Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Deelgemeente Amsterdam - Zuidoost

Nadere Regels Evenementenfonds

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OverheidsorganisatieDeelgemeente Amsterdam - Zuidoost
Officiële naam regelingNadere Regels Evenementenfonds
CiteertitelNadere Regels Evenementenfonds 2013
Vastgesteld doordeelraad
Onderwerp
Eigen onderwerpMaatschappelijke zorg, ondersteuning en welzijn

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Datum ondertekening inwerkingtredingsbesluit: 29-1-2013

Bron bekendmaking inwerkingtredingsbesluit: Officiële digitale bekendmakingen Zuidoost, 30-01-2013

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

Onbekend.

Regelgeving die op deze regeling is gebaseerd (gedelegeerde regelgeving)

Geen

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerking-

treding

Terugwerkende

kracht tot en met

Datum uitwerking-

treding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

31-01-201328-01-2014nieuwe regeling

29-01-2013

Officiële digitale bekendmakingen Zuidoost, 30-01-2013

DB290113 EZ/32

Tekst van de regeling

Nadere Regels Evenementenfonds 2013

Inleiding

Evenementen zijn goed voor de profilering, het ‘op de kaart zetten' van Amsterdam Zuidoost, versterken sociale cohesie en leiden tot economische spin off.

Het evenementenfonds wordt ingezet ter stimulering van evenementen die het meest uitdrukking geven aan de doelstelling van het evenementenbeleid zoals geformuleerd in de nota Evenementenbeleid Zuidoost "Zo levendig en gastvrij", en tegelijk aan te sluiten bij het bestuursakkoord 2010 - 2014 "Werken aan evenwicht".

Centrale doelstelling van het evenementenbeleid:

"Door middel van evenementen de positieve beleving bij bewoners, bedrijven en bezoekers te bevorderen en Zuidoost te positioneren als gastvrij, creatief en levendig; de capital of entertainment."

Stelling in het bestuursakkoord 2010 - 2014, onderdeel Werk en Economie:

 "Lokale evenementen met allure versterken de aantrekkelijkheid van Zuidoost".

Specifieke subsidievoorwaarden

In aanvulling op de Algemene Subsidieverordening Amsterdam 2012 worden in deze notitie specifieke criteria voorgesteld.

Buitenevenementen

Voor buitenevenementen is een evenementenvergunning verplicht. Aanvraag van deze vergunning is een apart proces dat niet op inhoudelijke criteria gebaseerd is maar op de APV-gronden. Voor de subsidieaanvragen uit het evenementenfonds 2013 zullen aanvragers van buitenevenementen een evenementenvergunning moeten hebben dan wel binnen de wettelijk gestelde termijn aanvragen / of aangevraagd hebben. Evenementenvergunning of aanvraag ervan, indien van toepassing, dient als bijlage van de subsidieaanvraag geleverd te worden.

Zolang de subsidie niet is vastgesteld kan het dagelijks bestuur de subsidieverlening intrekken indien de activiteit waarvoor de subsidie is verleend niet zal plaatsvinden (art. 4:48, lid 1, onder a, van de Awb). Deze situatie doet zich voor als na de subsidieverlening blijkt dat het evenement niet kan plaatsvinden omdat de daarvoor vereiste evenementenvergunning op grond van de APV niet wordt verleend. Het reeds betaalde bedrag kan dan worden teruggevorderd als een onverschuldigde betaling op grond van art. 4:57 van de Awb.

De mogelijkheid bestaat dat aanvragen voor subsidie worden ingediend voor evenementen die gepland zijn voor dezelfde dag, hetzelfde tijdstip en dezelfde locatie én dezelfde inhoud (concurrerende aanvragen). In een dergelijk geval worden de betrokken aanvragers onderling in contact gebracht om, binnen een termijn van twee weken, na te gaan of samengewerkt kan worden. Leidt dit overleg niet tot een oplossing dan worden de concurrerende aanvragen inhoudelijk getoetst en komt uitsluitend de aanvraag die het beste scoort aan de hand van de beoordelingscriteria in aanmerking voor subsidie, mits uiteraard voldaan wordt aan alle overige voorwaarden.

Financiën: Subsidieplafond

In het programma 4 van de Begroting 2013 zijn middelen gereserveerd voor incidentele subsidies ten behoeve van evenementen. Voor 2013 is dat € 150.000 (subsidieplafond).

Maximale subsidie per aanvrager uit dit fonds is € 40.000.

Randvoorwaarden

Voor het verkrijgen van een subsidie geldt een aantal randvoorwaarden:

 

Randvoorwaarden

 

1

Organisatie, compleetheid: Is de aanvrager een rechtspersoon? Heeft de organisatie een deugdelijk projectplan en begroting, dekkingsplan opgesteld en heeft de aantoonbare ervaring heeft met het organiseren van evenementen? Zijn de vereiste stukken geleverd?

Als nee, wordt de aanvraag buiten behandeling gesteld.

Als niet voldoende inhoudelijk of financieel onderbouwd is, wordt de subsidieaanvraag geweigerd.

Ja/Nee

2

Subsidie, financieel: Levert de aanvrager een prestatie die in lijn is met de hoogte van de gevraagde bijdrage? Is de realisatie van een kostendekkende begroting als reëel in te schatten?

Als nee, wordt de subsidieaanvraag geweigerd.

Ja/Nee

3

Winstoogmerk: Streeft de evenementenorganisator met dit evenement winst na?

Als ja, wordt de subsidieaanvraag geweigerd.

Ja/Nee

4

Staatsteun aspect:  Heeft de aanvrager in de afgelopen 3 jaar subsidie van overheid ontvangen, zo ja hoeveel? (Maximum van € 200.000 aan staatsteun zonder melding bij EC is toegestaan) Zijn de kopieën van de beschikkingen geleverd?

Als het bedrag hoger is dan € 200.000, wordt de subsidieaanvraag getoetst of er sprake is van "ongeoorloofde staatssteun".

Ja/Nee

5

Andere subsidies: Heeft aanvrager voor dezelfde activiteiten een substantiële bijdrage van het stadsdeel ontvangen?

Als ja, wordt de subsidieaanvraag geweigerd

Ja/Nee

6

Maximaal 50% van de begroting van het evenement  mag van subsidie van het Stadsdeel afkomstig zijn;

Ja/Nee

7

Het evenement moet plaatsvinden binnen de Stadsdeel grenzen van Zuidoost, tenzij er een zeer zwaarwegende reden is om dat niet te doen en er geen alternatieve locatie binnen de grenzen van Zuidoost is te vinden;

Ja/Nee

Beoordeling

Een subsidieaanvraag die voldoet aan de algemene criteria wordt getoetst op de specifieke beoordelingscriteria. In het onderstaande schema is een rating aangebracht per item. Hierbij wordt de richtlijn gehanteerd dat een aanvraag minimaal 55 punten moet scoren om in aanmerking te komen voor subsidie. Maximale score is 100 punten. Na de puntentelling worden de subsidieaanvragen nog een keer afgewogen in relatie tot het aangevraagde bedrag en de te leveren prestatie.

 

Specifieke Beoordelingscriteria

 

1

Biedt het concept aantoonbaar voldoende mogelijkheden voor profilering (op termijn) als medium of high profile evenement? (meer dan 2000 bezoekers)

Worden stedelijke en regionale bezoekersgroepen beschreven en wordt voor marketingactiviteiten een budget gereserveerd?

Wat is de mediawaarde?

25 punten

2

Is het evenement bruikbaar voor de citymarketing, om Amsterdam Zuidoost ‘op de kaart' te zetten? Heeft het voldoende allure om aantrekkelijkheid van Zuidoost te versterken?

Sluit het aan bij relevante kernwaarden (gastvrij, creatief en levendig) en dimensies (Festivalstad, Extraverte stad, Cultuurstad, Vernieuwende stad, Gastvrije stad, Ondernemende stad)?   

20 punten

3

Sluit het evenement aantoonbaar aan op de hoofdlijnen van relevant beleid? Economisch beleid, Kunst & Cultuurbeleid en Sportbeleid

10 punten

4

Heeft de organisator een sponsor (geen overheid) aan zich kunnen binden die een substantiële bijdrage aan het evenement biedt?

10 punten

5

De mate en originaliteit waarop het evenement inspeelt op de voor Zuidoost kansrijke thema's en niches. Bijvoorbeeld: themamarkten, muziek & dans, fashion, food, natuur, sport, Afrika) of evenemententhema van het jaar van de Centrale Stad.

15 punten

6

Stimuleert het evenement lokale (creatieve) economie?

10 punten

7

Zijn er met het evenement en/of de aanvrager aantoonbare positieve ervaringen uit het verleden? Zijn bij eerdere evenementen de prestatieafspraken behaald?

10 punten

Aanvragen worden beoordeeld door de toetsingscommissie bestaande uit: beleidsadviseur Kunst & Cultuur of beleidsadviseur Sport, beleidsadviseur Economische Zaken, financieel adviseur Realisatie en coördinator evenementenbeleid. De laatste is de trekker van het fonds.

Verdelingsvoorstel

Een verdelingsvoorstel bestaat uit aanvragen die het hoogst scoren en in relatie tot de toegekende bedragen passende prestaties leveren. Het subsidieplafond bepaalt hoeveel van de aanvragen die aan alle criteria voldoen gehonoreerd kunnen worden. Per organisator wordt maximaal 1 aanvraag gehonoreerd.

Voorschot

Het Dagelijks Bestuur verstrekt binnen zes tot acht weken na de subsidieverlening een voorschot van maximaal 80% van het subsidiebedrag. De overige 20% zal worden verrekend bij de subsidievaststelling.

Rapportage en evaluatie

De subsidieaanvrager is verplicht om bij de aanvraag van de subsidievaststelling een activiteitenverslag en een financiële rapportage te leveren. Onderdeel van de vaststelling is het nagaan of de prestatieafspraken zijn behaald. De prestatieafspraken zijn onlosmakelijk verbonden met de subsidiebeschikking. Indien prestatieafspraken niet zijn behaald kan dit reden zijn om de subsidie lager vast te stellen.

Voor het vaststellen van een subsidie uit het evenementenfonds worden aanvragers verplicht om te rapporteren over bezoekers van het evenement (aantallen, afkomst: stadsdeel, stedelijk of regionaal).

U kunt tussen 21 februari en 21 maart 2013 een subsidieaanvraag indienen bij het evenementenfonds.

Daarna is de indieningtermijn gesloten.

De evenementen waarvoor subsidie wordt aangevraagd dienen plaats te vinden tussen 31 mei (startdatum evenement) en 31 december 2013.