Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Waterschap Peel en Maasvallei

Algemene regel waterkwantiteit: bouwwerken en transportleidingen/kabels buiten kernzone, maar binnen het profiel van vrije ruimte van een primair oppervlaktewaterlichaam

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OverheidsorganisatieWaterschap Peel en Maasvallei
Officiële naam regelingAlgemene regel waterkwantiteit: bouwwerken en transportleidingen/kabels buiten kernzone, maar binnen het profiel van vrije ruimte van een primair oppervlaktewaterlichaam
CiteertitelAlgemene regel waterkwantiteit: bouwwerken en transportleidingen/kabels buiten kernzone, maar binnen het profiel van vrije ruimte van een primair oppervlaktewaterlichaam
Vastgesteld doordagelijks bestuur
Onderwerpmilieu
Eigen onderwerpwaterbeheer

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Geen

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

Artikel 3.9, Keur Waterschap Peel en Maasvallei 2013

Regelgeving die op deze regeling is gebaseerd (gedelegeerde regelgeving)

Geen

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerking-

treding

Terugwerkende

kracht tot en met

Datum uitwerking-

treding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

01-01-201401-01-2018Nieuwe regeling

03-12-2013

Dagblad De Limburger, 24 december 2013

2013.26717

Tekst van de regeling

Algemene regel waterkwantiteit: bouwwerken en transportleidingen/ kabels buiten kernzone, maar binnen het profiel van vrije ruimte van een primair oppervlaktewaterlichaam

Artikel 1 Criteria

Vrijstelling wordt verleend van het verbod, bedoeld in artikel 3.2, tweede lid van de Keur:

  • a.

    voor het aanleggen, hebben, wijzigen en verwijderen van niet kapitaalintensieve bouwwerken, buiten de kernzone, maar binnen het profiel van vrije ruimte van een primair oppervlaktewaterlichaam;

  • b.

    voor het aanleggen, hebben, wijzigen en verwijderen van transportleidingen met een diameter tot en met 300 mm of hogedruk gasleidingen en overige kabels en leidingen tot en met 250 mm buiten de kernzone, maar binnen het profiel van vrije ruimte van een primair oppervlaktewaterlichaam.

 

Artikel 2 Voorschriften

Degene die niet kapitaalintensieve bouwwerken, transportleidingen of kabels als bedoeld in artikel 1 aanlegt, heeft, wijzigt of verwijdert voldoet aan de volgende voorschriften:

  • 1.

    Niet kapitaalintensieve bouwwerken, transportleidingen of kabels worden niet aangelegd, behouden, gewijzigd of verwijderd indien daardoor mogelijke toekomstige verbeteringen of het functioneren van het oppervlaktewaterlichaam onevenredig wordt belemmerd.

 

Artikel 3 Melding

  • 1.

    Degene die een bouwwerk, transportleiding of kabel als bedoeld in artikel 1 buiten de kernzone maar binnen het profiel van vrije ruimte aanlegt of wijzigt, meldt dit tenminste 4 weken voor aanvang van de werkzaamheden aan het bestuur.

  • 2.

    De melding wordt schriftelijk of digitaal gedaan met behulp van het door het bestuur vastgesteld formulier. Daarbij wordt in ieder geval vermeld:

    • a.

      naam en adres van degene die de werkzaamheden uitvoert;

    • b.

      het adres of de locatie waar de werkzaamheden worden uitgevoerd;

    • c.

      gegevens over het aan te leggen werk;

    • d.

      de aard van de werkzaamheden;

    • e.

      een situatietekening.

  • 3.

    De melding is geldig voor 1 jaar.

 

Artikel 4 Overgangsrecht

  • 1.

    Indien voor de activiteiten als bedoeld in artikel 1, direct voor inwerkingtreding van deze algemene regel een watervergunning krachtens artikel 3.2, eerste lid van de Keur in werking was, worden de voorschriften van de watervergunning gelijkgesteld met maatwerkvoorschriften als bedoeld in artikel 3.9, derde lid van de Keur.

  • 2.

    Indien voor de activiteiten als bedoeld in artikel 1, direct voor inwerkingtreding van deze algemene regel een watervergunning is aangevraagd en nog niet op die aanvraag is beslist, wordt de aanvraag gelijkgesteld met een melding als bedoeld in deze algemene regel.

  • 3.

    Een watervergunning verleend voor inwerkingtreding van deze algemene regel voor ingevolge deze algemene regel meldingsplichtige werkzaamheden, wordt aangemerkt als een melding als bedoeld in deze algemene regel.

 

Kader

Op grond van artikel 3.2, tweede lid van de Keur is het verboden zonder vergunning van het bestuur een bouwwerk, kabel of leiding aan te leggen, te hebben, te wijzigen of te verwijderen binnen het profiel van vrije ruimte van een primair oppervlaktewaterlichaam.

Op grond van artikel 3.9 van de Keur kan het bestuur algemene regels stellen die een vrijstelling van die vergunningplicht inhouden. In deze algemene regel is hiervan gebruik gemaakt.

Begripsbepalingen

Bouwwerk: het begrip “bouwwerk” wordt gedefinieerd op de wijze zoals dat plaatsvindt in de model Bouwverordening van de VNG en zoals ook in de rechtspraak toegepast. Het begrip is daarin als volgt gedefinieerd: elke constructie van hout, steen of ander materiaal, die op de plaats van bestemming, hetzij direct of indirect steun vindt in of op de grond, bedoeld om ter plaatse te functioneren.

Toepassingsgebied

Deze algemene regel is van toepassing op het aanleggen, hebben, wijzigen en verwijderen van niet kapitaalintensieve bouwwerken buiten de kernzone, maar binnen het profiel van vrije ruimte van een primair oppervlaktewaterlichaam. Niet kapitaalintensieve bouwwerken zijn bouwwerken waarvoor geen omgevingsvergunning is vereist op basis van het Besluit omgevingsrecht (BOR).

Deze algemene regel is verder van toepassing op het aanleggen, hebben, wijzigen en verwijderen van transportleidingen en kabels tot een bepaalde omvang buiten de kernzone, maar binnen het profiel van vrije ruimte van een primair oppervlaktewaterlichaam:

 - transportleidingen van de waterleidingmaatschappijen met een diameter tot en met 300 mm;

- hoge druk gastransportleidingen alsmede overige leidingen en kabels met een diameter tot en met 250 mm.

Indien een mantelbuis wordt gebruikt, is de diameter van de mantelbuis bepalend.

Raakvlakken met ander beleid

Algemene regel Obstakels en medegebruik; Algemene regel Brug, Algemene regel Duiker; Algemene regel brengen van water in een oppervlaktewaterlichaam; Algemene regel Beplanting; Algemene regel Kabels en leidingen; Algemene regel Onttrekken van water; Algemene regel buisdrainage

Beleidsregel Uitgangspunten nieuwe legger 2005

Beleidsregel Bergingsvoorzieningen

Motivering van de algemene regel

Op basis van het tweede lid van artikel 3.2 van de Keur is het zonder vergunning van het bestuur verboden in het profiel van vrije ruimte werken te plaatsen, te wijzigen of te behouden. Het profiel van vrije ruimte is bedoeld om toekomstige verbeteringen aan het waterstaatswerk te kunnen uitvoeren. Via de verbodsbepaling in de keur is geborgd dat in het profiel van vrije ruimte geen ontwikkelingen plaatsvinden die deze mogelijkheden bij voorbaat ernstig belemmeren. Daarbij kan gedacht worden aan het aanleggen van kapitaalintensieve bouwwerken en het aanbrengen van leidingen en kabels met een grotere diameter. Via deze algemene regel wordt vrijstelling verleend van voornoemde vergunningplicht voor activiteiten die dat opzicht geen probleem opleveren, te weten niet kapitaalintensieve bouwwerken en kabels en leidingen tot een bepaalde omvang.

Om te kunnen toetsen of het functioneren van het oppervlaktewaterlichaam of dat voorziene toekomstige verbeteringen onevenredig worden belemmerd geldt een meldingsplicht.

De melding kan digitaal en schriftelijk worden gedaan. Een digitale melding kan via het Omgevingsloket Online (OlO) worden ingediend. Het OlO is te bereiken via: www.omgevingsloket.nl.

Het is ook mogelijk om de melding schriftelijk te verrichten. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van een door het waterschap beschikbaar gesteld formulier. Dit formulier is te bereiken via: www.wpm.nl.