Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Waterschap Peel en Maasvallei

Algemene regel waterkwantiteit: obstakels en medegebruik

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OverheidsorganisatieWaterschap Peel en Maasvallei
Officiële naam regelingAlgemene regel waterkwantiteit: obstakels en medegebruik
CiteertitelAlgemene regel waterkwantiteit: obstakels en medegebruik
Vastgesteld doordagelijks bestuur
Onderwerpmilieu
Eigen onderwerpwaterbeheer

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Geen

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

Artikel 3.9, Keur Waterschap Peel en Maasvallei 2013

Regelgeving die op deze regeling is gebaseerd (gedelegeerde regelgeving)

Geen

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerking-

treding

Terugwerkende

kracht tot en met

Datum uitwerking-

treding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

01-01-201401-01-2018Nieuwe regeling

03-12-2013

Dagblad De Limburger, 24 december 2013

2013.26717

Tekst van de regeling

Algemene regel waterkwantiteit: obstakels en medegebruik

Artikel 1 Criteria

Vrijstelling wordt verleend van het verbod, bedoeld in artikel 3.2, eerste lid van de Keur:

  • a.

    voor het aanleggen, hebben, wijzigen en verwijderen van obstakels binnen de kernzone, maar buiten het watervoerend deel, van een oppervlaktewaterlichaam dat in onderhoud is bij het waterschap;

  • b.

    voor het aanleggen, hebben, wijzigen en verwijderen van obstakels binnen de kernzone, maar buiten het watervoerend deel,  van een secundair oppervlaktewaterlichaam dat in onderhoud is bij derden;

  • c.

    voor het medegebruik van de gronden behorende tot een op de legger opgenomen oppervlaktewaterlichaam dat in onderhoud is bij het waterschap.

 

Artikel 2 Voorschriften

Degene die een obstakel aanlegt, heeft, wijzigt of verwijdert als bedoeld in artikel 1, sub a of medegebruik maakt als bedoeld in artikel 1, sub c voldoet aan de volgende voorschriften:

  • 1.

    Tussen de insteken van het watervoerend deel van het oppervlaktewaterlichaam mag geen obstakel worden aangelegd en behouden.

  • 2.

    Een obstakel binnen de kernzone van een oppervlaktewaterlichaam dat in onderhoud is van het waterschap, mag de doorstroming in het oppervlaktewaterlichaam niet belemmeren en mag het doelmatig onderhoud van het oppervlaktewaterlichaam niet onevenredig belemmeren.

  • 3.

    Hekwerken haaks op het oppervlaktewaterlichaam zijn uitsluitend toegestaan met het oog op beveiliging en/of bescherming van aanliggende (bedrijfs-)gebouwen en –terreinen. Langs het oppervlaktewaterlichaam wordt een poort wordt geplaatst met een breedte die minimaal gelijk is aan de breedte van de ter plaatse aanwezige onderhoudstrook. Het waterschap wordt in het bezit gesteld van een sleutel van de poort ingeval de poort voorzien is van een slot. De sluitzijde van de poort moet aan de zijde van het oppervlaktewaterlichaam zijn, zodat de poort richting het aanliggende perceel opent.

  • 4.

    a. Beplanting binnen de kernzone is niet toegestaan.

    b. Uitgroei van beplanting binnen de kernzone mag het doelmatig onderhoud van het oppervlaktewaterlichaam niet onevenredig belemmeren.

  • 5.

    Het obstakel wordt op kosten van de gebruiker verwijderd:

    a. op eerste aanschrijving door of namens het bestuur indien het beheer of het voeren van onderhoud door het waterschap dit vereist;

    b. indien dit niet meer de functie vervult waarvoor het is aangebracht.

  • 6.

    Medegebruik leidt niet tot:

    a. belemmering van de doorstroming in het oppervlaktewaterlichaam;

    b. onevenredige beperking van het doelmatig onderhoud;

    c. beschadiging van het oppervlaktewaterlichaam en van de gronden behorende tot het oppervlaktewaterlichaam.

  • 7.

    Medegebruik wordt op eerste aanschrijving door of namens het bestuur op kosten van de gebruiker gestaakt of beëindigd indien het beheer of het voeren van onderhoud door het waterschap dit vereist. Het waterschap is niet aansprakelijk voor kosten of schade voortvloeiend uit het staken of beëindigen van het medegebruik.

  • 8.

    Tijdens en na het aanleggen, hebben, wijzigen en verwijderen van een obstakel of van het medegebruik wordt;

    a. de doorstroming in het oppervlaktewaterlichaam niet belemmerd;

    b. de onderhoudsstrook en het oppervlaktewaterlichaam in de oorspronkelijke toestand teruggebracht (maaiveldhoogte, talud, stabiliteit van de ondergrond).

 

Artikel 3 Voorschriften

Degene die een obstakel aanlegt, heeft, wijzigt of verwijdert als bedoeld in artikel 1, sub b voldoet aan de volgende voorschriften:

  • 1.

    de wateraf- en –doorvoerfunctie van het oppervlaktewaterlichaam wordt niet belemmerd als gevolg van het aanleggen, hebben, wijzigen en verwijderen van een obstakel.

 

Artikel 4 Melding

  • 1.

    Degene die een bouwwerk aanlegt of wijzigt alsmede degene die een hekwerk of afrastering haaks op het oppervlaktewaterlichaam aanbrengt, meldt dit tenminste 4 weken voor aanvang van de werkzaamheden aan het bestuur.

  • 2.

    De melding wordt schriftelijk of digitaal gedaan met behulp van het door het bestuur vastgesteld formulier. Daarbij wordt in ieder geval vermeld:

    • 1.

      naam en adres van degene die de werkzaamheden uitvoert;

    • 2.

      het adres of de locatie waar de werkzaamheden worden uitgevoerd;

    • 3.

      gegevens over het aan te leggen werk;

    • 4.

      de aard van de werkzaamheden;

    • 5.

      een situatietekening.

  • 3.

    De melding is geldig voor 1 jaar.

 

Artikel 5 Overgangsrecht

  • 1.

    Indien voor de activiteiten als bedoeld in artikel 1, direct voor inwerkingtreding van deze algemene regel een watervergunning krachtens artikel 3.2, eerste lid van de Keur in werking was, worden de voorschriften van de watervergunning gelijkgesteld met maatwerkvoorschriften als bedoeld in artikel 3.9, derde lid van de Keur.

  • 2.

    Indien voor de activiteiten als bedoeld in artikel 1, direct voor inwerkingtreding van deze algemene regel een watervergunning is aangevraagd en nog niet op die aanvraag is beslist, wordt de aanvraag gelijkgesteld met een melding als bedoeld in deze algemene regel.

  • 3.

    Een watervergunning verleend voor inwerkingtreding van deze algemene regel voor ingevolge deze algemene regel meldingsplichtige werkzaamheden, wordt aangemerkt als een melding als bedoeld in deze algemene regel.

Toelichting

Kader

Op grond van artikel 3.2, eerste lid van de Keur is het verboden zonder vergunning van het bestuur een waterstaatwerk te gebruiken anders dan in overeenstemming met zijn functie. Hieronder is ook begrepen het aanleggen, hebben, wijzigen en verwijderen van obstakels.

Op grond van artikel 3.9 van de Keur kan het bestuur algemene regels stellen die een vrijstelling van die vergunningplicht inhouden. In deze algemene regel is hiervan gebruik gemaakt.

Begripsbepaling

In deze algemene regel wordt onder een obstakel verstaan een bouwwerk, hekwerk en overige materialen en stoffen.

Het begrip “bouwwerk” wordt gedefinieerd op de wijze zoals dat plaatsvindt in de model Bouwverordening van de VNG en zoals ook in de rechtspraak toegepast. Het begrip is daarin als volgt gedefinieerd:

elke constructie van hout, steen of ander materiaal, die op de plaats van bestemming, hetzij direct of indirect steun vindt in of op de grond, bedoeld om ter plaatse te functioneren.

Onder een hekwerk wordt verstaan een afscheiding die tot doel heeft een terrein af te sluiten ter beveiliging en/of bescherming van aanliggende (bedrijfs-)gebouwen en -terreinen en die doorgaans bestaat uit een stalen of houten constructie.

Onder beplanting wordt verstaan: meerjarige beplanting in de vorm van bomen, struiken en hagen.

Onder overige materialen en stoffen worden verstaan alle materialen en stoffen die kunnen worden neergelegd of kunnen worden opgeslagen. Voorbeelden zijn bouwmaterialen, hout- en snoeiafval, afvalstoffen, etc.

Onder medegebruik wordt verstaan gebruik van een oppervlaktewaterlichaam door derden anders dan in overeenstemming met de functie van het oppervlaktewaterlichaam.

Bruggen, duikers en in- en uitstroomvoorzieningen zijn geen obstakel als hier bedoeld.

Toepassingsgebied

Deze algemene regel is van toepassing op het aanleggen, hebben, wijzigen en verwijderen van obstakels binnen de kernzone van een oppervlaktewaterlichaam dat in onderhoud is van het waterschap en op het medegebruik van de gronden behorende tot een op de legger opgenomen oppervlaktewaterlichaam dat in onderhoud is van het waterschap. Van het oppervlaktewaterlichaam maken ook de daarbij behorende en als zodanig op de legger aangegeven onderhoudsstroken deel uit.

Daarnaast is deze algemene regel van toepassing op het aanleggen, hebben, wijzigen en

verwijderen van obstakels (exclusief beplanting) binnen de kernzone van een secundair oppervlaktewaterlichaam dat in onderhoud is bij derden.

Deze algemene regel ziet niet op het aanleggen, hebben, wijzigen en verwijderen van bruggen, duikers en in- en uitstroomvoorzieningen.

Raakvlakken met ander beleid

Algemene regels Brug, Duiker, Brengen van water in een oppervlaktewaterlichaam, Onttrekken van water, Beplanting, Buisdrainage

Beleidsregel Uitgangspunten nieuwe legger 2005

Beleidsregel Bergingsvoorzieningen

Motivering van de algemene regel

De aanwezigheid van obstakels binnen de kernzone van een op de legger opgenomen oppervlaktewaterlichaam kan leiden tot belemmeringen in de doorstroming in het oppervlaktewaterlichaam, beschadiging van het oppervlaktewaterlichaam en tot beperkingen voor het op doelmatige wijze plegen van onderhoud.

Met het oog op het waarborgen van het doorstroomprofiel geldt voor werken tussen de insteken van een oppervlaktewaterlichaam de vergunningplicht. Voor enkele van deze werken gelden specifieke algemene regels (duiker, brug, in- en uitstroomvoorziening).

Met het oog op het kunnen voeren van doelmatig onderhoud van oppervlaktewaterlichamen die in onderhoud zijn van het waterschap mogen de onderhoudsmogelijkheden niet onevenredig wordt belemmerd. Van onevenredige beperking van het doelmatig onderhoud is sprake indien de gebruikelijke wijze van het voeren van onderhoud ter plaatse van het betrokken oppervlaktewaterlichaam wezenlijk wordt beïnvloed. Dit kan aan de orde zijn bij het plaatsen en hebben van obstakels. Het plaatsen van afrasteringen en hekwerken haaks op de insteek is alleen toegestaan uit veiligheids- en/of beveiligingsoverwegingen ten behoeve van aanliggende (bedrijfs-)gebouwen en -terreinen. Het waterschap moet zich eenvoudig toegang kunnen verschaffen. Hiertoe zijn voorwaarden in deze algemene regel opgenomen.

Ook medegebruik van gronden behorende tot het oppervlaktewaterlichaam dat in onderhoud is bij het waterschap kan consequenties hebben voor het zonder onevenredige beperkingen kunnen voeren van onderhoud. Medegebruik mag niet leiden tot beschadiging van de gronden met het oog op de stabiliteit van het oppervlaktewaterlichaam en met het oog op het veilig kunnen voeren van onderhoud. Het maken en hebben van een afwateringssleuf wordt onder medegebruik begrepen.

Het hebben van obstakels op gronden behorende tot een oppervlaktewaterlichaam en\of het medegebruik van gronden behorende tot de kernzone van een oppervlaktewaterlichaam is te allen tijden ondergeschikt aan de waterstaatkundige functie van het oppervlaktewaterlichaam. Indien beheer of onderhoud dit vereisen kan het bestuur de gebruiker aanschrijven tot het verwijderen van het obstakel en tot het staken of beëindigen van het medegebruik. Hiermee verband houdende kosten zijn geheel voor rekening van de gebruiker van het obstakel of van de medegebruiker van de betreffende gronden.

Het is van belang dat de ingrepen in het waterstaatswerk goed worden uitgevoerd. Daarvoor is het noodzakelijk dat het waterschap toezicht kan uitoefenen op de uitgevoerde werkzaamheden. Om deze reden is de meldplicht in deze algemene regel opgenomen.

De melding kan digitaal en schriftelijk worden gedaan. Een digitale melding kan via het Omgevingsloket Online (OlO) worden ingediend. Het OlO is te bereiken via: www.omgevingsloket.nl.

Het is ook mogelijk om de melding schriftelijk te verrichten. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van een door het waterschap beschikbaar gesteld formulier. Dit formulier is te bereiken via: www.wpm.nl.