Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Waterschap Peel en Maasvallei

Algemene regel waterkwantiteit: onttrekken van water

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OverheidsorganisatieWaterschap Peel en Maasvallei
Officiële naam regelingAlgemene regel waterkwantiteit: onttrekken van water
CiteertitelAlgemene regel waterkwantiteit: onttrekken van water
Vastgesteld doordagelijks bestuur
Onderwerpmilieu
Eigen onderwerpwaterbeheer

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Geen

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

Artikel 3.9, Keur Waterschap Peel en Maasvallei 2013

Regelgeving die op deze regeling is gebaseerd (gedelegeerde regelgeving)

Geen

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerking-

treding

Terugwerkende

kracht tot en met

Datum uitwerking-

treding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

01-01-201401-01-2018Nieuwe regeling

03-12-2013

Dagblad De Limburger, 24 december 2013

2013.26717

Tekst van de regeling

Algemene regel waterkwantiteit: onttrekken van water

Artikel 1 Criteria

  • 1.

    Vrijstelling wordt verleend van het verbod, bedoeld in artikel 3.4, tweede lid van de Keur voor het onttrekken van water uit oppervlaktewaterlichamen waarbij de wijze van onttrekken leidt tot een onttrekking van maximaal 60 m³ per uur en voor zover de onttrekking plaats vindt uit de oppervlaktewaterlichamen die zijn aangegeven op de kaart behorende bij artikel 3.4a van de Keur.

  • 2.

    Vrijstelling wordt verleend van het verbod, bedoeld in artikel 3.2, eerste lid van de keur voor het aanleggen, hebben, wijzigen en verwijderen van een instroomvoorziening.

Artikel 2 Voorschriften instroomvoorziening

Degene die een instroomvoorziening aanlegt, heeft, wijzigt of verwijdert als bedoeld in artikel 1, tweede lid voldoet aan de volgende voorschriften:

  • 1.

    De instroomvoorziening mag de doorstroming in het oppervlaktewaterlichaam niet belemmeren.

  • 2.

    De instroomvoorziening mag het onderhoud van het oppervlaktewaterlichaam niet onevenredig belemmeren.

  • 3.

    De instroomvoorziening wordt verwijderd indien deze geen functie meer vervult.

  • 4.

    De instroomvoorziening dient zodanig gemarkeerd te zijn dat de ligging duidelijk zichtbaar is.

  • 5.

    Het bepaalde onder 2 tot en met 4 is niet van toepassing voor zover de instroomvoorziening wordt aangelegd of is gelegen in een oppervlaktewater dat in de legger is aangeduid als “secundair in onderhoud bij derden”.

 

Artikel 3 Melding

  • 1.

    Degene die overgaat tot het onttrekken van water uit een oppervlaktewaterlichaam waarop deze algemene regel ziet, meldt dit eenmalig tenminste 4 weken voor aanvang of wijziging van de onttrekking aan het bestuur. Daarbij wordt tevens melding gedaan van het aanleggen, hebben, wijzigen en verwijderen van instroomvoorzieningen voor zover deze worden aangebracht in een oppervlaktewaterlichaam dat op de legger als “primair” of “secundair in onderhoud bij het waterschap” is aangeduid.

  • 2.

    De melding wordt schriftelijk of digitaal gedaan met behulp van het door het bestuur vastgesteld formulier. Daarbij wordt in ieder geval vermeld:

    • a.

      naam en adres van degene die de werkzaamheden uitvoert;

    • b.

      het adres of de locatie waar de werkzaamheden worden uitgevoerd;

    • c.

      gegevens over het aan te leggen werk;

    • d.

      de aard van de werkzaamheden;

    • e.

      een situatietekening.

  • 3.

    De melding is geldig voor 1 jaar.

  • 4.

    De verplichting opgenomen in lid 1 geldt niet indien niet meer dan 10 m³ water per uur kan worden onttrokken.

 

 

Artikel 4 Maatwerkvoorschrift

Het bestuur kan, al dan niet op verzoek, met het oog op de te beschermen waterstaatkundige belangen, op grond van artikel 3.9, derde lid van de Keur maatwerkvoorschriften stellen ter zake de werken en handelingen waarop deze algemene regel ziet.

 

Artikel 5 Overgangsbepaling

  • 1.

    Indien voor de activiteiten als bedoeld in artikel 1, direct voor inwerkingtreding van deze algemene regel een watervergunning krachtens artikel 3.2, eerste lid van de Keur in werking was, worden de voorschriften van de watervergunning gelijkgesteld met maatwerkvoorschriften als bedoeld in artikel 3.9, derde lid van de Keur.

  • 2.

    Indien voor de activiteiten als bedoeld in artikel 1, direct voor inwerkingtreding van deze algemene regel een watervergunning is aangevraagd en nog niet op die aanvraag is beslist, wordt de aanvraag gelijkgesteld met een melding als bedoeld in deze algemene regel.

  • 3.

    Een watervergunning verleend voor inwerkingtreding van deze algemene regel voor ingevolge deze algemene regel meldingsplichtige werkzaamheden, wordt aangemerkt als een melding als bedoeld in deze algemene regel.

Toelichting:

 

Kader

Op grond van artikel 3.4 van de Keur is het verboden zonder vergunning van het bestuur water te brengen in en te onttrekken uit oppervlaktewaterlichamen.

Op grond van artikel 3.2, eerste lid van de Keur is het verboden zonder vergunning van het bestuur een waterstaatswerk te gebruiken anders dan in overeenstemming met de functie. Hieronder is begrepen het aanleggen, hebben, wijzigen en verwijderen van instroomvoorzieningen.

Op grond van artikel 3.9 van de Keur kan het bestuur algemene regels stellen die een vrijstelling van die vergunningplicht inhouden. In deze algemene regel is hiervan gebruik gemaakt.

Begripsomschrijving

onttrekken: het door middel van een werk of via een ander oppervlaktewaterlichaam, halen van water uit een oppervlaktewaterlichaam;

instroomvoorziening: een constructie om water uit een oppervlaktewaterlichaam te laten stromen.

Toepassingsgebied

Deze algemene regel is van toepassing op de waterkwantiteitsaspecten van het onttrekken van water uit oppervlaktewaterlichamen. Deze algemene regel is van toepassing in de situatie dat de wijze van onttrekken leidt tot een onttrekking van maximaal 60 m³ per uur.

Een meldplicht geldt voor onttrekking van meer dan 10 m³ tot maximaal 60 m³ per uur.

Bij een onttrekking van meer dan 60 m³ geldt de vergunningplicht.

Deze algemene regel is tevens van toepassing op het aanleggen, hebben, wijzigen en verwijderen van instroomvoorzieningen die onlosmakelijk verbonden zijn met het onttrekken van water.

 

Raakvlakken met ander beleid

Algemene regel Obstakels en medegebruik.

Motivering van de algemene regel

Onttrekken van water uit oppervlaktewaterlichamen komt veelvuldig voor. De gevolgen van onttrekkingen voor oppervlaktewaterlichamen zijn uit kwantiteitsoptiek beperkt en kunnen afdoende gereguleerd worden met algemene regels. Dat geldt ook voor het aanleggen, hebben, wijzigen en verwijderen van instroomvoorzieningen. De in deze algemene regel opgenomen normen hebben in de praktijk bewezen goed te functioneren. Een meldplicht voor deze activiteiten is vanuit waterhuishoudkundig oogpunt wenselijk. Kleine onttrekkingen (niet groter dan 10 m³ per uur), hoeven vanwege de zeer geringe gevolgen, niet te worden gemeld.

Deze meldingsplicht voor de instroomvoorziening behoeft niet te gelden in het geval van secundaire oppervlaktewaterlichamen die, blijkens de legger, niet in onderhoud zijn bij het waterschap.

 

De melding kan digitaal en schriftelijk worden gedaan. Een digitale melding kan via het Omgevingsloket Online (OlO) worden ingediend. Het OlO is te bereiken via: www.omgevingsloket.nl.

Het is ook mogelijk om de melding schriftelijk te verrichten. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van een door het waterschap beschikbaar gesteld formulier. Dit formulier is te bereiken via: www.wpm.nl.