Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Deelgemeente Amsterdam - West

Subsidieregeling stimuleren creatieve en ambachtelijke bedrijvigheid in kleinschalige bedrijfsruimten in de wijken De Baarsjes en Bos en Lommer

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OverheidsorganisatieDeelgemeente Amsterdam - West
Officiële naam regelingSubsidieregeling stimuleren creatieve en ambachtelijke bedrijvigheid in kleinschalige bedrijfsruimten in de wijken De Baarsjes en Bos en Lommer
CiteertitelSubsidieregeling stimuleren creatieve en ambachtelijke bedrijvigheid in kleinschalige bedrijfsruimten in de wijken De Baarsjes en Bos en Lommer (subsidieregeling Ceab)
Vastgesteld doorgedelegeerde functionaris
Onderwerp
Eigen onderwerpEconomische zaken

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Datum ondertekening inwerkingtredingsbesluit:

Bron bekendmaking inwerkingtredingsbesluit: -

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

Algemene wet bestuursrecht,

Regelgeving die op deze regeling is gebaseerd (gedelegeerde regelgeving)

Geen

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerking-

treding

Terugwerkende

kracht tot en met

Datum uitwerking-

treding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

01-07-201218-07-2013nieuwe regeling

19-06-2012

Echo, 27 juni 2012

2012/950

Tekst van de regeling

Overwegende:

dat het wenselijk is het creatieve karakter van de wijken De Baarsjes en Bos en Lommer verder uit te bouwen om hiermee gehoor te geven aan de stedelijke vernieuwingsdoelstelling: het realiseren van vitale en levendige wijken in De Baarsjes en

Bos en Lommer en een aantrekkelijk vestigingsklimaat voor ondernemers.

Gelet op:

de Algemene wet bestuursrecht (de Awb) en de Algemene Subsidieverordening Stadsdeel West 2010 (ASVW).

Besluit:

vast te stellen de volgende:

Subsidieregeling Stimuleren Creatieve en Ambachtelijke bedrijvigheid in kleinschalige bedrijfsruimten in de wijken De Baarsjes en Bos en Lommer.

Inleiding

Er is een groot tekort aan betaalbare kleinschalige bedrijfsruimten in Amsterdam.

In stadsdeel West betekent de aanwezigheid van kleinschalige bedrijfsruimten veel voor de wijken. De sociale cohesie, veiligheid en leefbaarheid wordt hiermee vergroot. Ook uit het oogpunt van de stedelijke vernieuwing in de wijken De Baarsjes en Bos en Lommer en ten behoeve van een aantrekkelijk en vitaal vestinggebied voor (creatieve) bedrijven is het behoud van kleinschalige bedrijfsruimten van groot belang.

Tegen deze achtergrond is de subsidieregeling Ceab opgesteld.

Het Dagelijks Bestuur (DB) van het stadsdeel West beoogt hiermee aantrekkelijke en vitale wijken in De Baarsjes en Bos en Lommer voor creatieve en ambachtelijke bedrijven te realiseren. De regeling maakt investeringen in kleinschalige bedrijfsruimten mogelijk en nodigt creatieve bedrijven uit zich in deze wijken te vestigen. De regeling vervangt de subsidieregeling Stimulering Creatieve en ambachtelijke bedrijvigheid in kleinschalige bedrijfsruimten in de Chassébuurt, die met ingang van de inwerkingtreding van deze regeling wordt ingetrokken.

Subsidieregeling stimuleren creatieve en ambachtelijke bedrijvigheid in kleinschalige bedrijfsruimten in de wijken De Baarsjes en Bos en Lommer (subsidieregeling Ceab)

Artikel 1 Begripsbepalingen
  • In de regeling wordt verstaan onder:

  • a. Bedrijfsruimte:

    een besloten ruimte die, al dan niet, tezamen met één of meer andere ruimten, is bestemd tot of geschikt voor de uitoefening van een bedrijf of beroep.

  • b. Het DB:

    het Dagelijks Bestuur van het Stadsdeel West

  • c. Creatieve en ambachtelijke onderneming:

    een onderneming met winstoogmerk die zich met ingang van de regeling gaat vestigen of op zijn vroegst op 1 januari 2012 gevestigd is in de wijken De Baarsjes of Bos en Lommer en die zich bevindt in de zogenaamde creatieve en ambachtelijke sector.

  • d. Creatieve en ambachtelijke sector:

    een specifieke vorm van bedrijvigheid die producten en diensten voortbrengt die het resultaat zijn van individuele of collectieve creatieve arbeid en ondernemerschap. Inhoud en symboliek zijn de belangrijkste elementen van deze producten en diensten. Ze worden aangeschaft door consumenten en zakelijke afnemers omdat ze een betekenis oproepen. Op basis daarvan ontstaat een ervaring. Daarmee speelt de creatieve industrie een belangrijke rol in ontwikkeling en onderhoud van levensstijlen en culturele identiteiten in de samenleving (TNO, 2010). Zie bijlage B voor overzicht bedrijven in de creatieve sector.

  • e. Ambachtelijke bedrijvigheid

    handwerk dat aangeleerd moet worden en als broodwinning wordt beoefend. Binnen deze subsidieregeling geldt dat de activiteit/ambacht in het betreffende pand uitgeoefend moet worden. Zie bijlage C. voor overzicht van ambachtelijke ondernemingen.

  • f. Creatieve en ambachtelijke ondernemer:

    een natuurlijk persoon die rechtmatig een onderneming uitoefent in één van de domeinen binnen de creatieve sector, ingeschreven is bij de Kamer van Koophandel, voldoet aan het bestemmingsplan en toestemming heeft van verhuurder/eigenaar van het pand om verbouwingen aan te brengen.

  • g. De ASVW:

    De Algemene Subsidie Verordening Stadsdeel West 2010

  • h. De Awb:

    De Algemene wet bestuursrecht.

Artikel 2 Reikwijdte
  • 1. De regeling betreft een nadere regeling op grond van de ASVW. Met de regeling wordt beoogd aantrekkelijke en vitale wijken in De Baarsjes en Bos en Lommer te realiseren voor creatieve en ambachtelijke bedrijven.

    Het DB kan daartoe subsidies verstrekken ter ondersteuning van bedrijfshuisvesting van creatieve en ambachtelijke startende ondernemingen binnen de wijkgrenzen van De Baarsjes en Bos en Lommer, zoals aangeduid  op de als bijlage A bij de regeling behorende kaart.

  • 2. De subsidie wordt alleen verstrekt aan creatieve en ambachtelijke ondernemingen die rechtmatig gevestigd zijn in het gebied zoals omschreven in artikel 2 eerste lid.

Artikel 3 Subsidiabele kosten
  • Het DB kan aan de ondernemer, die past binnen de uitgangspunten van de regeling,subsidie toekennen voor:

  • a.  inrichtingskosten; dit zijn kosten van voorzieningen en/ of bedrijfsinventaris welke nodig zijn om de onderneming te kunnen exploiteren.

  • b.verbouwingskosten; dit zijn kosten voor de wijziging van de indeling van de bedrijfsruimte door samenvoeging, verwijdering, plaatsing of verplaatsing van binnenmuren en/ of vloeren en tussenvloeren. Ook voorzieningen ter verbetering van de warmte-isolatie en ten behoeve van de noodzakelijke geluidsisolatie en aanpassingen van gas-, water en elektriciteitsleidingen in verband met de verbouwing vallen onder deze categorie. 

Artikel 4 Subsidieplafond
  • De regeling heeft een plafond van € 265.000 in 2012 en €100.000 in 2013,-

Artikel 5Minimum en maximum van de subsidie.
  • 1. De hoogte van de subsidie is afhankelijk van de soort kosten:

    • a.

      de per aanvraag toe te kennen subsidie bedraagt voor de inrichtingkosten 40% van de totale investeringskosten met een minimum van € 500,- en een maximum van € 10.000,-.

    • b.

      de per aanvraag toe te kennen subsidie bedraagt voor de verbouwingskosten 40% van de totale investeringskosten met een minimum van € 500,- en een maximum van € 15.000,-.

  • 2. Indien de subsidieaanvrager voor een van de in artikel 3 vermelde activiteiten subsidie

        verkrijgt via andere wegen dan het stadsdeel, wordt het bedrag in mindering gebracht op

        de door het DB te verstrekken subsidie.         

Artikel 6 Aanvraag
  • 1. Voor de aanvraag van de eenmalige activiteitensubsidie wordt gebruik gemaakt van een door het DB vastgesteld aanvraagformulier.

  • 2. De aanvraag dient te voldoen aan de voorwaarden uit artikel 2.1. ASVW en bevat in ieder geval de volgende gegevens:

    • a.

      Uitrekstel KvK;

    • b.

      Huurcontract;

    • c.

      Ondernemingsplan, voorzien van begroting, en een duidelijke toelichting van de activiteiten.

  • 3. Indien de subsidieaanvrager tevens bij één of meer andere bestuursorganen of andere financiers/sponsors subsidie heeft aangevraagd, doet hij hiervan mededeling in de subsidieaanvraag, onder vermelding van de stand van zaken met betrekking tot de beoordeling van die aanvraag  of aanvragen.

Artikel 7 Toekenningvoorwaarden
  • 1. De subsidie wordt slechts verleend indien voldaan is aan de volgende criteria:

    • a.

      de subsidieaanvraag heeft betrekking op een creatieve of ambachtelijke onderneming opererend in de creatieve sector in het genoemde gebied;

    • b.

      de ondernemer kan ten genoegen van het DB aantonen dat de verwachting gerechtvaardigd is dat, met inbegrip van de subsidie, voldoende financiële middelen ter beschikking staan om de levensvatbaarheid van de onderneming te waarborgen;

    • c.

      de ondernemer kan aantonen middels een KvK-uitreksel dat zijn onderneming op een adres in een van de wijken De Baarsjes en Bos en Lommer gevestigd is.;

Artikel 8 Weigeringgronden
  • 1. Het DB kan de subsidieaanvraag geheel of gedeeltelijke weigeren, indien:

    • a.

      een activiteit, waarvoor subsidie wordt gevraagd, binnen één jaar nadat toekenning heeft plaatsgevonden, nog niet is uitgevoerd;

    • b.

      vóór de indiening van de aanvraag reeds een begin is gemaakt met de uitvoering van de desbetreffende activiteit waarvoor subsidie wordt gevraagd;

    • c.

      een onderneming niet voldoet aan de geldende bouwvoorschriften;

Artikel 9. Aanhouden van de aanvraag.
  • 1. Een aanvraag om subsidie die niet kan worden ingewilligd vanwege overschrijding van het

        subsidieplafond, wordt aangehouden tot het jaar volgend op dat van de aanvraag.

    Het DB stelt de aanvrager op de hoogte hiervan.

  • 2. Indien ook voor dat jaar geen middelen beschikbaar zijn, wordt de aanvraag om subsidie

        alsnog geweigerd.

Artikel 10 Vaststelling van de subsidie
  • 1. De subsidieontvanger dient, conform artikel 4:1 ASVW, binnen 3 maanden na voltooiing van de werkzaamheden een aanvraag tot vaststelling van de subsidie in bij het DB.

  • 2. De vaststelling vindt plaats conform de verleningsbeschikking, het netto bedrag van de verrichtte werkzaamheden, mits aan de subsidieverplichtingen wordt voldaan.

  • 3. Bij de aanvraag om de vaststelling worden overlegd een overzicht van de daadwerkelijk uitgevoerde werkzaamheden en de noodzakelijk gemaakte kosten onderbouwd met een kopie van de facturen.

Artikel 11 Tussentijds vertrek
  • 1. Indien de ondernemer een pand, waarvoor subsidie is verstrekt, binnen 5 jaar na vaststelling van de subsidie verlaat ,wijzigt het DB de vaststelling van de subsidie, op de volgende wijze:

    • -

      in het eerste jaar na vaststelling wordt de subsidie gewijzigd in 0%,

    • -

      in het tweede jaar na vaststelling wordt de subsidie gewijzigd in 20%,

    • -

      in het derde jaar na vaststelling wordt de subsidie gewijzigd in 40%,

    • -

      in het vierde jaar na vaststelling wordt de subsidie gewijzigd in 60%

    • -

      in het vijfde jaar na vaststelling wordt de subsidie gewijzigd in 80%,

      van de oorspronkelijke subsidie.

  • 2. Indien de ondernemer binnen vijf jaar na de vaststelling van de subsidie het pand verlaat meldt hij dit direct aan het stadsdeel.

Artikel 12 Hardheidsclausule
  • Het DB kan in bijzondere gevallen afwijken van het bepaalde in de regeling, indien strikte toepassing daarvan zal leiden tot een onevenredige benadeling van de subsidieaanvrager .

Artikel 13. Inwerkingtreding
  • De regeling treedt in werking op 1 juli 2012, terwijl per diezelfde datum de Subsidieregeling Stimuleren Creatieve en Ambachtelijke bedrijvigheid in kleinschalige bedrijfsruimten in de Chassébuurt wordt ingetrokken.

Artikel 14 Citeertitel
  • De regeling wordt aangehaald als Subsidieregeling Stimuleren Creatieve en Ambachtelijke Bedrijvigheid in kleinschalige bedrijfsruimte in de wijken De Baarsjes en Bos en Lommer.