Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Deelgemeente Amsterdam - Nieuw-West

Nadere regels subsidieverlening WMO-uitkering 2013-2014

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OverheidsorganisatieDeelgemeente Amsterdam - Nieuw-West
Officiële naam regelingNadere regels subsidieverlening WMO-uitkering 2013-2014
CiteertitelNadere regels subsidieverlening WMO-uitkering 2013-2014
Vastgesteld doorgedelegeerde functionaris
Onderwerp
Eigen onderwerpFinanciën

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Datum ondertekening inwerkingtredingsbesluit:

Bron bekendmaking inwerkingtredingsbesluit: nvt

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

Onbekend.

Regelgeving die op deze regeling is gebaseerd (gedelegeerde regelgeving)

Geen

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerking-

treding

Terugwerkende

kracht tot en met

Datum uitwerking-

treding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

12-09-201301-10-2016nieuwe regeling

03-09-2013

Westerpost 11-9-2013

2013/int/9448

Tekst van de regeling

Inhoud

1     Inleiding 

2     Toelichting 

3     Subsidieregeling Wmo 1: In de Wijk 

A.         Activerende activiteiten voor specifieke doelgroepen 

B.         Aandacht voor mantelzorg 

C.         Praktische "Buren"hulp 

D.         Werven (en doorgeleiden) van vrijwilligers 

4     Subsidieregeling Wmo 2: Doorontwikkeling Vriendenkringen 

5     Subsidieregeling Wmo 3: Informele zorg ‘Vriendschappelijk huisbezoek'

6     Subsidieregeling Wmo 4: Mantelzorgondersteuning 

7     Subsidieregeling Wmo 5: Taaltrajecten 

8     Subsidieregeling Wmo 6: Informele zorg GGZ 

9     Subsidieregeling Wmo 7: Bewegingsactivering GGZ 

10   Subsidieregeling Wmo 8: Individuele ondersteuning GGZ 

1. Inleiding

Juridisch kader

Voor de subsidieverstrekking 2013 en 2014 gelden de Algemene wet bestuursrecht (titel 4.2 Awb) en de Algemene Subsidieverordening Amsterdam 2012 Stadsdeel Nieuw-West (ASA2012N-W) als juridisch kader. Deze verordening geldt met ingang van 28 februari 2013 voor alle eenmalige en periodieke subsidies die betrekking hebben op het jaar 2013 en 2014, tenzij sprake is van een bijzondere subsidieregeling.

Artikel 3 lid 2 van de ASA geeft het dagelijks bestuur de mogelijkheid om jaarlijks nadere regels vast te stellen met daarin:

  • de inhoud van de activiteiten waarvoor subsidie kan worden verstrekt;

  • degenen die voor subsidie in aanmerking komen;

  • de gegevens en stukken die bij de aanvraag moeten worden overgelegd alsmede de termijn waarbinnen de aanvraag moet worden ingediend;

  • de besluitvorming over de aanvraag alsmede de termijn waarbinnen op de aanvraag wordt beslist;

  • het bedrag van de subsidie alsmede de verdeelmaatstaf aan de hand waarvan dit bedrag wordt verdeeld;

  • de criteria voor subsidieverlening en de voorwaarden en verplichtingen die aan de subsidie kunnen worden verbonden;

  • de vaststelling van de subsidie alsmede de gegevens en stukken die bij de aanvraag tot vaststelling van de subsidie moeten worden overgelegd;

  • de betaling van de subsidie waaronder het verlenen van voorschotten.

Achtergrond

Met het vaststellen van de nadere regels wil het dagelijks bestuur subsidieaanvragers vooraf duidelijkheid geven over de resultaten die behaald moeten worden en over de criteria waaraan aanvragen getoetst gaan worden. Dit moet leiden tot een effectievere besteding van de subsidiemiddelen van het stadsdeel.

De uitgangspunten van de notitie ‘Inhoudelijk kader herijking subsidies' (2011) blijven onverkort van toepassing; als kader zijn verder het Bestuursakkoord (2010) en de Contourennota sociaal beleid (2011) van belang.

In deze nadere regels wordt over het algemeen gekozen voor continuïteit en verdieping van bestaande subsidierelaties. In 2012 is op veel beleidsterreinen geïnvesteerd in nieuwe structuren. Het tot resultaat brengen van de nieuwe structuren vergt vaak een langere periode. Dit wordt niet goed bereikt wanneer na één jaar van uitvoerende organisatie gewisseld wordt. In die gevallen is het vanwege de continuïteit en de kwaliteit van de uitvoering van de activiteit, alsmede de doelmatigheid van de besteding van overheidsgelden, van belang om bestaande subsidierelaties voort te zetten. Dit laat onverlet dat de subsidierelatie met aanvragers waarvan de aanvraag niet aan de eisen voldoet of waarvan de resultaten in 2013 achterblijven, niet voor continuering in aanmerking zal komen.

Algemene toetsingscriteria

Belangrijke criteria bij de toetsing van de subsidieaanvragen zijn:

Wijkgericht werken

Het stadsdeel heeft wijkgericht werken hoog in het vaandel staan. Van subsidiepartijen wordt verwacht dat zij, waar mogelijk, in hun aanvraag een visie geven op de maatschappelijke opgaven in wijken en buurten en op welke wijze zij daarop inspelen met hun aanbod, alsmede op welke wijze deze interventies worden gemonitord en geëvalueerd.

Resultaatgericht

Activiteiten die een aantoonbare bijdrage leveren aan het realiseren van de maatschappelijke opgave in Nieuw-West genieten de voorkeur.

Vraaggestuurd

Subsidie wordt zoveel mogelijk verleend aan organisaties die inspelen op de concrete behoefte van bewoners in wijken en buurten. Bewoners worden zoveel mogelijk betrokken bij het formuleren van het aanbod.

Eigen kracht en ondersteuning op maat

Het versterken van eigen kracht van bewoners en hun netwerk staat centraal. Emancipatie staat hierbij voorop: bewoners worden gestimuleerd om hun eigen leven zelf vorm te geven. Eigen kracht betekent ook, indien nodig, dat bewoners aangesproken worden op hun eigen verantwoordelijkheid voor hun leefomgeving en levensomstandigheden. Naast het versterken van individuele bewoners is ook de bundeling van eigen kracht in een vrijwilligersgroep belangrijk.

Samenwerking

Het voorzieningenniveau in de wijk en in het stadsdeel wordt niet door de overheid alleen gerealiseerd. Ook andere partijen zoals vrijwilligersorganisaties, woningbouwcorporaties, ziektekostenverzekeraars en ondernemers leveren een belangrijke bijdrage. Samenwerking tussen deze partijen en met het stadsdeel is van groot belang.

Social Return

Het stadsdeel hecht waarde aan social return. De instellingen die meer dan een miljoen euro aan subsidies aanvragen, dienen aan te geven welke inspanningen zij leveren om in de ondersteuning of in de uitvoering mensen in te zetten met een grote afstand tot de arbeidsmarkt.

Tegengaan van huiselijk geweld en kindermishandeling

Van organisaties wordt verwacht dat zij vanaf 1 juli 2013 voldoen aan de Wet Meldcode Huiselijk Geweld en Kindermishandeling. Dit betekent dat zij binnen de eigen organisatie een meldprotocol vaststellen binnen de kaders van deze wet en een of meer aandachtsfunctionarissen benoemen die zorgen voor de implementatie van het werken met dit meldprotocol. Daarnaast verwachten wij dat alle medewerkers van organisaties weten wat zij moeten doen bij vermoedens van huiselijk geweld en kindermishandeling en dat zij over de juiste vaardigheden beschikken om deze zaken aan de orde te stellen in contacten met burgers, cliënten, collega's, vrijwilligers etc.

Kwetsbare huishoudens

De gemeente Amsterdam verbetert met een integrale aanpak de dienstverlening aan huishoudens met meervoudige problematiek. Deze aanpak beoogt het effectiever en efficiënter organiseren van de ondersteuning van huishoudens die zich kenmerken door problemen op meerdere leefgebieden, zoals wonen, financiën, gezondheid, opvoeding, onderwijs en participatie. Dit vraagt om een gebiedsgerichte aanpak. De aanpak die de gemeente Amsterdam kiest, maakt maximaal gebruik van de eigen kracht van de huishoudens en werkt vanuit het principe van 1 huishouden, 1 plan, 1 regisseur, 1 budget. Hierbij is de vraag en niet het (bestaande) aanbod leidend. Dit kan gevolgen hebben voor de invulling van bestaande subsidierelaties. Het stadsdeel kan organisaties vragen inzet te plegen op de aanpak van kwetsbare huishoudens vanuit het bestaande subsidiebudget.

Pedagogisch partnerschap in de wijk

Subsidieaanvragers dienen bereid te zijn om een bijdrage te leveren aan pedagogisch partnerschap in de wijken in Nieuw-West. Daarmee wordt bedoeld dat aanvragers zich er samen met anderen in de wijk voor inzetten dat kinderen en volwassenen op een respectvolle, vreedzame manier met elkaar omgaan. Er kan een beroep worden gedaan op de instelling voor het uitdenken, hanteren en verspreiden van eenduidige, simpele en positieve omgangsvormen in het stadsdeel.

Naast deze uitgangspunten geldt dat:

1. het stadsdeel wil dat organisaties bij de uitvoering van hun activiteiten expliciet aandacht besteden aan diversiteit;

2. in Nieuw-West het voorkomen en bestrijden van elke vorm van discriminatie een belangrijke rol speelt bij alle handelingen van het stadsdeel;

3. het stadsdeel bij een subsidieaanvraag van organisaties de mate van cofinanciering laat meewegen bij de verdeling van schaarse subsidiemiddelen;

4. de door het stadsdeel gesubsidieerde activiteiten, naast de eigen locaties en de Huizen van de Wijk, zoveel mogelijk in de beschikbare ruimten van de brede scholen dienen plaats te vinden;

5. medewerking moet worden verleend aan het actueel houden van de digitale participatiekaart en de sociale kaart van Amsterdam.

Financiële vereisten

Het stadsdeel streeft ernaar om de subsidies zoveel mogelijk op basis van prestaties te verlenen. Van de instellingen wordt verwacht dat zij in hun aanvraag prestatie-eenheden en kostprijs per prestatie opnemen. De opbouw van deze kostprijzen dient inzichtelijk te zijn voor het stadsdeel.

Toetsing

Alle aanvragen worden getoetst aan de hierboven beschreven algemene uitgangspunten en aan de hand van de in dit document opgenomen regels per werkveld.

In de subsidieregelingen is opgenomen:

1. welke doelen en resultaten nagestreefd moeten worden;

2. welke indicatoren daarvoor gelden;

3. welke activiteiten in aanmerking komen voor subsidie;

4. welke organisaties in aanmerking komen voor subsidie;

5. op welke wijze de subsidieplafonds worden verdeeld over de aanvragen die voor subsidiëring in aanmerking komen;

6. welke normbedragen, bijzondere criteria en randvoorwaarden gelden.

De nadere regels zijn opgesteld voor de subsidies die vallen onder de programma's cultuur, welzijn en zorg en onderwijs en jeugd die niet zijn geregeld per (bijzondere) subsidieverordening.

Aanvraag- en besluitvormingsprocedure

Aanvragers hebben de gelegenheid een subsidieaanvraag in te dienen op basis van een of meerdere subsidieregelingen. De uiterlijke datum voor indiening staat per subsidieregeling aangegeven.

Voor het indienen van een subsidieaanvraag moet gebruik gemaakt worden van aanvraagformulieren en kostprijsberekeningformulieren. Deze zijn te downloaden van de website van het stadsdeel (www.nieuwwest.amsterdam.nl).

Subsidie voor incidentele en kortdurende activiteiten

Voor vrijwilligersactiviteiten, sportstimulering en culturele activiteiten heeft het stadsdeel bijzondere subsidieverordeningen opgesteld. Op basis van deze verordeningen kunnen bewoners en organisaties subsidie aanvragen voor activiteiten die voldoen aan de criteria van de bijzondere subsidieverordeningen.

Voorbehoud (stedelijke) beleidswijzigingen

De nadere regels zijn opgesteld onder voorbehoud van stedelijke beleidswijzigingen als gevolg van de decentralisaties jeugdzorg, de invoering van de Wet Passend Onderwijs, de decentralisatie van de functie begeleiding uit de AWBZ en de opgave in het kader van ‘één stad één,opgave'.

2 Toelichting

Stad en stadsdelen Amsterdam hebben met elkaar afgesproken zorg te dragen voor een Wmo-basispakket. Dit Wmo-Basispakket wordt deels centraal gerealiseerd en deels door ieder stadsdeel afzonderlijk.

Het budget ‘Wmo-uitkering stadsdelen', dat stadsdeel Nieuw-West eenmalig ontvangt en waarin een aantal eerdere regelingen zijn opgegaan, wordt middels deze Nadere regels Wmo grotendeels ingezet voor het realiseren van het Wmo-basispakket in het stadsdeel. Een aantal Nadere regels betreffen een aanvulling op dit Wmo-basispakket. De Nadere regels Wmo Nieuw-West zijn aanvullend op de eerder gepubliceerde Nadere Regels stadsdeel Nieuw-West 2014. Het budget dat via deze Nadere regels beschikbaar wordt gesteld, is bestemd voor eenmalige subsidies in de periode oktober 2013 t/m december 2014.

Aanvullende algemene toetsingscriteria

De in deze Nadere regels (Subsidieregelingen) beschreven toetsingscriteria zijn aanvullend op algemene toetsingscriteria (zie inleiding) en gelden voor de Nadere regels die gefinancierd worden vanuit de ‘Wmo-uitkering stadsdelen' (Nadere regels Wmo-uitkering Nieuw-West).

De aanvullende toetsingscriteria zijn gebaseerd op de notities ‘Kadernotitie Wmo-uitkering stadsdelen', ‘Wmo-basispakket stadsdelen' en het beleid van het stadsdeel.

Een subsidie wordt verleend voor aanbod en werkwijzen ten behoeve van bewoners van 24 jaar en ouder;

Van organisaties wordt gevraagd om met voorstellen te komen voor aanbod en werkwijzen die hun effectiviteit bewezen hebben zodat vooraf een goede inschatting gemaakt kan worden van de te behalen resultaten;

De kosten voor de opleiding van vrijwilligers kan onderdeel zijn van een subsidie  wanneer deze opleiding wordt gevolgd bij de Vrijwilligers Academie en andere, nog nadere centraal aan te wijzen, opleidingsorganisaties;

Alleen aanvullend aanbod/werkwijzen komt voor subsidie in aanmerking.

Voorbeelden van aanbod dat niet in aanmerking komt:

wanneer iemand in aanmerking komt voor begeleiding op basis van een AWBZ indicatie dan is begeleidingsaanbod voor de bewoner vanuit dit budget niet subsidiabel;

er is een website voor informele zorg waar bewoners gebruik van kunnen maken, er wordt geen nieuw systeem gesubsidieerd (wel het ondersteunen van bewoners in het gebruik -leren- maken van deze website).

Aanvullende financiële vereisten:

Van de organisaties wordt verwacht dat zij in hun aanvraag prestatie-eenheden met  kostprijs per eenheid opnemen. De opbouw van deze kostprijs dient inzichtelijk te zijn voor het stadsdeel. De uiteindelijke vaststelling van een subsidie zal gebeuren op basis van het aantal gerealiseerde prestatie-eenheden.

Voorbeelden van een omschrijving van een prestatie-eenheid (waarin in alle kosten zijn verwerkt zoals bijvoorbeeld kosten coördinatie, overheadkosten, kosten werving etc.):

Voorbeeld 1

Omschrijving prestatie-eenheid ‘netwerken':

  • Acht bijeenkomsten waaraan minimaal 8 bewoners van 24 jaar en ouder met een verstandelijke beperking en een beperkt sociaal netwerk deelnemen, met als resultaat dat de deelnemers hun sociale contacten (in de wijk) aantoonbaar hebben vergroot. De activiteit wordt begeleid door hbo+ professional van Stichting ......en er worden minimaal 4 bewoners als vrijwilliger betrokken bij het begeleiden van de activiteit.

Voorbeeld 2

Omschrijving prestatie-eenheid ‘informatie bijeenkomst mantelzorg' :

  • Een voorlichtingsbijeenkomst waaraan minimaal 30 bewoners die mantelzorg verlenen of ontvangen aan deelnemen en waarin zij geïnformeerd worden over de mogelijkheden voor respijtzorg in Amsterdam in samenwerking met het Sociaal Loket en Mezzo.

Voorbeeld 3

Omschrijving prestatie-eenheid ‘ (naam activiteit)‘:

  • Een bewoner waarbij beginnende dementie is gediagnosticeerd en die 8 x deelneemt aan de activerende activiteit ‘(naam activiteit)', een activiteit die wordt begeleid door een medewerker van een GGZ organisatie en die tot doel heeft om

prestatie-eenheid
         
         

3 Subsidieregeling Wmo 1: In de Wijk

Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen

Artikel 1. Begripsomschrijvingen

In deze subsidieregeling wordt verstaan onder:

  • a.

    db: het dagelijks bestuur van het stadsdeel Nieuw-West;

  • b.

    de raad: de deelraad van stadsdeel Nieuw-West;

  • c.

    subsidieregeling: nadere regels zoals bedoeld in artikel 3 lid 2 van de Algemene    Subsidieverordening Amsterdam 2012 Stadsdeel Nieuw-West;

  • d.

    ASA2012N-W: Algemene Subsidieverordening Amsterdam 2012 Stadsdeel Nieuw-West;

  • e.

    eenmalige subsidie: subsidie ten behoeve van aanbod/activiteiten waarvoor het db slechts voor een bepaalde tijd subsidie wil verstekken;

  • f.

    Wmo: Wet maatschappelijke ondersteuning;

  • g.

    Awb: Algemene wet bestuursrecht;

  • h.

    Cliëntvrijwilliger: Iemand die cliënt is bij een organisatie en zich tegelijkertijd vrijwillig inzet voor deze organisatie;

  • i.

    Ervaringsdeskundige: Iemand die ervaringen uit het verleden heeft verwerkt en heeft geleerd om deze ervaring in te zetten ten behoeve van andere mensen. Dit kan bijvoorbeeld door het geven van voorlichting of door het coachen/ondersteunen van een lotgenotengroep van mensen die met een vergelijkbare situatie te maken hebben gehad.

  • j.

    Lotgenotencontact: contact tussen mensen met een bepaalde handicap, aandoening of problematiek, ter ondersteuning van elkaar;

  • k.

    Vrijwilligersorganisatie: een rechtspersoon die voor uitvoering en bestuur primair functioneert op basis van de inzet van vrijwilligers.

Artikel 2. Doel subsidieregeling

Deze subsidieregeling sluit aan op de eerder gepubliceerde ‘Subsidieregeling Huis van de Wijk' / "Nadere regel 10: Exploitatie en programmering Huis van de Wijk" waarvan de doelstelling als volgt luidt:

"Het faciliteren en aanjagen van de functies ontmoeten, activeren en participeren in Huizen van de Wijk. Het Huis van de Wijk:

  • faciliteert samenwerking tussen en met vrijwilligersorganisaties en professionele (zorg)organisaties en neemt hierin een actieve rol;

  • activeert en stimuleert bewoners in hun persoonlijke ontwikkeling en zelfredzaamheid;

  • sluit daarmee aan bij de eigen kracht van bewoners, bevordert de zorg van bewoners voor elkaar en versterkt de sociale samenhang in de wijk;

  • bevordert de participatie van bewoners door hen te stimuleren actief deel te nemen aan de samenleving;

  • draagt bij aan de verbetering van de sociaal-economische positie van bewoners;

  • faciliteert bewoners om zelf activiteiten te ontwikkelen en uit te voeren;

  • informeert en verwijst bewoners met welzijns-, zorg-, participatie- en leefbaarheidvragen;

  • ondersteunt en neemt deel in activiteiten die bijdragen aan de objectieve en subjectieve veiligheid;

  • faciliteert in samenwerking de uitvoering van overige nadere regels en nieuw beleid in de wijk."

Doel van de Subsidieregeling  Wmo ‘In de Wijk' is de aanbieders van de Huizen van de Wijk in stadsdeel Nieuw-West de mogelijkheid bieden om met behulp van een eenmalige subsidie extra tijd en aandacht te besteden aan:

  • (groepen van) bewoners die nog niet of onvoldoende worden bereikt;

  • om aanbod te realiseren in het kader van de Wmo die niet tot de reguliere taak van de Huizen van de Wijk behoren (zoals activerende activiteiten voor specifieke doelgroepen);

  • een extra impuls te geven aan het Huis van de Wijk in het algemeen.

Subsidie kan worden aangevraagd voor de volgende thema's:

  • Activerende activiteiten voor specifieke doelgroepen;

  • Aandacht voor mantelzorgers;

  • Praktische Burenhulp;

  • Werven van vrijwilligers uit kansgroepen.

A. Activerende activiteiten voor specifieke doelgroepen

Bewoners zijn zelf verantwoordelijk voor het organiseren van activiteiten en kunnen daarvoor een budget aanvragen. Voor sommige bewoners is dit (nog) een stap te ver door hun beperking of de situatie waarin zij verkeren. Voor een deel van hen worden, op grond van hun beperking en/of problematiek, activerende activiteiten en dagbesteding georganiseerd met financiering van de gemeente Amsterdam en/of vanuit de AWBZ. Voor degenen voor wie geen stedelijk of AWBZ-aanbod bestaat wil het stadsdeel een aanvullend aanbod creëren.

Het doel van deze subsidie is dat bewoners die (nog) niet in staat zijn tot deelname aan een leerwerktraject en/of regulier aanbod en voor wie geen stedelijk- of AWBZ-aanbod bestaat, kunnen deelnemen aan activerende activiteiten in een Huis van de Wijk. Naast een grotere toegankelijkheid van de Huizen van de Wijk voor deze groep bewoners beoogt het stadsdeel ook dat gespecialiseerde organisaties hun aanbod voor deze bewoners meer en meer in samenwerking met aanbieders van de Huizen van de Wijk en in het Huis van de Wijk gaan uitvoeren.

Gezien de problematiek/beperking van deze bewoners worden deze activiteiten georganiseerd en uitgevoerd in samenwerking met een ter zake deskundige professionele organisatie.

Doelgroep

Bewoners voor wie deze activiteiten worden georganiseerd, zijn:

  • ouderen met beginnend geheugenverlies en concentratiestoornis;

  • ouderen waarbij beginnende dementie is gediagnosticeerd;

  • ouderen met een beperkt sociaal netwerk die geïsoleerd dreigen te raken;

  • volwassenen t/m 65 jaar met een grote afstand tot de arbeidsmarkt met daarbij beperkte zelfredzaamheid;

  • mensen die voor de maatschappelijke opvang zijn afgewezen;

  • volwassenen met een lichamelijke en/of psychiatrische aandoening en/of chronische ziekte die tevens een beperkt sociaal netwerk hebben;

  • volwassenen met een (licht) verstandelijke beperking zonder bijkomende gedragsproblematiek.

B. Aandacht voor mantelzorg

Mantelzorgers lopen een risico op overbelasting, zeker wanneer zij meerdere jaren deze zorg verlenen. Er zijn diverse mogelijkheden voor mantelzorgers (en degene die zij verzorgen) om overbelasting te voorkomen. Het Sociaal Loket is gespecialiseerd in het ondersteunen van mantelzorgers om de ondersteuningsvraag helder te krijgen en om vervolgens te verwijzen naar de organisatie met het juiste aanbod. Medewerkers van het Sociaal Loket zijn geïnformeerd over de (on-)mogelijkheden, het aanbod en de voorzieningen. Door de rol in de wijk is een Huis van de Wijk goed in staat om bewoners te bereiken. Binnen deze Nadere regel is het mogelijk om een subsidie aan te vragen voor een aantal activiteiten binnen het thema mantelzorg.

Doel van deze subsidie:

Dag van de mantelzorg:

  • Het doel van deze subsidie is om mantelzorgers op de landelijke Dag van de mantelzorg in het zonnetje te zetten door hen ontspannende activiteiten aan te bieden.

Informatieve bijeenkomsten:

  • Onder de aandacht brengen van het thema mantelzorg;

  • Bewoners die mantelzorg verlenen of ontvangen informeren over ondersteuningsmogelijkheden en financiële mogelijkheden zodat zij op tijd de nodige ondersteuning kunnen inschakelen (bijvoorbeeld respijtzorg via de AWBZ of ziektekostenverzekering).

Ondersteuning lotgenotencontact:

  • Het bieden van tijdelijke ondersteuning aan bewoners die een lotgenotengroep voor mantelzorgers starten (bijvoorbeeld via Bewonersinitiatieven) zodat deze groep na verloop van tijd zelfstandig kan functioneren;

  • Het bieden van tijdelijke ondersteuning aan bewoners die een bestaande lotgenotengroep voor mantelzorgers organiseren en aangeven daar tijdelijk extra ondersteuning bij nodig te hebben.

Doelgroep

Mensen die mantelzorger zijn van een bewoner van het stadsdeel. Zij kunnen dus ook buiten stadsdeel Nieuw-West woonachtig zijn.

C. Praktische "Buren"hulp

‘Een goede buur is beter dan een verre vriend'

De ene bewoner vindt tuinieren leuk en de andere heeft geen enkele moeite met het schrijven van een brief. De ene bewoner houdt van koken maar kan geen boodschappen doen, de ander vindt boodschappen doen geen probleem, alleen dat koken...

In lang niet alle situaties weten mensen elkaar te vinden. Misschien omdat het in onze samenleving minder vanzelfsprekend is om elkaar aan te spreken, iets te vragen of iets aan te bieden.

Uit onderzoek blijkt dat er een grote vraagverlegenheid is en deze een belangrijke beperkende rol kan spelen terwijl er wel genoeg hulpverleningsaanbod is.

Als centraal punt in de wijk kan een Huis van de Wijk een belangrijke rol spelen in het realiseren van situaties waarin bewoners makkelijker hun hulpvraag uiten en ook uiten waar zij hulp in kunnen geven. Het digitale hulpmiddel WeHelpen.nl (of ander nog stedelijk nader te bepalen digitaal systeem) kan hierin ondersteunend  zijn.

Een Huis van de Wijk kan een belangrijke rol spelen in het matchen van vraag en aanbod als het gaat om praktische hulp. Deze rol bestaat primair uit het scheppen van voorwaarden zodat vraag en aanbod bij elkaar komen. Hoe bewoners het vervolgens onderling regelen is aan hen zelf.

Doel subsidie

Het realiseren van de juiste voorwaarden zodat bewoners die praktische hulp willen geven en bewoners die praktische hulp vragen:

  • hun aanbod kenbaar maken;

  • hun vraag kenbaar maken;

  • elkaar weten te vinden.

Hierbij gaan we uit van de eigen kracht van de bewoner: zij maken gebruik van de faciliteiten die worden aangeboden (website, prikbord, bijeenkomst etc.) en regelen het met elkaar zonder bemiddeling of tussenkomst van vrijwilliger of professional.

Doelgroep

Alle bewoners van stadsdeel Nieuw-West.

D. Werven (en doorgeleiden) van vrijwilligers

Binnen de gemeente Amsterdam is het werven, ondersteunen en faciliteren van vrijwilligers een belangrijk aandachtspunt, zo ook binnen stadsdeel Nieuw-West.

Hierbij wordt er specifiek aandacht besteed aan het werven van vrijwilligers uit de  ‘kansgroepen'.

De VCA (Vrijwilligers Centrale Amsterdam) beschikt over een instrumentarium om vrijwilligers te werven. Naast het aanbod voor vrijwilligers in het algemeen richten zij zich in toenemende mate op het werven van vrijwilligers uit kans- en risicogroepen. In de afgelopen jaren blijkt dat het werven van vrijwilligers in stadsdeel Nieuw-West moeizamer gaat dan in andere stadsdelen. Dit wordt door verschillende organisaties gesignaleerd. Het percentage bewoners dat als vrijwilliger actief is, ligt lager dan in de rest van de stad. Voor stadsdeel Nieuw-West betekent dit dat het werven en faciliteren van vrijwilligers een prioriteit is.

Doel subsidie

Deze subsidie heeft ten doel vrijwilligers te werven voor:

  • activiteiten in de buurt;

  • de locaties van de huizen van de wijk;

  • organisaties die een aanbod verzorgen voor bewoners van Nieuw-West.

Werving omvat ook het opvangen en ondersteunen van deze vrijwilligers, daar waar nodig, en hen doorgeleiden naar een organisatie waar zij het vrijwilligerswerk kunnen doen dat zij graag willen. Ondersteuning van vrijwilligers kan tevens een basistraining (VA) voor vrijwilligers omvatten.

Doelgroep

Specifieke aandacht wordt besteed aan het werven van vrijwilligers uit de ‘kansgroepen':

  • bewoners in de bijstand met grote afstand tot de arbeidsmarkt;

  • bewoners die zich willen inzetten als maatje of buddy;

  • inburgeraars die via vrijwillige inzet leren participeren in de samenleving;

  • 65+ en ouder zonder werk.

Artikel 3. Subsidiabele activiteiten

Het db kan subsidie verlenen ten behoeve van:

A. Activerende Activiteiten

Subsidiabele activiteiten:

Een subsidie kan worden verleend voor activiteiten die een bewoner ondersteunen en stimuleren om zoveel mogelijk zelfstandig:

  • a.

    een gezond(er) leefpatroon aan te nemen (bijvoorbeeld gezond eten en bewegen);

  • b.

    haar/zijn sociaal netwerk verder uit te breiden en te onderhouden (bijvoorbeeld contacten met familie en buren);

  • c.

    te participeren (deelname aan reguliere activiteiten);

  • d.

    een bijdrage te leveren aan de samenleving (bijvoorbeeld als vrijwilliger of actieve bewoner).

Subsidiabele kosten:

  • a.

    organisatie, werving en coördinatie;

  • b.

    training voor vrijwilligers bij de Vrijwilligers Academie Amsterdam (VAA) of een andere nog stedelijk nader te bepalen organisatie;

  • c.

    training voor vrijwilligerscoördinatoren ‘toegankelijk welzijn voor vrijwilligerscoördinatoren' (VAA);

  • d.

    training voor professionals en vrijwilligers ‘toegankelijkheid welzijn' (OSA).

B. Aandacht voor Mantelzorg

Subsidiabele activiteiten:

  • a.

    ontspannende activiteiten op de Dag van de mantelzorg voor mantelzorgers (maximaal € 5.000,- per wijk bij minimaal 20 deelnemende mantelzorgers);

  • b.

    informatieve bijeenkomsten voor mensen die mantelzorg geven en bewoners die mantelzorg ontvangen (in samenwerking met organisaties gespecialiseerd in mantelzorg en het Sociaal Loket);

  • c.

    professionele ondersteuning tijdens opstart- of doorstartfase van een lotgenotencontactgroep voor mantelzorgers georganiseerd door bewoners.

Subsidiabele kosten:

Bij a. organisatie, werving, coördinatie, activiteiten.

Bij b.organisatie, werving.

Bij c.ondersteuning (max. 30 uur á € 65,- per uur).

C. Praktische Burenhulp

Subsidiabele activiteiten:

  • a.

    Vormgeven, afstemmen en faciliteren van de benodigde randvoorwaarden voor bewoners om hun vraag en aanbod kenbaar te maken en elkaar hier in te vinden. Hierbij wordt zoveel mogelijk aangesloten op bestaande systemen en structuren;

  • b.

    Deze randvoorwaarden onderhouden, actualiseren en coördineren;

  • c.

    Deze structuur onderdeel maken van en borgen in sociale infrastructuur in de wijken (Samen Doen, vrouwen- of mannencentrum, betrekken zelforganisaties etc.)

Subsidiabele kosten:

Bij a. vormgeving, coördinatie.

Bij b. coördinatie, werving.

Bij c. coördinatie.

D. Werven (en doorgeleiden) vrijwilligers

Subsidiabele activiteiten:

  • a.

     Gerichte wervingsactiviteiten met als doel vrijwilligers uit de wijk te werven:

    a.  specifiek aansluitend op activering van trede 2 bijstandscliënten; 

    b. aansluitend op de taalcampagne (stadsdeel, Openbare Bibliotheek   Amsterdam, Vrijwilligers Academie Amsterdam en Amsterdams Buurvrouwen Contact) ingezet in 2013 en 2014: voorlichting en faciliteren;

    c. afstemmen en organiseren gezamenlijke buurtgerichte wervingsacties met belangenbehartigende vrijwilligersorganisaties en professionele aanbieders

    d. overige wervingsactiviteiten.

  • b.

    Training vrijwilligers via de Vrijwilligers Academie Amsterdam ten behoeve van vrijwilligers die met groepen van bewoners contact hebben uit de groepen zoals genoemd bij ‘activerende activiteiten'

  • c.

    Coördinerende en begeleidende rol ten behoeve van de actieve vrijwilligers uit kansgroepen

Subsidiabele kosten:

Bij a. Organisatie, werving, coördinatie, activiteiten.

Bij b. training voor vrijwilligers bij Vrijwilligers Academie.

Bij c. doorgeleiding, ondersteuning, coördinatie.

Hoofdstuk 2 Subsidieplafond

Artikel 4. Subsidieplafond

Het subsidieplafond is € 1.000.000,- voor de periode 1 oktober 2013 - 31 december 2014.

Artikel 5. Verdeelsleutel subsidieplafond

Het maximale bedrag dat per aanbieder Huis van de Wijk kan worden verleend wordt bepaald door het aantal inwoners in het verzorgingsgebied van het Huis van de Wijk.

Dit betekent concreet dat per wijk een bedrag kan worden toegekend aan de aanbieder van het Huis van de Wijk in dat gebied dat besteed wordt ten behoeve van de bewoners in dat gebied.

Hoofdstuk 3 Subsidieaanvraag

Artikel 6. De aanvrager

Subsidie kan uitsluitend worden aangevraagd door de aanbieders van de Huizen van de Wijk stadsdeel Nieuw-West in hun hoedanigheid als exploitant van het Huis van de Wijk, te weten:

  • Stichting Combiwel;

  • Stichting Eigenwijks;

  • Stichting Impuls;

  • Stichting SamenWonen-SamenLeven.

Artikel 7. Bij de subsidieaanvraag in te dienen gegevens

In aanvulling op artikel 5, tweede lid, van de ASA2012N-W worden bij de subsidieaanvraag de volgende gegevens en stukken overgelegd:

  • Een concrete omschrijving van de prestatie-eenheden waarvoor de subsidie wordt aangevraagd;

  • Berekening van de integrale kostprijs per prestatie-eenheid;

  • Een bijlage waarin organisaties inzichtelijk maken hoe zij de kwaliteit van hun dienstverlening bewaken.

Artikel 8. Aanvraagtermijn eenmalige subsidies

In afwijking van artikel 6 van de ASA2012N-W moet een subsidieaanvraag vóór 1 december 2013 ingediend zijn bij het db.

Hoofdstuk 5 Verplichtingen van de subsidieontvanger

Artikel 9. Aanvullende verplichtingen

Naast de verplichtingen op grond van artikel 10 en 11 van de ASA2012N-W zijn aan de subsidie de volgende verplichtingen verbonden:

  • Locaties waar activiteiten voor bewoners worden uitgevoerd dienen bereikbaar, toegankelijk en bruikbaar te zijn voor bewoners met een lichamelijke beperking.

  • Gebruik maken van bestaande faciliteiten, bestaand instrumentarium en bestaand aanbod waar mogelijk.

Artikel 10 Citeertitel

Deze nadere regel wordt aangehaald als: ‘Subsdieregeling Wmo 1: ‘In de Wijk' Nieuw-West'.

Referentiedocumenten

  • Bestuursprogramma Kansen bieden, talenten benutten 2010-2014.

  • Inhoudelijk kader herijking subsidies 25 mei 2011.

  • Contourennota sociaal domein 2012.

  • Wmo Beleidsplan 2012 - 2016.

  • Amsterdams Uitvoeringsplan Wmo- basisvoorzieningen.

  • Kadernotitie Wmo-uitkering stadsdelen.

4 Subsidieregeling Wmo 2: Doorontwikkeling Vriendenkringen

Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen

Artikel 1. Begripsomschrijvingen

In deze subsidieregeling wordt verstaan onder:

  • a.

    db: het dagelijks bestuur van het stadsdeel Nieuw-West; 

  • b.

    de raad: de deelraad van stadsdeel Nieuw-West;

  • c.

    subsidieregeling: nadere regels zoals bedoeld in artikel 3 lid 2 van de Algemene    Subsidieverordening Amsterdam 2012 Stadsdeel Nieuw-West;

  • d.

    ASA2012N-W: Algemene Subsidieverordening Amsterdam 2012 Stadsdeel Nieuw-West;

  • e.

    eenmalige subsidie: subsidie ten behoeve van aanbod/activiteiten waarvoor het db slechts voor een bepaalde tijd subsidie wil verstekken;

  • f.

    Wmo: Wet maatschappelijke ondersteuning;

  • g.

    Awb: Algemene wet bestuursrecht.

Artikel 2. Doel subsidieregeling

Het doel van deze subsidieregeling is de doorontwikkeling van de werkvorm Vriendenkringen (zoals - mede - ontwikkeld door de Uitvoeringsorganisatie OSA B.V., Stichting MEE Amstel en Zaan en Stichting Dock). Hierbij is de opzet dat, waar mogelijk, verbindingen worden gelegd met de Huizen van de Wijk. De doelgroep van deze subsidieregeling betreft de volgende zelfstandig wonende bewoners van stadsdeel Nieuw-West van 24 jaar en ouder:

  • Mantelzorgers (ook mantelzorgers die de zorg hebben voor een bewoner van stadsdeel Nieuw-West behoren tot deze doelgroep);

  • Bewoners met een verstandelijke beperking;

  • Bewoners met een psychiatrische beperking.

Toelichting

De werkvorm Vriendenkring heeft tot doel om bewoners vanuit specifieke doelgroepen tijdelijk te faciliteren en ondersteunen in het ontmoeten van andere bewoners, vrienden te maken en vriendschappen te onderhouden. Deze bewoners worden tijdens bijeenkomsten met elkaar in contact gebracht. Na de bijeenkomst geven deelnemers aan of, en zo ja met wie, zij een Vriendenkring willen vormen. Een Vriendenkring bestaat uit minimaal 3 en maximaal 7 bewoners en komt minimaal 1 maal per 3 weken bij elkaar of onderneemt een activiteit. De Vriendenkringen die op deze wijze ontstaan worden gedurende een periode van 9 maanden begeleid door een vrijwilliger. Deze vrijwilliger ondersteunt en adviseert waar nodig met als resultaat dat de Vriendenkring uiteindelijk zelfstandig functioneert.

Artikel 3. Subsidiabele activiteiten

Het db kan subsidie verlenen ten behoeve van:

  • realiseren van een Vriendenkring;

  • opleiding en training door Vrijwilligers Academie Amsterdam van vrijwilligers die de Vriendenkring begeleiden.

Prijs per prestatie-eenheid: maximaal € 1.000,-per deelnemer die deelneemt aan een zelfstandig functionerende Vriendenkring.

Hoofdstuk 2 Subsidieplafond

Artikel 4. Subsidieplafond

Het subsidieplafond is € 80.000,- voor de periode 2013-2014.

De subsidieaanvragen worden in samenhang met elkaar beoordeeld, zodanig dat er voldoende kwalitatief als kwantitatief aanbod is voor alle doelgroepen.

Artikel 5. Verdeelsleutel subsidieplafond

Bij de verdeling van het subsidieplafond en in het geval van meerdere aanvragers wordt een afweging gemaakt aan de hand van:

  • optimale prijs/kwaliteitverhouding;

  • de verdeling van de middelen over de doelgroepen;

  • de mate waarin borging van de positieve resultaten bewerkstelligd wordt.

Hoofdstuk 3 Subsidieaanvraag

Artikel 6. De aanvrager

Subsidie kan uitsluitend worden aangevraagd door Stichting MEE Amstel en Zaan, Stichting Dock en Uitvoeringsorganisatie OSA B.V. die deze werkvorm (mede) hebben ontwikkeld en ervaring hebben met het werken met Vriendenkringen.

Artikel 7. Bij de subsidieaanvraag in te dienen gegevens

In aanvulling op artikel 5, tweede lid, van de ASA2012N-W worden bij de subsidieaanvraag de volgende gegevens en stukken overgelegd:

  • concrete omschrijving van de prestatie-eenheden waarvoor de subsidie wordt aangevraagd;

  • berekening van de integrale kostprijs per prestatie-eenheid;

  • een bijlage waarin organisaties inzichtelijk maken hoe zij de kwaliteit van hun dienstverlening bewaken.

Artikel 8. Aanvraagtermijn eenmalige subsidies

In afwijking van artikel 6 van de ASA2012N-W moet een subsidieaanvraag vóór 1 december 2013 ingediend zijn bij het db.

Hoofdstuk 5 Verplichtingen van de subsidieontvanger

Artikel 9. Aanvullende verplichtingen

Naast de verplichtingen op grond van artikel 10 en 11 van de ASA2012N-W zijn aan de subsidie de volgende verplichtingen verbonden:

  • Locaties waar activiteiten voor bewoners worden uitgevoerd dienen bereikbaar, toegankelijk en bruikbaar te zijn voor bewoners met een lichamelijke beperking;

  • De trajecten Vriendenkring worden, waar mogelijk, uitgevoerd in samenwerking met een Huis van de Wijk in stadsdeel Nieuw-West.

Artikel 10. Citeertitel

Deze nadere regel wordt aangehaald als ‘Subsidieregeling Wmo 2: Doorontwikkeling Vriendenkringen Nieuw-West'.

Referentiedocumenten

  • Bestuursprogramma Kansen bieden, talenten benutten 2010-2014.

  • Inhoudelijk kader herijking subsidies 25 mei 2011.

  • Contourennota sociaal domein 2012.

  • Wmo Beleidsplan 2012 - 2016.

  • Amsterdams Uitvoeringsplan Wmo-basisvoorzieningen.

  • Kadernotitie Wmo-uitkering stadsdelen.

5 Subsidieregeling Wmo 3: Informele zorg ‘Vriendschappelijk huisbezoek’

Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen

Artikel 1. Begripsomschrijvingen

In deze subsidieregeling wordt verstaan onder:

  • a.

    db: het dagelijks bestuur van het stadsdeel Nieuw-West; 

  • b.

    de raad: de deelraad van stadsdeel Nieuw-West;

  • c.

    subsidieregeling: nadere regels zoals bedoeld in artikel 3 lid 2 van de Algemene    Subsidieverordening Amsterdam 2012 Stadsdeel Nieuw-West;

  • d.

    ASA2012N-W: Algemene Subsidieverordening Amsterdam 2012 Stadsdeel Nieuw-West;

  • e.

    eenmalige subsidie: subsidie ten behoeve van aanbod/activiteiten waarvoor het db slechts voor een bepaalde tijd subsidie wil verstekken;

  • f.

    Wmo: Wet maatschappelijke ondersteuning;

  • g.

    Awb: Algemene wet bestuursrecht.

  • h.

    Informele zorg: zorg die vrijwillig en onbetaald wordt gegeven.

Artikel 2. Doel subsidieregeling

Het doel van deze subsidieregeling is om mensen uit de doelgroep ondersteuning te bieden bij de hulpvragen die zij hebben zodat zij beter en zo lang mogelijk in staat zijn om zelfstandig te kunnen blijven wonen zonder in een isolement te raken. De ondersteuning wordt geboden door een vrijwilliger. De vrijwilliger ondersteunt de bewoner bij zijn/haar ondersteuningsvraag en stimuleert om zoveel mogelijk zelfstandig:

  • haar/zijn sociaal netwerk (verder) uit te breiden en te onderhouden, en/of;

  • te participeren (deelname aan reguliere activiteiten), en/of;

  • een bijdrage te leveren aan de samenleving (bijvoorbeeld als vrijwilliger of actieve bewoner).

Tot de doelgroep behoren zelfstandig wonenden van 24 jaar en ouder in stadsdeel Nieuw-West:

  • met beginnend geheugenverlies en concentratiestoornis;

  • waarbij beginnende dementie is gediagnosticeerd;

  • ouderen met een beperkt sociaal netwerk die geïsoleerd dreigen te raken;

  • met een lichamelijke en/of psychiatrische aandoening en/of chronische ziekte die tevens een beperkt sociaal netwerk hebben;

  • met een (licht) verstandelijke beperking zonder bijkomende gedragsproblematiek.

Artikel 3. Subsidiabele activiteiten

Het db kan subsidie verlenen ten behoeve van trajecten Vriendschappelijk Huisbezoek van Humanitas.

  • Omschrijving van een traject Vriendschappelijk Huisbezoek:

  • Een bewoner uit de doelgroep krijgt op eigen verzoek minimaal 1 maal per 2 weken bezoek van een vrijwilliger gedurende minimaal 8 maanden;

  • Een medewerker van de organisatie draagt zorg voor de match tussen vrijwilliger en bewoner;

  • De ondersteuning en aandacht die de vrijwilliger biedt is erop gericht dat de bewoner (weer) zelfstandiger wordt en haar/zijn eigen sociale netwerk (weer) vergroot en onderhoudt;

  • De vrijwilliger wordt begeleid en ondersteund door medewerkers van de organisatie;

  • De opleidingskosten voor de vrijwilliger kunnen onderdeel zijn van de subsidie wanneer de opleiding wordt gevolgd bij de Vrijwilligers Academie Amsterdam.

    Kosten voor een opleiding door de eigen organisatie zijn alleen subsidiabel wanneer kan worden aangetoond dat deze alleen door de betreffende organisatie kan worden gegeven.

Hoofdstuk 2 Subsidieplafond

Artikel 4. Subsidieplafond

Het subsidieplafond is € 20.000,- voor de periode 2014..

Hoofdstuk 3 Subsidieaanvraag

Artikel 5. De aanvrager

Subsidie wordt verleend met inachtneming van bestaande subsidierelaties. Subsidie kan uitsluitend worden aangevraagd door Vereniging Humanitas. Dit laat echter onverlet dat de subsidierelatie met de partij waarvan de aanvraag 2014 niet aan de eisen voldoet en/of waarvan de resultaten in 2013 achterbleven, niet voor continuering in aanmerking komt.

Artikel 6. Bij de subsidieaanvraag in te dienen gegevens

In aanvulling op artikel 5, tweede lid, van de ASA2012N-W worden bij de subsidieaanvraag de volgende gegevens en stukken overgelegd:

  • concrete omschrijving van de prestatie-eenheden waarvoor de subsidie wordt aangevraagd;

  • berekening van de integrale kostprijs per prestatie-eenheid;

  • een bijlage waarin organisaties inzichtelijk maken hoe zij de kwaliteit van hun dienstverlening bewaken.

Artikel 7. Aanvraagtermijn eenmalige subsidies

In afwijking van artikel 6 van de ASA2012N-W moet een subsidieaanvraag vóór 1december 2013 ingediend zijn bij het db.

Hoofdstuk 4 Verlening en weigering van de subsidie

Artikel 8. Verlening van de subsidie.

Voor de inzet van de middelen gelden de volgende tarieven:

  • Maximaal € 640,- per traject Vriendschappelijk Huisbezoek.

Hoofdstuk 6 Verantwoording en vaststelling van de subsidie

Artikel 9. Verantwoording subsidies vanaf € 5.000 tot en met € 50.000

In aanvulling op artikel 14, derde lid, van de ASA2012N-W bevat de aanvraag tot subsidievaststelling voor Vriendschappelijk Huisbezoek een inhoudelijke rapportage op de volgende indicatoren die per bewoner worden weeggegeven:

  • de ondersteuningsvraag;

  • het door de inzet van de ondersteuning bereikte resultaat.

Artikel 10. Citeertitel

Deze nadere regel wordt aangehaald als ‘Subsidieregeling Wmo 3: Informele zorg ‘Vriendschappelijk Huisbezoek' Nieuw-West'.

Referentiedocumenten

  • Bestuursprogramma Kansen bieden, talenten benutten 2010-2014.

  • Inhoudelijk kader herijking subsidies 25 mei 2011.

  • Contourennota sociaal domein 2012.

  • Wmo Beleidsplan 2012 - 2016.

  • Amsterdams Uitvoeringsplan Wmo-basisvoorzieningen.

  • Kadernotitie Wmo-uitkering stadsdelen.

6 Subsidieregeling Wmo 4: Mantelzorgondersteuning

Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen

Artikel 1. Begripsomschrijvingen

In deze subsidieregeling wordt verstaan onder:

  • a.

    db: het dagelijks bestuur van het stadsdeel Nieuw-West; 

  • b.

    de raad: de deelraad van stadsdeel Nieuw-West;

  • c.

    subsidieregeling: nadere regels zoals bedoeld in artikel 3 lid 2 van de Algemene    Subsidieverordening Amsterdam 2012 Stadsdeel Nieuw-West;

  • d.

    ASA2012N-W: Algemene Subsidieverordening Amsterdam 2012 Stadsdeel Nieuw-West;

  • e.

    eenmalige subsidie: subsidie ten behoeve van aanbod/activiteiten waarvoor het db slechts voor een bepaalde tijd subsidie wil verstekken;

  • f.

    Wmo: Wet maatschappelijke ondersteuning;

  • g.

    Awb: Algemene wet bestuursrecht;

  • h.

    Cliëntvrijwilliger: Iemand die cliënt is bij een organisatie en zich tegelijkertijd vrijwillig inzet voor deze organisatie;

  • i.

    Ervaringsdeskundige: Iemand die ervaringen uit het verleden heeft verwerkt en heeft geleerd om deze ervaring in te zetten ten behoeve van andere mensen. Dit kan bijvoorbeeld door het geven van voorlichting of door het coachen/ondersteunen van een lotgenotengroep van mensen die met een vergelijkbare situatie te maken hebben gehad.

  • j.

    Lotgenotencontact: contact tussen mensen met een bepaalde handicap, aandoening of problematiek, ter ondersteuning van elkaar;

  • k.

    Mantelzorg: de zorg die, niet in het kader van een hulpverlenend beroep, langdurig wordt gegeven aan een hulpbehoevende door één of meerdere leden van diens directe omgeving waarbij de zorgverlening direct voortvloeit uit de sociale relatie.

Artikel 2. Doel subsidieregeling

Het doel van deze subsidieregeling is om (verdere) overbelasting van mantelzorgers te voorkomen door het bieden van ondersteuning aan (dreigende) overbelaste mantelzorgers. De doelgroep van deze regeling is mensen die mantelzorger zijn van een bewoner van stadsdeel Nieuw-West.

Artikel 3. Subsidiabele activiteiten

Het db kan subsidie verlenen ten behoeve van:

  • Deelname (dreigende) overbelaste mantelzorger aan Cursus Zorg de Baas;

  • Deelname mantelzorger aan traject AMWAHT (Amsterdamse Mantelzorgers Werken Aan Hun Toekomst);

  • Ondersteuningtrajecten voor (dreigende) overbelaste mantelzorgers na verwijzing door Sociaal Loket of Samen Doen in de buurt;

  • Ondersteuningtraject voor (dreigende) overbelaste mantelzorgers die de zorg hebben voor een naaste met GGZ problematiek.

Hoofdstuk 2 Subsidieplafond

Artikel 4. Subsidieplafond

Het subsidieplafond is € 47.500,- voor de periode 2014.

Artikel 5. Verdeelsleutel subsidieplafond
  • Ondersteuningstrajecten voor (dreigende) overbelaste mantelzorgers die de zorg hebben voor een naaste met GGZ problematiek €12.500,-

  • Deelname (dreigende) overbelaste mantelzorger aan Cursus Zorg de Baas; Deelname mantelzorger aan traject AMWAHT; ondersteuningtrajecten voor (dreigende) overbelaste mantelzorgers na verwijzing door Sociaal Loket of Samen Doen in de buurt € 35.000,-

Hoofdstuk 3 Subsidieaanvraag

Artikel 6. De aanvrager

Subsidie kan uitsluitend worden aangevraagd door Stichting De Regenbooggroep en Stichting Cordaan, afdeling Markant. Vanwege de continuïteit en de kwaliteit van de uitvoering van activiteiten, alsmede de doelmatigheid van de besteding van de overheidsgelden is het van belang om bestaande subsidierelaties voort te zetten. In dit geval zijn dat Stichting Cordaan afdeling Markant (€35.000,-: ondersteuningstraject na verwijzing Sociaal Loket, deelname cursus Zorg de Baas, deelname traject AMWAHT) en de  Stichting Regenbooggroep (€12.500,-: ondersteuningstrajecten Mantelzorg GGZ). Dit laat echter onverlet dat de subsidierelatie met partijen waarvan de aanvraag 2014 niet aan de eisen voldoet en/of waarvan de resultaten in 2012 en 2013 achterbleven, niet voor continuering in aanmerking komen.

Artikel 7. Bij de subsidieaanvraag in te dienen gegevens

In aanvulling op artikel 5, tweede lid, van de ASA2012N-W worden bij de subsidieaanvraag de volgende gegevens en stukken overgelegd:

  • Concrete omschrijving van de prestatie-eenheden waarvoor de subsidie wordt aangevraagd

  • Berekening van de integrale kostprijs per prestatie-eenheid

  • Een bijlage waarin organisaties inzichtelijk maken hoe zij de kwaliteit van hun dienstverlening bewaken

Artikel 8. Aanvraagtermijn eenmalige subsidies

In afwijking van artikel 6 van de ASA2012N-W moet een subsidieaanvraag vóór 1december 2013 ingediend zijn bij het db.

Artikel 9. Citeertitel

Deze nadere regel worden aangehaald als ‘Subsidieregeling Wmo 4: Mantelzorgondersteuning Nieuw-West'.

Referentiedocumenten

  • Bestuursprogramma Kansen bieden, talenten benutten 2010-2014.

  • Inhoudelijk kader herijking subsidies 25 mei 2011.

  • Contourennota sociaal domein 2012.

  • Wmo Beleidsplan 2012 - 2016.

  • Amsterdams Uitvoeringsplan Wmo- basisvoorzieningen.

  • Kadernotitie Wmo-uitkering stadsdelen.

7 Subsidieregeling Wmo 5: Taaltrajecten

Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen

Artikel 1. Begripsomschrijvingen

In deze subsidieregeling wordt verstaan onder:

  • a.

    db: het dagelijks bestuur van het stadsdeel Nieuw-West; 

  • b.

    de raad: de deelraad van stadsdeel Nieuw-West;

  • c.

    subsidieregeling: nadere regels zoals bedoeld in artikel 3 lid 2 van de Algemene    Subsidieverordening Amsterdam 2012 Stadsdeel Nieuw-West;

  • d.

    ASA2012N-W: Algemene Subsidieverordening Amsterdam 2012 Stadsdeel Nieuw-West;

  • e.

    eenmalige subsidie: subsidie ten behoeve van aanbod/activiteiten waarvoor het db slechts voor een bepaalde tijd subsidie wil verstekken;

  • f.

    Wmo: Wet maatschappelijke ondersteuning;

  • g.

    Awb: Algemene wet bestuursrecht;

  • h.

    ketensamenwerking sociaal domein: afstemming en warme overdracht tussen de verschillende welzijnsaanbieders zodat deelnemers gemakkelijk hun volgende stap kunnen zetten op hun leerroute;

  • i.

    doorlopende leerlijnen: bewoners van Nieuw-West kunnen op meerdere leefgebieden (taal, bewustwording etc) hun niveau verbeteren. Aanbod is op elkaar afgestemd en aanbieders weten van elkaar waar mogelijk vervolg is.

Artikel 2. Doel subsidieregeling

Het doel van deze subsidieregeling is het uitvoeren van taaltrajecten voor anderstalige vrouwen, woonachtig in Nieuw-West, gericht op:

  • verbetering van de taalvaardigheid;

  • verhoging van de zelfredzaamheid;

  • onderhouden en uitbreiden van het sociale netwerk;

  • ondersteuning richting maatschappelijke participatie.

 De taaltrajecten worden verzorgd door hiertoe opgeleide vrijwilligers. Dit komt overeen met "maatjesachtige" trajecten. Deze taaltrajecten zijn als voortraject te bestempelen in de ketensamenwerking in het WMO-domein en de doorlopende leerlijnen.

Door het stadsdeel beoogde resultaten:

  • Heeft taalvaardigheden meetbaar vergroot door de opleiding en de begeleiding;

  • Deelnemers zijn doorgestroomd naar participatieactiviteiten;

  • Vergroting sociaal netwerk voor deelnemers;

  • De bewoner krijgt zelf het gevoel dat zij meer zelfredzaam en meer assertief is geworden, meer sociale contacten heeft gekregen en deze ook kan onderhouden;

Doelgroep

Anderstalige vrouwen van 24 jaar en ouder woonachtig in Nieuw-West die in een sociaal isolement verkeren en onvoldoende zelfredzaam zijn om deel te nemen aan de samenleving. In veel gevallen zijn deze deelnemers moeilijk lerend.

Artikel 3. Subsidiabele activiteiten

Het db kan subsidie verlenen ten behoeve van:

  • a.

    Het aanbieden van Taaltrajecten. Hierbij zijn ondersteunende activiteiten en signaleringen inbegrepen. Maar ook overdracht en doorstroom naar groepsgerichte vervolgactiviteiten wordt als onderdeel van een traject gerekend;

  • b.

    Het aanbieden van maximaal 20 sociale trajecten of doorstroomtrajecten als voorbereiding op de reguliere Taaltrajecten;

  • c.

    Afstemming met en inspelen op de vraag van uitvoeringspartners in het sociale domein van Nieuw-West.

Subsidiabele kosten

Bij a. werving, coördinatie, training, ondersteuning, begeleiding en doorgeleiding;

Bij b. werving, coördinatie, training, ondersteuning, begeleiding en doorgeleiding;

Bij c. coördinatie.

Hoofdstuk 2  Subsidieplafond

Artikel 4. Subsidieplafond

Het subsidieplafond is € 80.000,- voor de periode 2014.

Hoofdstuk 3 Subsidieaanvraag

Artikel 5. De aanvrager

Subsidie kan uitsluitend worden aangevraagd door Stichting Amsterdams Buurvrouwen Contact (ABC). Vanwege de continuïteit en de kwaliteit van de uitvoering van de activiteiten, alsmede de doelmatigheid van de besteding van de overheidsgelden is het van belang om de bestaande subsidierelatie met het ABC in 2014 voort te zetten. Dit betreft echter een eenmalige subsidie: in 2014 wordt bepaald of deze subsidierelatie in 2015 al dan niet voortgezet kan worden. Dit laat echter onverlet dat de subsidierelatie met de partij waarvan de aanvraag voor 2014 niet aan de eisen voldoet en/of waarvan de resultaten in 2013 achterbleven, niet voor continuering in aanmerking komen.

Artikel 6. Bij de subsidieaanvraag in te dienen gegevens

In aanvulling op artikel 5, tweede lid, van de ASA2012N-W worden bij de subsidieaanvraag de volgende gegevens en stukken overgelegd:

  • Concrete omschrijving van de prestatie-eenheden waarvoor de subsidie wordt aangevraagd;

  • Berekening van de integrale kostprijs per prestatie-eenheid;

  • Een bijlage waarin organisaties inzichtelijk maken hoe zij de kwaliteit van hun dienstverlening bewaken.

Op de subsidie zijn de volgende prestaties van toepassing:

  • Eenheden taaltraject. Een eenheidomvat onder meer:

    - lespakket (aan huis) voor lesneemsters;

    - aanvullende werkzaamheden ten behoeve van de lesneemsters (lezen en uitleggen van brieven, hulp bij aanmeldingen, begeleiding naar sociaal loket etc.);

    - introductie, opleiding, stages en begeleiding voor vrijwillige lesgeefsters;

    - signalering van problemen en betrokken hulpverlenende organisaties informeren;

    - coaching naar groepsbijeenkomsten, activiteiten in vrouwencentra of Huizen van de Wijk;

    - warme overdracht aan stichtingen, huizen van de wijk, vrouwencentra voor vervolgactiviteiten;

Duur traject: maximaal één jaar. Alleen trajecten die in 2014 gestart worden, zijn subsidiabel onder deze nadere regel.

  • Eenheden sociaal traject of doorstroom traject.

Artikel 7. Aanvraagtermijn eenmalige subsidies

In afwijking van artikel 6 van de ASA2012N-W moet een subsidieaanvraag vóór 1 december 2013 ingediend zijn bij het db.

Hoofdstuk 5 Verplichtingen van de subsidieontvanger

Artikel 8. Aanvullende verplichtingen

Naast de verplichtingen op grond van artikel 10 en 11 van de ASA2012N-W zijn aan de subsidie de volgende verplichtingen verbonden:

  • Afstemming met de sociale (taaleducatie) infrastructuur, de werkzaamheden van het Sociaal Loket en de Taalwijzer daarbinnen, ter bevordering van de doorlopende leerlijnen en de doorverwijzingsfunctie van en naar samenwerkingspartners.

Artikel 9. Citeertitel

Deze nadere regel worden aangehaald als ‘Subsidieregeling Wmo 5: Taaltrajecten Nieuw-West'.

Referentiedocumenten

  • Bestuursprogramma Kansen bieden, talenten benutten 2010-2014.

  • Inhoudelijk kader herijking subsidies 25 mei 2011.

  • Contourennota sociaal domein 2012

  • Wmo Beleidsplan 2012 - 2016.

  • Amsterdams Uitvoeringsplan Wmo- basisvoorzieningen.

  • Kadernotitie Wmo-uitkering stadsdelen.

  • Educatie Werkt! Amsterdams beleid voor volwasseneneducatie 2013-2015.

8 Subsidieregeling Wmo 6: Informele zorg GGZ

Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen

Artikel 1. Begripsomschrijvingen

In deze subsidieregeling wordt verstaan onder:

  • a.

    db: het dagelijks bestuur van het stadsdeel Nieuw-West; 

  • b.

    de raad: de deelraad van stadsdeel Nieuw-West;

  • c.

    subsidieregeling: nadere regels zoals bedoeld in artikel 3 lid 2 van de Algemene    Subsidieverordening Amsterdam 2012 Stadsdeel Nieuw-West;

  • d.

    ASA2012N-W: Algemene Subsidieverordening Amsterdam 2012 Stadsdeel Nieuw-West;

  • e.

    eenmalige subsidie: subsidie ten behoeve van aanbod/activiteiten waarvoor het db slechts voor een bepaalde tijd subsidie wil verstekken;

  • f.

    Wmo: Wet maatschappelijke ondersteuning;

  • g.

    Awb: Algemene wet bestuursrecht.

Artikel 2. Doel subsidieregeling

Het doel van deze subsidieregeling is om (verder) isolement van bewoners met een psychiatrische beperking te voorkomen en hen te ondersteunen in het vergroten van zelfredzaamheid op de gebieden zoals genoemd in de Zelfredzaamheidmatrix. De doelgroep is bewoners van stadsdeel Nieuw-West van 24 jaar en ouder die door psychiatrische beperking geïsoleerd zijn geraakt of dreigen te raken.

Artikel 3. Subsidiabele activiteiten

Het db kan subsidie verlenen ten behoeve van de informele zorgtrajecten voor bewoners van stadsdeel Nieuw-West die te maken hebben met een psychiatrische beperking, zoals:

  • maatjes/buddy trajecten met een duur van 9-12 maanden, gericht op het verminderen van isolement en het vergroten van zelfredzaamheid;

  • maatjes traject met een duur van maximaal 5-6 maanden, die resulteren in deelname aan activiteiten (in de wijk);

  • groepsbijeenkomsten in de Huizen van de Wijk waaraan bewoners met en zonder psychiatrische beperking deelnemen (minimaal 50% deelnemers met een psychiatrische beperking);

  • werven, ondersteunen en begeleiden (maximaal 1 jaar) van 5 nieuwe dienstverleners voor het project Home Service.

Hoofdstuk 2 Subsidieplafond

Artikel 4. Subsidieplafond

Het subsidieplafond is € 80.000,- voor de periode 2014.

Hoofdstuk 3 Subsidieaanvraag

Artikel 5. De aanvrager

Subsidie kan uitsluitend worden aangevraagd door Stichting De Regenbooggroep. Vanwege de continuïteit en de kwaliteit van de uitvoering van de activiteiten, alsmede de doelmatigheid van de besteding van overheidsgelden is het van belang om bestaande subsidierelaties voort te zetten. Dit laat echter onverlet dat de subsidierelatie met partijen waarvan de aanvraag voor 2014 niet aan de eisen voldoet en/of waarvan de resultaten in 2012 en 2013 achterbleven, niet voor continuering in aanmerking komt.

Artikel 6. Bij de subsidieaanvraag in te dienen gegevens

In aanvulling op artikel 5, tweede lid, van de ASA2012N-W worden bij de subsidieaanvraag de volgende gegevens en stukken overgelegd:

  • concrete omschrijving van de prestatie-eenheden waarvoor de subsidie wordt aangevraagd;

  • berekening van de integrale kostprijs per prestatie-eenheid;

  • een bijlage waarin organisaties inzichtelijk maken hoe zij de kwaliteit van hun dienstverlening bewaken.

Artikel 7. Aanvraagtermijn eenmalige subsidies

In afwijking van artikel 6 van de ASA2012N-W moet een subsidieaanvraag vóór 1december 2013 ingediend zijn bij het db.

Hoofdstuk 5 Verplichtingen van de subsidieontvanger

Artikel 8. Aanvullende verplichtingen

Naast de verplichtingen op grond van artikel 10 en 11 van de ASA2012N-W zijn aan de subsidie de volgende verplichtingen verbonden:

  • Locaties waar activiteiten voor bewoners worden uitgevoerd dienen bereikbaar, toegankelijk en bruikbaar te zijn voor bewoners met een lichamelijke beperking;

  • Waar mogelijk wordt gebruik gemaakt van bestaande faciliteiten, bestaand instrumentarium en bestaand aanbod.

Artikel 9. Verantwoording subsidies vanaf € 50.000

In aanvulling op artikel 15, vierde lid, van de ASA2012N-W moet de aanvraag tot subsidievaststelling een korte beschrijving per uitgevoerd traject bevatten, waaruit blijkt wat de aanleiding was voor de start van het traject en wat het resultaat is van het ingezette traject.

Artikel 10. Citeertitel

Deze nadere regel worden aangehaald als ‘Subsidieregeling Wmo 6: Informele zorg GGZ Nieuw-West'.

Referentiedocumenten

  • Bestuursprogramma Kansen bieden, talenten benutten 2010-2014.

  • Inhoudelijk kader herijking subsidies 25 mei 2011.

  • Contourennota sociaal domein 2012.

  • Wmo Beleidsplan 2012 - 2016.

  • Amsterdams Uitvoeringsplan Wmo-basisvoorzieningen.

  • Kadernotitie Wmo-uitkering stadsdelen.

9 Subsidieregeling Wmo 7: Bewegingsactivering GGZ

Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen

Artikel 1. Begripsomschrijvingen

In deze subsidieregeling wordt verstaan onder:

  • a.

    db: het dagelijks bestuur van het stadsdeel Nieuw-West; 

  • b.

    de raad: de deelraad van stadsdeel Nieuw-West;

  • c.

    subsidieregeling: nadere regels zoals bedoeld in artikel 3 lid 2 van de Algemene    Subsidieverordening Amsterdam 2012 Stadsdeel Nieuw-West;

  • d.

    ASA2012N-W: Algemene Subsidieverordening Amsterdam 2012 Stadsdeel Nieuw-West;

  • e.

    eenmalige subsidie: subsidie ten behoeve van aanbod/activiteiten waarvoor het db slechts voor een bepaalde tijd subsidie wil verstekken;

  • f.

    Wmo: Wet maatschappelijke ondersteuning;

  • g.

    Awb: Algemene wet bestuursrecht.

Artikel 2. Doel subsidieregeling

Deze subsidieregeling is van toepassing op activiteiten die tot doel hebben bewoners uit de doelgroep zelfstandig te laten deelnemen aan reguliere bewegingsactiviteiten. Tot de doelgroep behoren bewoners van stadsdeel Nieuw-West van 24 jaar of ouder waarbij sprake is van een psychiatrische handicap, die de wens hebben om meer te bewegen en waarvoor de stap naar deelname aan een reguliere beweegactiviteit nog te groot is. Het beoogde resultaat is dat minimaal 40 bewoners met een psychiatrische handicap na een introductie/begeleidingsperiode zijn gaan deelnemen aan een reguliere bewegingsactiviteit en hier minimaal 4 maanden aan deelnemen.

Toelichting:

In de praktijk blijkt dat het voor bewoners met een psychiatrische handicap soms moeilijk is om zich aan te sluiten bij reguliere activiteiten. In aanvulling op andere activerende activiteiten voor mensen uit deze doelgroep heeft deze subsidie tot doel om meer bewoners met een psychiatrische handicap deel te laten nemen aan een reguliere bewegingsactiviteit (yoga, basketbal, zwemmen, hardlopen, etc.).

De ervaring leert dat met de juiste werkvormen een deel van deze mensen na een oriëntatie/begeleiding hieraan gaat meedoen en ook blijft meedoen.

Het uitgangspunt is dat er, waar mogelijk, wordt aangesloten bij voorzieningen in de wijk en het stadsdeel. Een ander belangrijk uitgangspunt is dat er wordt samengewerkt met andere organisaties in de wijk, zoals de Huizen van de Wijk, project Buurtbeweegcentrum en sportaanbieders in de wijk. Dit vergoot de kans op uitbreiding van het sociale netwerk.

Belangrijk is dat mensen blijven bewegen en er met iedere individuele deelnemer wordt gezocht naar de beweegactiviteit die een zo groot mogelijke kans biedt op blijvende activering. Hierbij dient rekening gehouden te worden met de lichamelijke (on-) mogelijkheden van de deelnemer, maar ook met financiële zaken of aandachtspunten op het sociale vlak.

Artikel 3. Subsidiabele activiteiten

Het db kan subsidie verlenen ten behoeve van:

  • Werving;

  • Coördinatie;

  • Begeleiding;

  • Voedings- en sportadvies;

  • Coaching;

  • Een bijdrage van 50% in de kosten voor entree tijdens de introductie/begeleidingsperiode (voorafgaande aan deelname aan de reguliere activiteit).

Hoofdstuk 2 Subsidieplafond

Artikel 4. Subsidieplafond

Het subsidieplafond is € 40.000,- voor de periode 2013-2014.

Artikel 5. Verdeelsleutel subsidieplafond.

In het geval van meerdere aanvragers wordt een afweging gemaakt aan de hand van:

  • optimale prijs/kwaliteit verhouding, inclusief bereik van de doelgroep;

  • de mate waarin borging van de positieve resultaten bewerkstelligd wordt;

  • kennis van beweeg- en sportmogelijkheden in stadsdeel Nieuw-West;

  • ervaring met toeleiding van bewoners uit de doelgroep naar bewegingsactiviteiten;

  • aanvragers die al werkzaam zijn in stadsdeel Nieuw-West krijgen voorrang.

Hoofdstuk 3 Subsidieaanvraag

Artikel 6. De aanvrager

Subsidie kan uitsluitend worden aangevraagd door een organisatie die op grond van opleiding en ervaring aantoonbare kennis heeft met het begeleiden van mensen met een psychiatrische handicap en weet hoe deze bewoners te begeleiden naar een reguliere bewegingsactiviteit op een zodanige wijze dat zij zelfstandig hieraan gaan en blijven deelnemen. Alleen rechtspersonen kunnen een subsidieaanvraag indienen.

Artikel 7. Bij de subsidieaanvraag in te dienen gegevens

In aanvulling op artikel 5, tweede lid, van de ASA2012N-W worden bij de subsidieaanvraag de volgende gegevens en stukken overgelegd:

  • concrete omschrijving van de prestatie-eenheden waarvoor de subsidie wordt aangevraagd;

  • berekening van de integrale kostprijs per prestatie-eenheid;

  • een bijlage waarin organisaties inzichtelijk maken hoe zij de kwaliteit van hun dienstverlening bewaken.

Artikel 8. Aanvraagtermijn eenmalige subsidies

In afwijking van artikel 6 van de ASA2012N-W moet een subsidieaanvraag vóór 1 december 2013 ingediend zijn bij het db.

Hoofdstuk 5 Verplichtingen van de subsidieontvanger

Artikel 9. Aanvullende verplichtingen

Naast de verplichtingen op grond van artikel 10 en 11 van de ASA2012N-W zijn aan de subsidie de volgende verplichtingen verbonden:

  • Locaties waar activiteiten voor bewoners worden uitgevoerd dienen bereikbaar, toegankelijk en bruikbaar te zijn voor bewoners met een lichamelijke beperking;

  • De bewegingsactivering wordt uitgevoerd door medewerkers die een opleiding in en ervaring hebben met het begeleiden van de doelgroep en toeleiding van de doelgroep naar (bewegings-)activiteiten.

Hoofdstuk 6 Verantwoording en vaststelling van de subsidie

Artikel 10. Verantwoording subsidies vanaf € 5.000 tot en met € 50.000

In aanvulling op artikel 14, derde lid, van de ASA2012N-W bevat de aanvraag een inhoudelijke rapportage op de volgende indicatoren die per deelnemer worden weergegeven:

  • De beperking;

  • De ondersteuningsbehoefte;

  • De ingezette interventie;

  • Het behaalde resultaat in het algemeen en of de deelnemer minimaal 4 maanden aan reguliere bewegingsactiviteiten heeft deelgenomen in het bijzonder.

Artikel 11. Citeertitel

Deze nadere regel worden aangehaald als ‘Subsidieregeling Wmo 7: Bewegingsactivering GGZ Nieuw-West'.

Referentiedocumenten

  • Bestuursprogramma Kansen bieden, talenten benutten 2010-2014.

  • Inhoudelijk kader herijking subsidies 25 mei 2011.

  • Contourennota sociaal domein 2012.

  • Wmo Beleidsplan 2012 - 2016.

  • Amsterdams Uitvoeringsplan Wmo-basisvoorzieningen.

  • Kadernotitie Wmo-uitkering stadsdelen.

10 Subsidieregeling Wmo 8: Individuele ondersteuning GGZ

Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen

Artikel 1. Begripsomschrijvingen

In deze subsidieregeling wordt verstaan onder:

  • a.

    db: het dagelijks bestuur van het stadsdeel Nieuw-West; 

  • b.

    de raad: de deelraad van stadsdeel Nieuw-West;

  • c.

    subsidieregeling: nadere regels zoals bedoeld in artikel 3 lid 2 van de Algemene    Subsidieverordening Amsterdam 2012 Stadsdeel Nieuw-West;

  • d.

    ASA2012N-W: Algemene Subsidieverordening Amsterdam 2012 Stadsdeel Nieuw-West;

  • e.

    eenmalige subsidie: subsidie ten behoeve van aanbod/activiteiten waarvoor het db slechts voor een bepaalde tijd subsidie wil verstekken;

  • f.

    Wmo: Wet maatschappelijke ondersteuning;

  • g.

    Awb: Algemene wet bestuursrecht.

Artikel 2. Doel subsidieregeling

Het doel van deze subsidieregeling is om bewoners uit de doelgroep professionele ondersteuning op maat te bieden. De geboden ondersteuning heeft als doel dat de hulpvrager in staat wordt gesteld om zelfstandiger of met behulp van voorliggende voorzieningen te kunnen functioneren en zelfstandig te blijven wonen. De doelgroep betreft zelfstandig wonende bewoners van stadsdeel Nieuw-West van 24 jaar en ouder met een zodanige psychiatrische problematiek dat maatjestrajecten voor informele zorg (nog) niet aan de orde zijn.

Artikel 3. Subsidiabele activiteiten

Het db kan subsidie verlenen ten behoeve van Metgezel-trajecten zoals ontwikkeld door GGZinGeest voor bewoners die (nog) niet in aanmerking komen voor AWBZ-financiering voor individuele begeleiding, in overleg en met instemming van de coördinator Samen Doen in de Buurt Nieuw-West.

Voorbeeld traject Metgezel:

Een tot de doelgroep behorende bewoner krijgt gedurende een jaar minimaal 1 uur per 2 weken bezoek van een medewerker (HBO+) van GGZinGeest-Actenz. De bewoner wordt door deze medewerker ondersteund in haar/zijn onderdersteuningsvraag en wordt gestimuleerd om zo veel mogelijk zelfstandig:

  • haar/zijn sociale netwerk te onderhouden en verder uit te breiden en;

  • te participeren (deelname aan -reguliere- activiteiten) en;

  • een bijdrage te leveren aan de samenleving (bijvoorbeeld als vrijwilliger of actieve bewoner.

Hoofdstuk 2 Subsidieplafond

Artikel 4. Subsidieplafond

Het subsidieplafond is € 24.000,- voor de periode 2014.

Hoofdstuk 3 Subsidieaanvraag

Artikel 5. De aanvrager

Subsidie kan uitsluitend worden aangevraagd door Stichting GGZinGeest.

Dit laat echter onverlet dat de subsidierelatie met de partij waarvan de aanvraag voor 2014 niet aan de eisen voldoet en/of waarvan de resultaten in 2013 achterbleven, niet voor continuering in aanmerking komen.

Artikel 6. Bij de subsidieaanvraag in te dienen gegevens

In aanvulling op artikel 5, tweede lid, van de ASA2012N-W worden bij de subsidieaanvraag de volgende gegevens en stukken overgelegd:

  • concrete omschrijving van de prestatie-eenheden waarvoor de subsidie wordt aangevraagd;

  • berekening van de integrale kostprijs per prestatie-eenheid;

  • een bijlage waarin organisaties inzichtelijk maken hoe zij de kwaliteit van hun dienstverlening bewaken.

Artikel 7. Aanvraagtermijn eenmalige subsidies

In afwijking van artikel 6 van de ASA2012N-W moet een subsidieaanvraag vóór 1 december 2013 ingediend zijn bij het db.

Hoofdstuk 5 Verplichtingen van de subsidieontvanger

Artikel 8. Aanvullende verplichtingen

Naast de verplichtingen op grond van artikel 10 en 11 van de ASA2012N-W zijn aan de subsidie de volgende verplichtingen verbonden:

  • Metgezel-trajecten in het kader van deze subsidieregeling worden alleen ingezet in overleg en met akkoord van de coördinator Samen Doen in de Buurt.

  • Metgezel-trajecten in het kader van deze subsidieregeling worden alleen ingezet wanneer financiering vanuit AWBZ (nog) onmogelijk is c.q. is afgewezen.

Artikel 9. Citeertitel

Deze nadere regels worden aangehaald als ‘Subsidieregeling Wmo 8: Individuele ondersteuning GGZ Nieuw-West'.

Referentiedocumenten

  • Bestuursprogramma Kansen bieden, talenten benutten 2010-2014.

  • Inhoudelijk kader herijking subsidies 25 mei 2011.

  • Contourennota sociaal domein 2012.

  • Wmo Beleidsplan 2012 - 2016.

  • Amsterdams Uitvoeringsplan Wmo- basisvoorzieningen.

  • Kadernotitie Wmo-uitkering stadsdelen.