Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Deelgemeente Amsterdam - Centrum

Legesverordening stadsdeel Centrum 2010

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OverheidsorganisatieDeelgemeente Amsterdam - Centrum
Officiële naam regelingLegesverordening stadsdeel Centrum 2010
CiteertitelLegesverordening 2010 stadsdeel Centrum
Vastgesteld doordeelraad
Onderwerpfinanciën en economie
Eigen onderwerpBelastingen, retributies en heffingen

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

deze verordening vervangt de Legesverordening 2009 stadsdeel Centrum

1e wijziging tarieventabel 2010

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

Gemeentewet, artt. 216 en 229

Regelgeving die op deze regeling is gebaseerd (gedelegeerde regelgeving)

Geen

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerking-

treding

Terugwerkende

kracht tot en met

Datum uitwerking-

treding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

01-10-201001-01-2011hoofdstuk 3 tarieventabel 2010

01-10-2010

Publicaties Stadsdeelbestuur 2010, Stadsdeelraad, Besluiten, 25 mei 2010-6

Publicaties Stadsdeelbestuur 2010, Stadsdeelraad, Vergaderstukken/voordrachten, 25 mei 2010-6
01-01-201001-10-2010nieuwe regeling

01-01-2010

Publicaties Stadsdeelbestuur 2009, Stadsdeelraad, Besluiten, 26 november 2009-3a

Publicaties Stadsdeelbestuur 2009, Stadsdeelraad, Vergaderstukken/voordrachten, 26 november 2009-3a

Tekst van de regeling

inhoud

Artikel 1 Aard van de heffing en belastbaar feit

Onder de naam leges worden rechten geheven voor diensten die door of vanwege de gemeente worden verleend en die worden vermeld in deze verordening en de daarbij behorende tarieventabel.

Artikel 2 Belastingplicht

  • 1. De leges worden geheven van de aanvrager van de dienst dan wel van degene ten behoeve van wie de dienst wordt verleend.

  • 2. Het moment van in behandeling nemen van een aanvraag vangt aan op het moment dat de aanvraag door het stadsdeel is ontvangen tenzij in deze verordening of de daarbij behorende tarieventabel anders is bepaald.

Artikel 3 Vrijstellingen

De leges worden niet geheven voor:

  • a.

    het raadplegen van de bij het stadsdeel berustende openbare registers door ambtenaren in de uitoefening van hun functie;

  • b.

    stukken die ter voldoening aan wettelijke voorschriften kosteloos moeten worden afgegeven.

Artikel 4 Tarieven

  • 1. De leges worden geheven volgens de maatstaven en de tarieven die zijn opgenomen in de bij deze verordening behorende tabel.

  • 2. Voor de berekening van de leges wordt een gedeelte van een in de tabel genoemde eenheid voor een volle eenheid gerekend tenzij in de bij de verordening behorende tabel met betrekking tot een bepaalde rubriek anders is vermeld.

Artikel 5 Wijze van heffing

De leges worden geheven door middel van:

  • a.

    een mondelinge kennisgeving;

  • b.

    een gedagtekende schriftelijke kennisgeving waaronder mede wordt begrepen een stempelafdruk, zegel, nota of andere schriftuur;

  • c.

    een aanslag.

Artikel 6 Termijnen van betaling

In afwijking van artikel 9, eerste lid van de Invorderingswet 1990 moeten de leges als volgt worden betaald:

  • a.

    als de kennisgeving als bedoeld in artikel 5 mondeling wordt gedaan, op het moment van het doen van de kennisgeving;

  • b.

    als de kennisgeving als bedoeld in artikel 5 schriftelijk wordt gedaan, op het moment van het uitreiken van de kennisgeving dan wel, in het geval van toezending daarvan, binnen dertig dagen na de dagtekening van de kennisgeving.

  • c.

    als de leges door middel van een aanslag worden geheven, in één termijn, die vervalt binnen dertig dagen na de dagtekening van het aanslagbiljet.

Artikel 7 Teruggaaf

Van de leges wordt geen teruggaaf verleend tenzij in de bij de verordening behorende tabel met betrekking tot een bepaalde rubriek anders is vermeld.

Artikel 8 Kwijtschelding

Van de leges wordt geen kwijtschelding verleend.

Artikel 9 Nadere regels

Het dagelijks bestuur kan nadere regels stellen met betrekking tot de heffing en de invordering van de leges.

Artikel 10 Inwerkingtreding en citeertitel

  • 1. De Legesverordening 2009, vastgesteld bij raadsbesluit van 18 december 2008, wordt ingetrokken met ingang van de in het tweede lid vermelde datum, met dien verstande dat zij van toepassing blijft op belastbare feiten die zich vóór die datum hebben voorgedaan.

  • 2. Deze verordening treedt in werking op 1 januari 2010.

  • 3. Deze verordening kan worden aangehaald als de Legesverordening 2010 stadsdeel Centrum.

toelichting

Op basis van de Legesverordening worden door de gemeente diverse rechten geheven, bijvoorbeeld voor het verstrekken van vergunningen, rijbewijzen, paspoorten, uittreksels en voor het voltrekken van huwelijken. De gemeente is bij de tariefstelling gebonden aan het beginsel van ten hoogste kostendekkendheid. De Legesverordening bestaat uit een tekstueel gedeelte en een uitgebreide tarieventabel, waar alle tarieven zijn opgenomen.

Vanwege de geplande inwerkingtreding van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo) is er aanleiding hoofdstuk 3 van de tarieventabel behorende bij de Legesverordening 2010 te wijzigen.

De geplande inwerkingtreding van de Wabo op 1 juli 2010 brengt een omvangrijke wijziging met zich mee van het bestaande vergunningstelsel voor ruimtelijke projecten. Op basis van de nieuwe wet wordt straks één geïntegreerde omgevingsvergunning afgegeven voor bouwen, wonen, ruimte, natuur en milieu. Op dit moment zijn deze onderwerpen nog verdeeld over verschillende vergunningstelsels. In verband hiermee is het nodig gebleken de rubrieken in hoofdstuk 3 van de tarieventabel aan te passen aan de nieuwe wet. De titel van het hoofdstuk is gewijzigd van Bouwen en Wonen in Fysieke leefomgeving. Ten behoeve van de samenhang zijn alle onderwerpen die onder de Wabo vallen in het nieuwe hoofdstuk ondergebracht. Dit betekent bijvoorbeeld dat de vergunning voor het kappen van bomen, waarvoor straks een omgevingsvergunning nodig is, nu in het hoofdstuk Fysieke leefomgeving staat en niet langer in hoofdstuk 5 Openbare ruimte. Niet alle activiteiten die in het oude hoofdstuk 3 stonden vallen onder de werkingssfeer van de Wabo maar hebben wel te maken met de fysieke leefomgeving. Ook deze activiteiten zijn daarom in dit hoofdstuk opgenomen dat daarvoor ten behoeve van de hanteerbaarheid is opgedeeld in een paragraaf Omgevingsvergunning en een paragraaf Overige activiteiten.

De afstemming van de rubrieken met de Wabo is voorbereid door een team van deskundigen, bestaande uit vertegenwoordigers van stadsdelen en diensten. Bij het maken van de verwijzingen naar de nieuwe wetsartikelen is van de gelegenheid gebruik gemaakt om de terminologie van een aantal rubrieken te verduidelijken en de werkingssfeer van de beschreven producten in een enkel geval beter te laten aansluiten met de praktijk (samenloop van sloop- en bouwactiviteiten).

Deze wijziging betreft voornamelijk tekstmatige aanpassingen van de bestaande tarieventabel 2010.

Centrum handhaaft bij deze wijziging eveneens de afwijkingen van de uniforme tabel zoals besloten bij de vaststelling van de tarieventabel 2010 op 26 november 2009, te weten de toepassing van de eigen Garageverordening (Garageverordening Centrum 2005 o.b.v. stallingsplaatsen*), het lagere tarief van de sloopvergunning (€ 277,50 i.p.v.€ 787,70) en de extra opslag voor de bouwleges (extra percentage van 0,31% naast bandbreedte).

Ten aanzien van de uitwegvergunning (voorheen Garagevergunning) wordt een kleine aanpassing voorgesteld: er wordt een nieuw tarief geïntroduceerd (3.1.9.2) voor alleen een uitweg (zonder garagegebruik). Het voorgestelde tarief (€ 198,50) is gelijk aan het minimum tarief in de uniforme tabel. Een uitweg zonder garagegebruik kan alleen voorkomen bij inrit/uitweg t.b.v. laden/lossen bij bedrijven én bij inrit/uitweg t.b.v. (nieuwe) kleine garages. Deze zijn voor het gebruik vergunningvrij.

Daarnaast wordt een kleine wijziging voorgesteld t.a.v. het bestaande tarief voor intrekken etc. (€ 202,50). Voorgesteld wordt dit onder 3.1.9.3 te synchroniseren met vergelijkbare tarieven (€ 198,50), dus een fractie te verlagen. Intrekken komt overigens in de praktijk zelden voor en de financiële effecten hiervan zijn verwaarloosbaar.

* De Garage- en Kapverordening Centrum zijn beide voor de Wabo reeds gewijzigd in februari 2010.