Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Waterschap Peel en Maasvallei

Algemene regel waterkering: plaatsen en behouden van kleine bouwwerken en objecten

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OverheidsorganisatieWaterschap Peel en Maasvallei
Officiële naam regelingAlgemene regel waterkering: plaatsen en behouden van kleine bouwwerken en objecten
CiteertitelAlgemene regel waterkering: plaatsen en behouden van kleine bouwwerken en objecten
Vastgesteld doordagelijks bestuur
Onderwerpmilieu
Eigen onderwerpwaterbeheer

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Geen

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

Artikel 3.9, Keur Waterschap Peel en Maasvallei 2013

Regelgeving die op deze regeling is gebaseerd (gedelegeerde regelgeving)

Geen

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerking-

treding

Terugwerkende

kracht tot en met

Datum uitwerking-

treding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

01-01-201401-01-2018Nieuwe regeling

03-12-2013

Dagblad De Limburger, 24 december 2013

2013.26717

Tekst van de regeling

Algemene regel waterkering: plaatsen en behouden van kleine bouwwerken en objecten

Artikel 1 Criteria

Vrijstelling wordt verleend van het verbod, bedoeld in artikel 3.2, eerste lid, van de Keur, voor het aanleggen, of behouden van kleine bouwwerken of objecten voor zover:

  • 1.

    het bouwwerk of object wordt aangelegd buiten de kernzone;

  • 2.

    voor het egaal maken van het maaiveld een aanvulling van minder dan 3 m³ noodzakelijk is;

  • 3.

    het bouwwerk of object een maximaal oppervlak heeft van 10 m²;

  • 4.

    het bouwwerk of object niet hoger wordt dan 2,5 m;

  • 5.

    het bouwwerk of object in zijn geheel verwijderbaar of eenvoudig demontabel is;

  • 6.

    het bouwwerk of object geen belemmering vormt voor het beheer en onderhoud van de waterkering.

Artikel 2 Voorschriften

Degene die kleine bouwwerken of objecten aanlegt of behoudt als bedoeld in artikel 1:

  • a.

    ontgraaft voor het aanbrengen van de fundering van het bouwwerk of het object maximaal 30 cm ten opzichte van het bestaande maaiveld;

  • b.

    gebruikt voor de vloer van het bouwwerk of object tegels met een grootte van maximaal 30 bij 60 cm;

  • c.

    wijzigt of verwijdert het bouwwerk of object op eigen kosten op eerste aanzegging van het bestuur indien dit noodzakelijk is voor het uitvoeren van beheer-, of onderhoudshandelingen door het waterschap of anderszins in het belang van de waterstaat.

 

Artikel 3 Melding

  • 1.

    Degene die kleine bouwwerken of objecten als bedoeld in artikel 1, meldt dit tenminste 4 weken voor aanvang van de werkzaamheden aan het bestuur.

  • 2.

    De melding wordt schriftelijk of digitaal gedaan met behulp van het door het bestuur vastgesteld formulier. Daarbij wordt in ieder geval vermeld:

    • a.

      naam en adres van degene die de werkzaamheden uitvoert;

    • b.

      het adres of de locatie waar de werkzaamheden worden uitgevoerd;

    • c.

      gegevens over het aan te leggen werk;

    • d.

      de aard van de werkzaamheden;

    • e.

      een situatietekening;

    • f.

      een dwarsprofieltekening van de werken in combinatie met de waterkering.

  • 3.

    De melding is geldig voor 1 jaar.

  •  

Artikel 4 Overgangsrecht

  • 1.

    Indien het aanleggen of behouden van kleine bouwwerken of objecten als bedoeld in artikel 1, direct voor inwerkingtreding van deze algemene regel een watervergunning krachtens artikel 3.2, eerste lid, van de Keur in werking was, worden de voorschriften van de watervergunning gelijkgesteld met maatwerkvoorschriften als bedoelt in artikel 3.9, derde lid, van de Keur.

  • 2.

    Indien het aanleggen of behouden van kleine bouwwerken of objecten als bedoeld in artikel 1, direct voor inwerkingtreding van deze algemene regel een watervergunning is aangevraagd en nog niet op die aanvraag is beslist, wordt de aanvraag gelijkgesteld met een melding als bedoeld in deze algemene regel.

  • 3.

    Een watervergunning verleend voor inwerkingtreding van deze algemene regel voor ingevolge deze algemene regel meldingsplichtige werkzaamheden, wordt aangemerkt als een melding als bedoeld in deze algemene regel.

 

Toelichting

Kader

Op grond van artikel 3.2, eerste lid, van de keur is het verboden om zonder watervergunning kleine bouwwerken of objecten aan te leggen of behouden op de waterkering en de bijbehorende beschermingszones. Op grond van artikel 3.9 van de Keur kan het bestuur algemene regels stellen die een vrijstelling van die vergunningplicht inhouden. In deze algemene regel is hiervan gebruik gemaakt.

Begripsbepaling

De begrippen die zijn gedefinieerd in de Keur zijn ook van toepassing voor de bepalingen in deze algemene regels. Daarnaast wordt in deze algemene regel verstaan onder:

Klein bouwwerk of object: hierbij wordt gedacht aan tuinhuisjes, kippenhokken, tuinhaarden en recreatieve voorzieningen zoals prullenbakken, fietsenrekken en (picknick)bankjes.

 

Motivering

Het plaatsen van kleine bouwwerken of objecten op het waterstaatswerk of de bijbehorende beschermingszone betreft vanuit waterstaatkundig oogpunt een relatief eenvoudig en veel voorkomend werk. Omdat kleine bouwwerken of objecten verplaatsbaar of eenvoudig demontabel zijn, kunnen deze worden verwijderd of verplaatst indien dit noodzakelijk is, bijvoorbeeld voor het uitvoeren van groot onderhoud of dijkverbetering. De relevante waterstaatkundige belangen kunnen in dit geval voldoende worden gewaarborgd door het stellen van een algemene regel.

Aan realiseren van kleine bouwwerken of objecten op het waterstaatswerk kleven verschillende waterstaatkundige risico’s, in het bijzonder met betrekking tot (noodzakelijke) ontgravingen en eventuele verzakking van de waterkering en/of beschermingszone na aanbrengen van kleine bouwwerk of object. Door de voorwaarden die in dit lid zijn opgenomen worden de risico’s afgedekt.

Aan het realiseren van kleine bouwwerken of objecten in de beschermingszone zijn minder waterhuishoudkundige risico’s verbonden. Desondanks is het in verband met het voorkomen van kwel, piping en de stabiliteit van de waterkering van belang dat er slechts beperkte ontgravingen plaatsvinden.

Voor de stabiliteit van de waterkering is het van belang dat de ingrepen in het waterstaatswerk goed worden uitgevoerd. Daarvoor is het noodzakelijk dat het waterschap toezicht kan uitoefenen op de uitgevoerde werkzaamheden aan het waterstaatswerk. Om deze reden is de meldplicht in deze algemene regel opgenomen. De melding kan digitaal en schriftelijk worden gedaan.

Een digitale melding kan via het Omgevingsloket Online (OlO-water) worden ingediend. Het OlO-water is te bereiken via: www.omgevingsloket.nl.

Het is ook mogelijk om de melding schriftelijk te verrichten. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van een door het waterschap beschikbaar gesteld formulier. Dit formulier is te bereiken via: www.wpm.nl.