Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Deelgemeente Amsterdam - West

Nadere regels subsidie stimuleren wijkondernemingen

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OverheidsorganisatieDeelgemeente Amsterdam - West
Officiële naam regelingNadere regels subsidie stimuleren wijkondernemingen
CiteertitelNadere Subsidieregels "Stimuleren Wijkondernemingen"
Vastgesteld doorgedelegeerde functionaris
Onderwerp
Eigen onderwerpEconomische zaken

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Datum ondertekening inwerkingtredingsbesluit:

Bron bekendmaking inwerkingtredingsbesluit: -

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

Onbekend.

Regelgeving die op deze regeling is gebaseerd (gedelegeerde regelgeving)

Geen

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerking-

treding

Terugwerkende

kracht tot en met

Datum uitwerking-

treding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

24-05-201419-01-2015nieuwe regeling

11-03-2014

officiëlebekendmakingen.nl

INT-14-00187

Tekst van de regeling

Overwegende:

dat het wenselijk lokale bewonersinitiatieven waarbij een groep bewoners zelf het initiatief neemt om de leefbaarheid van hun wijk te verbeteren te ondersteunen.  De initiatiefnemers leveren een bijdrage aan een maatschappelijke opgave in hun buurt, en genereren met hun initiatief ook inkomsten waarmee ze op termijn het initiatief op eigen kracht in stand kunnen houden. Het stadsdeel wil ruimte geven aan deze initiatieven.

Gelet op:

de Algemene wet bestuursrecht (de Awb) en de Algemene Subsidieverordening Amsterdam West

2012 (ASAW).

Besluit:

vast te stellen de volgende:

Nadere regels subsidie Stimuleren Wijkondernemingen in West.

Inleiding

Bewoners en sociaal ondernemers worden vaker actief in hun buurt en nemen initiatieven die zowel een economische als een sociaal-maatschappelijke component hebben. Dit is een landelijke trend, waarvan in West al veel goede voorbeelden voorhanden zijn, onder andere wijkondernemingen en buurtkamers. De initiatiefnemers leveren een bijdrage aan een maatschappelijke opgave in hun buurt, en genereren met hun initiatief ook inkomsten waarmee ze op termijn het initiatief op eigen kracht in stand kunnen houden. Voor deze ontwikkeling willen we ruimte maken in heel West, zodat succesvolle initiatieven geborgd kunnen worden. De ervaring leert dat in de opstartfase van wijkondernemingen en buurtkamers een financiële ondersteuning nodig is voordat deze geheel zelfstandig hun exploitatie rond kunnen krijgen.

Tegen deze achtergrond is de subsidieregeling Wijkondernemingen opgesteld.

Het Dagelijks Bestuur (DB) van het stadsdeel West beoogt hiermee een andere verhouding tot bewoners te bewerkstelligen: van gebruiker en consument tot (co)-producent en partner. Het stadsdeel ziet het als taak  om  succesvolle initiatieven van bewoners te faciliteren.

De regeling

maakt subsidies voor wijkondernemingen mogelijk

Nadere regels subsidie stimuleren wijkondernemingen

Artikel 1 Begripsbepalingen

  • In de regeling wordt verstaan onder:

    • a.

      Wijkondernemingen: zijn organisaties voor en door bewoners in de wijk die een bijdrage leveren aan de maatschappelijke opgave in de wijk en die streven naar financiële onafhankelijkheid van de overheid, met uitzondering van ene bijdrage uit de Participatiewet.

    • b.

      ASAW: De Algemene Subsidie Verordening Amsterdam West 2012 

    • c.

      Awb: De Algemene wet bestuursrecht.

    • d.

      DB: het dagelijks bestuur van stadsdeel West

    • e.

      Maatschappelijk opgave : is de opgave die binnen een bepaald gebied die bijdraagt aan de doelstelling en/of de agenda in dat gebied.

    • f.

      De adviescommissie is een commissie bestaande uit vier ondernemende bewoners, een ambtenaar van de afdeling wijken en economie. De commissie adviseert over de subsidieaanvragen voor wijkondernemingen.

    • g.

      sociaal ondernemer een sociaal ondernemer is  waarvan de onderneming bijdraagt aan de maatschappelijke opgave in een gebied.

Artikel 2 Doel subsidieregeling.

  • De regeling ondersteunt ondernemende bewoners die een bijdrage leveren aan een maatschappelijke opgave door middel van een wijkonderneming. Doel is het bedrijf binnen twee jaar tot subsidieonafhankelijkheid te brengen.

  • Het DB kan subsidies verstrekken ter ondersteuning van wijkondernemingen  binnen de wijkgrenzen van stadsdeel West  zoals aangeduid op de als bijlage A bij de regeling behorende kaart.

Artikel 3 Subsidiabele activiteiten

  • Het DB kan subsidie verlenen voor activiteiten die bijdragen aan de zelfstandigheid van de onderneming en die passen binnen de voorschriften van deze regeling.

Artikel 4 Minimum en maximum van de subsidie.

  • Per aanvraag geldt een maximum van 25.000 euro.

Artikel 5 . Subsidieplafond

  • Voor deze regeling is maximaal 400.000 euro beschikbaar

Artikel 6 De aanvrager

  • De subsidie wordt alleen verstrekt aan wijkondernemingen van wie de aanvraag een positief advies heeft gekregen van de adviescommissie.

  • 2. Indien de subsidieaanvrager tevens bij één of meer andere bestuursorganen of andere financiers/sponsors subsidie heeft aangevraagd, doet hij hiervan mededeling in de subsidieaanvraag, onder vermelding van de stand van zaken met betrekking tot de  beoordeling van die aanvraag of aanvragen.

Artikel 7 Aanvraag van de subsidie

  • 1. De subsidie wordt slechts verleend indien voldaan is aan de  volgende criteria:

    • 1

      ) Het is een initiatief van bewoners of sociaal ondernemers uit West

    • 2

      ) De activiteiten van de onderneming leveren een bijdrage aan een maatschappelijke opgave in West en/of een bijdrage aan de verbetering van de leefbaarheid van de buurt

    • 3

      ) uit de visie en missie van de onderneming moet blijken dat maatschappelijk ondernemen een wezenlijk onderdeel is van de bedrijfsformule,

    • 4

      ) er is een meerjarig investering- en dekkingsplan en bedrijfsplan overgelegd

    • 5

      ) er is een positief oordeel van de adviescommissie

    • 6

      ) Het gaat om niet reguliere marktactiviteiten.

Artikel 8 Aanvullende verplichtingen

  • Een onderneming kan één keer een aanvraag doen. De aanvraag heeft een looptijd van maximaal 2 jaar.

    De aanvragen kunnen alleen in 2014 worden gedaan.

Artikel 9 Citeertitel

  • De regeling wordt aangehaald als Nadere Subsidieregels "Stimuleren Wijkondernemingen"

Toelichting nadere regels wijkondernemingen

Artikel 1 lid a

  • De bedoeling is volledige onafhankelijkheid van overheidsbijdragen. Maar dat kan de kansen voor mensen met afstand tot de arbeidsmarkt uitsluiten, terwijl een sociale onderneming in de buurt daarvoor een kans is. Daarom wordt voor een bijdrage uit de Participatiewet een uitzondering gemaakt. Dat is relevant omdat die bijdrage gedurende de looptijd van sommige van deze subsidies van West een reële mogelijkheid wordt.

Artikel 1 lid f

  • Hoe de beoordelingscommissie tot stand komt is niet vastgelegd. Het stadsdeel komt tot een samenstelling in samenspraak met bewoners. De commissieleden doen hun werk vrijwillig en ontvangen geen vergoeding voor hun werkzaamheden. Alleen de voltallige commissie kan een advies uitbrengen. Meerderheid van stemmen volstaat.

Artikel 2

  • De onderneming moet binnen de grenzen van West actief zijn. Dat kan in één buurt van West zijn, maar ook in alle vier de wijken tegelijk.

Artikel 6

  • De adviescommissie beoordeelt of de aanvraag realistisch is in zijn doelstellingen en bedrijfsmatige opzet en of de aanvrager(s) in staat zijn (voldoende kundig, met voldoende mensen) om hun voorgenomen plan uit te voeren.

Artikel 7

  • Het risico bestaat dat er subsidie wordt aangevraagd door bedrijven/personen met een louter commerciële instelling. De subsidie is niet bedoeld voor reguliere markactiviteiten. De adviescommissie zal hierop toetsen.