Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Gemeente Veghel

Beleidsregel bekostiging lokalen bewegingsonderwijs voor (speciale) scholen voor basisonderwijs en scholen voor (voortgezet) speciaal onderwijs

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OverheidsorganisatieGemeente Veghel
Officiële naam regelingBeleidsregel bekostiging lokalen bewegingsonderwijs voor (speciale) scholen voor basisonderwijs en scholen voor (voortgezet) speciaal onderwijs
CiteertitelBeleidsregel bekostiging lokalen bewegingsonderwijs voor (speciale) scholen voor basisonderwijs en scholen voor (voortgezet) speciaal onderwijs gemeente Veghel
Vastgesteld doorcollege van burgemeester en wethouders
Onderwerponderwijs
Eigen onderwerp

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Geen

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

Onbekend

Regelgeving die op deze regeling is gebaseerd (gedelegeerde regelgeving)

Geen

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerking-

treding

Terugwerkende

kracht tot en met

Datum uitwerking-

treding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

05-02-201501-01-2015Nieuwe regeling

03-02-2015

GVOP, 4 februari 2015

56309

Tekst van de regeling

Intitulé

Beleidsregel bekostiging lokalen bewegingsonderwijs voor (speciale) scholen voor basisonderwijs en scholen voor (voortgezet) speciaal onderwijs

Het college van de gemeente Veghel;

gelet op;

gelet op het bepaalde in de ‘Verordening Voorzieningen Huisvesting Onderwijs gemeente Veghel ’;

gelet op de artikelen 117 en 136 van de Wet op het Primair Onderwijs en de artikelen 115 en 130 van de Wet op de Expertisecentra;

gelet op artikel 5 van de Gemeentewet;

gezien het gevoerde op overeenstemming gericht overleg (OOGO) met vertegenwoordigers van de bevoegde gezagsorganen van de (speciale) scholen voor basisonderwijs en de school voor (voortgezet) speciaal onderwijs in de gemeente;

b e s l u i t

  • 1.

    in te trekken de ‘Beleidsregel bekostiging gymnastiekruimte voor basisonderwijs en (voortgezet) speciaal onderwijs’ zoals vastgesteld d.d. ;

  • 2.

    vast te stellen de volgende beleidsregel:

Beleidsregel bekostiging lokalen bewegingsonderwijs voor (speciale) scholen voor basisonderwijs en scholen voor (voortgezet) speciaal onderwijs

Artikel 1 Omvang en bekostiging gebruik

  • 1. Het bekostigingsbedrag voor een lokaal bewegingsonderwijs door een (speciale) school voor basisonderwijs of een school voor (voortgezet) speciaal onderwijs is gebaseerd op het aantal klokuren bewegingsonderwijs per week dat is opgenomen  op het door het college vastgestelde rooster bewegingsonderwijs.

  • 2. Voor een basisschool wordt het maximaal aantal klokuren bewegingsonderwijs dat voor bekostiging in aanmerking komt, vastgesteld op basis van het overeenkomstig artikel 14 van het Besluit bekostiging WPO vastgestelde aantal groepen leerlingen en de splitsingstabel zoals opgenomen in de bijlage bij deze beleidsregel. Het aantal klokuren bedraagt:

  • a. ten hoogste 1,5 klokuur per week per groep leerlingen van 6 jaar en ouder, en;

  • b. als de school voor basisonderwijs niet beschikt over een (tweede) speellokaal of een eigen lokaal bewegingsonderwijs, ten hoogste 5,75 klokuur per week per groep leerlingen jonger dan zes jaar.

  • 3. Voor een speciale school voor basisonderwijs wordt het maximaal aantal klokuren bewegingsonderwijs dat voor bekostiging in aanmerking komt, vastgesteld op basis van het overeenkomstig artikel 136, vierde lid van de Wet op het Primair onderwijs vastgestelde aantal groepen leerlingen, met dien verstande dat voor de N-factor moet worden gelezen 14 (in plaats van 15). Het aantal klokuren bedraagt:

  • a. ten hoogste 2,25 klokuur per week per groep leerlingen van zes jaar en ouder, en;

  • b. als de speciale school voor basisonderwijs niet beschikt over een (tweede) speellokaal of een eigen lokaal bewegingsonderwijs, ten hoogste 5,75 klokuur per week per groep leerlingen jonger dan zes jaar.

  • 4. Voor een school voor (voortgezet) speciaal onderwijs wordt het maximaal aantal klokuren bewegingsonderwijs dat voor bekostiging in aanmerking komt, vastgesteld op basis van het overeenkomstig artikel 14 van het Besluit bekostiging WEC vastgestelde aantal groepen leerlingen.Het aantal klokuren bedraagt:

  • a. ten hoogste 2,25 klokuur per week per groep leerlingen van zes jaar en ouder, en;

  • b. als de school voor (voortgezet) speciaal onderwijs niet beschikt over een (tweede) speellokaal of een eigen lokaal bewegingsonderwijs, ten hoogste 5,75 klokuur per week per groep leerlingen jonger dan zes jaar.

  • 5. Het bevoegd gezag van een niet door de gemeente in stand gehouden (speciale) school voor basisonderwijs of een school voor (voortgezet) speciaal onderwijs dat eigenaar is van een lokaal bewegingsonderwijs ontvangt jaarlijks bekostiging.

    De hoogte van de bekostiging wordt vastgesteld volgens het bepaalde in de bijlage bij deze regeling, op basis van het op grond van het eerste lid vastgestelde rooster bewegingsonderwijs. Als er sprake is van medegebruik van het lokaal bewegingsonderwijs door een of meer andere (speciale) scholen voor basisonderwijs of door scholen voor (voortgezet) speciaal onderwijs wordt voor het bepalen van de hoogte van de vergoeding het aantal klokuren getotaliseerd.

  • 6. Het college keert de ingevolge het vijfde lid vastgestelde jaarlijkse vergoeding uit aan het bevoegd gezag als bedoeld in het tweede, derde en vierde lid.

Artikel 2 Vergoeding lokaal bewegingsonderwijs voor gebruik voor groepen leerlingen jonger dan 6 jaar

  • 1. Voor het gebruik van een gemeentelijk lokaal bewegingsonderwijs, of een lokaal bewegingsonderwijs van een andere school, voor groepen leerlingen jonger dan 6 jaar, is het bevoegd gezag van een (speciale) school voor basisonderwijs of een school voor (voortgezet) speciaal onderwijs aan de eigenaar van het lokaal bewegingsonderwijs een huur verschuldigd. De hoogte van deze vergoeding wordt vastgesteld volgens het bepaalde in de bijlage bij deze regeling, op basis van  het op grond van het eerste lid vastgestelde rooster bewegingsonderwijs.

  • 2. Het college brengt de ingevolge het eerste lid vastgestelde jaarlijkse vergoeding in rekening bij het bevoegd gezag als bedoeld in het tweede, derde en vierde lid.

Artikel 3 Indexering

De in de bijlage gehanteerde normbedragen voor de klokuurvergoeding bewegingsonderwijs worden jaarlijks bijgesteld op basis van het jaarlijks door de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap in het ‘bekostigingsstelsel basisonderwijs’ opgenomen prijsindexcijfer.

Artikel 4 Beslissing college in gevallen waarin de regeling niet voorziet

In gevallen, de uitvoering van deze regeling betreffende, waarin deze regeling niet voorziet, beslist het college.

Artikel 5 Citeertitel; inwerkingtreding

  • 1. Deze regeling wordt aangehaald als: Beleidsregel bekostiging lokalen bewegingsonderwijs voor (speciale) scholen voor basisonderwijs en scholen voor (voortgezet) speciaal onderwijs gemeente Veghel.

  • 2. Deze regeling treedt in werking met ingang van 1 januari 2015.

Ondertekening

Aldus vastgesteld in de collegevergadering van 3 februari 2015.

De secretaris,

Drs. M.G.C. Wilms-Wils RA

De voorzitter,  

mr. I.R. Adema

BIJLAGE

1.Grondslag bekostiging voor materiële instandhouding lichamelijke oefening

Basisschool

   
   
   
   
 

Tabel 1 Splitsingstabel aantal groepen leerlingen

Deze tabel geeft inzicht in de genormeerde splitsing van het aantal gymgroepen leerlingen in groepen 4-5 jarigen en groepen 6-12 jarigen ten behoeve van het bewegingsonderwijs.

Aantal gymgroepen per school (G)Aantal gymgroepen 4/5-jarigen Maximaal MinimaalAantal gymgroepen 6/12-jarigen Minimaal Maximaal
21111
31122
42123
52134
62145
73146
83157
93168
103179
1141710
1241811
1341912
1451913
15511014
16511115
17611116
18611217
19611318
20611419
21711420
22711521
23711622
24811623
25811724

Speciale school voor basisonderwijs

In bijlage III, deel B, onder B.2.2, van de ‘Verordening voorzieningen huisvesting onderwijs gemeente Veghel’ is vermeld op hoeveel klokuren bewegingsonderwijs een speciale school voor basisonderwijs maximaal aanspraak kan maken. Het aantal groepen 4/5-jarigen en het aantal groepen 6/12-jarigen wordt bepaald door het aantal leerlingen te delen door de N-factor (bepalend voor de groepsgrootte). Deze N-factor is voor een speciale school voor basisonderwijs in Veghel vastgesteld op 14 (in afwijking van artikel 136, vierde lid van de WPO waarin deze is gesteld op 15). Het verkregen getal wordt alleen naar boven afgerond als het cijfer achter de komma groter is dan 5. In het andere geval wordt het getal naar beneden afgerond.

School voor (voortgezet) speciaal onderwijs

In bijlage III, deel B, onder B.232, van de verordening voorzieningen huisvesting onderwijs is vermeld op hoeveel klokuren bewegingsonderwijs een school voor (voortgezet) speciaal onderwijs maximaal aanspraak kan maken. Het aantal groepen 4/5-jarigen en het aantal groepen 6/12-jarigen wordt bepaald door het aantal leerlingen te delen door de N-factor, die afhankelijk is van de onderwijssoort. Zie hiervoor onderstaande tabel 2. Het verkregen getal wordt alleen naar boven afgerond als het cijfer achter de komma groter is dan 5. In het andere geval wordt het getal naar beneden afgerond.

Tabel 2. N-factor per onderwijssoort (v)so

ClusterOnderwijssoortN-factorsoN-factorvso
3Zeer Moeilijk Lerende Kinderen (ZMLK)1212
Meervoudig gehandicapte kinderen (MG) met een van deze handicaps: 771

2.Bekostiging gebruik lokalen bewegingsonderwijs

De bekostigingsbedragen, als bedoeld in artikel 117, derde lid, en 136, eerste en tweede lid van de Wet op het primair onderwijs en artikel 115, derde lid, en 130 eerste en tweede lid, van de Wet op de Expertisecentraworden vastgesteld overeenkomstig het gestelde in tabel 3.

Een bekostigingsbedrag bestaat uit een vast bedrag en een variabel bedrag per vastgesteld klokuur.

De bedragen bevatten een vergoeding voor onderhoud van het gebouw (de materiële instandhouding en een vergoeding voor het vervangen en aanpassen van onderwijsleerpakket en meubilair.

De hoogte van de vergoeding is afhankelijk van het stichtingsjaar van het lokaal bewegingsonderwijs en de oppervlakte van de oefenzaal.

Tabel 3. Bekostigingsbedragen gebruik lokalen bewegingsonderwijs

Onderstaande normbedragen zijn inclusief BTW en conform de systematiek van indexering, als bedoeld in , bijgesteld ten behoeve van de vergoedingen voor .

Stichtingsjaar en omvangTheoretisch vastgestelde mogelijke gebruiksduur per weekVast bedrag (gebaseerd op maximaal eigen gebruiksduur van 26 klokuren/week)Variabel bedrag
Tot 1987      
-< 90 m233
-90-130 m233
-130-170 m233
-170-190 m238
-190-230 m244
-> 230 m244
Vanaf 1987      
->= 252 m244

3.Medegebruik/huur van een niet-eigen voorziening

Naast in een eigen lokaal van de school is er tevens mogelijk in een bestaand door middel van medegebruik of huur van een andere school, de gemeente of een commerciële exploitant. Afhankelijk van de eigenaar van de accommodatie bestaat recht op de volgende vergoeding:

4.Huurvergoeding lokaal bewegingsonderwijs voor gebruik voor groepen leerlingen jonger dan 6 jaar

Als een (speciale) school voor basisonderwijs of een school voor (voortgezet) speciaal onderwijs niet de beschikking heeft over een (tweede) speellokaal of een eigen lokaal bewegingsonderwijs bestaat de mogelijkheid om de school voor het bewegingsonderwijs van haar kleuters gebruik te laten maken van een lokaal bewegingsonderwijs van de gemeente

Hiervoor is het bevoegd gezag een huurvergoeding aan de gemeente verschuldigd.

Voor de hoogte van deze vergoeding is aangesloten bij het variabele klokuurbedrag ten behoeve van het bewegingsonderwijs volgend uit bovenstaande tabel 3, waarbij de huurvergoeding afhankelijk is gesteld van een lokaal bewegingsonderwijs met een stichtingsjaar vanaf 1987.

Op basis hiervan bedraagt de huurprijs per groep per klokuur € (prijspeil ) op jaarbasis (40 schoolweken).

Het daadwerkelijk aantal ingeroosterde klokuren bewegingsonderwijs voor groepen leerlingen jonger dan 6 jaar wordt in rekening gebracht voor een periode van 20 schoolweken.

Toelichting

BELEIDSREGEL BEKOSTIGING LOKALEN BEWGINGSONDERWIJS VOOR (SPECIALE) SCHOLEN VOOR BASISONDERWIJS EN SCHOLEN VOOR (VOORTGEZET) SPECIAAL ONDERWIJS

In deze beleidsregel is de vergoeding voor lokalen bewegingsonderwijs nader geregeld.

De verlegging per 1 januari 1997 van de geldstroom 'materiële instandhouding gymnastiek' voor het primair onderwijs naar de gemeenten via het Gemeentefonds leidt tot de opdracht aan het college om na overleg met de schoolbesturen voor het onderwijs in lichamelijke opvoeding het aantal klokuren vast te stellen dat ten hoogste per groep leerlingen voor vergoeding in aanmerking komt (artikel 117 en artikel 136 WPO en artikel 115 en artikel 130 WEC). Deze wettelijke opdracht is nader uitgewerkt in deze beleidsregel.

Artikel 1. Omvang en bekostiging gebruik

Artikel 1. Omvang en bekostiging gebruik

Lid 1

De capaciteit en het gebruik van lokalen bewegingsonderwijs wordt uitgedrukt in een aantal klokuren onderwijsgebruik. De formulering 'ten hoogste' betekent dat het college ook minder klokuren kan bekostigen wanneer op basis van het activiteitenplan van de school het gebruik van lokaal bewegingsonderwijs onder dit niveau ligt. De formulering sluit tevens uit dat het gebruik boven deze norm voor bekostiging van gemeentewege in aanmerking komt.

Lid 2 t/m 4

In geval een (speciale) school voor basisonderwijs of een school voor (voortgezet) speciaal onderwijs niet de beschikking heeft over een (tweede) speellokaal of een eigen lokaal bewegingsonderwijs, bestaat de mogelijkheid om de school voor het bewegingsonderwijs van haar kleuters gebruik te laten maken van een lokaal bewegingsonderwijs van de gemeente, of middels medegebruik, van een lokaal bewegingsonderwijs van een andere school.

Ten behoeve van de vaststelling van het maximaal toegestane aantal klokuren spelen in een lokaal bewegingsonderwijs ten behoeve van de kleuters (4-5-jarigen) wordt uitgegaan van het aantal klokuren dat een school voor het spelen ter beschikking zou staan indien zij wél over een eigen speellokaal zou beschikken en deze zou moeten verdelen over 4 groepen kleuters. Dit is per week 5,75 klokuur (5 ochtenden x ¾ uur en 4 middagen x ½ klokuur).

Voor de bepaling van het aantal groepen 4-5-jarigen dienen deze groepen minimaal 20 leerlingen groot te zijn.

Leden 5 en 6

Hier wordt de hoogte en wijze van vergoeding geregeld voor het gebruik door de (speciale) scholen voor basisonderwijs en de scholen voor (voortgezet) speciaal onderwijs van lokalen bewegingsonderwijs die in eigendom zijn van een bevoegd gezag van een niet door de gemeente in stand gehouden school. Anders dan voor de lokalen bewegingsonderwijs die door of vanwege de gemeente beschikbaar zijn voor het onderwijsgebruik, moet in dit geval een vergoeding aan het schoolbestuur worden verstrekt.

Een (speciale) school voor basisonderwijs of een school voor (voortgezet) speciaal onderwijs welke een gemeentelijke accommodatie gebruikt als lokaal bewegingsonderwijs krijgt hiervoor geen vergoeding. De gemeente bekostigt immers tot aan het genoemde maximum in het eerste lid zelf de exploitatie van dit gebruik. Wanneer een schoolbestuur, niet zijnde de gemeente, eigenaar is van de accommodatie dan dient dit wel een vergoeding te ontvangen teneinde de kosten van het onderwijsgebruik te kunnen dekken.

Artikel 2. Vergoeding lokaal bewegingsonderwijs voor gebruik voor groepen leerlingen jonger dan 6 jaar

Lid 1 en 2

Het bevoegd gezag is aan de gemeente voor het gebruik voor groepen leerlingen jonger dan 6 jaar, van een lokaal bewegingsonderwijs van de gemeente, of een lokaal bewegingsonderwijs (middels medegebruik) van een andere school, een huurvergoeding verschuldigd.

Als er sprake is van medegebruik, draagt de gemeente de ontvangen huurvergoeding weer over aan het bevoegd gezag dat eigenaar is van het betreffende lokaal bewegingsonderwijs.

Voor de hoogte van deze vergoeding is aangesloten bij het variabele klokuurbedrag t.b.v. het bewegingsonderwijs zoals opgenomen in tabel 3 in de bijlage bij deze beleidsregel waarbij de huurvergoeding afhankelijk is gesteld van een lokaal bewegingsonderwijs met een stichtingsjaar vanaf 1987.