Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Deelgemeente Amsterdam - Zuidoost

Uitwerkingregels Evenementenfonds 2012

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OverheidsorganisatieDeelgemeente Amsterdam - Zuidoost
Officiële naam regelingUitwerkingregels Evenementenfonds 2012
CiteertitelUitwerkingregels Evenementenfonds 2012
Vastgesteld doordeelraad
Onderwerpfinanciën en economie
Eigen onderwerpCultuur, sport en recreatie

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Datum ondertekening inwerkingtredingsbesluit: 28-2-2013

Bron bekendmaking inwerkingtredingsbesluit: Stadsdeelkrant Zuidoost, jaargang 2, nummer 5, 08-03-2012; Officiële digitale bekendmakingen Zuidoost, 24-04-2012

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

Onbekend.

Regelgeving die op deze regeling is gebaseerd (gedelegeerde regelgeving)

Geen

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerking-

treding

Terugwerkende

kracht tot en met

Datum uitwerking-

treding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

09-03-201201-01-2013nieuwe regeling

28-02-2012

Stadsdeelkrant Zuidoost, jaargang 2, nummer 5, 08-03-2012; Officiële digitale bekendmakingen Zuidoost, 24-04-2012

DB280212 EZ/97

Tekst van de regeling

Uitwerkingregels Evenementenfonds 2012

Inleiding

Het evenementenfonds is één van de stimuleringsmaatregelen ter realisatie van de doelstelling van het evenementenbeleid. Evenementen zijn goed voor de profilering, het ‘op kaart zetten' van Amsterdam Zuidoost, versterken sociale cohesie en leiden tot economische spin off.

Beleidskader evenementenfonds

Het is de bedoeling om het evenementenfonds in te zetten ter stimulering van evenementen die het meest uitdrukking geven aan de doelstelling van het evenementenbeleid zoals geformuleerd in de Evenementennota en tegelijk aan te sluiten bij het bestuursakkoord 2010 - 2014.

Centrale doelstelling van het evenementenbeleid:

‘'Door middel van evenementen de positieve beleving bij bewoners, bedrijven en bezoekers te bevorderen en Zuidoost te positioneren als gastvrij, creatief en levendig; de capital of entertainment.''

Stelling in het bestuursakkoord 2010 - 2014, onderdeel Werk en Economie:

‘'Lokale evenementen met allure versterken de aantrekkelijkheid van Zuidoost.''

Evenementenorganisatoren worden met een bijdrage vanuit het evenementenfonds gestimuleerd om een evenement te organiseren en daarmee bij te dragen aan de realisatie van de doelstelling van het beleid en speerpunten uit het bestuursakkoord.

Begrip evenement in relatie tot het evenementenfonds wordt als volgt omschreven:

  • Een bijzondere en unieke gebeurtenis

  • Van beperkte duur

  • Met eenmalig of terugkerend karakter

  • Gericht op relatief groot publiek

  • Gericht op ontspanning en vermaak

  • Tegen betaling of gratis te bezoeken

  • Zonder winst oogmerk georganiseerd

  • Zowel binnen als buiten te houden

  • Van tevoren gepland, dus niet op ad hoc basis.

Ook festivals en niet reguliere (thema)markten vallen onder deze definitie.

Algemene subsidievoorwaarden

Een stimuleringsbijdrage uit het evenementenfonds is een ‘eenmalige budgetsubsidie'. Op de aanvragen zijn algemene en specifieke subsidievoorwaarden uit deze beleidsregel van toepassing.

Met betrekking tot de algemene subsidievoorwaarden zijn de volgende documenten van toepassing: Algemene Wet Bestuursrecht en de Algemene Subsidieverordening Amsterdam Zuidoost 2006.

Evenementenfonds 2012

De aangepaste voorwaarden zijn:

  • De inschrijftermijn voor de subsidieaanvraag begint na bekendmaking van deze beleidsregel in de Stadsdeelkrant en eindigt 4 weken daarna;

  • De plicht om tussentijdse rapportage te leveren vervalt.

Specifieke Subsidievoorwaarden

In aanvulling op de Algemene Subsidieverordening worden in deze notitie specifieke criteria voorgesteld.

Inhoudelijke criteria

Specifieke criteria hebben te maken met de doelstelling van het evenementenbeleid en inhoudelijke beoordelingscriteria uit de nota. Dit in tegenstelling tot vergunningverleningcriteria als Algemene Plaatselijke Verordening (APV) bij buitenevenementen. Ook de speerpunten uit het bestuursakkoord zijn erbij betrokken.

Het voorstel is het evenementenfonds in te zetten voor het op een hoger plan tillen van het evenementenaanbod van Zuidoost. Evenementen die meer aantrekkelijk zijn en allure uitstralen, een medium en high profile hebben of de potentie om zich daartoe te ontwikkelen, dragen meer bij aan het vergroten van de aantrekkelijkheid van Amsterdam Zuidoost, trekken stedelijke, regionale en nationale bezoekers aan en dragen direct bij aan de realisatie van de centrale doelstelling bij het evenementenbeleid. Deze evenementen passen bij de criteria van het evenementenfonds.

Overige, lokale en kleine evenementen, met een low profile karakter (lokale uitstraling), zijn uiteraard ook goed voor het evenementenklimaat maar het evenementenfonds is niet bedoeld voor deze evenementen. Ze sluiten beter aan bij andere beleidsdoelstellingen en budgetten van het stadsdeel. Ze kunnen waardevol zijn voor de sociale cohesie, cultuur, sport of emancipatie van diverse doelgroepen. Als het om de andere budgetten gaat, wordt gedacht aan incidentele subsidies of waarderingsubsidies in het kader van het Investeringsfonds Sociale Vernieuwing (ISV), Vrouwenemancipatie of -empowerment, Kunstfonds, Sport stimuleringsbijdrage, Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo), Bewonersbudgetten en Wijkaanpak/Prachtwijken.

Er wordt voorgesteld om uit het evenementenfonds uitsluitend evenementen te subsidiëren die op termijn zonder of met minder subsidie georganiseerd kunnen worden (duurzaamheid). Daarmee wordt een stimulans gegeven aan de ontwikkeling van creatieve en culturele ondernemerschap (creatieve economie). De evenementenorganisatoren moeten kunnen laten zien dat zij in staat zijn externe fondsen, sponsoring en subsidies te verwerven. Evenementenorganisatoren die bij een evenement winst nastreven komen niet in aanmerking voor de subsidie.

In de regel kan alleen een organisator van een evenement een subsidieaanvraag doen bij het evenementenfonds, en niet een partij die een geprogrammeerd onderdeel op dat evenement verzorgt.

Wat betreft het Zomerfestival is ervoor gekozen voor een bijdrage van het Stadsdeel op het gebied van ‘goed gastheerschap'. Het stadsdeel draagt bij aan dit evenement door andere ambtelijke ondersteuning, het faciliteren van ruimtelijke voorzieningen en ondersteuning bij de openbare orde en veiligheid, en niet via subsidie vanuit het evenementenfonds 2012.

Buitenevenementen

Voor buitenevenementen is een evenementenvergunning verplicht. Aanvraag van deze vergunning is een apart proces dat niet op inhoudelijke criteria gebaseerd is maar op de APV-gronden. Voor de subsidieaanvragen uit het evenementenfonds 2012 zullen aanvragers van buitenevenementen een evenementenvergunning moeten hebben of binnen de wettelijk gestelde termijn aanvragen / of aangevraagd hebben. Een evenementenvergunning of aanvraag ervan, indien van toepassing, dient als bijlage van de subsidieaanvraag geleverd te worden.

Zolang de subsidie niet is vastgesteld kan het Dagelijks Bestuur de subsidieverlening intrekken indien de activiteit waarvoor de subsidie is verleend niet zal plaatsvinden (artikel 4:48, lid 1, onder a, van de AwB). Deze situatie zal zich kunnen voordoen als na de subsidieverlening blijkt dat het evenement niet kan plaatsvinden omdat de daarvoor vereiste evenementenvergunning op grond van de APV niet wordt verleend. Het reeds betaalde bedrag kan dan worden teruggevorderd als een onverschuldigde betaling op grond van artikel 4:57 van de AwB.

De mogelijkheid bestaat dat aanvragen voor subsidie worden ingediend voor evenementen die gepland zijn voor dezelfde dag, hetzelfde tijdstip en dezelfde locatie en dezelfde inhoud (concurrerende aanvragen).

In een dergelijk geval worden de betrokken aanvragers onderling in contact gebracht om, binnen een termijn van twee weken, na te gaan of samengewerkt kan worden. Leidt dit overleg niet tot een oplossing dan worden de concurrerende aanvragen inhoudelijk getoetst en komt uitsluitend de aanvraag die het beste scoort aan de hand van de beoordelingscriteria in aanmerking voor subsidie, mits uiteraard voldaan wordt aan alle overige voorwaarden. Als naderhand blijkt dat de aanvrager aan wie subsidie is verleend het evenement niet kan organiseren omdat de evenementenvergunning niet aan hem is verleend, kan het Dagelijks Bestuur de subsidieverlening intrekken op grond van artikel 4:57 van de AwB.

De aanvragers wordt aangeraden, daar waar vermoedelijk sprake kan zijn van concurrerende aanvragen, samenwerking op voorhand en eigen initiatief te zoeken.

Gegevens bij de aanvraag

Subsidie wordt uitsluitend toegekend in de volgende gevallen:

  • De aanvrager is een rechtspersoon;

  • Als de aanvraag een projectplan, businessplan met duidelijk omschreven karakter van evenement, programma, planning, aantalen bezoekers, marketingactiviteiten, deugdelijk uitgewerkte begroting en dekkingsplan (kosten, dekking) bevat;

  • Als de realisatie van een sluitende begroting reëel is (financiële toets)

  • Gegevens omtrent subsidies (kopieën beschikkingen) van de overheid van de afgelopen 3 jaar worden geleverd en doorstaan van een staatssteuntoets;

  • De organisatie heeft een kopie van de inschrijving bij KvK opgestuurd (een uittreksel niet ouder dan 1 maand).

Onvolledige subsidieaanvragen, aanvragen waarbij de vereiste stukken ontbreken, worden niet in behandeling genomen, indien ook na een herstelmogelijkheid de aanvraag incompleet blijft.

Indien bij het evenementenfonds een subsidieaanvraag wordt gedaan voor eenzelfde evenement, voor dezelfde activiteiten of programma waarvoor al een substantieel subsidiebedrag van het Stadsdeel ontvangen is, zal de aanvraag worden geweigerd. Het is mogelijk om voor hetzelfde evenement als waarvoor een subsidie van het Stadsdeel is ontvangen, subsidie aan te vragen. Dat kan alleen bij een goede argumentatie en het inzichtelijk maken voor welke (andere) activiteiten het subsidiebudget wordt ingezet en transparantie wordt geven in alle aanvragen en toegekende subsidies van het Stadsdeel en ook de Centrale Stad.

Ook is het mogelijk dat een subsidieaanvraag van voldoende kwaliteit, maar onvoldoende passend binnen de criteria van het evenementenfonds, na een interne afstemming eventueel doorverwezen wordt naar een andere afdeling voor toetsing aan een ander subsidiebudget. Aanvrager wordt hiervan op de hoogte gesteld.

Financiën: Subsidieplafond

In het programma 4 van de Begroting 2012 zijn middelen gereserveerd voor incidentele subsidies evenementen: voor 2012 is dat €200.000. In 2013 zal het evenementenfonds waarschijnlijk een lager subsidieplafond kennen, aangezien er structureel €100.000 in de begroting is opgenomen. In 2012 is er incidenteel een hoger budget beschikbaar gesteld.

Maximale subsidie uit dit fonds is €40.000 (indien u BTW-plichtig bent is dat inclusief BTW). Het aangevraagde bedrag moet in verhouding staan met de te leveren prestaties en ontvangen subsidies en fondsen (zowel van Stadsdeel, Centrale Stad als extern).

De evenementen waarvoor subsidie wordt aangevraagd dienen plaats te vinden tussen 31 mei en 31 december 2012.

Beoordeling

Een subsidieaanvraag, indien compleet en waar op algemene criteria positieve toetsuitslag volgt, wordt getoetst op specifieke beoordelingscriteria. In het onderstaande schema is een rating aangebracht per item. Hierbij wordt de richtlijn gehanteerd dat een aanvraag minimaal 55 punten moet scoren om in aanmerking te komen voor subsidie. Maximale score is 100 punten. Na de puntentelling worden de subsidieaanvragen nog een keer afgewogen in relatie tot het aangevraagd bedrag en te leveren prestatie.

Aanvragen worden beoordeeld door de toetsingscommissie bestaande uit:

Beleidsadviseur Kunst & Cultuur of Beleidsadviseur Sport, beleidsadviseur Economische

Aan publiciteit mag u maximaal 10% van het aangevraagde bedrag besteden.

Beslissing

Het Dagelijks Bestuur beslist binnen 6 weken na sluiting van de indieningtermijn over de subsidieaanvraag.

Een verdelingsvoorstel bestaat uit aanvragen die het meest scoren en in relatie tot de toegekende bedragen passende prestaties leveren. Het subsidieplafond bepaalt hoeveel van de aanvragen die aan alle criteria voldoen gehonoreerd kunnen worden. Het Dagelijks Bestuur neemt het besluit over het verdelingsvoorstel.

-

1

Organisatie, compleetheid: Is de aanvrager een rechtspersoon? Heeft de organisatie een deugdelijk projectplan / businessplan en begroting, dekkingsplan opgesteld? Heeft de organisatie aantoonbare ervaring met het organiseren van evenementen? Zijn de vereiste stukken geleverd?

Als nee, wordt de aanvraag buiten behandeling gesteld.

Als niet voldoende inhoudelijk of financieel onderbouwd is, wordt de subsidieaanvraag geweigerd.

Ja/Nee

2

Subsidie, financieel: Levert de aanvrager een prestatie die in lijn is met de hoogte van de gevraagde bijdrage? Is de realisatie van een kostendekkende begroting als reëel in te schatten?

Als nee, wordt de subsidieaanvraag geweigerd.

Ja/Nee

3

Winstoogmerk: Streeft de evenementenorganisator winst na?

Als ja, wordt de subsidieaanvraag geweigerd.

Ja/Nee

4

Staatssteun aspect: Heeft de aanvrager in de afgelopen 3 jaar subsidie van de overheid ontvangen, zo ja hoeveel? (Maximum van €200.000 aan staatssteun zonder melding bij EC is toegestaan) Zijn de kopieën van de beschikkingen geleverd?

Als het bedrag hoger is dan €200.000, wordt de subsidieaanvraag getoetst of er sprake is van ‘'ongeoorloofde staatssteun''.

Ja/Nee

5

Andere subsidies: Heeft de aanvrager voor dezelfde activiteiten een substantiële bijdrage van het Stadsdeel ontvangen?

Als ja, wordt de subsidieaanvraag geweigerd.

Ja/Nee

-

1

Biedt het concept aantoonbaar voldoende mogelijkheden voor profilering (op termijn) als medium of high profile evenement? Worden stedelijke en regionale bezoekersgroepen beschreven en wordt voor marketingactiviteiten een budget gereserveerd? Wat is de mediawaarde?

25 punten

2

Is het evenement bruikbaar voor de citymarketing, om Amsterdam Zuidoost ‘op de kaart' te zetten? Heeft het voldoende allure om aantrekkelijkheid van Zuidoost te versterken? Sluit het aan bij relevante kernwaarden (gastvrij, creatief en levendig) en dimensies (Festivalstad, Extraverte stad, Cultuurstad, Vernieuwende stad, Gastvrije stad, Ondernemende stad)?

20 punten

3

Sluit het evenement aantoonbaar aan op de hoofdlijnen van relevant beleid?

Economisch beleid

Kunst & Cultuurbeleid

Sportbeleid

10 punten

4

Biedt het evenement zekerheid dat het op termijn zonder of met minder subsidie georganiseerd kan worden (duurzaamheid)?

15 punten

5

De mate en originaliteit waarop het evenement inspeelt op de voor Zuidoost kansrijke thema's en niches. Bijvoorbeeld: themamarkten, muziek en dans, fashion, food, natuur, sport, Afrika) of evenemententhema van het jaar van de Centrale Stad.

15 punten

6

Stimuleert het evenement lokale (creatieve) economie?

15 punten

Rapportage, evaluatie

Conform de Algemene Subsidievoorwaarden Zuidoost zijn de aanvragers bij de aanvraag van de subsidievaststelling verplicht om een activiteitenbeslag (rapportage) te leveren.

Voor het vaststellen van een subsidie uit het evenementenfonds worden aanvragers verplicht om te rapporteren over bezoekers van het evenement (aantallen, afkomst: stadsdeel, stedelijk of regionaal).

Het evenementenfonds 2012 zal in mei 2013 geëvalueerd worden.