Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Gemeente Littenseradiel

Regeling tegemoetkoming premie aanvullende zorgverzekering gemeente Littenseradiel 2015

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OverheidsorganisatieGemeente Littenseradiel
Officiële naam regelingRegeling tegemoetkoming premie aanvullende zorgverzekering gemeente Littenseradiel 2015
CiteertitelRegeling tegemoetkoming premie aanvullende zorgverzekering gemeente Littenseradiel 2015
Vastgesteld doorcollege van burgemeester en wethouders
Onderwerpmaatschappelijke zorg en welzijn
Eigen onderwerp

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Op grond van artikel 28 Wet algemene regels herindeling is deze regeling per 1 januari 2020 vervallen, tenzij de hierna genoemde bestuursorganen de betreffende regeling al eerder vervallen hebben verklaard.

- Burgemeester en wethouders van de gemeente Leeuwarden hebben op 17 juli 2018 besloten deze regeling vervallen te verklaren voor zover deze van kracht is voor het gebied binnen de gemeentegrenzen van de gemeente Leeuwarden zoals dat per 1 januari 2018, op grond van de Wet van 8 maart 2017 tot herindeling van de gemeenten Franekeradeel, het Bildt, Leeuwarden, Leeuwarderadeel, Littenseradiel, Menameradiel en Súdwest-Fryslân, is ontstaan.

- De raad van de gemeente Súdwest-Fryslân heeft op 2 januari 2018 besloten deze regeling vervallen te verklaren voor zover deze van kracht is voor het gebied binnen de gemeentegrenzen van de gemeente Súdwest-Fryslân zoals dat per 1 januari 2018, op grond van de Wet van 8 maart 2017 tot herindeling van de gemeenten Franekeradeel, het Bildt, Leeuwarden, Leeuwarderadeel, Littenseradiel, Menameradiel en Súdwest-Fryslân, is ontstaan.

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

Onbekend

Regelgeving die op deze regeling is gebaseerd (gedelegeerde regelgeving)

Geen

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerking-

treding

Terugwerkende

kracht tot en met

Datum uitwerking-

treding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

04-06-201501-01-201501-01-2020Nieuwe regeling

12-05-2015

Op 'e Skille, 03-06-2015

Collegebesluit, 12-05-2015, nr. 5.1

Tekst van de regeling

Intitulé

Regeling tegemoetkoming premie aanvullende zorgverzekering gemeente Littenseradiel 2015

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Littenseradiel;

besluit:

vast te stellen de Regeling tegemoetkoming premie aanvullende zorgverzekering gemeente Littenseradiel 2015

Artikel 1 Begripsbepaling

  • 1. Alle begrippen in deze regeling die niet nader worden omschreven, hebben dezelfde betekenis als in:

    • a.

      de Participatiewet;

    • b.

      de Zorgverzekeringswet.

  • 2. In deze regeling wordt verstaan onder:

    • a.

      aanvrager: een alleenstaande, een alleenstaande ouder of een gezin als bedoeld in artikel 4, eerste lid, van de Participatiewet die een schriftelijke aanvraag heeft ingediend;

    • b.

      rechthebbende: aanvrager van 18 jaar of ouder die ingezetene is van de gemeente en waarvan het adres op het moment van aanvraag overeenkomt met de basisregistratie personen, die een maand voorafgaande aan de datum van aanvraag een inkomen heeft dat netto niet meer bedraagt dan 120% van het van toepassing zijnde sociaal minimumloon;

    • c.

      woonsituatie: op basis van de woonsituatie van de aanvrager wordt onderscheid gemaakt tussen een alleenstaande, alleenstaande ouder of gehuwden;

    • d.

      norm: de norm als bedoeld in artikel 20 en artikel 21 van de Participatiewet;

    • e.

      norm pensioengerechtigden: de norm als bedoeld in artikel 22 van de Participatiewet;

    • f.

      norm in inrichting: de norm als bedoeld in artikel 23 van de Participatiewet;

    • g.

      basisverzekering: een wettelijke verplichte zorgverzekering voor iedereen die verzekeringsplichtig is en in Nederland woont, dan wel voor iedereen die in het buitenland woont en in Nederland werkt, en;

    • h.

      aanvullende verzekering: een verzekering voor de zorgkosten die niet zijn opgenomen in de basisverzekering, waarbij de dekking afhankelijk is van de zorgverzekeraar.

Artikel 2 Voorwaarden en hoogte van de bijdrage

  • 1. Rechthebbende heeft een netto inkomen dat niet meer bedraagt dan 120% van het relevante sociaal minimum, overeenkomstig de van toepassing zijnde norm, waarbij artikel 22a (Kostendelersnorm) van de Participatiewet wordt uitgesloten.

  • 2. Op grond van de Zorgverzekeringswet heeft rechthebbende een basisverzekering en een aanvullende verzekering afgesloten bij een door de Nederlandse Zorgautoriteit erkende zorgverzekeraar, niet zijnde De Friesland Zorgverzekeraar.

  • 3. Het college verleent een rechthebbende per betalende verzekerde een bijdrage van €120,00 in het jaar 2015 als tegemoetkoming in de kosten van de premie van een aanvullende verzekering.

Artikel 3 Aanvragen

  • 1. Het aanvragen van de bijdrage geschiedt per kalenderjaar. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van een door het college vastgesteld formulier.

  • 2. De aanvraag over het jaar 2015 dient te worden ingediend voor 1 februari 2016. De aanvrager hoeft geen inkomensgegevens in te leveren indien hij een periodieke uitkering van de gemeente ontvangt.

  • 3. Het college beslist binnen acht weken na de datum van ontvangst van de aanvraag. Betaling vindt in principe plaats binnen twee weken na de verzenddatum van het besluit.

Artikel 4 Bewijsstukken

  • 1. Aanvrager is verplicht om op verzoek de bewijsstukken te verstrekken, waarmee het recht op de bijdrage kan worden gecontroleerd.

  • 2. De aanvrager heeft een bewaarplicht tot 1 februari 2017 ten behoeve van een eventuele nacontrole.

  • 3. Indien de aanvrager de bewijsstukken niet verstrekt, kan het college besluiten de verstrekte bijdrage terug te vorderen.

Artikel 5 Onvoorziene gevallen

Het college kan afwijkend beslissen indien bijzondere omstandigheden daartoe in redelijkheid aanleiding geven.

Artikel 6 Citeertitel

Deze regeling kan worden aangehaald als Regeling tegemoetkoming premie aanvullende zorgverzekering.

Artikel 7 Inwerkingtreding

Deze regeling treedt in werking op de dag na bekendmaking en werkt terug tot en met 1 januari 2015.

Ondertekening

Wommels, 12 mei 2015

Het college voornoemd,

, burgemeester.

, secretaris.

Toelichting

Algemene toelichting

 

Sinds 1 januari 2015 zijn gemeenten verantwoordelijk om, met minder geld, iets te doen voor mensen met hoge zorgkosten. De gemeente is vrij om te bepalen of zij een tegemoetkoming ter ondersteuning van de zelfredzaamheid en de participatie wil verstrekken aan inwoners met een beperking of chronische ziekte en op welke wijze deze specifieke voorziening vorm moet worden gegeven.

Van gemeenten wordt verwacht dat zij het wegvallen van de inkomensondersteunende maatregelen Compensatie eigen risico (Cer) en de Wet tegemoetkoming chronisch zieken en gehandicapten (Wtcg) gaan compenseren.

Er zijn verschillende manieren om een compensatie te bieden voor chronisch zieken en gehandicapten. De volgende uitgangspunten worden gehanteerd:

  • -

    de tegemoetkoming komt terecht bij de doelgroep chronisch zieken en gehandicapten (er is een relatie met de kosten);

  • -

    de tegemoetkoming komt terecht bij inwoners met een laag inkomen;

  • -

    de regeling is relatief eenvoudig uit te voeren en de uitvoeringskosten blijven beperkt.

 

Inwoners met zorgkosten kunnen door de gemeente worden gecompenseerd via de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo), de collectieve zorgverzekering en/of bijzondere bijstand.

Via de Wmo wordt ondersteuning geboden, die past bij de persoonlijke situatie. Door de inzet van Wmo-voorzieningen kunnen bijzondere zorgkosten, zo mogelijk, tot een minimum worden beperkt.

 

Op dit moment is er een collectieve aanvullende zorgverzekering voor minima, AV Frieso, genaamd. Deze collectieve zorgverzekering is afgesloten bij De Friesland Zorgverzekeraar. AV Frieso is een basisverzekering met een aanvullende zorgverzekering. Deze zorgverzekering is op maat gemaakt voor mensen met chronische problemen en/of een beperking door uitbreiding van het AV Frieso pakket. Daarbij geldt dat de AV Frieso eveneens is bedoeld voor de minder draagkrachtige burger om zich voor een lagere premie toch goed te verzekeren tegen zorgkosten. De AV Frieso is toegankelijk voor inwoners met een inkomen tot en met 120% van het relevante sociaal minimum. De gemeente heeft een korting kunnen afspreken met de zorgverzekeraar en de gemeente betaalt een deel van de premie (dit is € 10,00 per maand). Inwoners die bij De Friesland Zorgverzekeraar verzekerd zijn, kunnen zich tijdens het hele jaar aanmelden voor de AV Frieso.

 

Ook heeft de gemeente de mogelijkheid om een tegemoetkoming in (zorg)kosten te verlenen via de bijzondere bijstand (Participatiewet). Dit is geregeld in artikel 35 (Individuele en categoriale bijzondere bijstand). Individuele bijzondere bijstand kan alleen worden verleend voor uit bijzondere omstandigheden voorvloeiende noodzakelijke kosten. Daarnaast wordt naar lenigheid gezocht in de wettekst van de categoriale bijzondere bijstand, artikel 35, derde lid, van de Participatiewet, met als doel om inwoners die elders verzekerd zijn (dus niet bij De Friesland Zorgverzekeraar), met een inkomen tot en met 120% van het sociaal minimum, in aanmerking te laten komen voor een tegemoetkoming in de kosten van de premie van een aanvullende zorgverzekering. Jaarlijks verandert ongeveer 6,8% van de Nederlandse bevolking (1,1 mln) van zorgverzekeraar, dit zijn de zogenaamde “overstappers”. Driekwart van de bevolking is nog nooit overgestapt. Chronisch zieken stappen nog minder over naar een andere zorgverzekeraar, omdat zij bang zijn dat hun zorgkosten niet langer zullen worden vergoed. Deze regeling voorziet in een tegemoetkoming van de premiekosten van een aanvullende zorgverzekering en is bedoeld voor kwetsbare inwoners die niet willen en/of kunnen overstappen naar De Friesland Zorgverzekeraar.

 

Artikelsgewijze toelichting

 

Artikel 1, tweede lid, sub b:

Gelet op de ‘regelluwe’ uitvoering van deze regeling is de van toepassing zijnde bijstandsnorm vervangen door het relevante sociaal minimum. De toepasselijke bijstandsnorm impliceert namelijk dat de kostendelersnorm van toepassing is. Dit is niet de bedoeling voor potentiële deelnemers aan deze regeling.

 

In de regeling is het van toepassing zijnde wettelijk minimumloon, afgestemd op de woonsituatie. Er wordt onderscheid gemaakt tussen: een alleenstaande, alleenstaande ouder of gehuwden.

Aan de woonsituatie wordt een norm gekoppeld, namelijk het wettelijk minimumloon. Dit betekent per woonsituatie de volgende normen: gehuwden (100%), alleenstaande ouder (90%), alleenstaande (70%). De gehuwdennorm is 100% van het wettelijk minimum loon (overeenkomstig artikel 21 van de Participatiewet).

 

In artikel 1, tweede lid, sub b is vastgelegd dat het netto inkomen niet meer bedraagt dan 120% van het van toepassing zijnde wettelijk minimumloon, afgestemd op de woonsituatie. Dit betekent:

  • -

    gehuwden: 120% van de gehuwdennorm (in 2015: € 1.564,79 – exclusief vakantiegeld/VT)

  • -

    alleenstaande ouder: 90% van de 120% van de gehuwdennorm (in 2015: € 1.408,31 - excl. VT)

  • -

    alleenstaande: 70% van de 120% van de gehuwdennorm (in 2015: € 1.095,35 – excl. VT)

Voor een alleenstaande geldt dat er geen sprake is van het voeren van een gezamenlijke huishouding.

 

De regeling staat open voor personen vanaf 18 jaar. De jongerennormen, zoals die gehanteerd worden voor de Participatiewet, zijn wel van toepassing. Dit is in tegenstelling tot de regeling collectieve zorgverzekering AV Frieso. Naar verhouding is de AV Frieso voor jongeren een dure zorgverzekering. Jongeren zonder hoge zorgkosten kunnen kiezen voor een goedkope zorgverzekering (met een klein aanvullend pakket). Dit zou kunnen betekenen dat de financiële tegemoetkoming hoger is dan de werkelijke kosten. Dit kan niet de bedoeling zijn. Vandaar dat voor deze regeling wel de jongerennormen worden toegepast, zoals staat beschreven in de Participatiewet.  

 

In de Participatiewet zijn de normen vastgelegd voor pensioengerechtigden (artikel 22) en voor verblijf in een inrichting (artikel 23). Voor deze regeling zijn deze normen van toepassing. In de Participatiewet zijn deze normen als volgt beschreven:

 

Normen pensioengerechtigden

Voor belanghebbenden die de pensioengerechtigde leeftijd hebben bereikt, is de norm per kalendermaand, indien het betreft:

  • a.

    een alleenstaande die niet met een of meer meerderjarige personen in dezelfde woning zijn hoofdverblijf heeft. Per 1 januari 2015: € 1.228,50 (dit is de 120% norm voor een alleenstaande, exclusief vakantiegeld). N.b. Door het uitsluiten van de kostendelersnorm telt het inkomen van meerderjarige personen met een eigen inkomen niet mee;

  • b.

    gehuwden die niet met een andere meerderjarige persoon dan de echtgenoot in dezelfde woning hun hoofdverblijf hebben: Per 1 januari 2015: € 1.677,72 (dit is de 120% norm voor gehuwde pensioengerechtigde, exclusief vakantiegeld).

 

Normen in inrichting

Bij een verblijf in een inrichting is de norm per kalendermaand, indien het betreft:

  • a.

    een alleenstaande of een alleenstaande ouder. Per 1 januari 2015 is de 120% norm € 393,56  (exclusief vakantiegeld);

  • b.

    gehuwden: per 1 januari 2015: € 641,36 (dit is de 120% norm voor gehuwden, exclusief vakantiegeld).

 

Artikel 5 Onvoorziene gevallen

In deze regeling zijn de hoofdlijnen voor deelname aan de tegemoetkoming premie aanvullende zorgverzekering vastgelegd. Er kunnen zich concrete situaties voordoen waarin deze regeling niet voorziet. Dit artikel bepaalt dat het college in dergelijke situaties kan beslissen in afwijking van deze regeling. Redelijkheid is hierbij het uitgangspunt.