Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Gemeente Littenseradiel

Reglement gronduitgifte woningbouwkavels gemeente Littenseradiel

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OverheidsorganisatieGemeente Littenseradiel
Officiële naam regelingReglement gronduitgifte woningbouwkavels gemeente Littenseradiel
CiteertitelReglement gronduitgifte woningbouwkavels gemeente Littenseradiel
Vastgesteld doorcollege van burgemeester en wethouders
Onderwerpruimtelijke ordening, verkeer en vervoer
Eigen onderwerpbouwgrond, bouwkavel, gronduitgifte, inschrijfformulier, loting, plangebied, reglement, toewijzing, verkoop, woningbouwkavels

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Op grond van artikel 28 Wet algemene regels herindeling is dit reglement per 1 januari 2020 vervallen.

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

Gemeentewet, art. 147

Regelgeving die op deze regeling is gebaseerd (gedelegeerde regelgeving)

Geen.

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerking-

treding

Terugwerkende

kracht tot en met

Datum uitwerking-

treding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

01-03-200901-01-2020Nieuwe regeling

03-02-2009

Op 'e Skille, 19-02-2009

Collegebesluit, 03-02-2009, nr. 10

Tekst van de regeling

Intitulé

Reglement gronduitgifte woningbouwkavelsgemeente Littenseradiel

Artikel 1 Begripsbepalingen

In dit reglement wordt verstaan onder:

  • a.

    bouwkavel: een specifiek omschreven perceel bouwgrond, bestemd voor de oprichting van een individuele woning voor eigen bewoning met bijbehorende aanhorigheden;

  • b.

    college: het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Littenseradiel;

  • c.

    gegadigde: de natuurlijke persoon of de natuurlijke personen tezamen, die de intentie heeft/hebben een bouwkavel van de gemeente te kopen om de op deze bouwkavel op te richten woning met aanhorigheden te gaan bewonen;

  • d.

    gemeente: de gemeente Littenseradiel;

  • e.

    notaris: door de gemeente aangewezen notaris;

  • f.

    plangebied: het nader aangeduide gebied inclusief aanduiding fasering, waarin de bouwkavels worden uitgegeven waarop dit reglement van toepassing is verklaard;

  • g.

    loting: bij meer dan één gegadigde voor eenzelfde bouwkavel geschiedt de toewijzing van die kavel door loting.

Artikel 2 Doel en toepassingsbereik

Het doel van de uitgifte van individuele bouwkavels is om iedere gegadigde een gelijke kans te bieden om een bouwkavel in het plangebied van de gemeente Littenseradiel te kunnen kopen, zonder dat er rekening wordt gehouden met sociale, economisch of enige andere binding.

Artikel 3 Op de verkoop toepasselijke voorwaarden

Toewijzing en verkoop zal geschieden overeenkomstig de voorwaarden als vermeld in dit reglement met inachtneming van de door de raad vastgestelde verkoopwaarden.

Artikel 4 Kennisgeving van gronduitgifte

De gemeente geeft op de volgende wijze kennis van het voornemen tot gronduitgifte en de wijze van inschrijving:

  • a.

    De mogelijkheid om zich in te schrijven als gegadigde wordt bekendgemaakt middels een kennisgeving in het huis aan huis blad “Op ’e Skille” en op de gemeentelijke website www.littenseradiel.nl.

  • b.

    Het informatiepakket van plangebied, inclusief inschrijfformulier van de betrokken bouwkavels en nadere gegevens zijn verkrijgbaar bij de gemeente Littenseradiel, Keatsebaen 1, 8731 BN te Wommels. Tevens zijn de gegevens te downloaden via de gemeentelijke website www.littenseradiel.nl.

Artikel 5 Deelname aan gronduitgifte

  • 1. Aan de uitgifte van bouwkavels kan uitsluitend worden meegedaan door middel van een door de gemeente bij het informatiepakket verstrekt inschrijfformulier (met orgineel Littenseradiel-logo). Alleen inschrijfformulieren, die volledig zijn ingevuld en op de juiste wijze zijn ondertekend, worden geaccepteerd.

  • 2. Iedere gegadigde kan slechts één formulier inleveren. Hij kan maximaal drie voorkeuren voor een bouwkavel opgeven. De volgorde van de voorkeuren is daarbij van belang voor de toewijzing van een bouwkavel volgens het systeem van artikel 8.

  • 3. Gegadigden die de intentie hebben om de op de bouwkavel op te richten woning samen te gaan bewonen, worden als één gegadigde aangemerkt en kunnen daarom gezamenlijk slechts eenmaal aan de gronduitgifte meedoen.

Artikel 6 Kavelprijzen en oppervlakte

  • 1. Voor de gronduitgifte is een prijslijst opgesteld waarop per kavel de kavelprijs en de oppervlakte is aangegeven.

  • 2. Op de prijslijst staan zowel de prijzen exclusief omzetbelasting als inclusief omzetbelasting vermeld.

Artikel 7 Inlevering formulier

  • 1. De in artikel 5, lid 1 bedoelde formulieren kunnen uitsluitend worden ingeleverd op het gemeentehuis en wel uiterlijk op de datum en het tijdstip, zoals die vermeld staan op het inschrijfformulier.

  • 2. Inschrijfformulieren die niet voldoen aan het gestelde in artikel 5, lid 1 en artikel 7, lid 1 worden niet in behandeling genomen, hetgeen impliceert dat de inzender wordt uitgesloten van deelname aan gronduitgifte.

Artikel 8 Toewijzing en loting

  • 1. De procedure van loting treedt pas in werking indien en voor zover er meerdere inschrijfformulieren zijn ontvangen voor een bouwkavel. Indien er slechts één gegadigde is voor een bouwkavel dan vindt automatisch toewijzing plaats aan deze gegadigde.

  • 2. Op een nader te bepalen datum en tijdstip zal de loting namens de gemeente worden verricht door de notaris.

  • 3. De loting vindt plaats tijdens een voor een ieder toegankelijke openbare zitting.

  • 4. De inschrijfformulieren worden door de notaris in blanco enveloppen gestoken. De enveloppen worden voorzien van een nummer. De corresponderende nummers worden in een bus gedaan.

  • 5. De notaris zorgt ervoor dat de nummers in de bus goed worden geschud en verricht de trekking. De notaris opent de envelop met het gelijke nummer en maakt duidelijk verstaanbaar de naam en de kavelvoorkeuren bekend van de gegadigde die op het inschrijfformulier staat vermeld.

  • 6. De eerste nog beschikbare bouwkavel wordt aan de betreffende gegadigde toegewezen. Bij de toewijzing is/zijn de aangegeven kavelvoorkeur(en) op het inschrijfformulier bindend.

  • 7. Indien geen van de aangegeven kavelvoorkeuren op het inschrijfformulier van een gegadigde correspondeert met de beschikbare bouwkavels dan zal geen toewijzing aan deze gegadigde kunnen plaatsvinden en valt deze gegadigde af. De gegadigde zal indien hij daar prijs opstelt in dat geval op een reservelijst worden geplaatst.

  • 8. De vorenstaande toewijzingshandelingen worden herhaald totdat alle beschikbare bouwkavels zijn aangewezen.

Artikel 9 Aanbieden van de reserveringsovereenkomst

  • 1. Na toewijzing van de kavel wordt aan de gegadigde een aanbod gedaan door middel van toezending van een reserveringsovereenkomst voor de bouwkavel. Deze reserveringsovereenkomst bestaat uit een deel, waarop beide partijen hun handtekening zetten en waarin, naam, adres, woonplaats, telefoonnummer van de gegadigde, kavelnummer, prijs en oppervlakte van de bouwkavel en de van toepassing zijnde bepalingen staan beschreven, en een deel dat de algemene verkoopvoorwaarden bevat.

  • 2. Als de gegadigde het aanbod van de bouwkavel aanvaardt, kan hij dit kenbaar maken door de overeenkomst te ondertekenen en binnen twee weken na verzenddatum van de overeenkomst te retourneren aan de gemeente. Vervolgens wordt de overeenkomst door de gemeente ondertekend.

Artikel 10 Reservelijst

  • 1. Nadat de loting heeft plaatsgevonden en alle beschikbare bouwkavels zijn toegewezen, wordt indien er gegadigden zijn die niet zijn ingeloot, een reservelijst aangelegd waarop gegadigden worden genoteerd, die voor reservering van een bouwkavel in aanmerking willen komen, indien enige bouwkavel die eerder gedurende de loting is toegewezen, opnieuw ter beschikking van de gemeente komt. De reden van beschikbaar komen doet daarbij niet ter zake.

  • 2. Indien een bouwkavel overeenkomstig lid 1 van dit artikel ter beschikking van de gemeente komt, wordt deze bouwkavel indien er meerdere gegadigden zijn verloot, overeenkomstig artikel 8, met het verschil dat in dat geval voor “notaris” wordt gelezen “een lid van het college van burgemeester en wethouders”.

  • 3. Overeenkomstig artikel 9, wordt een reserveringsovereenkomst aangeboden.

Artikel 11 Bijzondere omstandigheden

Indien zich omstandigheden voordoen waarin dit reglement niet voorziet, beslist het college.

Artikel 12 Inwerkingtreding en citeertitel

  • 1. Dit reglement kan worden aangehaald als “Reglement gronduitgifte woningbouwkavels gemeente Littenseradiel”.

  • 2. Dit reglement treedt in werking op 1 maart 2009.

  • 3. De uitgifteregels woningbouwkavels gemeente Littenseradiel d.d. 5 augustus 2003 worden op de in lid 2 genoemde datum ingetrokken.

Ondertekening

Wommels, 3 februari 2009

Het college van Littenseradiel,

, burgemeester.

, secretaris.