Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Waterschap Peel en Maasvallei

Algemene regel waterkering: uitvoeren van grondmechanisch onderzoek

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OverheidsorganisatieWaterschap Peel en Maasvallei
Officiële naam regelingAlgemene regel waterkering: uitvoeren van grondmechanisch onderzoek
CiteertitelAlgemene regel waterkering: uitvoeren van grondmechanisch onderzoek
Vastgesteld doordagelijks bestuur
Onderwerpmilieu
Eigen onderwerpwaterbeheer

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Geen

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

Artikel 3.9, Keur Waterschap Peel en Maasvallei 2013

Regelgeving die op deze regeling is gebaseerd (gedelegeerde regelgeving)

Geen

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerking-

treding

Terugwerkende

kracht tot en met

Datum uitwerking-

treding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

01-01-201401-01-2018Nieuwe regeling

03-12-2013

Dagblad De Llimburger, 24 december 2013

2013.26717

Tekst van de regeling

Algemene regel waterkering: uitvoeren van grondmechanisch onderzoek

Artikel 1 Criteria

Vrijstelling wordt verleend van het verbod, bedoeld in artikel 3.2, eerste lid, van de Keur, voor het uitvoeren van grondmechanisch onderzoek in een waterkering of de bijbehorende beschermingszones voor zover:

  • a.

    het onderzoek bestaat uit:

    • i.

      sonderingen;

    • ii.

      handboringen met een maximale diameter van 0,15 meter;

    • iii.

      mechanische boringen met een maximale diameter van 0,15 meter;

  • b.

    het toe te passen materieel op de taluds, of op de kruin van een waterkering zonder openbare weg, maximaal 3,5 ton weegt;

  • c.

    maximaal 20 sonderingen of boringen worden uitgevoerd.

 

Artikel 2 Voorschriften

Degene die grondmechanisch onderzoek uitvoert als bedoeld in artikel 1:

  • a.

    vult gaten die zijn ontstaan door de werkzaamheden direct volledig aan met zwelklei of bentoniet voor een blijvend waterdichte afdichting;

  • b.

    steekt voorafgaand aan de werkzaamheden de graszoden (minimaal 10 cm diep) uit en plaatst deze na uitvoering van de werkzaamheden terug, en

  • c.

    gegevens dienen binnen 4 weken na het uitvoeren van de werkzaamheden, digitaal ter beschikking te worden gesteld aan het waterschap (GEF-formaat);

 

Artikel 3 Melding

  • 1.

    Degene die grondmechanisch onderzoek uitvoert als bedoeld in artikel 1, meldt dit tenminste 4 weken voor aanvang van de werkzaamheden aan het bestuur.

  • 2.

    De melding wordt schriftelijk of digitaal gedaan met behulp van het door het bestuur vastgesteld formulier. Daarbij wordt in ieder geval vermeld:

    • a.

      naam en adres van degene die de werkzaamheden uitvoert;

    • b.

      het adres of de locatie waar de werkzaamheden worden uitgevoerd;

    • c.

      gegevens over het aan te leggen werk;

    • d.

      de aard van de werkzaamheden;

    • e.

      een situatietekening van de boorlocaties.

  • 3.

    De melding is geldig voor 1 jaar.

Artikel 4 Overgangsrecht

  • 1.

    Indien voor het uitvoeren van grondmechanisch onderzoek als bedoeld in artikel 1, direct voor inwerkingtreding van deze algemene regel een watervergunning krachtens artikel 3.2, eerste lid, van de Keur in werking was, worden de voorschriften van de watervergunning gelijkgesteld met maatwerkvoorschriften als bedoelt in artikel 3.9, derde lid, van de Keur.

  • 2.

    Indien voor het uitvoeren van grondmechanisch onderzoek als bedoeld in artikel 1, direct voor inwerkingtreding van deze algemene regel een watervergunning is aangevraagd en nog niet op die aanvraag is beslist, wordt de aanvraag gelijkgesteld met een melding als bedoeld in deze algemene regel.

  • 3.

    Een watervergunning verleend voor inwerkingtreding van deze algemene regel voor ingevolge deze algemene regel meldingplichtige werkzaamheden, wordt aangemerkt als een melding als bedoeld in deze algemene regel.

 

Toelichting

Kader

Op grond van artikel 3.2, eerste lid, van de Keur is het verboden om zonder watervergunning grondmechanische onderzoek uit te voeren op de waterkering en de bijbehorende beschermingszones. Op grond van artikel 3.9 van de Keur kan het bestuur algemene regels stellen die een vrijstelling van die vergunningplicht inhouden. In deze algemene regel is hiervan gebruik gemaakt.

Begripsbepaling

De begrippen die zijn gedefinieerd in de Keur zijn ook van toepassing voor de bepalingen in deze algemene regels.

 

Motivering

Voor grondonderzoek worden vaak grondboringen en sonderingen uitgevoerd binnen waterkeringen en bijbehorende beschermingszones. In de meeste gevallen hebben dergelijke werkzaamheden een zeer gering effect op de staat van een waterkering. Uitgezonderd zijn seismische onderzoeken, omdat de trillingen die hierbij worden veroorzaakt een gevolg kunnen hebben voor het waterkerend vermogen van de waterkering.

Het uitvoeren van grondboringen en sonderingen betreft vanuit waterstaatkundig oogpunt een relatief eenvoudig en veel voorkomend werk. De relevante waterstaatkundige belangen kunnen in dit geval voldoende worden gewaarborgd door het stellen van een algemene regel.

Voor de stabiliteit van de waterkering is het van belang dat de ingrepen in het waterstaatswerk goed worden uitgevoerd. Daarvoor is het noodzakelijk dat het waterschap toezicht kan uitoefenen op de uitgevoerde werkzaamheden aan het waterstaatswerk. Om deze reden is de meldplicht in deze algemene regel opgenomen.

De melding kan digitaal en schriftelijk worden gedaan. Een digitale melding kan via het Omgevingsloket Online (OlO-water) worden ingediend. Het OlO-water is te bereiken via: www.omgevingsloket.nl.

Het is ook mogelijk om de melding schriftelijk te verrichten. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van een door het waterschap beschikbaar gesteld formulier. Dit formulier is te bereiken via: www.wpm.nl.