Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Waterschap Groot Salland

Verordening elektronische bekendmaking Waterschap Groot Salland 2015

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OverheidsorganisatieWaterschap Groot Salland
Officiële naam regelingVerordening elektronische bekendmaking Waterschap Groot Salland 2015
CiteertitelVerordening elektronische bekendmaking Waterschap Groot Salland 2015
Vastgesteld dooralgemeen bestuur
Onderwerpbestuur en recht
Eigen onderwerp

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Deze regeling is vervangen door de Verordening op de elektronische bekendmaking en kennisgeving Waterschap Drents Overijsselse Delta 2016.

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

  1. Wet elektronische bekendmaking
  2. Waterschapswet, art. 73

Regelgeving die op deze regeling is gebaseerd (gedelegeerde regelgeving)

Geen.

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerking-

treding

Terugwerkende

kracht tot en met

Datum uitwerking-

treding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

01-01-201601-01-2016intrekking

04-01-2016

Elektronisch Waterschapsblad, 11-01-2016

Onbekend.
01-01-201501-01-2016nieuwe regeling

18-12-2014

Elektronisch waterschapsblad, 31-12-2014

Onbekend.

Tekst van de regeling

Intitulé

Verordening elektronische bekendmaking Waterschap Groot Salland 2015

Op 18 december 2014 heeft de algemene vergadering van Waterschap Groot Salland de verordening elektronische bekendmaking Waterschap Groot Salland vastgesteld.

Artikel 1 Begripsbepalingen

Deze verordening verstaat onder:

  • 1.

    Bekendmaking: de wettelijk verplichte bekendmaking voor de inwerkingtreding van besluiten die niet tot een of meer (bekende) belanghebbenden zijn gericht, de wettelijk verplichte kennisgeving van ontwerpbesluiten alsmede overige wettelijk verplichte kennisgevingen, mededelingen dan wel aankondigingen en de kennisgeving van mededelingen waarvoor geen wettelijke plicht geldt.

  • 2.

    Besluit: een besluit in de zin van artikel 1:3, eerste lid, Algemene wet bestuursrecht.

  • 3.

    Ontwerpbesluit: een besluit dat wordt voorbereid met een in de wet verplicht voorgeschreven inspraakprocedure dan wel met afdeling 3.4 van de Algemene wet bestuursrecht dan wel met een andere inspraakprocedure.

  • 4.

    Elektronisch waterschapsblad: een door het dagelijks bestuur van Waterschap Groot Salland elektronisch uitgegeven blad dat voldoet aan de technische eisen zoals gesteld in de Regeling elektronische bekendmaking en beschikbaarstelling regelgeving decentrale overheden.

Artikel 2 Bekendmaking

  • 1. Iedere bekendmaking vindt plaats in een afzonderlijk elektronisch waterschapsblad, tenzij bij wet of regelgeving een andere wijze van bekendmaken is voorgeschreven.

  • 2. Het elektronisch waterschapsblad is voor een ieder te raadplegen op www.overheid.nl.

  • 3. De bekendmaking in het elektronisch waterschapsblad is de rechtsgeldige bekendmaking.

  • 4. Onverminderd het bepaalde in het derde lid, kan het dagelijks bestuur van Waterschap Groot Salland besluiten om een advertentie te plaatsen in een dag-, nieuws-, of huis-aan-huisblad.

Artikel 3 Terinzagelegging

  • 1. De terinzagelegging van een besluit of een ontwerpbesluit en de daarbij behorende bijlage of bijlagen geschiedt uitsluitend in een elektronisch waterschapsblad, tenzij bij wet of regelgeving een andere wijze van terinzagelegging is voorgeschreven.

  • 2. Onverminderd het bepaalde in het eerste lid, kan het dagelijks bestuur van waterschap Groot Salland besluiten om de stukken fysiek ter inzage te leggen.

Artikel 4 Inwerkingtreding

Deze verordening treedt in werking met ingang van 1 januari 2015.

Artikel 5 Citeertitel

Deze verordening wordt aangehaald als ‘Verordening elektronische bekendmaking Waterschap Groot Salland 2015’

Ondertekening

Aldus vastgesteld in de openbare vergadering van 18 december 2015

Het algemeen bestuur van het waterschap Groot Salland,

voornoemd,

voorzitter, secretaris,

ir. H.H.G. Dijk ir. E. de Kruijk

Toelichting

ALGEMENE TOELICHTING

Op 1 juli 2009 is de Wet elektronische bekendmaking (Stb. 2008, 551) in werking getreden.

De wet regelt een gefaseerde invoering van elektronische bekendmaking van besluiten en publicatie van algemeen verbindende regelingen. Daartoe heeft de wet onder meer de bekendmakingsvoorschriften in de Waterschapswet (art. 73 e.v.) gewijzigd.

Uitgangspunt van de wet is dat elektronische bekendmaking en beschikbaarstelling van regelingen een doelmatiger en klantvriendelijker wijze van publieksvoorlichting is dan bekendmakingen in publicatiebladen en fysieke terinzagelegging van stukken. Het aantal abonnees van officiële publicatiebladen, zoals het Staatsblad en de Staatscourant, was de laatste jaren sterk afgenomen. Ook de officiële publicaties in dagbladen en huis-aan-huis-bladen bereiken steeds minder mensen. Tegelijkertijd beschikken steeds meer burgers over een internetaansluiting en dit aantal neemt nog steeds toe. Overstappen op digitale bekendmaking van overheidsbesluiten vormt daarom een logische ontwikkeling.

Waterschappen hebben de mogelijkheid om besluiten, alsmede kennisgevingen over het ter inzage leggen van ontwerpbesluiten, elektronisch bekend te maken. Per 1 januari 2014 betreft dit voor de algemeen verbindende voorschriften geen bevoegdheid meer maar een verplichting.

De wet heeft niet geleid tot aanpassing van het bekendmakingsvoorschrift in artikel 3.12 van de Algemene wet bestuursrecht (Awb). Dit artikel regelt de bekendmaking van ontwerpbesluiten. In samenhang met artikel 2.14 Awb geldt dat bekendmaking van ontwerpbesluiten niet uitsluitend elektronisch kan geschieden, tenzij dit bij wettelijk voorschrift is bepaald. Zo’n wettelijk voorschrift kan ook een verordening zijn. Door het vaststellen van deze verordening wordt hieraan voldaan. Op basis van deze verordening kunnen ook ontwerpbesluiten uitsluitend elektronisch worden bekendgemaakt en ter inzage gelegd.

Uit oogpunt van duidelijkheid en transparantie is in deze verordening de elektronische bekendmaking en terinzagelegging van alle besluiten vastgelegd en niet alleen van ontwerpbesluiten.

ARTIKELSGEWIJZE TOELICHTING

Artikelgewijs

Artikel 1

1. Er zijn verschillende soorten bekendmakingen (die niet tot een of meer (bekende) belanghebbenden zijn gericht):

a. Wettelijk verplichte bekendmaking voor de inwerkingtreding van een besluit.

Artikel 3:40 Awb regelt dat een besluit niet in werking treedt voordat het is bekend gemaakt. Als het gaat om besluiten die niet tot één of meer (bekende) belanghebbenden zijn gericht, bijvoorbeeld beleidsregels, dan is artikel 3:42, eerste lid, Awb van toepassing. Dit artikel maakt het sinds de inwerkingtreding van de Wet electronische bekendmaking (Web) mogelijk om die besluiten rechtsgeldig elektronisch bekend te maken in een van overheidswege uitgegeven blad (lees voor het waterschap: een waterschapsblad). Deze verordening regelt het elektronisch bekendmaken van deze bekendmakingen. Voor algemeen verbindende voorschriften is dit geregeld in artikel 73 van de Waterschapswet.

b. Wettelijk verplichte kennisgeving van ontwerpbesluiten.

Besluiten die worden voorbereid met de uniforme openbare voorbereidingsprocedure (afdeling 3.4 Awb) worden ter inzage gelegd. Hiervan wordt verplicht een kennisgeving gepubliceerd om derden te informeren en de gelegenheid te geven zienswijzen in te dienen (artikel 3:12 Awb).

De Web heeft niet geleid tot een aanpassing van artikel 3:12 Awb. Vanwege de samenhang met artikel 2:14, tweede lid, Awb is het niet mogelijk om ontwerpbesluiten uitsluitend elektronisch bekend te maken, tenzij dit bij wettelijk voorschrift is geregeld. Deze verordening voorziet in een regeling bij wettelijk voorschrift om het elektronisch bekendmaken van ontwerpbesluiten mogelijk te maken.

Een kennisgeving kan ook op basis van bijzondere wetgeving worden opgelegd zoals de wettelijk verplichte bekendmaking van de ter inzagelegging van de begroting van het waterschap (artikel 100 Waterschapswet).

c. Wettelijk verplichte kennisgeving van overige besluiten, mededelingen, aankondigingen.

Denk hierbij bijvoorbeeld aan de aankondiging van een openbare vergadering van het algemeen bestuur. Is een besluit voorbereid met de uniforme openbare voorbereidingsprocedure en er zijn geen zienswijzen ingediend dan dient hiervan op de wijze zoals genoemd in artikel 3:12 Awb mededeling worden gedaan (artikel 3:18, vierde lid Awb). Dat geldt ook voor de mededeling dat er een definitief besluit is genomen (artikel 3:44, eerste lid, Awb).

In deze verordening wordt geregeld dat deze bekendmakingen elektronisch worden gedaan tenzij bij wet een andere wijze van bekendmaking is voorgeschreven (zie toelichting op artikel 2, eerste lid van deze verordening).

De elektronische bekendmaking laat onverlet dat bij wet kan zijn geregeld dat belanghebbenden bij een (ontwerp) besluit of degenen die een zienswijze hebben ingediend tegen een besluit rechtstreeks op de hoogte moeten worden gebracht door het waterschap (artikel 3:13 en 3:43 Awb). Dit kan op grond van artikel 2:14, eerste lid, Awb alleen via een elektronisch bericht (e-mailbericht) indien men heeft aangegeven langs die weg voldoende bereikbaar te zijn.

d. Kennisgeving van overige mededelingen

Voor deze mededelingen geldt geen wettelijke plicht tot bekendmaken. Omdat de wijze van bekendmaken niet is geregeld, is het mogelijk deze mededelingen elektronisch bekend te maken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de openingstijden van het waterschap.

2. Een besluit in de zin van artikel 1:3, eerste lid, Awb is een schriftelijke beslissing van een bestuursorgaan (watergraaf, dagelijks bestuur of algemeen bestuur) inhoudende een publiekrechtelijke rechtshandeling.

3. Zie de toelichting op het eerste lid, onder b.

4. In de Regeling elektronische bekendmaking en beschikbaarstelling regelgeving decentrale overheden zijn de technische eisen opgenomen waaraan een elektronisch waterschapsblad moet voldoen voor het elektronisch bekendmaken van besluiten die algemeen verbindende voorschriften inhouden. Bij waterschap Groot Salland vinden alle bekendmakingen plaats in een elektronisch waterschapsblad dat aan de gestelde eisen voldoet.

Artikel 2

1. De elektronische bekendmaking vindt plaats door de kennisgeving van het besluit of van de zakelijke inhoud ervan in het elektronisch waterschapsblad. Voor algemeen verbindende voorschriften geldt dat deze integraal in het elektronisch waterschapsblad opgenomen moeten worden. In artikel 73 Waterschapswet is niet geregeld dat volstaan kan worden met het vermelden van de zakelijke inhoud van het algemeen verbindend voorschrift. Dit in tegenstelling tot artikel 3:12 en 3:42 Awb.

2. In artikel 3, eerste lid, van het Besluit bekendmaking en beschikbaarstelling regelgeving

decentrale overheden is geregeld dat indien het waterschapsblad elektronisch wordt

uitgegeven, dat gebeurt door plaatsing op een door het dagelijks bestuur te bepalen

internetadres. Het internetadres waar het waterschapsblad van het waterschap Groot Salland is te raadplegen is www.overheid.nl. Dit internetadres is ook te bereiken via een doorklik op het internetadres van het waterschap (www.wgs.nl).

3. De officiële, rechtsgeldige, bekendmaking is de elektronische bekendmaking.

4. In bepaalde gevallen kan het wenselijk zijn om naast de elektronische bekendmaking tevens een advertentie in een dag-, nieuws- of huis-aan-huisblad te plaatsen. De is dan een service hiervan kan zijn de bekendmaking van de Keur of een projectplan. De advertentie is dan slechts een service aan het publiek. In de advertentie dient te worden verwezen naar de rechtsgeldige bekendmaking in het elektronisch waterschapsblad. Er dient terughoudend om te worden gegaan met het plaatsen van een advertentie.

Artikel 3

In dit artikel is geregeld dat de terinzagelegging van het besluit of het ontwerpbesluit met

eventuele bijlagen uitsluitend elektronisch plaatsvindt in een elektronisch waterschapsblad, tenzij bij wet- of regelgeving een andere wijze van bekendmaking is voorgeschreven.

Het tweede lid van artikel 3 maakt het nog steeds mogelijk om ook de stukken fysiek ter inzage te leggen op het kantoor van het Waterschap Groot Salland.