Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Gemeente Littenseradiel

Algemene Voorwaarden voor Optie in de gemeente Littenseradiel 23 april 2002

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OverheidsorganisatieGemeente Littenseradiel
Officiële naam regelingAlgemene Voorwaarden voor Optie in de gemeente Littenseradiel 23 april 2002
CiteertitelAlgemene Voorwaarden voor Optie in de gemeente Littenseradiel 23 april 2002
Vastgesteld doorcollege van burgemeester en wethouders
Onderwerpvolkshuisvesting en woningbouw
Eigen onderwerpalgemene voorwaarden, kavel, optie, optiehouder, optierente

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Op grond van artikel 28 Wet algemene regels herindeling zijn deze voorwaarden per 1 januari 2020 vervallen.

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

Gemeentewet, art. 147

Regelgeving die op deze regeling is gebaseerd (gedelegeerde regelgeving)

Geen.

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerking-

treding

Terugwerkende

kracht tot en met

Datum uitwerking-

treding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

24-05-200201-01-2020Nieuwe regeling

23-08-2002

Op 'e Skille, 16-05-2002

Collegebesluit, 23-04-2002, nr. 11

Tekst van de regeling

Intitulé

"Algemene Voorwaarden voor Optie in de gemeente Littenseradiel 23 april 2002"

"Algemene voorwaarden voor Optie in de gemeente Littenseradiel 23 april 2002"

  • 1. Een optie geldt voor een periode van 3 maanden.

  • 2. Gedurende de onder punt 1. genoemde optieperiode kan de kavel alleen door de optiehouder te koop worden gevraagd.

  • 3. Op het moment dat de onder punt 1. genoemde optieperiode afloopt, dient de optiehouder de kavel aan te kopen indien hij met zijn plannen op die kavel door wil gaan. Onder kopen van de kavel wordt verstaan het passeren van de notariële akte van levering binnen 1 maand, gerekend vanaf het moment dat de onder punt 1. genoemde optieperiode is vervallen. Verlenging van die termijn van 1 maand is niet mogelijk.

  • 4. Wanneer de optiehouder zijn medewerking aan het passeren van de notariële akte binnen de in punt 3. genoemde maand niet verleent, dan zal de gemeente de koopovereenkomst eenzijdig ontbinden op het moment dat de periode van 1 maand is verstreken. Een eventueel gestarte procedure voor een bouwvergunning, dan wel schetsplan, zal op die datum worden beëindigd. Door de optiehouder moet dan worden vergoed de reeds ten behoeve van die bouwaanvraag, dan wel schetsplanprocedure, gemaakte kosten en de verschuldigde leges. De gemeente is dan vrij de kavel aan een ander in optie te geven.

  • 5. Wanneer de optiehouder van de onder punt 3. bedoelde aankoop van de kavel afziet, dan is de optiehouder verplicht zijn ingediende bouwaanvraag, dan wel schetsplans, in te trekken onder gelijktijdige betaling van de reeds ten behoeve van die bouwaanvraag, dan wel schetsplanprocedure, gemaakte kosten en verschuldigde leges. De gemeente is dan vrij de kavel aan een ander in optie te geven.

  • 6. Wanneer de optiehouder om hypothecaire redenen nog niet tot de onder punt 3. genoemde aankoop kan overgaan, terwijl hij wel met zijn plannen op die kavel door wil gaan, is hij optierente verschuldigd vanaf het moment dat de onder punt 1. genoemde optieperiode is afgelopen tot het moment dat hij wel tot aankoop van de kavel overgaaf. De optierente is gelijk aan het door de gemeente gehanteerde rente-omslagpercentage (voor 2002 bedraagt dit percentage 6,5%), gerekend over de koopsom van de kavel inclusief b.t.w. De optierente moet maandelijks bij vooruitbetaling worden voldaan tot het moment dat de kavel wordt aangekocht. De optiehouder moet uiterlijk 6 weken na de datum verlenen bouwvergunning tot aankoop van de kavel overgaan. Onder kopen van de kavel wordt verstaan het bij akte overdragen van de kavel op de koper, onder het gelijktijdig betalen van de koopsom.

  • 7. Gedurende de onder punt 6. genoemde periode dat optierente is verschuldigd, kan de kavel alleen door de optiehouder te koop worden gevraagd.

  • 8. Wanneer 2 maanden na de onder punt 1. genoemde optieperiode door de optiehouder nog geen bouwaanvraag is ingediend en het onder punt 6. genoemde is van toepassing, dan neemt de gemeente de kavel met onmiddellijke ingang terug. Wanneer er wel een schetsplan is ingediend, dan wordt de schetsplanprocedure tegelijkertijd stopgezet en dient de optiehouder de eventueel gedurende de schetsplanprocedure gemaakte kosten en verschuldigde leges te voldoen. De overeenkomstig punt 6. gedurende 2 maanden reeds verschuldigde optierente blijft verschuldigd en wordt niet terugbetaald.