Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Deelgemeente Amsterdam - West

Nadere regels subsidie Kunst en Cultuur West

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OverheidsorganisatieDeelgemeente Amsterdam - West
Officiële naam regelingNadere regels subsidie Kunst en Cultuur West
CiteertitelNadere regels subsidie Kunst en Cultuur West
Vastgesteld doorgemandateerde functionaris
Onderwerp
Eigen onderwerpCultuur, sport en recreatie

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Wettelijke grondslag: Algemene subsidieverordening West 2012 (ASAW 2012)

Datum ondertekening inwerkingtredingsbesluit:

Bron bekendmaking inwerkingtredingsbesluit: -

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

Onbekend.

Regelgeving die op deze regeling is gebaseerd (gedelegeerde regelgeving)

Geen

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerking-

treding

Terugwerkende

kracht tot en met

Datum uitwerking-

treding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

18-07-201301-10-2016nieuwe regeling

18-06-2013

Stadsblad de Echo, 10 juli 2013

2013/6149

Tekst van de regeling

Nadere regels subsidie Kunst en Cultuur West

Algemene bepalingen

Artikel 1. Begripsomschrijvingen
  • In deze subsidieregeling wordt verstaan onder:

    • a.

      culturele infrastructuur: het totale culturele aanbod

    • b.

      (artistiek) inhoudelijke kwaliteit: het verbinden aan de activiteit van de eigenschappen: zeggingskracht, vakmanschap, oorspronkelijkheid, verbeeldingskracht en non-conformisme.

    • c.

      professionaliteit: het op een vakkundige wijze voeren van een (culturele) onderneming.

    • d.

      verbinding met het stadsdeel: het project is in inhoud of in samenwerkende partijen (draagvlak) aantoonbaar verbonden met stadsdeel West.

    • e.

      podiumkunsten: op het podium beoefende kunst zoals muziek, toneel, dans, cabaret, kleinkunst, film.

    • f.

      beeldende kunst: verzamelnaam van de disciplines schilderkunst, tekenkunst, grafiek, beeldhouwkunst, monumentale kunst, kunstnijverheid en landschapskunst.

    • g.

      evenementen: het geheel van activiteiten, dat plaatsvindt bij een voor het publiek toegankelijke gebeurtenis.

    • h.

      cultuureducatie: culturele theorie en/of praktijkoverdracht zowel binnen als buitenschools aan leerlingen uit het primair en of voortgezet onderwijs.

    • i.

      kunst, in met door en voor de buurt: kunst en cultuurprojecten waarbij een relatie wordt gelegd tussen kunst, de wijk en de gemeenschap. Kenmerkend is de combinatie van artistieke en sociale aspecten.

    • j.

      creatief ondernemerschap: Een specifieke vorm van bedrijvigheid die producten en diensten voortbrengt die het resultaat zijn van individuele of collectieve, creatieve arbeid én ondernemerschap. Inhoud en symboliek zijn de belangrijkste elementen van deze producten en diensten.

    • k.

      ASAW 2012: algemene subsidieverordening Amsterdam West 2012.

    • l.

      Awb: Algemene wet bestuursrecht

Artikel 2. Doel subsidieregeling
  • Deze nadere regels zijn van toepassing op subsidies op kunst- en cultuurgebied en komen voort uit het in de cultuurnota West 2012-2015 geformuleerde (subsidie)beleid.

  • Het doel van de subsidieregeling Kunst en Cultuur West is het versterken van de identiteit van stadsdeel West als creatieve en ondernemende hotspot in Amsterdam door het subsidiëren van activiteiten en culturele instellingen die een positieve bijdrage leveren aan de doelstellingen; kwalitatief goede culturele infrastructuur in stadsdeel West, meer mensen die deelnemen aan kunst en cultuur en een groei van cultureel ondernemerschap.

Artikel 3. Subsidiabele activiteiten
  • Het Dagelijks Bestuur kan subsidie verlenen aan activiteiten op het gebied van de podiumkunsten, beeldende kunst, evenementen, cultuureducatie, kunst in, met door en voor de buurt en creatief ondernemerschap.

Subsidieaanvraag

Artikel 4. Aanvraagtermijn subsidies
  • In de ASAW 2012 is de aanvraagtermijn voor periodieke subsidies gesteld op 1 oktober van het jaar voorafgaand aan het jaar waarvoor subsidie wordt aangevraagd.

  • Bij eenmalige subsidies geldt dat aanvragen voor een kalenderjaar pas kunnen worden ingediend vanaf 1 december van het kalenderjaar voorafgaande aan het kalenderjaar waarvoor subsidie wordt gevraagd.

Verlening van de subsidie

Artikel 5. Verlening van de subsidie

Het Dagelijks Bestuur verleent alleen subsidie als de aanvraag voldoet aan de volgende criteria:

  • 1.

    Artistiek inhoudelijke kwaliteit; eigenheid en onderscheid.

  • 2.

    Professionaliteit; heeft de zaken op orde en geeft blijk van ondernemerschap

  • 3.

    Verbinding met het stadsdeel; draagvlak en samenwerking.

Artikel 6. Citeertitel
  • Deze nadere regels worden aangehaald als Nadere regels subsidie Kunst en Cultuur West.

Toelichting

Algemeen

De subsidieregeling Kunst en Cultuur West is een nadere regeling op basis van en aanvullend op de ASAW 2012. Zoals de toelichting op de ASAW 2012 aangeeft, biedt de ASAW 2012 een algemeen kader in aanvulling op titel 4.2 Awb dat het wettelijke kader voor subsidies geeft. Deze titel geeft dwingende en facultatieve regels voor subsidieverstrekking. Dit verklaart waarom de toelichting op de ASAW 2012 er uitdrukkelijk op wijst dat de gebruiker van de ASAW 2012 zich er van bewust moet zijn dat ook algemene bepalingen uit de titel 4.2 Awb van toepassing kunnen zijn. Artikel 4:23 Awb eist in beginsel een wettelijke grondslag voor subsidies. Zoals de toelichting op artikel 2 ASAW 2012 bevestigt biedt deze verordening onvoldoende wettelijke grondslag zoals de Awb voorschrijft. In de Awb is bepaald dat een beleidsregel een algemene regel is omtrent de afweging van belangen, de vaststelling van feiten of de uitleg van wettelijke voorschriften. Een beleidsregel kan niet dienen als wettelijke grondslag als bedoeld in artikel 4:23 Awb. Artikel 3 ASAW 2012 voorziet hierin: Het DB is bevoegd nadere regels vast te stellen. Deze hebben de status van algemeen verbindende voorschriften en treden pas in werking na bekendmaking op de in de Gemeentewet voorgeschreven wijze. Artikel 139 Gemeentewet geeft de regels voor deze bekendmaking.

Artikelgewijze toelichting

Algemene Bepalingen

Artikel 1: Begripsbepalingen

Hierin zijn de definities opgenomen zoals die in deze nadere regels worden gehanteerd. De definitie van subsidie is gegeven in artikel 4:21 van de Algemene wet bestuursrecht (Awb). Enkele andere specifieke termen die in deze nadere regels worden gehanteerd, zoals, subsidieplafond en subsidieverlening zijn eveneens in die wet nader gegeven. Enkele termen die een specifieke strekking hebben zijn opgenomen in het desbetreffende onderdeel.

Artikel 2: Doel van de regeling

Dit artikel omschrijft het doel van de subsidieregeling. Stadsdeel West versterkt haar identiteit als creatieve en ondernemende hotspot in Amsterdam door activiteiten en culturele instellingen te subsidiëren die een bijdrage leveren aan een kwalitatief goede culturele infrastructuur, waarmee de deelname aan kunst en cultuur wordt vergroot en creatief ondernemerschap wordt bevorderd. Voor West staat de verbinding tussen enerzijds cultuur en creatief ondernemerschap en anderzijds bewoners en economie centraal. Doorslaggevend is of een initiatief verbinding heeft met de bewoners en de aantrekkingskracht van het stadsdeel als vestigingsplaats bevordert.

Artikel 3: Subsidiabele activiteiten

Artikel 3 geeft aan voor welke activiteiten een subsidie kan worden verleend. De subsidieregeling biedt de mogelijkheid om subsidie te verstrekken ten behoeve van de organisatie en uitvoering van culturele activiteiten in stadsdeel West. De culturele activiteiten dienen zich te richten op bewoners en ondernemers uit stadsdeel West en kunnen divers van aard zijn.

Subsidieaanvraag

Artikel 4. Aanvraagtermijn

Behoeft geen toelichting.

Verlening van de subsidie

Artikel 5. Verlening van de subsidie

In dit artikel zijn de aanvullende voorwaarden opgesomd waar een subsidieaanvraag aan moet voldoen om subsidie te kunnen verlenen.

Onder lid 1 wordt bepaald dat de aanvraag een artistiek inhoudelijk kwalitatief goed aanbod moet hebben. Dit wordt gemeten door te kijken naar eigenheid en onderscheid; het aanbod heeft iets bijzonders te bieden

Onder lid 2 wordt bepaald dat de aanvrager blijk geeft van professionaliteit. De aanvrager voert een gedegen administratie, het aanbod trekt en bindt publiek en weet deelnemers aan haar activiteiten te binden. De aanvrager heeft eigen inkomsten en/of inkomsten van derden. De inkomsten staan in verhouding tot de subsidieaanvraag.

Onder lid 3 wordt bepaald dat er een verbinding met het stadsdeel moet zijn. De aanvrager toont aan dat er draagvlak is voor het project en werkt samen met (externe) partners uit het stadsdeel. De aanvrager maakt zichtbaar in de inhoud van het project of in de vorm dat er aansluiting gezocht is met de specifieke context van stadsdeel West en de thema's die hier spelen. De aanvrager realiseert een aanbod dat iets toevoegt aan het bestaande aanbod. De activiteiten vinden plaats in het stadsdeel en zijn openbaar toegankelijk of hebben een openbaar toegankelijke presentatie.

Artikel 6: Citeertitel

Dit artikel legt de naam van deze nadere regels vast waaronder deze kunnen worden aangehaald.