Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Waterschap Peel en Maasvallei

Algemene regel waterkering: recreatief medegebruik

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OverheidsorganisatieWaterschap Peel en Maasvallei
Officiële naam regelingAlgemene regel waterkering: recreatief medegebruik
CiteertitelAlgemene regel waterkering: recreatief medegebruik
Vastgesteld doordagelijks bestuur
Onderwerpmilieu
Eigen onderwerpwaterbeheer

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Geen

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

Artikel 3.9, Keur Waterschap Peel en Maasvallei 2013

Regelgeving die op deze regeling is gebaseerd (gedelegeerde regelgeving)

Geen

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerking-

treding

Terugwerkende

kracht tot en met

Datum uitwerking-

treding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

01-01-201401-01-2018Nieuwe regeling

03-12-2013

Dagblad De Limburger, 24 december 2013

2013.26717

Tekst van de regeling

Algemene regel waterkering: recreatief medegebruik

Artikel 1 Criteria

Vrijstelling wordt verleend van het verbod, bedoeld in artikel 3.2, eerste lid, van de Keur, voor het wandelen, al dan niet vergezeld van een aangelijnd huisdier, fietsen en het tijdelijk inrichten van een wandel-, fiets- en/of hardloopparcours binnen de kern- en beschermingszones van waterkeringen voor zover:

  • a.

    er niet met borden is aangegeven dat het verboden is te wandelen en/of hard te lopen;

  • b.

    er met borden is aangegeven dat fietsen is toegestaan.

 

Artikel 2 Voorschriften

Degene die wandelt, fietst of een tijdelijk wandel-, fiets- en/of hardloopparcours inricht binnen de kern- en beschermingszones als bedoeld in artikel 1:

  • a.

    dient de voorwaarden en aanwijzingen vermeld op de borden na te leven;

  • b.

    brengt geen schade toe aan en laat geen afval achter op de waterkering, de daarbij behorende onderhoudsstroken en kunstwerken.

 

Artikel 3 Melding

  • 1.

    Degene die een tijdelijk wandel-, fiets- en/of hardloopparcours inricht als bedoeld in artikel 1, meldt dit tenminste 4 weken voor aanvang van de werkzaamheden aan het bestuur.

  • 2.

    De melding wordt schriftelijk of digitaal gedaan met behulp van het door het bestuur vastgesteld formulier. Daarbij wordt in ieder geval vermeld:

    a. naam en contactgegevens van de melder;

    b. de periode en datum van het evenement;

    c. overzichtstekening van parcours en locaties waar objecten worden geplaatst;

    d. tijdstip van aanvang en einde van de totale werkzaamheden inclusief opbouwen en afbreken.

  • 3.

    De melding is geldig voor 1 jaar.

 

Artikel 3 Overgangsrecht

  • 1.

    Indien voor het wandelen, fietsen of inrichten van een tijdelijk parcours als bedoeld in artikel 1, direct voor inwerkingtreding van deze algemene regel een watervergunning krachtens artikel 3.2, eerste lid, van de Keur in werking was, worden de voorschriften van de watervergunning gelijkgesteld met maatwerkvoorschriften als bedoelt in artikel 3.9, derde lid, van de Keur.

  • 2.

    Indien voor het wandelen, fietsen of inrichten van een tijdelijk parcours als bedoeld in artikel 1, direct voor inwerkingtreding van deze algemene regel een watervergunning is aangevraagd en nog niet op die aanvraag is beslist, wordt de aanvraag gelijkgesteld met een melding als bedoeld in deze algemene regel.

  • 3.

    Een watervergunning verleend voor inwerkingtreding van deze algemene regel voor ingevolge deze algemene regel meldingplichtige werkzaamheden, wordt aangemerkt als een melding als bedoeld in deze algemene regel.

 

Toelichting

Kader

Op grond van artikel 3.2, eerste lid, van de Keur is het verboden om zonder watervergunning te wandelen, fietsen of inrichten van een tijdelijk parcours binnen de kern- en beschermingszones. Op grond van artikel 3.9 van de Keur kan het bestuur algemene regels stellen die een vrijstelling van die vergunningplicht inhouden. In deze algemene regel is hiervan gebruik gemaakt.

Begripsbepaling

De begrippen die zijn gedefinieerd in de Keur zijn ook van toepassing voor de bepalingen in deze algemene regels. Daarnaast wordt in deze algemene regel verstaan onder:

Huisdier: onder huisdier worden begrepen kleine huisdieren als honden en katten. Paarden worden nadrukkelijk niet begrepen onder het begrip huisdier.

Parcours: route die deelnemers aan een wedstrijd moeten afleggen.

 

Motivering

Recreatief medegebruik binnen de kern- en beschermingszones vindt veelvuldig plaats. Recreatief medegebruik in de vorm van wandelen, al dan niet vergezeld van een aangelijnd klein huisdier, wordt vrijgesteld van een vergunning- en meldplicht tenzij met borden is aangegeven dat het verboden is te wandelen. Nadrukkelijk moet worden vermeld dat paarden niet onder het in deze algemene regel gehanteerde begrip van huisdier vallen. Recreatief medegebruik met paarden, (brom) fietsen, motoren en overige voertuigen is niet toegestaan vanwege het aanbrengen van schade aan waterkering of bijbehorende onderhoudsstrook. Op sommige tracés is fietsen toegestaan. Daar waar fietsen is toegestaan, is dit met bebording aangegeven. Voor het inrichten van een tijdelijk parcours ten behoeven van een evenement geldt een meldplicht.

De melding kan digitaal en schriftelijk  worden gedaan. Een digitale melding kan via het Omgevingsloket Online (OlO-water) worden ingediend. Het OlO-water is te bereiken via: www.omgevingsloket.nl.

Het is ook mogelijk om de melding schriftelijk te verrichten. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van een door het waterschap beschikbaar gesteld formulier. Dit formulier is te bereiken via: www.wpm.nl.