Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Waterschap Peel en Maasvallei

Algemene regel grondwater: stuwen en andere peilregulerende werken

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OverheidsorganisatieWaterschap Peel en Maasvallei
Officiële naam regelingAlgemene regel grondwater: stuwen en andere peilregulerende werken
CiteertitelAlgemene regel grondwater: stuwen en andere peilregulerende werken
Vastgesteld doordagelijks bestuur
Onderwerpmilieu
Eigen onderwerpwaterbeheer

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Geen

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

Artikel 3.9, Keur Waterschap Peel en Maasvallei 2013

Regelgeving die op deze regeling is gebaseerd (gedelegeerde regelgeving)

Geen

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerking-

treding

Terugwerkende

kracht tot en met

Datum uitwerking-

treding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

01-01-201401-01-2018Nieuwe regeling

03-12-2013

Dagblad De Limburger, 24 december 2013

2013.26717

Tekst van de regeling

Algemene regel grondwater: stuwen en andere peilregulerende werken

Artikel 1 Criteria

Deze algemene regel voor het instellen en in stand houden van stuwpeilen als bedoeld in artikel 2.10 van de Keur geldt voor zover de stuw of het andere peilregulerende werk is aangelegd in een oppervlaktewaterlichaam dat niet is opgenomen op de legger als bedoeld in artikel 5.1 van de Waterwet.

Artikel 2 Voorschriften

De eigenaar van een stuw of ander peilregulerend werk als bedoeld in artikel 1, neemt bij het gebruik ervan de onderstaande voorschriften in acht.

  • 1.

    Stelt de stuw of het ander peilregulerend werk tenminste in op de peilen zoals in onderstaande tabel opgenomen.

    Grondgebruik

    Zomerstand

    Winterstand

    Grasland

    30

    80

    Bouwland/akkerland

    50

    80-100

    Diep wortelende gewassen

    80-100

    100-120

    Tuinbouw

    50-80

    80-100

  • 2.

    Maatgevend voor de instelling van de stuwpeilen is de drooglegging ten opzichte van het 10% laagste maaiveld van het perceel met het meest kritieke gewas binnen het beïnvloedingsgebied van de stuw of van het peilregulerende werk.

  • 3.

    Het bestuur kan afkondigen wanneer het zomer- of winterpeil wordt ingesteld.

  • 4.

    De neerwaartse aanpassing van het stuwpeil geschiedt met maximaal 20 cm per etmaal.

  • 5.

    Van de hiervoor vermelde voorschriften kan, onder meer ingeval van acute dreiging van inundatie, van verzadiging van de bovengrond of bij verwachting van veel neerslag worden afgeweken. Het bestuur kan daarbij instructies geven die opgevolgd dienen te worden.

 

Artikel 3 Overgangsrecht

  • 1.

    Indien voor het onttrekken van grondwater als bedoeld in artikel 1, direct voor inwerkingtreding van deze algemene regel een watervergunning krachtens artikel 3.6, eerste lid, van de Keur in werking was, worden de voorschriften van de watervergunning gelijkgesteld met maatwerkvoorschriften als bedoelt in artikel 3.9, derde lid, van de Keur.

  • 2.

    Indien het onttrekken van grondwater als bedoeld in artikel 1, direct voor inwerkingtreding van deze algemene regel een watervergunning is aangevraagd en nog niet op die aanvraag is beslist, wordt de aanvraag gelijkgesteld met een melding als bedoeld in deze algemene regel.

  • 3.

    Een watervergunning verleend voor inwerkingtreding van deze algemene regel voor ingevolge deze algemene regel meldingplichtige werkzaamheden, wordt aangemerkt als een melding als bedoeld in deze algemene regel.

 

Toelichting

Kader

Op grond van artikel 2.10 van de Keur zijn eigenaren van stuwen verplicht door het bestuur vastgestelde stuwpeilen in te stellen en in stand te houden. Op grond van artikel 1.2 van de Keur rusten de verplichtingen ook op gebruikers, niet zijnde eigenaar. Artikel 2.11 van de Keur biedt het bestuur de bevoegdheid tot het stellen van nadere regels met betrekking tot deze verplichting. Met deze algemene regel wordt daar invulling aan gegeven.

 

Begripsbepaling

De begrippen die zijn gedefinieerd in de Keur zijn ook van toepassing voor de bepalingen in deze algemene regel. Daarnaast wordt in deze algemene regel verstaan onder:

Eigenaar

Eigenaar als bedoeld in boek 5 van het Burgerlijk Wetboek, alsmede de gebruiker van een werk, niet zijnde eigenaar. Gebruik vindt plaats krachtens zakelijk dan wel krachtens persoonlijk recht.

 

Stuw of overig peilregulerend werk

Een vaste of beweegbare constructie die dient om de waterstand bovenstrooms van de constructie te regelen (bron: Aquo Adventus).

Perceel met meest kritieke gewas

Het perceel dat binnen het beïnvloedingsgebied van een stuw of overig peilregulerend werk het diepste grondwaterpeil vraagt.

Motivering

Deze algemene regel is van toepassing op stuwen en overige peilregulerende werken die zijn aangebracht in een watergang die niet op de legger is opgenomen en die niet door het waterschap worden onderhouden en beheerd. Deze algemene regel ziet hiermee met name op de zogenaamde haarvaten van het watersysteem. Met deze werken wordt een bijdrage geleverd aan waterconservering en verdrogingsbestrijding. De in deze algemene regel opgenomen voorschriften zien met name op het beheer van deze werken in relatie tot (het gebruik van) de percelen die worden beïnvloed door deze werken. Bij het instellen van stuwpeilen, is het perceel waarop het meest kritieke gewas staat, maatgevend. De te hanteren peilen zijn voor de zomer en de winter in artikel 2 van deze algemene regel opgenomen. Het bestuur kan zo nodig afwijkende perioden van zomer en winter vaststellen. Van de voorgeschreven peilen kan worden afgeweken in situaties van (dreigend) waterbezwaar. Het bestuur geeft aan wanneer van zo’n situatie sprake is en kan daarbij nadere instructies geven die door de eigenaren of gebruikers van de werken moeten worden opgevolgd. Handelen in strijd met een dergelijke instructie is in artikel 4.3 van de Keur strafbaar gesteld.

De verplichtingen uit deze algemene regel gelden voor de eigenaar van het werk en voor de gebruiker, niet zijnde eigenaar van het werk. Primair heeft immers met name de gebruiker van de aanliggende percelen, die in het algemeen ook gebruiker is van de watergang, belang bij het te hanteren peil.