advisering waarbij alle relevante aspecten van het gemeentelijk beleid zijn betrokken, met als doel een advies van optimale kwaliteit te realiseren.

1.6 Gemeentebestuur:

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Liesveld.

1.7 Contactambtenaar:

Ambtenaar van de gemeente Liesveld die namens het gemeentebestuur als contactpersoon naar de adviesraad optreedt (zie 4.10).

HOOFDSTUK 2 DOELSTELLING

Artikel 2

De cliëntenparticipatie heeft als doel:

  • 2.1

    te bewerkstelligen dat belanghebbenden bij de Wmo (w.o. de Wvg) en het integrale gemeentelijke gehandicapten- en seniorenbeleid door zelforganisatie vanuit een onafhankelijke positie optimaal betrokken zijn bij de voorbereiding, vaststelling, uitvoering en evaluatie van het (mede) voor hen gevoerde gemeentelijk beleid;

  • 2.2

    bij te dragen aan de totstandkoming of verbetering van het integraal gemeentelijk gehandicapten- en seniorenbeleid gericht op het realiseren van volwaardig burgerschap en op het bieden van gelijke mogelijkheden aan belanghebbenden, het actief blijven deelnemen op alle terreinen en niveau’s van de Liesveldse samenleving of elders namens deze samenleving.

HOOFDSTUK 3 BELEIDSTERREINEN

Artikel 3

In het kader van de cliëntenparticipatie wordt de adviesraad betrokken bij:

3.1 het gemeentelijk beleid m.b.t. de Wmo (w.o. de Wvg):

beleidsvoorbereiding, beleidsvaststelling, uitvoering en evaluatie, waaronder ook vallen de uitvoeringsregels m.b.t. de verstrekking, de afspraken met leveranciers (van rolstoelen en andere Wvg-voorzieningen), uitvoerders (van Wvg-vervoer en andere diensten), woningcorporaties en indicatiestellers;

  • 3.2

    het integrale gemeentelijke gehandicapten- en seniorenbeleid, bestaande uit:

    • a.

      voornemens, beleid of activiteiten van de gemeente, gericht op het brengen van samenhang in het beleid op verschillende terreinen ten behoeve van belanghebbenden;

    • b.

      het beleid op alle terreinen (in zoverre) dat invloed heeft op de kansen en de mogelijkheden van belanghebbenden waaronder:

      • -

        algemeen bestuurlijke bevoegdheden en burgerzaken;

      • -

        onderwijs, media, cultuur, sport, openluchtrecreatie en toerisme;

      • -

        sociale zaken en werkgelegenheid;

      • -

        welzijn en volksgezondheid en zorg;

      • -

        openbare orde en veiligheid;

      • -

        ruimtelijke ordening en groen, verkeer en vervoer;

      • -

        volkshuisvesting en bouwzaken;

      • -

        financiën en belastingen;

      • -

        informatievoorziening, personeel en organisatie;

      • -

        milieu;

      • -

        economische zaken;

      • -

        samenwerking in regionaal, provinciaal, nationaal of internationaal verband.

HOOFDSTUK 4 WERKWIJZE

Artikel 4
  • 4.1 De ambtenaren, werkzaam op de terreinen genoemd onder artikel 3, adviseren het gemeentebestuur integraal. Bij elk voorstel aan het gemeentebestuur wordt de afweging gemaakt of het voorstel consequenties heeft voor belanghebbenden. Indien dit het geval is wordt de adviesraad over het in ontwikkeling zijnde voorstel geïnformeerd en in de gelegenheid gesteld advies uit te brengen.

  • 4.2 In het kader van cliëntenparticipatie vraagt het gemeentebestuur de adviesraad om advies. De adviesraad is ook gerechtigd uit eigener beweging advies uit te brengen aan het gemeentebestuur.

  • 4.3 Het advies wordt op een zodanig tijdstip gevraagd, dat het van wezenlijke invloed kan zijn op het te nemen besluit. Dit houdt tenminste in:

    • a.

      bij nieuw beleid wordt de adviesraad betrokken bij het vaststellen van de hoofdlijnen van het beleid;

    • b.

      bij beleidsvoorstellen aan het gemeentebestuur wordt advies gevraagd aan de adviesraad; dit advies wordt opgenomen in het voorstel aan het gemeentebestuur;

    • c.

      bij evaluatie wordt de adviesraad betrokken bij het vaststellen van vragen die ten grondslag liggen aan de evaluatie en bij het verdere evaluatietraject.

  • 4.4 Het gemeentebestuur maakt jaarlijks in overleg afspraken met de adviesraad over het budget op basis van werkplan en begroting van de adviesraad.

  • 4.5 Indien het belang van de zaak daartoe aanleiding geeft, vindt bij de aanbieding van het advies overleg plaats met de verantwoordelijke portefeuillehouder.

  • 4.6 In geval het gemeentebestuur in een voorstel aan de gemeenteraad afwijkt van het advies van de adviesraad wordt dit bij het voorstel vermeld, waarbij tevens is aangegeven op welke gronden van het advies van de adviesraad is afgeweken.

  • 4.7 Van overleg en afspraken met de adviesraad doet het gemeentebestuur binnen vier weken schriftelijke rapportage aan de adviesraad met beargumenteerde verantwoording over wat er met de voorstellen is gedaan c.q. gebeurd.

  • 4.8 Door het gemeentebestuur wordt gezorgd dat aan de adviesraad tijdig de nodige informatie wordt verstrekt ten behoeve van het naar behoren functioneren van de adviesraad. Het betreft hier alle informatie die noodzakelijk is om beleid en uitvoering te begrijpen en om ontwikkelingen en wijzigingen te kunnen volgen. De informatie wordt indien nodig in speciale leesvorm aangeleverd (in ieder geval worden de raadstukken in tweevoud toegezonden).

  • 4.9 De adviesraad reageert op vragen uit de ambtelijke organisatie om te komen tot integrale beleidsafweging op de terreinen genoemd in artikel 3.2, binnen een nader vast te stellen periode en levert daarvoor desgewenst de benodigde informatie (desnoods onder embargo) aan.

  • 4.10 Het gemeentebestuur wijst een vaste contactambtenaar aan als aanspreekpunt voor de communicatie met de adviesraad. Met deze contactambtenaar vindt minimaal zes keer per jaar overleg plaats.

  • 4.11 Tussen de verantwoordelijk portefeuillehouder en de adviesraad vindt minimaal twee keer per jaar een structureel overleg plaats. In dit overleg treedt de portefeuillehouder op als voorzitter. Het vaststellen van vergaderdata en tijdstippen, evenals het opstellen van de agenda vindt plaats in overleg tussen de contactambtenaar en de adviesraad.

HOOFDSTUK 5 SAMENSTELLING ADVIESRAAD

Artikel 5
  • 5.1

    In de adviesraad, die minimaal uit 5 leden bestaat, kunnen plaatsnemen:

    • a.

      vertegenwoordigers van in Liesveld gevestigde c.q. opererende cliënten- en/of belangenorganisaties;

    • b.

      in Liesveld woonachtige personen met een functiebeperking, chronisch zieken of senioren;

    • c.

      in Liesveld woonachtige personen die grote affiniteit hebben met één of meer doelgroepen.

De adviesraad streeft in zijn samenstelling naar een goede afspiegeling van belanghebbenden.

Ook tracht hij zoveel mogelijk een geografische spreiding te realiseren.

  • 5.2

    In de adviesraad kunnen ervaringsdeskundigen op persoonlijke titel zitting nemen. Om kandidaat te zijn en zitting te nemen in de adviesraad en/of werkgroepen hoeven leden niet perse zelf belanghebbende te zijn. Wel wordt van de kandidaat verwacht betrokken te zijn bij personen met een functiebeperking en/of senioren.

  • 5.3

    De adviesraad kan tijdelijk adviseurs aantrekken die echter geen stemrecht hebben en geen deel uitmaken van de adviesraad. Zij hoeven niet noodzakelijk in de gemeente Liesveld te wonen.

  • 5.4

    De adviesraad kiest zelf een passende rechtsvorm om zijn doelstelling, samenstelling en werkwijze vorm te geven. De adviesraad kiest uit zijn leden een voorzitter, secretaris en penningmeester.

  • 5.5

    De adviesraad draagt zelf zorg voor het vervullen van vacatures.

HOOFDSTUK 6 FACILITEITEN

Artikel 6
  • 6.1 Het gemeentebestuur stelt aan de adviesraad zodanige middelen ter beschikking dat de adviesraad redelijkerwijs in staat kan worden geacht om in het kader van de uitvoering van deze verordening de belangen te behartigen van de in de gemeente woonachtige belanghebbenden.

  • 6.2 De middelen, als bedoeld in het eerste lid, worden jaarlijks toegekend op basis van een begroting. In overleg met de contactambtenaar kunnen faciliteiten in natura bij de gemeente worden verkregen zoals vergaderfaciliteiten, kopieer- en verzendfaciliteiten en ruimte in de gemeentepagina in een in geheel Liesveld verschijnend regionaal weekblad.

    De begroting moet worden ingediend voor 1 april van het jaar voorafgaande aan het begrotingsjaar, waarvoor de middelen worden gevraagd.

  • 6.3 Voor niet reguliere activiteiten kan de adviesraad bij het gemeentebestuur een projectsubsidie aanvragen.

Hoofdstuk 7 HUISHOUDELIJK REGLEMENT

Met inachtneming van deze verordening kan de adviesraad bij huishoudelijk reglement nadere regels stellen ten aanzien van de eigen werkwijze.

HOOFDSTUK 8 SLOTBEPALINGEN

Artikel 8
  • 8.1 De adviesraad dient een jaarverslag c.q. evaluatierapport in over een kalenderjaar uiterlijk in het eerste kwartaal van het jaar volgend op het desbetreffende jaar.

  • 8.2 In alle gevallen waarin deze verordening niet voorziet beslist het gemeentebestuur in overleg met de adviesraad.

  • 8.3 Deze verordening, die kan worden aangehaald als Verordening cliëntenparticipatie integraal gehandicapten- en seniorenbeleid Liesveld, treedt in werking op 1 juli 2006.

  • 8.4 De Gehandicapten- en Seniorenraad Liesveld houdt met ingang van 1 juli 2006 op te bestaan en de op 2 maart 1993 vastgestelde grondregels voor deze raad worden ingetrokken.

Ondertekening

Aldus besloten in de openbare vergadering,

gehouden op 16 mei 2006.

De griffier, De voorzitter,

A.J.P. Saes, K.J.G. Kats