Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Deelgemeente Amsterdam - Oost

Verordening Adviesraad Diversiteit Stadsdeel Oost

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OverheidsorganisatieDeelgemeente Amsterdam - Oost
Officiële naam regelingVerordening Adviesraad Diversiteit Stadsdeel Oost
CiteertitelVerordening Adviesraad Diversiteit Stadsdeel Oost
Vastgesteld doordeelraad
Onderwerpmaatschappelijke zorg en welzijn
Eigen onderwerpOpenbare gezondheid

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Op grond van art. 38, eerste lid, van de verordening op de Bestuurscommissies is deze regeling op 19 maart 2016 van rechtswege vervallen.

Datum ondertekening inwerkingtredingsbesluit:

Bron bekendmaking inwerkingtredingsbesluit: -

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

Gemeentewet, artikel 150

Regelgeving die op deze regeling is gebaseerd (gedelegeerde regelgeving)

Geen

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerking-

treding

Terugwerkende

kracht tot en met

Datum uitwerking-

treding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

18-05-201418-05-201419-03-2016Door het Algemeen Bestuur van de bestuurscommissie Oost is de 'Verordening Adviesraad Diversiteit Stadsdeel Oost', vastgesteld door de stadsdeelraad Oost, bekrachtigd

22-05-2014

De Echo,

Z-14-06561/INT-14-01263
09-04-201318-05-201422-05-2014nieuwe regeling

09-04-2013

De Echo,

-

Tekst van de regeling

Verordening

Artikel 1 Taak van de Adviesraad Diversiteit

De Adviesraad Diversiteit (hierna: de Adviesraad) heeft tot taak om het stadsdeelbestuur van stadsdeel Oost gevraagd en ongevraagd te adviseren over aangelegenheden met betrekking tot het thema Diversiteit. De Adviesraad stelt zichzelf ten doel een platform te zijn voor verbinding: met elkaar, met instanties, met de lokale en nationale politiek, met de buurt, de gemeente Amsterdam. De Adviesraad wil de emancipatie en participatie van achtergestelde groepen en geïsoleerde mensen bevorderen door aandacht te besteden aan het benutten van kansen en ontwikkelmogelijkheden.

De Adviesraad initieert overleg en onderlinge vrijwillige samenwerking op het gebied van:

I. Achterstanden en sociale problemen,zoals op de arbeidsmarkt (armoede/armoedebeleid, werkloosheid en activering, uitkeringen en instanties e.d.), opleidingen, juridische positie, inburgering, participatie, taal en communicatie (voorlichting), bij ouderen (moeilijk bereikbare groepen, isolement en eenzaamheid, wonen en zorg e.d.), vrouwen (gelijke rechten en kansen, scholing, keuzevrijheid, huiselijk geweld e.d.), jongeren (scholing, stages, thuis/school/straat, seksualiteit, uithuwelijking, overlast en agressie, criminaliteitspreventie e.d.), mensen met een beperking en uiteenlopende seksuele voorkeuren.

II. Discriminatie en inter-etnische en inter-religieuze relaties,zoals discriminatoire agressie, discriminatie op de arbeidsmarkt en andere vormen van discriminatie, (negatieve) beeldvorming (negatieve generalisaties, stigmatisering), inter-etnische dialoog en sociale cohesie.

Artikel 2 Samenstelling Adviesraad en benoeming leden

1. De leden van de Adviesraad zijn vertegenwoordigers van representatieve zelforganisaties uit het stadsdeel Oost die zich bezighouden met een brede thematiek die verder reikt dan onderwerpen die voor een selecte groep van belang zijn.

2.Alle organisaties hebben zitting in de Adviesraad met maximaal twee leden per organisatie.

3. De leden van de Adviesraad worden benoemd op voordracht van de Adviesraad door het dagelijks bestuur van stadsdeel Oost.

4. Iedere organisatie heeft bij het nemen van beslissingen recht op één stem.

5. Kandidaten voor het lidmaatschap van de Adviesraad worden geworven middels alle organisaties in stadsdeel Oost die zich mede richten op de bevordering of de behartiging van zaken die ook de Adviesraad krachtens artikel 1 tot taak heeft, te verzoeken leden voor te dragen voor de Adviesraad.

6. De Adviesraad belast uit zijn midden een commissie met de voorbereiding van de besluitvorming over de voordracht tot (her)benoeming van leden.

7. Niet voorgedragen kunnen worden zij die niet woonachtig of werkzaam zijn in het Stadsdeel Oost, zij die lid zijn van het Dagelijks Bestuur, lid of duo raadslid zijn van de Stadsdeelraad Oost en zij die bij het Stadsdeel Oost werkzaam zijn.

8. Voor de leden, bedoeld onder lid 1 van dit artikel, geldt dat hun organisatorische werkzaamheden plaatshebben in het stadsdeel Oost.

9. De Adviesraad streeft ernaar dat de samenstelling van de Adviesraad een reële en evenwichtige afspiegeling is van het stadsdeelgebied.

Artikel 3 Zittingsduur en ontslag leden

1. De leden van de Adviesraad worden benoemd voor een periode van vier jaar.

2. Een aftredend lid van de Adviesraad kan eenmaal worden herbenoemd.

3. Een lid van de Adviesraad dat ter vervulling van, anders dan ten gevolge van een periodieke aftreding, een opengevallen plaats wordt benoemd, treedt af op het tijdstip waarop degene, in wiens plaats deze is benoemd, volgens rooster moet aftreden. Daarna is het lid nog eenmaal herbenoembaar.

4. Een lid van de Adviesraad kan te allen tijde ontslag nemen en deelt dit schriftelijk mede aan het dagelijks bestuur van stadsdeel Oost. Het dagelijks bestuur van stadsdeel Oost zorgt voor een voordracht tot benoeming van een plaatsvervanger, met inachtneming van het bepaalde in artikel 2.

5. Een lid van de Adviesraad kan alleen door de stadsdeelraad worden ontslagen op voordracht van de in artikel 2 genoemde organisaties, dan wel op voordracht van de Adviesraad. Dit ontslag wordt niet verleend dan nadat betrokkene in de gelegenheid is gesteld door het stadsdeelbestuur van stadsdeel Oost te worden gehoord.

Artikel 4 De Coördinatiegroep van de Adviesraad

1. De Adviesraad benoemt een voorzitter en kiest voorts uit zijn midden een secretaris en een penningmeester, eventueel aangevuld met een ander lid, tezamen vormend de Coördinatiegroep van de Adviesraad.

2. De Coördinatiegroep is belast met de dagelijkse leiding van de Adviesraad en met het uitbrengen van door de Adviesraad opgestelde adviezen.

3. De taken van de voorzitter, de secretaris en de penningmeester, alsmede de herbenoembaarheid van de leden van de Coördinatiegroep worden bij Huishoudelijk Reglement nader geregeld.

4. De Coördinatiegroep is bevoegd een of meer leden van de Adviesraad uit te nodigen tot deelneming aan zijn vergadering.

Artikel 5 Huishoudelijk Reglement

1. De Adviesraad kan een Huishoudelijk Reglement vaststellen. Deze mag geen bepalingen bevatten die in strijd zijn met deze verordening op de Adviesraad.

2. Het Huishoudelijk Reglement en de eventueel daarin aangebrachte wijzigingen zijn van kracht na verkregen goedkeuring van de leden van de Adviesraad.

Artikel 6 Vergaderingen

1. De Adviesraad vergadert ten minste vier keer per jaar in aanwezigheid van de Portefeuillehouder Sociaal Domein, en daarnaast zoveel als nodig is zonder aanwezigheid van de Portefeuillehouder Sociaal Domein. Extra vergaderingen kunnen belegd worden indien ten minste vijf leden van de Adviesraad het verlangen hiertoe onder opgave van redenen schriftelijk kenbaar hebben gemaakt bij de voorzitter. In het laatste geval convoceert de voorzitter een vergadering binnen drie weken ná de datum waarop het verzoek hem heeft bereikt.

2. Besluiten ter vergadering over adviezen worden genomen bij gewone meerderheid van stemmen. Bij staking van stemmen wordt het voorstel geacht te zijn verworpen. Stemmen over zaken geschiedt mondeling tenzij een meerderheid der aanwezige leden om schriftelijke stemming heeft verzocht. Stemming over personen geschiedt altijd middels gesloten briefjes.

3. De vergaderingen van de Adviesraad zijn openbaar en worden door de Coördinatiegroep tijdig aan burgers bekend gemaakt.

4. De vergadering wordt belegd door de voorzitter. Deze draagt er zorg voor dat ieder lid hiertoe schriftelijk en onder meezending van de agenda en stukken, wordt opgeroepen.

5. Van het besprokene in een vergadering wordt door de secretaris een besluitenlijst gemaakt. Deze besluitenlijst wordt zo mogelijk in de eerstvolgende vergadering aan de orde gesteld en vastgesteld

Artikel 7 Verslaglegging

De Adviesraad brengt jaarlijks vóór 1 juli aan het dagelijks bestuur van stadsdeel Oost en de deelraad van stadsdeel Oost verslag uit aangaande zijn kalenderjaar. In dit verslag wordt melding gemaakt van de in de vergaderingen behandelde onderwerpen en van de uitgebrachte adviezen.

Artikel 8 Adviesaanvragen en adviesbevoegdheid

1. De Adviesraad brengt advies uit over zaken die tot zijn in artikel 1 omschreven taak kunnen worden gerekend en waarover het dagelijks bestuur van stadsdeel Oost zijn advies heeft gevraagd. Indien wordt besloten advies uit te brengen geschiedt zulks binnen drie maanden. Het dagelijks bestuur van stadsdeel Oost is bevoegd om in de adviesaanvraag een afwijkende termijn te vermelden.

2. Indien de Adviesraad besluit een gevraagd advies niet uit te brengen, geeft het van dit besluit onverwijld kennis aan het dagelijks bestuur van stadsdeel Oost, onder vermelding van zijn beweegredenen.

3. De Adviesraad is bevoegd uit eigener beweging advies uit te brengen aan stadsdeel Oost. Indien de Adviesraad gepubliceerde voorstellen van het stadsdeelbestuur onder zijn aandacht krijgt waarover geen adviesaanvraag is ontvangen, maar waarover het niettemin wenst te adviseren, geeft het hiervan terstond kennis aan het dagelijks bestuur van stadsdeel Oost. Het advies dient in dat geval binnen drie maanden ná bedoelde kennisgeving te worden uitgebracht, tenzij door het dagelijks bestuur van stadsdeel Oost anders wordt gevraagd.

4. Indien de stadsdeelraad afwijkt van een door de Adviesraad uitgebracht advies, dan wel besluit zulk een advies niet uit te voeren, stelt het stadsdeelbestuur de Adviesraad hiervan onverwijld op de hoogte, onder mededeling van de beweegredenen.

Artikel 9 Inzet deskundigen

De Adviesraad is bevoegd deskundigen in de vergaderingen uit te nodigen voor het geven van een toelichting op te behandelen onderwerpen op speciaal vakgebied. De eventuele kosten van deze deskundigen kunnen uitsluitend worden vergoed, nadat tevoren daartoe toestemming is verleend door het dagelijks bestuur van stadsdeel Oost en zullen binnen de betreffende begrotingspost moeten vallen.

Artikel 10 Onkosten

1. Jaarlijks, vóór 1 september, kan de Adviesraad een aanvraag bij stadsdeel Oost indienen voor de kosten van materiële voorzieningen en onkosten van de Adviesraad.

2. Deze begroting dient door het stadsdeel te worden geaccordeerd.

3.Kosten worden door het stadsdeel vergoed op basis van daadwerkelijk gemaakte kosten en na overleg van bonnen en/of declaratieformulieren

Artikel 11 Intrekking oude regeling en inwerkingtreding

1. De Verordening op het Bestuurlijk Overleg Migrantenorganisaties (BOMO), vastgesteld door de stadsdeelraad van Oost op 18 december 2012, wordt ingetrokken met ingang van 9 april 2013.

2. Deze verordening treedt in werking met ingang van 9 april 2013.

Artikel 12 Citeerartikel

Deze verordening kan worden aangehaald als ‘Verordening Adviesraad Diversiteit Stadsdeel Oost.'