Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Deelgemeente Amsterdam - West

Nadere regels subsidieregeling versterking winkelstraten 2013

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OverheidsorganisatieDeelgemeente Amsterdam - West
Officiële naam regelingNadere regels subsidieregeling versterking winkelstraten 2013
CiteertitelSubsidieregeling Versterking Winkelstraten West 2013
Vastgesteld doorgemandateerde functionaris
Onderwerp
Eigen onderwerpEconomische zaken

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Datum ondertekening inwerkingtredingsbesluit:

Bron bekendmaking inwerkingtredingsbesluit: -

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

Onbekend.

Regelgeving die op deze regeling is gebaseerd (gedelegeerde regelgeving)

Geen

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerking-

treding

Terugwerkende

kracht tot en met

Datum uitwerking-

treding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

18-07-201301-10-2016nieuwe regeling

02-07-2013

Stadsblad de Echo, 10 juli 2013

2013/7395

Tekst van de regeling

Subsidieregeling versterking winkelstraten West 2013

Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen

Artikel 1. Begripsomschrijvingen
  • In deze subsidieregeling wordt verstaan onder:

    • a

      ) Bedrijfsruimte: alle soorten bedrijfsruimten die in een winkelgebied liggen.

    • b

      ) Ondernemersvereniging: een bij de Kamer van Koophandel ingeschreven rechtspersoon (vereniging of een stichting).

    • c

      ) Promotieactiviteit: een structurele investering op het gebied van feestverlichting, dan wel andere in de openbare ruimte te plaatsen objecten ter verhoging van de kwaliteit van het winkelgebied. Hieronder kunnen ook het organiseren van bezoektrekkende evenementen en promotie van het gebieden door een (sociale) mediacampagnes

    • d

      ) Subsidieverordening: Algemene Subsidieverordening Amsterdam West 2012 (ASAW 2012);

    • e

      ) Winkelgebied: een van de winkelstraten in West die in de Detailhandelsvisie West 2011-2015 is benoemd als winkelgebied

Artikel 2. Doel subsidieregeling
  • Deze subsidieregeling is van toepassing op alle winkelgebieden van West, zoals benoemd in de Detailhandelsvisie West 2011-2015 en de plattegrond zoals bijgevoegd in Bijlage 1. Het doel van deze subsidieregeling is het versterken van de winkelstraten van West door ondernemersverenigingen te stimuleren om te investeren in hun winkelgebied en activiteiten gericht op promotie van het winkelgebied te organiseren. Tevens beoogt de regeling het verhogen van de organisatiegraad van ondernemers en het versterken van de ondernemersverenigingen in de winkelgebieden van West.

Artikel 3. Subsidiabele activiteiten
  • Het Dagelijks Bestuur kan subsidie verlenen aan een ondernemersvereniging ten behoeve van

    • 1.

      Het organiseren van collectieve activiteiten in de winkelstraten, die ten goede komen aan het gehele winkelgebied en die gericht zijn op promotie hiervan, zoals bezoektrekkende evenementen (onder andere braderie, seizoensmarkt, etc.)

    • 2.

      Promotie van het winkelgebied via een campagne

    • 3.

      Het verbeteren van de uitstraling van de openbare ruimte van de straat door in de openbare ruimte te plaatsen objecten ter verhoging van de kwaliteit van het winkelgebied, danwel door een bijvoorbeeid een schoonmaakactie

    • 4.

      Het mogelijk maken van de aanschaf, huur of het laten aanbrengen van feestverlichting.

    • 5.

      Het inhuren van professionele ondersteuning of ontwikkeling van de ondernemersvereniging.

Hoofdstuk 2  Subsidieplafond

Artikel 4. Subsidieplafond
  • Het Dagelijks Bestuur stelt voor de activiteiten die volgens deze subsidieregeling voor subsidie in aanmerking komen jaariijks het subsidieplafond vast.

Artikel 5. Verdeelsleutel subsidieplafond
  • Het Dagelijks Bestuur hanteert als verdeelsleutel voor het totale subsidiebedrag het aantal bedrijven in de plint per winkelgebied. Het percentage van het aantal bedrijven in het winkelgebied (van totaal aantal bedrijven in winkelgebieden in West) is ook het percentage van het in totaal beschikbare bedrag dat maximaal beschikbaar is voor deze straat. Dit vormt het maximaal beschikbare subsidiebedrag per straat.

  • Het Dagelijks Bestuur stelt jaariijks, bij het vaststellen van het subsidieplafond, een deadline voor het indienen van een subsidieaanvraag vast. Op deze datum dient een volledige aanvraag bij het stadsdeel te zijn ingeleverd. Na beoordeling van alle binnengekomen aanvragen zal een eventueel restant budget verdeeld worden over de aanvragers van de goedgekeurde aanvragen die interesse hebben in aanvullend budget.

  • Zie voor de percentages bijlage 2.

Hoofdstuk 3 Subsidieaanvraag

Artikel 6. De aanvrager
  • Een aanvraag voor subsidie kan uitsluitend worden ingediend door een bij de KvK geregistreerde ondernemersvereniging in West.

Artikel 7. Bij de subsidieaanvraag in te dienen gegevens
  • 1. Het Dagelijks Bestuur stelt een aanvraagformulier vast.

  • 2. In aanvulling op artikel 5, tweede lid, van de ASAW 2012 worden bij de subsidieaanvraag de volgende gegevens en stukken overgelegd:

    • a.

      Gegevens waaruit blijkt dat het opgegeven bankrekeningnummer op naam van de vereniging staat (bv een bankafschrift).

    • b.

      Er wordt een bewijs worden overlegd van een minimaal draagvlak van 30% van de ondernemers in het projectgebied. Dit kan bijvoorbeeid een verslag van een stemming zijn tijdens een ledenvergadering of een handtekeningenoverzicht.

    • c.

      Per ondernemersvereniging kan op grond van deze regeling een maximaal bedrag worden toegekend. Indien niet voor alle winkelgebieden een aanvraag voor subsidie wordt ingediend zal wat resteert van het totaal beschikbare bedrag worden verleend aan de aanvragers die in hun aanvraag hebben aangegeven voor een plus optie in aanmerking te willen komen. In de 'Plus Optie' kunt u aangeven voor welke activiteiten u verder nog subsidie aanvraag. Voor de activiteiten van de Plus Optie dient ook het draagvlak te worden aangetoond.

Artikel 8. Aanvraagtermijn periodieke/eenmalige subsidies
  • In afwijking van artikel 6 van de ASAW 2012 wordt een volledige subsidieaanvraag voor 15 augustus 2013 ingediend bij het Dagelijks Bestuur.

Hoofdstuk 4 Veriening en weigering van de subsidie

Artikel 9. Verlening van de subsidie
  • 1.

    Maximaal 80% van de subsidiabele kosten per aanvraag wordt verleend. De aanvrager dient de overige 20% van de kosten zelf te realiseren.

  • 2.

    Feestverlichting: per aanvraag mag maximaal l/3e van het in totaal beschikbare budget per straat worden besteed aan een structurele verbetering feestverlichting.

  • 3.

    Ondersteuning ondernemersvereniging per aanvraag mag maximaal € 1.000 worden besteed aan ondersteuning van de ondernemersvereniging.

Artikel 10. Weigeringsgronden
  • In aanvulling op de weigeringsgronden van artikel 9, tweede lid, van de ASAW 2012 kan het Dagelijks Bestuur geheel of gedeeltelijk weigeren een subsidie te verlenen als:

  • 1. Er meer dan een vereniging voor hetzelfde gebied subsidie aanvraagt. In dit geval zal de aanvraag met het minste draagvlak worden afgewezen.

  • 2. Er niet aantoonbaar 30% draagvlak is onder ondememers in de straat voor de subsidieaanvraag.

Hoofdstuk 5 Verantwoording en vaststelling van de subsidie

Artikel 11. Verantwoording subsidies
  • In aanvulling op artikel 14, derde lid, van de ASAW 2012 bevat de aanvraag tot subsidievaststelling

  • 1.

    foto's van georganiseerde activiteiten en uitgevoerde acties in de openbare ruimte

  • 2.

    kopieen van facturen van leveranciers of ingehuurde krachten

  • 3.

    subsidievaststelling vindt plaats op basis van de door het Dagelijks Bestuur goedgekeurde werkelijke kosten met als maximum het bedrag dat bij de subsidieverlening is toegekend;

Artikel 12. Citeertitel
  • Deze nadere regels worden aangehaald als: Subsidieregeling Versterking Winkelstraten West 2013

Toelichting

Algemeen

De subsidieregeling Versterking Winkelstraten West is een nadere regeling op basis van de Algemene

Subsidieverordening Amsterdam 2012.

Stadsdeel West wil de winkelgebieden in West versterken en de verenigingsgraad van ondernemers in de winkelstraten verhogen. Door een subsidie voor ondernemersverenigingen in te stellen worden ondernemers gestimuleerd om investeringen in hun winkelgebied te plegen. Het gaat om investeringen in de uitstraling van winkelgebieden of het organiseren van collectieve activiteiten waarvan de verwachting is dat deze niet of in veel beperktere mate gedaan zouden worden zonder ondersteuning. Het primaire doel van de regeling is het versterken van de winkelgebieden en stimuleren van investeringen daarin. Daarnaast beoogt de regeling de versterking van de ondernemersverenigingen en een verhoging van de verenigingsgraad

De doelgroep van deze regeling is alle ondernemersverenigingen van West. De vereniging dient ingeschreven te zijn bij de Kamer van Koophandel en te beschikken over een zelfstandig bankrekeningnummer.

Artikelgewijze toelichting

Hoofdstuk 1: Algemene Bepalingen

Artikel 1.1: Begripsbepalingen

Hierin zijn de definities opgenomen zoals die in deze nadere regels worden gehanteerd. De definitie van subsidie is gegeven in artikel 4:21 van de Algemene wet bestuursrecht. Enkele andere specifieke termen die in deze nadere regels worden gehanteerd, zoals beschikking, subsidieplafond, subsidieverlening en subsidievaststelling zijn eveneens in die wet nader gegeven. Enkele termen die een specifieke strekking hebben zijn opgenomen in het desbetreffende onderdeel.

Artikel 2: Doel van de regeling

Dit artikel omschrijft het doel van de subsidieregeling.

Artikel 3: Subsidiabele activiteiten

Artikel 3 geeft aan voor welke activiteiten een subsidie kan worden verleend. De subsidieregeling biedt de mogelijkheid om subsidie te verstrekken ten behoeve van het organiseren van collectieve activiteiten in de winkelstraten, die ten goede komen aan het gehele winkelgebied en gericht op promotie hiervan, zoals bezoektrekkende evenementen. Met bezoektrekkende evenementen worden bedoeld een braderie, een kerstmarkt, een straatfeest. Ook voor promotie van het winkelgebied door middel van een (reclame)campagne of via social media of een website kan subsidie worden verleend. Ook het verbeteren van de uitstraling van de openbare ruimte van de straat middels in de openbare ruimte te plaatsen of op te hangen objecten ter verhoging van de kwaliteit van het winkelgebied, zoals feestverlichting, plantenbakken, of middels bijvoorbeeid een schoonmaakactie zijn subsidiabele activiteiten.

Het inhuren van professionele ondersteuning voor de ondernemersvereniging kan ook subsidiabel zijn. Denk hierbij bijvoorbeeid aan de inhuur van ondersteuning van het bestuur door een professioneel secretariaat, inhuur van ondersteuning bij financiele administratie, ledenwerving of begeleiding van het bestuur.

Hoofdstuk 2: Subsidieplafond

Artikel 4 en 5: Subsidieplafond en verdeelsleutel subsidieplafond

Deze artikelen behandelen het subsidieplafond en de verdeelsleutel van het subsidieplafond.

Omdat het Dagelijks Bestuur alle winkelstraten van West wenst te versterken is er voor gekozen om per winkelstraat een percentage van het beschikbare budget te reserveren als maximum subsidiebedrag. Hoe groot dit percentage is hangt afvan het aantal bedrijven in de plint in het winkelgebied. Hier vallen alle bedrijven in de plint binnen een winkelgebied onder. Panden met een woonbestemming in de plint zijn tellen hiervoor dus niet mee. Het maximale beschikbare subsidiebudget per straat wordt berekend middels de volgende verdeelsleutel. Het percentage van het aantal bedrijven in het winkelgebied (van totaal aantal bedrijven in winkelgebieden in West) is ook het percentage van het in totaal beschikbare bedrag dat maximaal beschikbaar is voor deze straat. Dit vormt het maximaal beschikbare subsidiebedrag per straat.

Voor de begrenzing van de winkelgebieden worden de definities uit de Detailhandelsvisie West 2011-2015 gebruikt. Voor de Overtoom wordt de definitie nog iets aangescherpt, omdat deze in de praktijk uiteen valt in twee winkelgebieden, te weten Overtoom Oost en Overtoom West. Overtoom Oost omvat grofweg het gebied tussen de Tweede Constantijn Huygensstraat en de Nassaukade, Overtoom West het gebied tussen de Jan Pieter Heijestraat en de Rhijnvis Feithstraat.

Het Dagelijks Bestuur stelt jaariijks, bij het vaststellen van het subsidieplafond, een deadline voor het indienen van een subsidieaanvraag vast. Op deze datum dient de volledige aanvraag bij het stadsdeel te zijn ingeleverd. Na beoordeling van alle binnengekomen aanvragen zal een eventueel restant budget verdeeld worden over de volledige en juiste aanvragen. Indien verenigingen aanspraak willen maken op dit restant budget betekent dit dat zij naast een reguliere aanvraag ook een begroting en plan moeten aanleveren voor wat zij met eventueel extra geld zouden willen doen. Ook voor deze zgn. 'Plus optie' moet draagvlak worden aangetoond, en ook hiervoor geldt dat er een maximaal 80% van de subsidiabele kosten door het stadsdeel gefinancierd worden.

Hoofdstuk 3: Subsidieaanvraag

Artikel 6,7 en 8 behandelen de subsidieaanvraag, de bij de subsidieaanvraag in te dienen gegevens en de aanvraagtermijn voor de subsidie.

Alleen ondernemersverenigingen of-stichtingen met een eigen bankrekening en diezijn ingeschreven bij de Kamer van Koophandel kunnen subsidie aanvragen. Voor de procedure van de subsidieaanvraag wordt tevens verwezen naar het bepaalde in de ASAW 2012 en de Awb 2010.

Voor de subsidieregeling is een speciaal aanvraagformulier. Aanvraagformulieren die waarheidsgetrouw en volledig zijn ingevuld worden in behandeling genomen door het Dagelijks Bestuur. Bij de aanvraag van de subsidie zal tevens om extra bescheiden worden verzocht ter onderbouwing van de aanvraag. De subsidieverlening zal mede worden gebaseerd op deze bescheiden. Indien de aanvraag niet volledig is, kan het Dagelijks Bestuur besluiten de aanvraag niet in behandeling nemen.

Hoofdstuk 4: Veriening en weigering van de subsidie

Artikel 9. Veriening van de subsidie

In dit artikel zijn de aanvullende voorwaarden opgesomd waar een subsidieaanvraag aan moet voldoen om subsidie te kunnen verlenen.

Onder lid 1 wordt bepaald dat maximaal 80% van de daadwerkelijk gemaakte kosten wordt gesubsidieerd. De aanvrager dient daarmee minimaal 20% van de kosten op andere wijze te financieren. De hoogte van de te verlenen subsidie wordt vastgesteid op basis van door de aanvrager verstrekte gegevens en offertes, en op basis van de daadwerkelijk gemaakte kosten.

Onder lid 2 is opgenomen dat een structurele investering op het gebied van feestverlichting ook subsidiabel kan zijn. Feestverlichting in de donkere maanden verbetert de uitstraling van een winkelstraat, maar is meestal zeer kostbaar. Het Dagelijks Bestuur ziet het belang van feestverlichting in de winkelgebieden en wil investeringen hierin stimuleren. Omdat het andere investeringen in de winkelstraat ook wil aanmoedigen en hier budget voor beschikbaar wil houden beperkt het de bijdrage aan de feestverlichting. Het Dagelijks Bestuur stelt de maximale bijdrage aan de feestverlichting perjaar vast op 1/3 van het maximale subsidiebedrag per winkelstraat.

Onder lid 3 is ook een beperking opgenomen voor de bijdrage aan de ondersteuning of professionalisering van ondernemersverengingen. Het Dagelijks Bestuur ziet het belang van een sterke ondernemersvereniging in een winkelstraat en biedt verenigingen daarom de mogelijkheid bieden om professionele ondersteuning in te huren. Ook hiervoor geldt dat het Dagelijks Bestuur ruimte wil houden voor andere investeringen en daarom is er een maximum budget van € 1.000 per aanvraag opgenomen.

Artikel 10. Weigeringsgronden

In dit artikel zijn de weigeringsgronden opgesomd op basis waarvan een subsidieaanvraag kan worden afgewezen. Indien de aanvraag valt onder een van de van toepassing zijnde weigeringsgronden, uit deze regeling of ASAW 2012, wordt de subsidie niet toegekend.

Onder lid a wordt bepaald dat de aanvraag wordt geweigerd als er in hetzelfde gebied door een andere ondernemersvereniging ook subsidie wordt aangevraagd, waarvoor meer draagvlak is binnen de straat. Om focus aan te brengen in de inzet en de middelen niet te veel laten versnipperen wenst het Dagelijks Bestuur niet meer dan aan een vereniging per gebied subsidie te verlenen. Mocht er meer dan een vereniging zijn in hetzelfde gebied komt diegene met het meeste draagvlak voor zijn plannen in aanmerking voor subsidie, de vereniging met het minste draagvlak niet.

Onder lid b wordt bepaald dat er minimaal 30% draagvlak moet zijn voor de subsidieaanvraag en daarmee voor de activiteiten waarvoor subsidie wordt aangevraagd. Het Dagelijks Bestuur stelt geen minimum aan het percentage ondernemers in een winkelgebied dat lid moet zijn van de vereniging om voor subsidie in aanmerking te komen. Zij acht het wel van belang dat er voldoende draagvlak is voor activiteiten onder ondernemers in het gebied waarvoor subsidie wordt aangevraagd. Dit betekent dus dat in veel gevallen ook ondernemers die geen lid zijn van de vereniging hun steun zullen moeten betuigen voor het plan. Het draagvlak kan aangetoond worden door middel van een verslag van stemming op een ledenvergadering of bijvoorbeeid een handtekeningenlijst.

Artikel 11. Verantwoording subsidies

Dit artikel is een aanvulling op artikel 14, derde lid, van de ASAW 2012. Het somt de extra vereiste documenten op waaraan de verantwoording van de subsidie moet voldoen. Voor de procedure van de subsidievaststelling wordt tevens verwezen naar het bepaalde in de ASAW 2012 en de Awb 2010. Het Dagelijks Bestuur wenst foto's van acties en activiteiten te ontvangen om een goed beeld te krijgen van wat er gerealiseerd is met de subsidie. Kopieen van facturen van leveranciers of ingehuurde krachten zijn noodzakelijk om te controleren of offertes conform aanvraag zijn uitgevoerd of dat de kosten gewijzigd zijn. In het geval niet alle gesubsidieerde activiteiten zijn uitgevoerd, kan de subsidie lager worden vastgesteid dan verleend in de verleningsbeschikking. Het bedrag van de subsidievaststelling zal niet hoger zijn dan het bedrag van de subsidieverlening. Een en ander is nader vastgelegd in afdeling 4.2.5. van de Algemene wet bestuursrecht.

Artikel 12: Citeertitel

Dit artikel legt de naam van deze nadere regels vast waaronder deze kunnen worden aangehaald.