Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Gemeente Bernisse

Het reglement voor de automatische incasso van de gemeentelijke belastingen in de gemeente Bernisse

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OverheidsorganisatieGemeente Bernisse
Officiële naam regelingHet reglement voor de automatische incasso van de gemeentelijke belastingen in de gemeente Bernisse
CiteertitelHet incassoreglement
Vastgesteld doorcollege van burgemeester en wethouders
Onderwerpalgemeen
Eigen onderwerp

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Dit reglement vervangt het op 26 februari 2002 vastgestelde incassoreglement met dien verstande dat zij van toepassing blijft op de voor deze datum opgelegde verzamelaanslagen.

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

De van toepassing zijnde bepalingen in het Burgerlijk Wetboek en de Gemeentewet

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerking-

treding

Terugwerkende

kracht tot en met

Datum uitwerking-

treding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

20-02-2003Nieuwe regeling

19-02-2003

Weekblad De Bernisser

Onbekend

Tekst van de regeling

Het reglement voor de automatische incasso van de gemeentelijke belastingen in de gemeente Bernisse

BURGEMEESTER EN WETHOUDERS VAN DE GEMEENTE BERNISSE;

overwegende dat het ter bevordering van de zorgvuldigheid en de rechtszekerheid gewenst is nadere regels vast te stellen voor de automatische incasso van de gemeentelijke belastingen; gelet op de van toepassing zijnde bepalingen in het Burgerlijk Wetboek en de Gemeentewet;

Besluiten:

vast te stellen het volgende reglement voor de automatische incasso van de gemeentelijke belastingen in de gemeente Bernisse.

ARTIKEL 1 BEGRIPSBEPALINGEN

In dit reglement wordt verstaan onder:

  • -

    Belastingjaar: periode van 1 januari tot en met 31 december waarover de gemeentelijke belastingen worden geheven;

  • -

    Afschrijvingstijdvak: periode verdeeld in maanden welke aanvangt op het moment waarop de eerste termijn wordt afgeschreven en eindigt op het moment waarop de laatste termijn wordt afgeschreven;

  • -

    Belastingschuld: het totaalbedrag aan gemeentelijke belastingen dat op het aanslagbiljet "gemeentelijke belastingen" staat vermeld;

  • -

    Belastingplichtige: een natuurlijke- of rechtspersoon, welke is aangeslagen voor een of meerdere belastingen of heffingen van de gemeente Bernisse;

  • -

    Incassant: de gemeente Bernisse.

ARTIKEL 2 DOEL VAN DE AUTOMATISCHE INCASSO

De automatische incasso heeft tot doel de belastingschuld van de belastingplichtige gedurende het belastingjaar te spreiden en door middel van acht maandelijkse termijnen automatisch te incasseren.

ARTIKEL 3 GEMEENTELI3KE BELASTINGEN

In de automatische incasso zijn de volgende gemeentelijke belastingen opgenomen: Onroerende zaakbelastingen, rioolrechten, reinigingsrechten en hondenbelasting.

ARTIKEL 4 DEELNAME AAN DE AUTOMATISCHE INCASSO

  • 1. Deelname aan de automatische incasso is mogelijk door of ten behoeve van de belastingplichtigen, indien het totaalbedrag van de in de incassoregeling opgenomen belastingen niet meer bedraagt dan € 1.650,-- per jaar.

  • 2. De incassant kan de deelname aan de automatische incasso weigeren indien er omstandigheden worden geconstateerd of vermoed die het regelmatig verloop van de termijnbedragen belemmeren of zouden kunnen belemmeren.

ARTIKEL 5 AANMELDING

  • 1. Aanmelding aan de automatische incasso vindt plaats door de groene machtigingskaart in te leveren bij of toe te zenden aan de cluster belastingen van de gemeente Bernisse.

  • 2. De machtiging tot automatische incasso kan vooraf worden verleend of moet uiterlijk binnen drie weken na dagtekening van het aanslagbiljet zijn ingekomen bij de cluster belastingen van de gemeente Bernisse.

  • 3. De machtiging tot automatische incasso wordt zonder tegenbericht ieder jaar stilzwijgend verlengd.

ARTIKEL 6 BEREKENING TERMIJNBEDRAG

  • 1. Na vaststelling van de aanslag gemeentelijke belastingen wordt het termijnbedrag berekend naar evenredigheid van de acht (8) incassotermijnen.

  • 2. De incassant heeft het recht, indien de grootte van de belastingschuld daartoe aanleiding geeft, om gedurende het afschrijvingstijdvak het termijnbedrag te wijzigen onder mededeling daarvan aan de belastingplichtige.

ARTIKEL 7 VERZENDING AANSLAGBILIET

De gemeente spant zich in het aanslagbiljet in de maand februari te verzenden. Aan deze inspanning kunnen geen rechten worden verbonden indien de verzending op een later tijdstip plaatsvindt.

ARTIKEL 8 TIJDSTIP VAN AFSCHRIJVING

De incassant zal het termijnbedrag automatisch afschrijven op of omstreeks de laatste werkdag van iedere maand doch niet eerder dan in die laatste week van die maand en niet later dan in de eerste week van de eerstvolgende maand.

ARTIKEL 9 ONTBINDENDE VOORWAARDEN

De automatische incasso wordt beëindigd:

  • 1.

    Indien de automatische incasso gedurende twee opeenvolgende maanden niet slaagt.

  • 2.

    Indien de automatische incasso in totaal in drie niet opeenvolgende maanden mislukt.

  • 3.

    Indien de belastingplichtige surseance van betaling heeft aangevraagd, in staat van faillissement is gesteld, naar het buitenland vertrekt of dreigt te vertrekken, of indien er anderszins omstandigheden worden geconstateerd die een regelmatig verloop van de incasso zouden kunnen belemmeren.

ARTIKEL 10 OVERLIJDEN

  • 1. Bij overlijden van de belastingplichtige wordt de automatische incasso zo spoedig mogelijk beëindigd door de incassant.

  • 2. De erven kunnen de automatische incasso voortzetten door het afgeven van een nieuwe machtiging, welke door de erven dient te worden stopgezet na voldoening van de laatste termijn.

ARTIKEL 11 ECHTSCHEIDING

  • 1. Echtscheiding of ontbinding van de samenlevingsovereenkomst van de belastingplichtige beëindigt de automatische incasso niet.

  • 2. Indien als gevolg van de echtscheiding of ontbinding van de samenlevingsovereenkomst niet meer kan worden geïncasseerd op het bestaande rekeningnummer, dan dient de belastingplichtige zo spoedig mogelijk een rekeningnummer mede te delen waarop de automatische incasso kan plaatsvinden.

ARTIKEL 12 VERHUIZING

  • 1. Verhuizing van de belastingplichtige beëindigt de automatische incasso niet.

  • 2. Bij verhuizing naar een andere gemeente dient de belastingplichtige na de laatste termijnbetaling de incasso te beëindigen.

ARTIKEL 13 WDZIGING BANKGIRO-INCASSO

Wijzigingen betreffende het bank- of gironummer dienen met gebruikmaking van de wijzigingskaart terstond te warden gemeld aan de cluster Belastingen van de gemeente Bernisse.

ARTIKEL 14 TERUGSTORTING

  • 1. Indien de belastingplichtige het niet eens is met een afgeschreven termijnbedrag, dan kan hij/zij de giro- of bankinstelling opdracht geven het termijnbedrag op zijn/haar rekening terug te storten.

  • 2. De opdracht tot terugstorting wordt gegeven door de gele terugboekingskaart binnen een maand na ontvangst van het giro- of bankafschrift aan de giro- of bankinstelling toe te zenden.

ARTIKEL 15 BEEINDIGING VAN DE INCASSOOVEREENKOMST

  • 1. De automatische incasso kan door de belastingplichtige te allen tijde worden opgeheven door het inzenden van de rode kaart.

  • 2. Indien gedurende een periode van twee jaar ten behoeve van een belastingplichtige geen automatische incasso heeft plaatsgevonden, dan wordt door de incassant de incasso-overeenkomst beëindigd.

ARTIKEL 16 SLOTBEPALING

  • 1.

    Het op 26 februari 2002 vastgestelde incassoreglement wordt ingetrokken met ingang van 1 februari 2003 met dien verstande dat zij van toepassing blijft op de voor deze datum opgelegde verzamelaanslagen.

  • 2.

    Dit reglement voor de automatische incasso van de gemeentelijke belastingen in de gemeente Bernisse kan warden aangehaald als "Het incassoreglement".

  • 3.

    Dit reglement treedt in werking de dag na vaststelling en is van toepassing op de vanaf februari 2003 op te leggen verzamelaanslagen.

Aldus vastgesteld in de vergadering van Burgemeester en wethouders van de gemeente Bernisse d.d. 19 februari 2003.

De secretaris, De burgemeester,

L.Koole E.W.H. Broekhuis