Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Gemeente Nederlek

Beleidsplan Openbare Verlichting

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OverheidsorganisatieGemeente Nederlek
Officiële naam regelingBeleidsplan Openbare Verlichting
CiteertitelBeleidsplan Openbare Verlichting
Vastgesteld door
Onderwerpalgemeen
Eigen onderwerpopenbare orde en veiligheid/gemeentewerken

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Geen.

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

Onbekend

Regelgeving die op deze regeling is gebaseerd (gedelegeerde regelgeving)

1.Geen.

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerking-

treding

Terugwerkende

kracht tot en met

Datum uitwerking-

treding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

25-05-201001-01-2017Onbekend

25-05-2010

Onbekend

Onbekend

Tekst van de regeling

Plan van aanpak

In dit plan worden de volgende onderwerpen ter hand genomen:

  • ·

    beleidsuitgangspunten 2004

  • ·

    toetsing 2004 ten aanzien van nieuwe uitgangspunten en aannames, conclusies

  • ·

    vaststellen beleid 2010

  • ·

    beheer Openbare Verlichting

  • ·

    Financieel

OVL beleidvisie

In de evaluatie van het beleidsplan wordt een terugblik gegeven op het gevoerde beleid en wordt vastgesteld of er in de loop der jaren, vanaf 2004, nog aanpassingen noodzakelijk waren in het beleid ten aanzien van Openbare Verlichting.

Op basis van de bevindingen wordt het nieuwe beleid Openbare Verlichting voor de periode 2010 – 2015 vastgesteld.

In de beheernota Openbare Verlichting is vastgelegd op welke wijze het beleid in de praktijk ten uitvoer wordt gebracht. Deze beheernota wordt ter kennisname aan de Raad beschikbaar gesteld.

Evaluatie

In de matrix hieronder staan de beleidsuitgangspunten vermeld zoals opgenomen in het Beleidsplan OVL 2004, wordt het beleid 2010 in beeld gebracht en worden de verschillen vermeld zoals die er zijn ten opzichte van 2004

Beleid 2004

Beleid 2010

Geconstateerde verschillen

     

Beheer OVL installatie volgens de richtlijn OVL, NPR13201-1

Beheer volgens de geactualiseerde richtlijn NPR13201-1

Geen beleidsverschillen

Hoofdontsluitingswegen voorzien van de benodigde doelmatige verlichting

Actualisatie van het uitgangspunt

Geen beleidsverschillen

Uitvoering fase 1 Achterpadverlichting

Uitvoering fase 2 Achterpadverlichting.

In 2008 akkoord door de Raad voor het beschikbaar stellen van een krediet van € 80.000,00 voor de uitvoering van fase2 van de Achterpadverlichting, opvolging van fase1

Geen beleidsverschillen

Reductie van het energiegebruik en uitstoot CO2

Actualisatie van het uitgangspunt

Geen beleidsverschillen

Bij nieuwbouwprojecten de Openbare Verlichting te laten aanleggen conform het Politie Keurmerk Veilig Wonen

Actualisatie van het uitgangspunt

Geen beleidsverschillen

Ten aanzien van het algemeen gevoerde beleid zoals beschreven in de nota van 2004, kan geconcludeerd worden dat er geen beleidswijzigingen zijn. Het gevoerde beleid wordt verder doorgezet.

Alleen de uitgangspunten op basis waarvan het beleid is vastgesteld zullen op basis van nieuwe (maatschappelijke) ontwikkelingen bijgesteld worden. De nieuwe (maatschappelijke) ontwikkelingen zijn onder andere duurzaamheid, milieu, CO2 reductie, verdere afname energiegebruik, LED verlichting, etc.

Samenvattend kan worden gesteld dat de hier genoemde ontwikkelingen in 2004 al onderdeel waren van het beleid en de visie op de Openbare Verlichting. Alleen zijn de maatschappelijke en technologische ontwikkelingen door gegaan waardoor deze de gemeente noodzaken tot het verder aanscherpen van de uitgangspunten in het beleid.

Om vast te kunnen stellen of het beleid ten aanzien van de Openbare Verlichting ook heeft geresulteerd in een verbetering ten aanzien van de uitgangssituatie van 2004, heeft de gemeente een brede toetsing laten uitvoeren van de Openbare Verlichtingssituatie.

Als voorbereiding op het te actualiseren beleidsplan zijn er quick scans uitgevoerd en zijn de uitkomsten in een benchmark achtige omgeving getoetst. De resultaten van de quick scans zijn terug te vinden in het rapport van december 2008 van SenterNovem en in de rapporten van Liandyn van januari 2009.

Gebleken is dat door inspanningen om te komen tot reductie in stroomverbruik en CO2, in de afgelopen periode goede resultaten zijn bereikt. Het gemiddeld geïnstalleerd vermogen is teruggebracht van 55 W naar 32 W. Ook is het totale stroomverbruik naar beneden gebracht, ondanks de licht toename van het aantal lichtpunten, van 2980 naar 3019 stuks. In onderstaande grafieken is een en ander nog eens in beeld gebracht.

Verdere energiebesparingen kunnen nog worden gerealiseerd door bij vervangingen steeds gebruik te maken van energiezuinige installaties en door het gebruik van LED-verlichting. De LED-verlichting is nog in een pril stadium van ontwikkeling waarbij de kosten hoog zijn. Wij verwachten gedurende de planperiode langzamerhand over te gaan tot het inzetten van energiezuinige LED-verlichting.

Omdat ook maatschappelijke uitgangspunten deel uitmaken van het beleid ten aanzien van Openbare Verlichting, is een toetsing onder de maatschappelijk betrokkenen lees inwoners op zijn plaats. De gemeente Nederlek laat dan regelmatig een toetsing uitvoeren in delen van de gemeente, het zogenaamde burgertevredenheidsonderzoek. In dit onderzoek wordt aan de burgers gevraagd een oordeel te geven over een groot aantal aspecten, onder andere wordt gevraagd hoe men de Openbare Verlichting ervaart. Uit het laatste burgertevredenheidsonderzoek (2005) blijkt dat ruim 91% in grote mate tevreden is met de Openbare Verlichting.

In de afgelopen periode zijn ook 5 buurtonderzoeken gedaan waarbij onder andere gevraagd is naar de ervaringen met Openbare Verlichting. Uit de uitkomsten van dit onderzoek blijkt dat over het algemeen, variërend tussen de 85% en 97%, de verlichting als voldoende wordt ervaren. Uiteraard streeft de gemeente ernaar om het tevredenheidspercentage verder omhoog te brengen, maar dat is opgenomen in het vigerende beleid en beheer.

Beleidsuitgangspunten 2010 – 2015

In het kort komen de beleidsuitgangspunten neer op de volgende hoofdlijnen:

  • ·

    Volgen beleid zoals opgenomen in het beleidsplan van 2004

  • ·

    Continueren van de wijkschouwen en bijeenkomsten met buurtcoördinatoren

  • ·

    Gebruik maken van gegeven uit buurttevredenheidsonderzoeken

  • ·

    Uitvoeren van de 2e fase van de achterpadverlichting

  • ·

    Groot onderhoud aan onder andere wegen en groen ook benutten voor het gelijktijdig evalueren van de Openbare Verlichtingssituatie

Financieel

In dit hoofdstuk worden de financiële consequenties op een rij gezet naar aanleiding van de beleidswijzigingen sinds 2004.

Omdat er geen beleidswijzigingen zijn zullen er ook geen wijzigingen zijn in financiële zin, behoudens indexeringen en mogelijke mutaties in aantallen.

Uitwerking beheer en beleid

In een separate notitie wordt het beheer, mede als gevolg van het gevoerd beleid, verder uitgewerkt en ontstaat er een document waarin beleid en beheer Openbare Verlichting samenkomen. In dat document worden ook de details vermeld ten aanzien van werkwijzen, normen en invloeden van buiten het beleidsterrein.

Aldus besloten door het college van burgemeester en wethouders

de secretaris

de burgemeester

   

Drs. P. Schouten

B.F.A. van der Kluit- De Groot