Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Gemeente Hoogezand-Sappemeer

Nadere Regels Algemene Subsidieverordening 2013

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OverheidsorganisatieGemeente Hoogezand-Sappemeer
Officiële naam regelingNadere Regels Algemene Subsidieverordening 2013
CiteertitelNadere Regels Algemene Subsidieverordening 2013
Vastgesteld doorcollege van burgemeester en wethouders
Onderwerpmaatschappelijke zorg en welzijn
Eigen onderwerp

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Geen

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

artikel 2, tweede lid van de Algemene subsidieverordening Hoogezand-Sappemeer 2013

Regelgeving die op deze regeling is gebaseerd (gedelegeerde regelgeving)

Geen

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerking-

treding

Terugwerkende

kracht tot en met

Datum uitwerking-

treding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

01-01-2016Nieuwe regeling

14-12-2015

Gemeenteblad, 21 december 2015, Nr. 124225, Jaargang 2015

Onbekend

Tekst van de regeling

Intitulé

Besluit tot gewijzigde vaststellingNadere Regels Algemene Subsidieverordening 2013

Burgemeester en Wethouders van Hoogezand-Sappemeer;

overwegende dat het gewenst is ter uitvoering van de Algemene Subsidieverordening Hoogezand-Sappemeer 2013 nadere regels per beleidsterrein vast te stellen;

overwegende dat het ten gevolge van de kerntakendiscussie en bezuinigingen op subsidies noodzakelijk is om reeds vastgestelde Nadere regels voor enkele nader aangegeven deelgebieden te wijzigen;

gelet op het feit dat alle voormalige subsidieontvangers in september 2014 een brief hebben ontvangen waarin voor de betreffende organisatie een besluit is bekend gemaakt over de afbouw van de subsidie.

gelet op artikel 2, tweede lid van de Algemene subsidieverordening Hoogezand-Sappemeer 2013.

besluiten:

gewijzigd vast te stellen de nadere subsidieregels:

Jeugd- en Jongerenwerk

Kunst en Cultuur

Welzijnswerk etnische groeperingen

Deze nadere subsidieregels treden in werking met ingang van het subsidiejaar 2016

Hoogezand, 14 december 2015

Burgemeester en wethouders van Hoogezand-Sappemeer,

J.Vos P.M.M. de Jonge

waarnemend-secretaris burgemeester

Nadere regels Algemene Subsidieverordening 2013 Jeugd- en Jongerenwerk

Artikel 1 Begripsomschrijvingen

In deze regeling wordt verstaan onder:

  • a.

    Algemene subsidieverordening: de Algemene subsidieverordening Hoogezand-Sappemeer 2013.

  • b.

    Awb: de Algemene wet bestuursrecht.

Artikel 2 Doelstelling

De doelstelling van deze subsidiëring is tweeledig:

  • 1.

    Een positief opvoedklimaat voor alle jongeren;

  • 2.

    Het stimuleren van de eigen kracht en de sociale netwerken van jongeren.

Het maatschappelijk middenveld wordt ondersteund bij het realiseren van bovenwijkse/bovendorpse initiatieven die een bijdrage hieraan leveren voor jongeren in de hele gemeente Hoogezand-Sappemeer.

Artikel 3 Doelgroep

Alle kwetsbare jongeren in Hoogezand-Sappemeer die te maken hebben met een sociale achterstandssituatie.

Artikel 4 Activiteiten die voor subsidie in aanmerking komen

Organisaties worden financieel ondersteund om activiteiten te organiseren, die bijdragen aan het realiseren van de in artikel 2 genoemde doelstelling. Het gaat dan om activiteiten die voldoen aan de volgende criteria:

  • 1.

    De activiteiten zijn bovenwijks/ bovendorps en daarmee gericht op alle jongeren in de gemeente Hoogezand-Sappemeer én

  • 2.

    De activiteiten zijn bedoeld voor kwetsbare jongeren die te maken hebben met een achterstandssituatie.

Artikel 5 Berekening van de subsidie en verdeling subsidieplafond

Het subsidieplafond wordt jaarlijks vastgesteld. Het beschikbare subsidiebedrag wordt verdeeld over de aanvragers die voldoen aan de criteria. Een aantal subsidieaanvragers ontvangen een vast subsidiebedrag.

Het resterende subsidiebedrag wordt gelijkelijk verdeeld over de overige subsidieaanvragers die activiteiten organiseren, passend binnen de subsidiecriteria. Hierbij kan het toegekende subsidiebedrag niet hoger zijn dan de totale kosten van de activiteiten van de aanvrager.

Artikel 6 Weigeringsgronden

Onverminderd het bepaalde in artikel 4:35 Awb en de artikelen 8 en 9 van de Algemene subsidieverordening worden aanvragen om verlening van (eenmalige) subsidies geweigerd zodra het subsidieplafond voor (eenmalige) aanvragen bereikt is.

Artikel 7 Overleggen stukken voor vaststelling

  • 1. Overeenkomstig artikel 15 tweede lid van de Algemene subsidieverordening kunnen wij voor subsidies tot € 5.000,-- bij een ambtshalve vaststelling, als bedoeld in artikel 15, eerste lid, onderdeel b, de aanvrager verplichten om aan te tonen dat de activiteiten, waarvoor de subsidie wordt verstrekt, zijn verricht en dat is voldaan aan de verplichtingen, verbonden aan de subsidie.

  • 2. De subsidieaanvrager toont aan dat de activiteiten, als bedoeld in het eerste lid zijn verricht en dat is voldaan aan de verplichtingen, verbonden aan de subsidie. Dit doet hij door overlegging van een verslag van de gerealiseerde activiteiten voor 1 maart van het jaar volgend op het jaar waarin de activiteiten, waarvoor de subsidie is verleend, hebben plaats gevonden. In dat verslag is per activiteit het aantal deelnemers vermeld.

  • 3. Op de vaststelling van subsidies tussen € 5.000,-- en € 50.000,-- is artikel 16, lid 2 van de Algemene subsidieverordening van toepassing. Het inhoudelijke verslag bevat in elk geval het aantal deelnemers per activiteit.

Artikel 8 Slotbepalingen

  • 1.

    Deze regeling treedt in werking met ingang van het subsidiejaar 2016.

  • 2.

    Met ingang van het subsidiejaar 2016 vervallen de Nadere regels Algemene subsidieverordening 2013 Jeugd en Jongerenwerk, vastgesteld bij besluit van burgemeester en wethouders van 1 december 2014 (in werking 12 december 2014).

  • 3.

    Deze regeling wordt aangehaald als: Subsidieregeling Jeugd- en Jongerenwerk.

Nadere regels Algemene Subsidieverordening 2013 Kunst en Cultuur

Burgemeester en Wethouders van Hoogezand-Sappemeer;

overwegende dat het gewenst is de culturele infrastructuur optimaal te houden en de deelname van bewoners aan culturele activiteiten te verhogen;

gelet op artikel 2, tweede lid, artikel 4, derde lid en artikel 6, eerste en tweede lid van de Algemene subsidieverordening Hoogezand-Sappemeer 2013;

besluiten:

vast te stellen de volgende regeling:

Subsidieregeling Kunst en Cultuur

Artikel 1 Begripsomschrijvingen

In deze regeling wordt verstaan onder Algemene subsidieverordening:

de Algemene subsidieverordening Hoogezand-Sappemeer 2013

Artikel 2 Activiteiten die voor subsidie in aanmerking komen

1.Amateurkunst

Subsidie kan worden verstrekt voor amateurkunst-activiteiten die bijdragen aan het bevorderen van een brede deelname van bewoners aan het culturele leven en die positief bijdragen aan het leefklimaat in de gehele gemeente.

2. Cultuur

Subsidie kan worden toegekend aan organisaties en evenementen die een bijdrage leveren aan het gevarieerde en toegankelijke culturele aanbod en daarmee aan een actieve, sfeervolle en levendige gemeente. Het gaat hierbij om culturele activiteiten waar burgers actief of passief aan deelnemen en die amateur- en professionele kunsten betreffen.

Artikel 3 Doelgroep

Cultuursubsidie is primair voor mensen en organisaties in de gemeente Hoogezand-Sappemeer, die openbaar toegankelijke culturele activiteiten binnen de gemeentegrenzen ontplooien.

Artikel 4 Kosten die voor subsidie in aanmerking komen

De kosten voor het culturele gehalte van de activiteiten komen voor subsidie in aanmerking.

Onder een uitvoeringsactiviteit wordt verstaan: een activiteit die een eigen karakter heeft en een eigen voorbereiding kent.

Artikel 5 Berekening van de subsidie en verdeling subsidieplafond

Elk jaar wordt het subsidieplafond vastgesteld. Dat plafond bestaat uit een bedrag voor eenmalige subsidies. Aanvragen om eenmalige subsidies worden behandeld in volgorde van binnenkomst. Wanneer de aanvrager krachtens artikel 4:5 van de Algemene wet bestuursrecht de gelegenheid heeft gehad de aanvraag aan te vullen, geldt als datum van ontvangst van de aanvraag de datum waarop de aanvraag is aangevuld.

Het instrumentenfonds voor de verenigingen Fanfarekorps HS en Chr. Fanfarekorps Juliana is een regeling die in 10 jaar wordt afgebouwd. Tot 2020 kunnen de korpsen afschrijven op hun investeringen. Het gaat hierbij om de geaccepteerde afschrijvingen op het instrumentarium dat eigendom is van de vereniging. Als peildatum voor de samenstelling van het instrumentarium wordt 31 december van het voorgaande jaar genomen.

Cultuursubsidies worden onderscheiden op kleinschalig niveau: met minder dan 20 deelnemers en 50 bezoekers maximaal € 250,-- of op grootschalig niveau: met meer dan 20 deelnemers en meer dan 50 bezoekers maximaal € 500,--.

Artikel 6 Weigeringsgronden

Onverminderd het bepaalde in de artikelen 8 en 9 van de Algemene subsidieverordening worden aanvragen voor eenmalige subsidies afgewezen zodra het subsidieplafond voor de eenmalige aanvragen bereikt is.

Artikel 7 Overleggen stukken voor vaststelling

  • 1. Overeenkomstig artikel 15 tweede lid van de Algemene subsidieverordening kunnen wij voor subsidies tot € 5.000,-- bij een ambtshalve vaststelling, als bedoeld in artikel 15, eerste lid, onderdeel b, de aanvrager verplichten om aan te tonen dat de activiteiten, waarvoor de subsidie wordt verstrekt, zijn verricht en dat is voldaan aan de verplichtingen, verbonden aan de subsidie.

  • 2. De subsidieaanvrager toont aan dat de activiteiten, als bedoeld in het eerste lid zijn verricht en dat is voldaan aan de verplichtingen, verbonden aan de subsidie door overlegging van een inhoudelijk verslag van gerealiseerde activiteiten voor 1 maart van het jaar volgend op het jaar waarin de activiteiten, waarvoor de subsidie is verleend, hebben plaats gevonden.

  • 3. Voor de vaststelling van subsidies tussen € 5.000,-- en € 50.000,-- is artikel 16, lid 2 van de Algemene subsidieverordening van toepassing.

Artikel 8 Hardheidsclausule

Het college kan, in bijzondere gevallen, een artikel of artikelen van de Algemene subsidieverordening 2013 buiten toepassing laten of daarvan afwijken, met uitzondering van de artikelen 1, 2, 3 en 8 voor zover toepassing gelet op het belang van de aanvrager of subsidieontvanger leidt tot onbillijkheid van overwegende aard. Toepassingen van deze hardheidsclausule worden gemotiveerd in de besluiten.

Artikel 9 Slotbepalingen

  • 1.

    Deze regeling treedt in werking met ingang van het subsidiejaar 2016 .

  • 2.

    Met ingang van het subsidiejaar 2016 vervallen de Nadere regels Algemene subsidieverordening 2013 Kunst en Cultuur, vastgesteld bij besluit van burgemeester en wethouders van 1 december 2014 (in werking 12 december 2014).

  • 3.

    Deze regeling wordt aangehaald als: Subsidieregeling Kunst en Cultuur.

Nadere regels Algemene Subsidieverordening 2013 – Welzijnswerk etnische groeperingen

Burgemeester en Wethouders van Hoogezand-Sappemeer;

overwegende dat het gewenst is te stimuleren dat allochtonen in de gelegenheid te worden gesteld optimaal te participeren in de samenleving

gelet op artikel 2, tweede lid, artikel 4, derde lid en artikel 6, eerste en tweede lid van de Algemene subsidieverordening Hoogezand-Sappemeer 2013

besluiten:

vast te stellen de volgende regeling:

Subsidieregeling Welzijnswerk etnische groeperingen

Artikel 1 Begripsomschrijvingen

In deze regeling wordt verstaan onder Algemene subsidieverordening:

de Algemene subsidieverordening Hoogezand-Sappemeer 2013

Artikel 2 Activiteiten die voor subsidie in aanmerking komen

Subsidie kan worden verstrekt voor activiteiten die stimuleren tot deelname/gebruik bestaande algemene sociaal-culturele en overige voorzieningen.

Artikel 3 Berekening van de subsidie en verdeling subsidieplafond

Elk jaar wordt het subsidieplafond vastgesteld. Dat plafond bestaat uit het bedrag voor eenmalige subsidies. Aanvragen om eenmalige subsidies worden behandeld in volgorde van binnenkomst. Wanneer de aanvrager krachtens artikel 4:5 van de Algemene wet bestuursrecht de gelegenheid heeft gehad de aanvraag aan te vullen, geldt als datum van ontvangst van de aanvraag de datum waarop de aanvraag is aangevuld.

Artikel 4 Weigeringsgronden

Onverminderd het bepaalde in de artikelen 8 en 9 van de Algemene subsidieverordening worden aanvragen om (eenmalige) subsidies afgewezen zodra het subsidieplafond voor de (eenmalige) aanvragen bereikt is.

Artikel 5 Overleggen stukken voor vaststelling

  • 1. Overeenkomstig artikel 15 tweede lid van de Algemene subsidieverordening kunnen wij voor subsidies tot € 5.000,-- bij een ambtshalve vaststelling, als bedoeld in artikel 15, eerste lid, onderdeel b, de aanvrager verplichten om aan te tonen dat de activiteiten, waarvoor de subsidie wordt verstrekt, zijn verricht en dat is voldaan aan de verplichtingen, verbonden aan de subsidie.

  • 2. De subsidieaanvrager toont aan dat de activiteiten, als bedoeld in het eerste lid zijn verricht en dat is voldaan aan de verplichtingen, verbonden aan de subsidie door overlegging van foto’s, krantenartikelen of persberichten van gerealiseerde activiteiten voor 1 maart van het jaar volgend op het jaar waarin de activiteiten waarvoor de subsidie is verleend hebben plaats gevonden.

  • 3. Voor de vaststelling van subsidies tussen € 5.000,-- en € 50.000,-- is artikel 16, lid 2 van de Algemene subsidieverordening van toepassing.

Artikel 6 Hardheidsclausule

Het college kan, in bijzondere gevallen, een artikel of artikelen van de Algemene subsidieverordening 2013 buiten toepassing laten of daarvan afwijken, met uitzondering van de artikelen 1, 2, 3 en 8 voor zover toepassing gelet op het belang van de aanvrager of subsidieontvanger leidt tot onbillijkheid van overwegende aard. Toepassingen van deze hardheidsclausule worden gemotiveerd in de besluiten.

Artikel 7 Slotbepalingen

  • 1. Deze regeling treedt in werking met ingang van het subsidiejaar 2016 .

  • 2. Met ingang van het subsidiejaar 2016 vervallen de Nadere regels Algemene subsidieverordening 2013 Welzijnswerk etnische groeperingen vastgesteld bij besluit van burgemeester en wethouders van 18 december 2012.

  • 3. Deze regeling wordt aangehaald als: Subsidieregeling Welzijnswerk etnische groeperingen.