Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Waterschap Peel en Maasvallei

Algemene regel waterkwantiteit: duiker

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OverheidsorganisatieWaterschap Peel en Maasvallei
Officiële naam regelingAlgemene regel waterkwantiteit: duiker
CiteertitelAlgemene regel waterkwantiteit: duiker
Vastgesteld doordagelijks bestuur
Onderwerpmilieu
Eigen onderwerpwaterbeheer

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Geen

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

Artikel 3.9, Keur Waterschap Peel en Maasvallei 2013

Regelgeving die op deze regeling is gebaseerd (gedelegeerde regelgeving)

Geen

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerking-

treding

Terugwerkende

kracht tot en met

Datum uitwerking-

treding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

01-01-201401-01-2018Nieuwe regeling

03-12-2013

Dagblad De Limburger, 24 december 2013

2013.26717

Tekst van de regeling

Algemene regel waterkwantiteit: duiker

Artikel 1 Criteria

Vrijstelling wordt verleend van het verbod, bedoeld in artikel 3.2, eerste lid van de Keur voor het aanleggen, hebben, wijzigen en verwijderen van een duiker in een oppervlaktewaterlichaam dat op de legger is aangeduid als “secundair” oppervlaktewaterlichaam.

 

Artikel 2 Voorschriften

Degene die een duiker aanlegt, heeft, wijzigt of verwijdert als bedoeld in artikel 1 voldoet aan de volgende voorschriften:

  • 1.

    De duiker wordt aangelegd, behouden, gewijzigd en verwijderd overeenkomstig de bij de melding overgelegde gegevens.

  • 2.

    Ter plaatse van de grondaanvullingen dienen de taluds te worden opgezet overeenkomstig de taluds van het bestaande profiel, doch met een minimale helling van 1:1.

  • 3.

    De diameter van de duiker is minimaal 0,50 meter.

  • 4.

    De duiker dient met een diepte van 10% van de diameter beneden de in de legger opgenomen bodemhoogte van het oppervlaktewaterlichaam gelegd te worden.

  • 5.

    De duiker, inclusief het profiel van het oppervlaktewaterlichaam over een breedte van een meter aan weerszijden van de lengterichting van de duiker, wordt in een goede staat van onderhoud gehouden.

  • 6.

    De doorstroming van het water wordt niet verstoord. Daartoe dient drijvend vuil en dergelijke regelmatig te worden verwijderd.

  • 7.

    De minimale afstand tussen een duiker en een ander kunstwerk moet 10 meter bedragen.

  • 8.

    Indien een duiker in een secundair oppervlaktewaterlichaam wordt gelegd, welke in de legger is opgenomen als “Secundair Buffer”, dient het verlies aan bergend vermogen te worden gecompenseerd.

  • 9.

    Het bestuur wordt minimaal vijf werkdagen van tevoren geïnformeerd over datum en tijdstip van aanvang van de werkzaamheden. Dit dient te gebeuren via een mail aan handhaving@wpm.nl.

  • 10.

    De duiker wordt verwijderd indien deze niet meer de functie vervult waarvoor de duiker is aangelegd.

 

Artikel 3 Melding

  • 1.

    Degene die overgaat tot het aanleggen, wijzigen of verwijderen van een duiker in een oppervlaktewaterlichaam dat in de legger is aangeduid als “secundair”, meldt dit tenminste 4 weken voor aanvang van de werkzaamheden aan het bestuur.

  • 2.

    De melding wordt schriftelijk of digitaal gedaan met behulp van het door het bestuur vastgesteld formulier. Daarbij wordt in ieder geval vermeld:

    • a.

      naam en adres van degene die de werkzaamheden uitvoert;

    • b.

      het adres of de locatie waar de werkzaamheden worden uitgevoerd;

    • c.

      gegevens over het aan te leggen werk;

    • d.

      de aard van de werkzaamheden;

    • e.

      een situatietekening;

    • f.

      Indien een duiker in een secundair oppervlaktewaterlichaam wordt gelegd, welke in de legger is opgenomen als “Buffer”, dient op het meldingsformulier te worden aangegeven op welke wijze het verlies aan bergend vermogen wordt gecompenseerd.

  • 3.

    De melding is geldig voor 1 jaar.

     

Artikel 4 Maatwerkvoorschrift

Het bestuur kan, al dan niet op verzoek, met het oog op de te beschermen waterstaatkundige belangen, op grond van artikel 3.9, derde lid van de Keur maatwerkvoorschriften stellen ter zake ligging, constructie en onderhoud van de duiker en van het profiel van het oppervlaktewaterlichaam over een breedte van een meter aan weerszijden van de lengterichting van de duiker.

 

Artikel 5 Overgangsbepaling

  • 1.

    Indien voor de activiteiten als bedoeld in artikel 1, direct voor inwerkingtreding van deze algemene regel een watervergunning krachtens artikel 3.2, eerste lid van de Keur in werking was, worden de voorschriften van de watervergunning gelijkgesteld met maatwerkvoorschriften als bedoeld in artikel 3.9, derde lid van de Keur.

  • 2.

    Indien voor de activiteiten als bedoeld in artikel 1, direct voor inwerkingtreding van deze algemene regel een watervergunning is aangevraagd en nog niet op die aanvraag is beslist, wordt de aanvraag gelijkgesteld met een melding als bedoeld in deze algemene regel.

  • 3.

    Een watervergunning verleend voor inwerkingtreding van deze algemene regel voor ingevolge deze algemene regel meldingsplichtige werkzaamheden, wordt aangemerkt als een melding als bedoeld in deze algemene regel.

 

Toelichting:

 

Kader

Op grond van artikel 3.2, eerste lid van de Keur is het verboden zonder vergunning van het bestuur een waterstaatswerk te gebruiken anders dan in overeenstemming met zijn functie. Hieronder is ook begrepen het aanleggen, hebben, wijzigen en verwijderen van een duiker in oppervlaktewaterlichamen.

Op grond van artikel 3.9 van de Keur kan het bestuur algemene regels stellen die een vrijstelling van die vergunningplicht inhouden. In deze algemene regel is hiervan gebruik gemaakt.

Begripsbepaling

Het begrip duiker wordt als volgt gedefinieerd: een kokervormige constructie met als doel de wederzijdse verbinding tussen oppervlaktewater te waarborgen met het oog op het realiseren van een toegang tot een perceel of het kruisen van het oppervlaktewaterlichaam met een openbare weg, waarbij in principe de bodem van de waterloop, in tegenstelling tot die van de brug, wordt onderbroken.

Raakvlakken met ander beleid

Algemene regel Obstakels en medegebruik.

Motivering van de algemene regel

Het aanleggen, hebben, wijzigen of verwijderen van een duiker in secundaire oppervlaktewaterlichamen is een vanuit waterstaatkundig oogpunt eenvoudig en veel voorkomend werk. De relevante waterstaatkundige belangen kunnen voldoende worden gewaarborgd via het stellen van algemene regels. Vanuit beheersoverwegingen geldt een meldplicht.

Het aanleggen, hebben, wijzigen en verwijderen van een duiker in primaire oppervlaktewaterlichamen is vergunningplichtig vanwege het belang van het functioneren van het betreffende oppervlaktewaterlichaam.

Het is van belang dat de ingrepen in het waterstaatswerk goed worden uitgevoerd. Daarvoor is het noodzakelijk dat het waterschap toezicht kan uitoefenen op de uitgevoerde werkzaamheden. Om deze reden is de meldplicht in deze algemene regel opgenomen.

De melding kan digitaal en schriftelijk worden gedaan. Een digitale melding kan via het Omgevingsloket Online (OlO) worden ingediend. Het OlO is te bereiken via: www.omgevingsloket.nl.

Het is ook mogelijk om de melding schriftelijk te verrichten. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van een door het waterschap beschikbaar gesteld formulier. Dit formulier is te bereiken via: www.wpm.nl.