Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Waterschap Peel en Maasvallei

Algemene regel waterkering: uitvoeren van klein onderhoud aan wegen en het plaatsen, behouden of verwijderen van wegmeubilair

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OverheidsorganisatieWaterschap Peel en Maasvallei
Officiële naam regelingAlgemene regel waterkering: uitvoeren van klein onderhoud aan wegen en het plaatsen, behouden of verwijderen van wegmeubilair
CiteertitelAlgemene regel waterkering: uitvoeren van klein onderhoud aan wegen en het plaatsen, behouden of verwijderen van wegmeubilair
Vastgesteld doordagelijks bestuur
Onderwerpmilieu
Eigen onderwerpwaterbeheer

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Geen

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

Artikel 3.9, Keur Waterschap Peel en Maasvallei 2013

Regelgeving die op deze regeling is gebaseerd (gedelegeerde regelgeving)

Geen

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerking-

treding

Terugwerkende

kracht tot en met

Datum uitwerking-

treding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

01-01-201401-01-2018Nieuwe regeling

03-12-2013

Dagblad De Limburger, 24 december 2013

2013.26717

Tekst van de regeling

Algemene regel waterkering: uitvoeren van klein onderhoud aan wegen en het plaatsen, behouden of verwijderen van wegmeubilair

Artikel 1 Criteria

Vrijstelling wordt verleend van het verbod, bedoeld in artikel 3.2, eerste lid, van de Keur, voor het uitvoeren van klein onderhoud aan wegen of het aanleggen, behouden, of verwijderen van wegmeubilair langs wegen binnen de kern- en beschermingszones van waterkeringen voor zover:

  • a.

    het wegmeubilair niet wordt voorzien van een betonnen voet;

  • b.

    indien ingravingen niet onder het maatgevend hoogwaterpeil plaatsvinden;

  • c.

    het wegmeubilair niet dieper wordt gefundeerd dan 60 cm;

  • d.

    voor zover er op aangeven van het waterschap geen aanpassing van de waterkering nodig is.

 

Artikel 2 Voorschriften

Degene die klein onderhoud aan wegen uitvoert of wegmeubilair langs wegen aanlegt, behoudt, of verwijdert als bedoeld in artikel 1:

  • a.

    voert geen werkzaamheden uit in waterkeringen en bijbehorende beschermingszones in de periode tussen 15 oktober en 15 maart;

  • b.

    voert alle materialen die vrijkomen bij de werkzaamheden af;

  • c.

    gebruikt het talud van de waterkering niet als opslagplaats voor materiaal of materieel;

  • d.

    plaatst geen wegmeubilair op de taluds van de waterkering;

  • e.

    plaatst wegmeubilair op de kruin ter hoogte van de binnenkruin;

  • f.

    plaatst geen wegmeubilair op minder dan 10 meter vanuit een ander object;

  • g.

    vult de gaten die zijn ontstaan bij het verwijderen van het wegmeubilair met daarvoor geschikte grond:

    * voor het buitentalud: klei met erosiebestendigheid categorie 1, met een lutumpercentage tussen 25%-37%, en

    * voor het binnentalud: klei met erosiebestendigheid categorie 2, met een lutumpercentage tussen 15%-25%;

  • h.

    zaait de aangevulde grond in met een graszaadmengsel type D1 in een hoeveelheid van 40-70 kg/ha.

 

Artikel 3 Melding

  • 1.

    Degene die klein onderhoud aan wegen uitvoert of wegmeubilair langs wegen aanlegt, behoudt, of verwijdert als bedoeld in artikel 1, meldt dit tenminste 4 weken voor aanvang van de werkzaamheden aan het bestuur.

  • 2.

    De melding wordt schriftelijk of digitaal gedaan met behulp van het door het bestuur vastgesteld formulier. Daarbij wordt in ieder geval vermeld:

    a. naam en adres van degene die de werkzaamheden uitvoert;

    b. het adres of de locatie waar de werkzaamheden worden uitgevoerd;

    c. gegevens over het aan te leggen werk;

    d. de aard van de werkzaamheden;

    e. een situatietekening;

    f. een dwarsprofieltekening van het wegmeubilair in combinatie met de waterkering.

  • 3.

    De melding is geldig voor 1 jaar.

 

Artikel 4 Overgangsrecht

  • 1.

    Indien voor uitvoeren van klein onderhoud aan wegen of het aanleggen, behouden, of verwijderen van wegmeubilair langs wegen als bedoeld in artikel 1, direct voor inwerkingtreding van deze algemene regel een watervergunning krachtens artikel 3.2, eerste lid, van de Keur in werking was, worden de voorschriften van de watervergunning gelijkgesteld met maatwerkvoorschriften als bedoelt in artikel 3.9, derde lid, van de Keur.

  • 2.

    Indien voor uitvoeren van klein onderhoud aan wegen of het aanleggen, behouden, of verwijderen van wegmeubilair langs wegen als bedoeld in artikel 1, direct voor inwerkingtreding van deze algemene regel een watervergunning is aangevraagd en nog niet op die aanvraag is beslist, wordt de aanvraag gelijkgesteld met een melding als bedoeld in deze algemene regel.

  • 3.

    Een watervergunning verleend voor inwerkingtreding van deze algemene regel voor ingevolge deze algemene regel meldingplichtige werkzaamheden, wordt aangemerkt als een melding als bedoeld in deze algemene regel.

Toelichting

Kader

Op grond van artikel 3.2, eerste lid, van de Keur is het verboden om zonder watervergunning klein onderhoud aan wegen uit te voeren of wegmeubilair langs wegen aan te leggen, te behouden of te verwijderen op de waterkering en de bijbehorende beschermingszones. Op grond van artikel 3.9 van de Keur kan het bestuur algemene regels stellen die een vrijstelling van die vergunningplicht inhouden. In deze algemene regel is hiervan gebruik gemaakt.

Begripsbepaling

De begrippen die zijn gedefinieerd in de Keur zijn ook van toepassing voor de bepalingen in deze algemene regels. Daarnaast wordt in deze algemene regel verstaan onder:

 

Buitenkruinlijn: buitenkruinlijn zoals aangegeven in Bijlage I bij deze algemene regel.

Klein onderhoud: vervangen van verharding van een weg waarbij de fundering niet wordt aangepast.

Maatgevend hoogwaterpeil: waterstand behorend bij het wettelijk bepaald veiligheidsniveau voor waterkeringen.

Wegmeubilair: alle voor het wegbeheer noodzakelijke objecten zoals lichtmasten (excl. daarbij behorende kabels en leidingen) en verkeersborden.

 

Motivering

Op veel waterkeringen zijn wegen aanwezig. Omwille van de verkeersveiligheid is het in sommige gevallen noodzakelijk dat er onderhoud aan de weg plaatsvindt of dat er wegmeubilair, zoals verkeersborden of lichtmasten, geplaatst worden. Om doelmatig beheer en onderhoud aan de waterkering uit te kunnen voeren is het van belang dat objecten niet te dicht op elkaar geplaatst worden. De relevante waterstaatkundige belangen kunnen in dit geval voldoende worden gewaarborgd door het stellen van een algemene regel.

Voor het plaatsen van recreatieve voorzieningen zoals prullebakken, fietsenrekken en (picknick)bankjes geldt een de algemene regel voor het aanleggen van kleine bouwwerken en objecten.

Voor het aanleggen van nieuwe wegen of het verharden van onverharde paden is een watervergunning nodig.

Aan het verrichten van klein onderhoud aan wegen zijn waterhuishoudkundige risico’s verbonden, in het bijzonder met betrekking tot ontgravingen en de bereikbaarheid van de waterkering. Ook aan het plaatsen van wegmeubilair op het waterstaatswerk zijn waterhuishoudkundige risico’s verbonden. In het bijzonder valt te denken aan hinder voor doelmatig beheer en onderhoud van de waterkering en toegankelijkheid van het buitentalud bij hoogwater. Door de voorwaarden in deze algemene regel worden deze risico’s afgedekt.

Voor de stabiliteit van de waterkering is het van belang dat de ingrepen in het waterstaatswerk goed worden uitgevoerd. Daarvoor is het noodzakelijk dat het waterschap toezicht kan uitoefenen op de uitgevoerde werkzaamheden aan het waterstaatswerk. Om deze reden is de meldplicht in deze algemene regel opgenomen.

De melding kan digitaal en schriftelijk worden gedaan. Een digitale melding kan via het Omgevingsloket Online (OlO-water) worden ingediend. Het OlO-water is te bereiken via: www.omgevingsloket.nl.

Het is ook mogelijk om de melding schriftelijk te verrichten. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van een door het waterschap beschikbaar gesteld formulier. Dit formulier is te bereiken via: www.wpm.nl.