Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Gemeente Littenseradiel

Beleidsregels kennismakingsperiode gemeente Littenseradiel 2014

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OverheidsorganisatieGemeente Littenseradiel
Officiële naam regelingBeleidsregels kennismakingsperiode gemeente Littenseradiel 2014
CiteertitelBeleidsregels kennismakingsperiode gemeente Littenseradiel 2014
Vastgesteld doorcollege van burgemeester en wethouders
Onderwerpmaatschappelijke zorg en welzijn
Eigen onderwerp

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Op grond van artikel 28 Wet algemene regels herindeling zijn deze beleidsregels per 1 januari 2020 vervallen, tenzij de hierna genoemde bestuursorganen de betreffende beleidsregels al eerder vervallen hebben verklaard.

- Burgemeester en wethouders van de gemeente Leeuwarden hebben op 17 juli 2018 besloten deze beleidsregels vervallen te verklaren voor zover deze van kracht zijn voor het gebied binnen de gemeentegrenzen van de gemeente Leeuwarden zoals dat per 1 januari 2018, op grond van de Wet van 8 maart 2017 tot herindeling van de gemeenten Franekeradeel, het Bildt, Leeuwarden, Leeuwarderadeel, Littenseradiel, Menameradiel en Súdwest-Fryslân, is ontstaan.

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

Onbekend

Regelgeving die op deze regeling is gebaseerd (gedelegeerde regelgeving)

Geen

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerking-

treding

Terugwerkende

kracht tot en met

Datum uitwerking-

treding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

14-03-201401-01-2020Nieuwe regeling

04-03-2014

Op 'e Skille, 13-03-2014

Collegebesluit, 04-03-2014, nr. 9

Tekst van de regeling

Intitulé

Beleidsregels kennismakingsperiode gemeente Littenseradiel 2014

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Littenseradiel;

besluit:

vast te stellen de Beleidsregels kennismakingsperiode gemeente Littenseradiel 2014

Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen

Artikel 1 Begripsbepalingen

  • 1. Alle begrippen die in deze beleidsregels worden gebruikt en die niet nader worden omschreven, hebben dezelfde betekenis als in de Wet werk en bijstand (WWB), de Wet inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte werkloze werknemers (IOAW) en de Wet Inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte gewezen zelfstandigen (IOAZ) en de Algemene wet bestuursrecht (Awb).

  • 2. Deze beleidsregels verstaan onder:

    • a.

      wet: de Wet werk en bijstand;

    • b.

      IOAW: de Wet inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte werkloze werknemers;

    • c.

      IOAZ: de Wet inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte gewezen zelfstandigen.

Hoofdstuk 2 Kennismakingsperiode

Artikel 2 Gezamenlijke huishouding

  • 1. Van een gezamenlijke huishouding is sprake indien twee personen hun hoofdverblijf in dezelfde woning hebben en zij blijk geven zorg te dragen voor elkaar door middel van het leveren van een bijdrage in de kosten van de huishouding dan wel anderszins.

  • 2. Bij de vaststelling waar iemand zijn hoofdverblijf heeft, is de feitelijke situatie bepalend en niet de inschrijving in de GBA of het hebben van een (huur)woning op een ander adres dan het adres waar iemand hoofdzakelijk verblijft.

  • 3. Zorgdragen voor elkaar door het leveren van een bijdrage in de kosten van het huishouden dan wel anderszins, kan onder andere blijken uit het leveren van een financiële bijdrage in de vaste lasten, de boodschappen, en incidente kosten, dan wel andere wederzijdse zorg.

Artikel 3 Kennismakingsperiode

  • 1. Het college kan op aanvraag aan één of meerdere personen die een uitkering ontvangt of ontvangen, op grond van de WWB, de IOAW of de IOAZ, éénmalig een kennismakingsperiode verlenen voor een periode van maximaal drie maanden.

  • 2. De kennismakingsperiode vangt niet eerder aan dan nadat het college schriftelijk toestemming heeft verleend.

Artikel 4 Voorwaarden

De voorwaarden om in aanmerking te komen voor een kennismakingsperiode zijn:

  • a.

    aanvragers hebben niet eerder met elkaar samengewoond;

  • b.

    er is geen sprake geweest van kostgangerschap of onderhuur (van aanvragers);

  • c.

    aanvragers hebben nog geen voorbereidingen getroffen voor een huwelijk of geregistreerd partnerschap;

  • d.

    beide aanvragers houden hun eigen woonruimte aan, en;

  • e.

    aanvragers zijn niet thuiswonende jongeren t/m 27 jaar.

Artikel 5 Uitsluitingen

Geen kennismakingsperiode wordt verleend bij de situaties waarbij aanvragers:

  • a.

    met elkaar gehuwd zijn geweest of in de periode van twee jaar voorafgaande aan de aanvraag van bijstand voor de verlening van bijstand als gehuwden zijn aangemerkt, of;

  • b.

    uit hun relatie een kind is geboren of erkenning heeft plaatsgevonden van een kind van de één door de ander, of;

  • c.

    zij zich wederzijds verplicht hebben tot een bijdrage aan de huishouding krachtens een geldend samenlevingscontract, of;

  • d.

    zij op grond van een registratie worden aangemerkt als een gezamenlijke huishouding die naar aard en strekking overeenkomt met de gezamenlijke huishouding.

Hoofdstuk 3 Slotbepalingen

Artikel 6 Onvoorziene situaties

In gevallen, de uitvoering van deze beleidsregels betreffende, waarin deze beleidsregels niet voorzien, beslist het college.

Artikel 7 Inwerkingtreding en citeertitel

  • 1.

    Deze beleidsregels treden in werking op de dag na die van bekendmaking.

  • 2.

    Deze beleidsregels worden aangehaald als Beleidsregels kennismakingsperiode gemeente Littenseradiel 2014.

Ondertekening

Wommels, 4 maart 2014

Het college voornoemd,

, burgemeester.

, secretaris.

Toelichting Beleidsregels kennismakingsperiode

De Cliëntenraad heeft aangegeven dat er behoefte bestaat aan een regeling voor een kennismakingsperiode. Dat was de aanleiding om deze beleidsregels op te stellen.

Artikel 2 Gezamenlijke huishouding

Uit de omschrijving van het begrip “gezamenlijke huishouding” is het begrip “duurzaam”, in de zin van langer durend, verdwenen. Dit betekent niet dat bij kortdurend verblijf in de woning van een ander er al sprake is van een gezamenlijke huishouding. Bij een tijdelijk/kortdurend verblijf is er geen sprake van het hebben van het hoofdverblijf in de woning van die ander. Dit is het uitgangspunt waarop de kennismakingsregeling is gebaseerd.

Het is essentieel dat degene die tijdens de kennismakingsperiode bij de ander verblijft wel zijn/haar eigen woning aanhoudt.

Artikel 3 Kennismakingsperiode

De kennismakingsperiode is een tijdelijk/kortdurend verblijf van maximaal drie maanden. Een kennismakingsperiode moet vooraf worden aangevraagd en gaat niet eerder in dan nadat het verzoek schriftelijk is gehonoreerd. Bij de toekenning wordt een aanvangsdatum genoemd.

Artikel 4 Voorwaarden

Bij het opstellen van de Beleidsregels kennismakingsperiode is aansluiting gezocht bij de voorwaarden zoals die in het verleden golden bij de Abw.

a.en b.

De kennismakingsperiode is bedoeld voor aanvragers die willen ervaren hoe het is om dag in dag uit samen te verblijven in dezelfde woning. Mensen voor wie dit niet nieuw is (omdat ze eerder met elkaar hebben samengewoond of op een andere manier een woning hebben gedeeld) worden uitgesloten van een kennismakingsperiode.

c.

De kennismakingsperiode is niet bedoeld voor mensen die al een huwelijksdatum hebben gepland en/of andere voorbereidingen voor een huwelijk of geregistreerd partnerschap hebben getroffen.

d.

Ook het opzeggen van de eigen huurwoning e.d. is een indicatie dat onzekerheid over een toekomstige gezamenlijke huishouding ontbreekt.

e.

Bij een kennismakingsperiode wordt de uitkering ongewijzigd voortgezet zodat de ene partner, die bij de andere aanvrager in gaat wonen, de eigen woning kan aanhouden. Bij thuiswonende jongeren doet zich deze noodzaak van het aanhouden van een eigen woning niet voor.

Artikel 5 Uitsluitingen

De WWB (artikel 3) kent vier situaties waarbij op voorhand wordt aangenomen dat er sprake is van een gezamenlijke huishouding voeren, namelijk de vier in artikel 5 genoemde situaties. In deze situaties kan geen toestemming voor een kennismakingsperiode worden verleend.

Artikel 6 Onvoorziene situaties

Er kunnen zich uitzonderlijke situatie voordoen, bijvoorbeeld één van de aanvragers wordt kort na begin van de kennismakingsperiode voor langere tijd opgenomen in het ziekenhuis. Dan zou een nieuwe kennismakingsperiode kunnen worden overwogen.

Ter aanvulling:

  • -

    Mocht één van de aanvragers in een andere gemeente wonen en een WWB-uitkering ontvangen, dan moet contact worden opgenomen met de afdeling Sociale Zaken van die andere gemeente.

  • -

    Een kennismakingsperiode kan overigens ook worden aangevraagd/toegekend wanneer één van de aanvragers een uitkering ontvangt.

  • -

    In de AOW wordt ingaande 1 februari 2014 het huisvestingscriterium gehanteerd: Mensen voeren geen gezamenlijke huishouding als ieder van de beide betrokkenen een zelfstandige op zijn naam staande woning heeft of een zelfstandige op zijn naam staande woning huurt en ieder van de betrokkenen de kosten van de eigen woning draagt (“twee-woningen-regel”). Deze regel wijkt van af van de criteria die bij de WWB worden gehanteerd.