Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Gemeente Liesveld

Verordening, regelende de instelling en toekenning van onderscheidingen vanwege de gemeente Liesveld

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OverheidsorganisatieGemeente Liesveld
Officiële naam regelingVerordening, regelende de instelling en toekenning van onderscheidingen vanwege de gemeente Liesveld
CiteertitelVerordening onderscheidingen gemeente Liesveld
Vastgesteld doorgemeenteraad
Onderwerpalgemeen
Eigen onderwerp08-0975

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Geen

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

Art. 149 Gemeentewet

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerking-

treding

Terugwerkende

kracht tot en met

Datum uitwerking-

treding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

25-08-198717-03-2014Onbekend

25-08-1987

Onbekend

1987/88

Tekst van de regeling

De raad van de gemeente Liesveld;

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders dd. 14 augustus 1987 nummer 1987/88;

gelet op de bepalingen van de gemeentewet;

b e s l u i t :

vast te stellen de volgende

“VERORDENING, REGELENDE DE INSTELLING EN TOEKENNING VAN ONDERSCHEIDINGEN VANWEGE DE GEMEENTE LIESVELD”.

ALGEMEEN

Artikel 1

Ingesteld worden:

a. het ereburgerschap van de gemeente Liesveld;

b. de erespeld van de gemeente Liesveld;

c. de eremedaille van de gemeente Liesveld.

Artikel 2

  • 1. De raad besluit tot verlening van het ereburgerschap.

  • 2. Burgemeester en wethouders besluiten tot toekenning van de erespeld en de eremedaille; van elke toekenning geven zij direct kennis aan de raad.

Artikel 3

Van elke verlening van het ereburgerschap en van elke toekenning van de erespeld en de eremedaille wordt door burgemeester en wethouders aantekening gehouden in een register, geheten “Ereboek van de gemeente Liesveld”, onder vermelding van de omstandigheden, die tot verlening c.q. toekenning van de onderscheiding hebben geleid.

HET EREBURGERSCHAP

Artikel 4

  • 1. Het ereburgerschap wordt slechts in zeer bijzondere gevallen verleend, als blijk van grote waardering en erkentelijkheid, zowel aan ingezetenen als aan niet-ingezetenen van de gemeente, die zich jegens de gemeente of de gemeenschap van Liesveld in hoge mate verdienstelijk hebben gemaakt.

  • 2. Als bewijs van verlening van deze onderscheiding worden aan de begiftigde, zo mogelijk in een buitengewone raadsvergadering, uitgereikt een oorkonde, alsmede een zilveren legpenning met een zilveren draagspeld, van welke alle vorm, uitvoering en afmeting door burgemeester en wethouders in overeenstemming met het seniorenconvent worden bepaald.

Artikel 5

  • 1.

    Indien zeer bijzondere redenen daartoe aanleiding geven, kan de raad de begiftigde van het ereburgerschap vervallen verklaren. Binnen veertien dagen na kennisgeving aan de begiftigde van een zodanig besluit, is deze verplicht oorkonde, legpenning en draagspeld aan burgemeester en wethouders terug te zenden.

  • 2.

    Aan het ereburgerschap kunnen geen rechten worden ontleend en zijn geen andere verplichtingen verbonden, dan die vermeld in het vorige lid.

DE ERESPELD

Artikel 6

  • 1.

    De erespeld wordt toegekend als blijk van waardering en erkentelijkheid, zowel aan ingezetenen als aan niet-ingezetenen van de gemeente, die zich jegens de gemeente of de gemeenschap van Liesveld hebben onderscheiden door verdienstelijk gedrag.

  • 2.

    Als bewijs van verlening van deze onderscheiding worden aan de begiftigde uitgereikt een oorkonde, alsmede een zilveren speld, van welke beide vorm, uitvoering en afmeting door burgemeester en wethouders na overleg met net seniorenconvent worden bepaald.

DE EREMEDAILLE

Artikel 7

  • 1.

    De eremedaille wordt toegekend als blijk van waardering en erkentelijkheid aan verenigingen, instellingen e.d., gevestigd in de gemeente, welke zich jegens de gemeente of de gemeenschap van Liesveld hebben onderscheiden door algemeen erkende bijzondere verdiensten, ter gelegenheid van jubilea en andere bijzondere gebeurtenissen.

  • 2.

    Als bewijs van verlening van deze onderscheiding worden aan de begiftigde vereniging, instelling e.d. uitgereikt een oorkonde, alsmede een zilveren medaille, van welke beide vorm, uitvoering en afmeting door burgemeester en wethouders na overleg met het seniorenconvent worden bepaald.

OVERGANGS- EN SLOTBEPALINGEN

Artikel 8

  • 1. Deze verordening laat onverlet de onderscheidingen, welke zijn verleend op grond van de besluiten van de raden van de gemeenten Groot-Ammers, Langerak en Nieuwpoort, betreffende het instituut “Ereburger der gemeente”, respectievelijk dd. 9 november 1965, 1 maart 1966 en 13 september 1965.

  • 2. Gezien het bepaalde in het vorige lid worden de ereburgers van de voormalige gemeenten Groot-Ammers, Langerak en Nieuwpoort als eerste ingeschreven in het in artikel 3 bedoelde register.

Artikel 9

  • 1.

    Deze verordening kan worden aangehaald als “Verordening onderscheidingen gemeente Liesveld”.

  • 2.

    Zij treedt op heden in werking.

Aldus vastgesteld in de openbare vergadering van de raad van de gemeente Liesveld, dd. 25 augustus 1987.

De secretaris, De voorzitter,

A.E. Versluis. J.G. de Groot.

hjl/jvdr