Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Gemeente Bussum

Vaststellen Verordening reis en verblijfskosten wethouders van de gemeente Bussum 2014

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OverheidsorganisatieGemeente Bussum
Officiële naam regelingVaststellen Verordening reis en verblijfskosten wethouders van de gemeente Bussum 2014
CiteertitelVerordening reis en verblijfskosten wethouders van de gemeente Bussum 2014
Vastgesteld doorgemeenteraad
Onderwerpbestuur en recht
Eigen onderwerp

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Geen

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

Gemeentewet , artikel 95,96 lid 1 en lid 2 en artikel 97 en 147

Regelgeving die op deze regeling is gebaseerd (gedelegeerde regelgeving)

Geen

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerking-

treding

Terugwerkende

kracht tot en met

Datum uitwerking-

treding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

24-10-201424-10-201412-12-2017nieuwe regeling

23-10-2014

gemeentepagina BussumsNieuws en www.overheid.nl en www.officielebekendmakingen.nl

RV2014-052

Tekst van de regeling

verordening reis en verblijfskosten wethouders van de gemeente Bussum

De raad van de gemeenteBussum

Gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van Bussum d.d. 23 september 2014; gelet op de artikelen 95, 96, eerste en tweede lid en 97 en 147 van de Gemeentewet, de artikelen 22, eerste lid, 23, eerste lid, 27a, vijfde lid, van het Rechtspositiebesluit wethouders, en de artikelen 4, 7a, vierde lid, 13, tweede lid, 14, eerste lid, [ en 15,] van het Rechtspositiebesluit raads- en commissieleden;

Artikel 1 ingezetenschap

Wethouders van de gemeente Bussum hebben, gedurende de periode dat aan hen op grond van artikel 36 a van de Gemeentewet ontheffing is verleend van het vereiste van ingezetenschap, aanspraak op een vergoeding ter zake van reis en verblijfkosten als bedoeld in artikel 22 lid 1 onder a en artikel 23, eerste lid van het rechtspositiebesluit wethouders

Artikel 2 reiskostenvergoeding

  • 1. de in het artikel 1 genoemde reiskostenvergoeding betreft de vergoeding van de kosten voor woon-werkverkeer, overeenkomstig het bepaalde in artikel 1 en 3 van de Regeling rechtspositie wethouders, zijnde de kosten voor het gebruik van openbaar vervoer of de kosten voor het gebruik van een personenauto voor een bedrag van € 0,15 per afgelegde kilometer.

  • 2. Er bestaat maximaal twee keer per dag recht op een enkele reis vergoeding woon-werkverkeer.

  • 3. De reiskosten als bedoeld in het eerste lid worden alleen vergoed als deze gedeclareerd worden overeenkomstig de bepalingen in deze verordening.

Artikel 3 verblijfskosten

  • 1. De wethouders die bij benoeming nog niet over woonruimte in de gemeente beschikken hebben ten laste van de gemeente aanspraak op vergoeding van verblijfskosten overeenkomstig het bepaalde in artikel 1 en artikel 4 van de Regeling rechtspositie wethouders

  • 2. De kosten als bedoeld in het eerste lid worden alleen vergoed als deze gedeclareerd worden overeenkomstig de bepalingen in deze verordening.

Artikel 4 Zakelijke reiskosten

  • 1. Wethouders hebben recht op een vergoeding voor reis- en verblijfkosten voor reizen gemaakt voor de uitoefening van het ambt overeenkomstig het bepaalde in artikel 4 van de Regeling rechtspositie wethouders.

  • 2. De reiskosten als bedoeld in het eerste lid worden alleen vergoed als deze gedeclareerd worden overeenkomstig de bepalingen in deze verordening.

Artikel 5 Rechtstreekse facturering bij de gemeente

  • 1. wethouders dragen ten behoeven van het vergoeden van kosten zorgen voor rechtstreekse toezending van de factuur aan de gemeente.

  • 2. Verantwoording van de vergoeding door de wethouder vindt plaats door een door het college vastgesteld formulier volledig in te vullen en te ondertekenen.

  • 3. Facturen komen alleen voor vergoeding in aanmerking als voldaan wordt aan de bepalingen in deze verordening.

  • 4. Het formulier wordt ter goedkeuring ingediend bij de griffier, respectievelijk de gemeentesecretaris, of een daartoe aangewezen ambtenaar.

Artikel 6 Declaratie van vooruit betaalde kosten

  • 1. De declaratie van de kosten die uit eigen middelen vooruit zijn betaald en de vergoeding van reiskosten met de auto vindt plaats door gebruikmaking van een door het college vastgesteld formulier.

  • 2. Het formulier wordt binnen twee maanden na de betaling cq de datum van de gemaakte rit volledig ingevuld en ondertekend door de wethouder en ter goedkeuring ingediend bij de griffier, respectievelijk de gemeentesecretaris, of een daartoe aangewezen ambtenaar, onder bijvoeging van de bewijsstukken.

Hoofdstuk VI Citeertitel en inwerkingtreding

Artikel 7 Intrekking oude regeling

De verordening reis-en verblijfskosten wethouders van de gemeente Bussum d.d. 12 juni 2008 wordt ingetrokken.

Artikel 8 Inwerkingtreding

Deze regeling treedt in werking op 24 oktober 2014 en werkt terug tot en met 19 juni 2014

Artikel 9 Citeertitel

Deze verordening wordt aangehaald als: Verordening reis-en verblijfskosten wethouders Gemeente Bussum.

Toelichting

ALGEMEEN

Wettelijke regelingen

De rechtspositionele aanspraken voor zittende wethouders zijn uitsluitend te vinden in respectievelijk de Gemeentewet, het Rechtspositiebesluit wethouders, de Regeling rechtspositie wethouders en een eventuele plaatselijke Verordening rechtspositie wethouders

De vergoedingen en regelingen voor wethouders die bij of krachtens de wet (lees Gemeentewet, rechtspositiebesluit of regeling) dwingendrechtelijk geregeld zijn, zijn niet opgenomen in deze verordening. Sommige gemeenten geven er de voorkeur aan in een lokale regeling voor wethouders reis- en verblijfkosten van wethouders in een bijzondere situatie, zoals het feit dat de wethouder (nog) niet woonachtig is de gemeente waar hij/zij is benoemd, te regelen.

De vergoedingensystematiek

Politiek ambtsdragers ontvangen een maandelijkse onkostenvergoeding voor voorzieningen die niet zuiver functioneel zijn, noch zuiver privé. De ambtsdrager moet deze kosten zelf betalen uit de toelage/ onkostenvergoeding De hoogte van de onkostenvergoeding is gebaseerd op gemiddelde uitgaven en is vastgelegd in de rechtspositiebesluiten. Wanneer de uitgaven uitstijgen boven de vaste toelage per maand kunnen deze niet alsnog worden gedeclareerd bij de gemeente.

Indien een gemeente wenst te besluiten dat bepaalde kosten naast de onkostenvergoeding apart aan een wethouder moeten worden vergoed dan dient dit in een plaatselijk verordening te worden geregeld. Er is binnen de gemeente Bussum voor gekozen dat wethouders die een ontheffing van het woonplaatsvereiste hebben gekregen en voor bijvoorbeeld voor een avondvergadering in Bussum moeten zijn de mogelijkheid te bieden om functionele consumpties te kunnen declareren

Waar er functionele uitgaven zijn, verdient het aanbeveling terughoudend te zijn met een financieringswijze waarin de bestuurder deze uit eigen middelen vooruit betaalt en de gemeente ze terugbetaalt. Eigen middelen en publieke middelen moeten zo veel mogelijk gescheiden worden gehouden. Vanuit die overweging heeft het de voorkeur de kosten direct in rekening te brengen bij de gemeente. Aan de mogelijkheid om zo nodig declaraties in te dienen zal echter behoefte blijven bestaan.

Controle en verantwoording

Voor de bestuurlijke uitgaven is – net als voor de besteding van alle andere publieke middelen – transparantie van groot belang. Daartoe dienen enerzijds inzichtelijke regels en richtlijnen die voor het vergoedingen- en voorzieningenstelsel gelden en anderzijds een duidelijke verantwoording van het daadwerkelijk gebruik. Op deze wijze kan worden voorkomen dat er onnodige discussies plaatsvinden omtrent het gebruik van onkostenregelingen of voorzieningen door gemeentebestuurders en over de eventueel verschuldigde belasting.

Dat is ook in hun belang omdat zij hun functie moeten kunnen uitoefenen zonder te worden gehinderd door onzekerheden omtrent de financiering van de functionele uitgaven. Daartoe is vereist dat er een zodanig sluitende financiële en administratieve organisatie is ingericht dat er vertrouwen kan bestaan omtrent de juistheid en rechtmatigheid van de uitgaven.

In artikel 5 en 6 is in verband hiermee een aantal belangrijke procedures vastgelegd over rechtstreekse facturering van functionele uitgaven en declaraties.

ARTIKELGEWIJZE TOELICHTING

Artikel 1 tot en met 4 Reiskosten woon-werk en zakelijke reiskosten

Voor wethouders is in artikel 1 en 2 een belastingvrije vergoeding voor het woon-werkverkeer geregeld overeenkomstig de bepalingen bij en krachtens het Rechtspositiebesluit wethouders en de Regeling rechtspositie wethouders. Het heeft de voorkeur dat er met het openbaar vervoer wordt gereisd.

Op grond van artikel 4 worden zakelijke reiskosten, vergoed overeenkomstig de bepalingen bij en krachtens het Rechtspositiebesluit wethouders en de Regeling rechtspositie wethouders.

Verblijfkosten zoals genoemd in artikel 3 zijn zakelijk gebruikte maaltijden en kosten voor overnachting en geen parkeerkosten. Voor wat betreft het toekennen van een maaltijdvergoeding bij avondvergaderingen wordt in de handreiking integriteit van politieke ambtsdragers geadviseerd om hier terughoudend mee om te gaan. Enkel een wethouder die een ontheffing van het woonplaatsvereiste heeft gekregen en voor wie het niet mogelijk is om thuis te dineren vanwege een avondvergadering kan een maaltijd vergoed krijgen. Enkel functionele consumpties komen voor vergoeding in aanmerking. Enkel indien het voor een wethouder niet meer verantwoord is om na een avondvergadering terug naar huis te reizen bestaat de mogelijkheid om een overnachting vergoed te krijgen

Artikelen 5, 6 en 7 wijze van declaratie

In de verordening is de wijze van declaratie en betaling aangegeven.