Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Waterschap Peel en Maasvallei

Algemene regel waterkering: onderhoudsplicht ondersteunende kunstwerken en werken

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OverheidsorganisatieWaterschap Peel en Maasvallei
Officiële naam regelingAlgemene regel waterkering: onderhoudsplicht ondersteunende kunstwerken en werken
CiteertitelAlgemene regel waterkering: onderhoudsplicht ondersteunende kunstwerken en werken
Vastgesteld doordagelijks bestuur
Onderwerpmilieu
Eigen onderwerpwaterbeheer

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Geen

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

Artikel 3.9, Keur Waterschap Peel en Maasvallei 2013

Regelgeving die op deze regeling is gebaseerd (gedelegeerde regelgeving)

Geen

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerking-

treding

Terugwerkende

kracht tot en met

Datum uitwerking-

treding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

01-01-201401-01-2018Nieuwe regeling

03-12-2013

Dagblad De Limburger, 24 december 2013

2013.26717

Tekst van de regeling

Algemene regel waterkering: onderhoudsplicht ondersteunende kunstwerken en werken

Artikel 1 Criteria

De onderhoudsplichtigen van in de legger aangegeven ondersteunende kunstwerken en werken behorende bij waterkeringen , dienen deze onverminderd het bepaalde in de artikelen 2.2, 2.3 en 2.4 aantoonbaar waterkerend te houden.

Artikel 2 Voorschriften

Van de waterkerende werken als bedoeld in artikel 1:

  • a.

    dragen de eigenaren zorg dat de in waterkeringen voorkomende afsluitbare openingen op eerste aanzegging door of namens het bestuur worden gesloten;

  • b.

    het werk, inclusief aanwezige keer- en afsluitmiddelen bestemd tot afsluiting van afsluitbare openingen dienen door de eigenaar aantoonbaar in goede staat van onderhoud te worden gehouden en zo vaak als dat door het bestuur nodig wordt geoordeeld te worden getoond;

  • c.

    het bestuur is bevoegd om beproeving te eisen van het werk en keer- en afsluitmiddelen door de eigenaar en de onderhoudsplichtige;

  • d.

    zijn de onderhoudsplichtigen genoemd in lid 1 verplicht de werken vijfjaarlijks te toetsen, conform de vijf jaarlijks wettelijk vastgestelde “Voorschriften toetsen op veiligheid en bijbehorende hydraulische randvoorwaarden” en hiervan verslag uit te brengen aan het bestuur. Binnen een door het bestuur te stellen termijn dienen zij de door het bestuur opgedragen aanpassingen uit te voeren;

  • e.

    de in lid d genoemde toetsing dient te worden uitgevoerd overeenkomstig de door het bestuur eventueel te stellen aanvullende voorschriften;

  • f.

    op werkzaamheden uitgevoerd op grond van deze algemene regel zijn de verbodsbepalingen van artikel 3.2 onverminderd van toepassing;

  • g.

    het bestuur kan in aanvulling op het bepaalde onder a tot en met d nadere regels stellen.

 

Artikel 3 Maatwerkvoorschrift

Het bestuur kan, al dan niet op verzoek, met het oog op de te beschermen waterstaatkundige belangen, op grond van artikel 3.9, derde lid van de Keur maatwerkvoorschriften stellen ter zake het onderhoud van de onder deze algemene regel begrepen werken.

 

Artikel 4 Overgangsrecht

  • 1.

    Indien voor het wandelen en fietsen als bedoeld in artikel 1, direct voor inwerkingtreding van deze algemene regel een watervergunning krachtens artikel 3.2, eerste lid, van de Keur in werking was, worden de voorschriften van de watervergunning gelijkgesteld met maatwerkvoorschriften als bedoelt in artikel 3.9, derde lid, van de Keur.

  • 2.

    Indien voor het wandelen of fietsen als bedoeld in artikel 1, direct voor inwerkingtreding van deze algemene regel een watervergunning is aangevraagd en nog niet op die aanvraag is beslist, wordt de aanvraag gelijkgesteld met een melding als bedoeld in deze algemene regel.

  • 3.

    Een watervergunning verleend voor inwerkingtreding van deze algemene regel voor ingevolge deze algemene regel meldingplichtige werkzaamheden, wordt aangemerkt als een melding als bedoeld in deze algemene regel. 

Toelichting

Kader

Op grond van artikel 2.11 van de Keur kan het bestuur voor de verplichtingen in de artikelen 2.2 tot en met 2.10 en 2.12, algemene regels stellen, die mede kunnen inhouden een gehele of gedeeltelijke vrijstelling van de in deze artikelen genoemde geboden of nadere regels met betrekking tot deze verplichtingen. Op basis van dit artikel zijn in deze algemene regel nadere regels gesteld ter zake de onderhoudsplicht van ondersteunende kunstwerken en werken behorende bij waterkeringen die in de legger zijn opgenomen.

Begripsbepaling

De begrippen die zijn gedefinieerd in de Keur zijn ook van toepassing voor de bepalingen in deze algemene regels. Daarnaast wordt in deze algemene regel verstaan onder:

Ondersteunende kunstwerken en werken: werken in, op, aan, boven, onder in de legger opgenomen waterkeringen die (mede) een waterkerende functie hebben, dan wel als onderdeel van de waterkering bijdragen aan het waterkerend vermogen.

 

Motivering

In deze algemene regel wordt geregeld aan welke eisen het onderhoud aan ondersteunende kunstwerken en werken behorende bij waterkeringen dient te voldoen. Uitwerking van deze onderhoudsplicht via algemene regels, vast te stellen door het bestuur, heeft als voordeel boven opname in de Keur, dat de Keur kan worden gehanteerd als kaderstellend instrument. Uitwerking vindt plaats via algemene regels. Dit past in de algehele systematiek van de Keur.