Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Deelgemeente Amsterdam - Nieuw-West

Beleidsregels voor ontheffingen ten behoeve van parkeren in de blauwe zone Nieuw-West

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OverheidsorganisatieDeelgemeente Amsterdam - Nieuw-West
Officiële naam regelingBeleidsregels voor ontheffingen ten behoeve van parkeren in de blauwe zone Nieuw-West
CiteertitelBeleidsregels voor ontheffingen ten behoeve van parkeren in de blauwe zone Nieuw-West
Vastgesteld doorgedelegeerde functionaris
Onderwerp
Eigen onderwerpInfrastructuur, verkeer en vervoer

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Deze beleidsregels vervangen per de datum van inwerkingtreding de 'Beleidsregels voor de uitgifte van ontheffingen in de parkeerschijfzone in het oostelijk deel van buurt 3 (Slotermeer 2010/2011)'

Datum ondertekening inwerkingtredingsbesluit:

Bron bekendmaking inwerkingtredingsbesluit: n.v.t.

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

Algemene wet bestuursrecht, Art. 4:81

Regelgeving die op deze regeling is gebaseerd (gedelegeerde regelgeving)

Geen

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerking-

treding

Terugwerkende

kracht tot en met

Datum uitwerking-

treding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

28-06-201215-11-2012nieuwe regeling

17-04-2012

Officiële digitale bekendmakingen 27 juni 2012

2012/int/480

Tekst van de regeling

Beleidsregels voor ontheffingen ten behoeve van parkeren in de blauwe zone Nieuw-West

Artikel 1

Deze beleidsregels verstaan onder:

  • a.

    belanghebbendenparkeerplaats: parkeerplaats die is aangeduid door bord E9 van bijlage I van het Reglement verkeersregels en verkeerstekens (RVV) 1990, al dan niet voorzien van een onderbord;

  • b.

    blauwe zone: een parkeerschijfzone als bedoeld in artikel 25 van het Reglement verkeersregels en verkeerstekens (RVV 1990 van 26 juli 1990, Stb. 459);

  • c.

    ontheffing: een door het DB te verstrekken ontheffing waarmee zonder tijdsduurbeperking bij een blauwe zone in het stadsdeel mag worden geparkeerd;

  • d.

    ontheffinghouder: de natuurlijke persoon of rechtspersoon aan wie een ontheffing is verleend;

  • e.

    bewonersontheffing: ontheffing voor de natuurlijke persoon, die als bewoner in de gemeentelijke basisadministratie staat ingeschreven op een adres in Nieuw-West|en woonachtig is in een door het f. dagelijks bestuur vastgesteld blauwe-zone-gebied;

  • f.

    bedrijfsontheffing: ontheffing voor de rechtspersoon, die aantoonbaar bedrijfsmatige activiteiten ontplooit vanuit een vestiging in Nieuw-West die is gelegen in een door het dagelijks bestuur vastgesteld blauwe-zone-gebied;

  • g.

    motorvoertuig: hetgeen daaronder wordt verstaan in het RVV 1990;

  • h.

    ontheffingsgebied: een door het Dagelijks Bestuur aangewezen gebied waarbinnen aan belanghebbenden ontheffingen kunnen worden verleend voor de geldende parkeerduurbeperking;

  • i.

    parkeren: het gedurende een aaneengesloten periode doen of laten staan van een voertuig, anders dan gedurende de tijd die nodig is voor en gebruikt wordt tot het onmiddellijk in- of uitstappen van personen danwel het onmiddellijk laden of lossen van goederen;

  • j.

    stallingsplaats: plaats, juridisch, feitelijk of planologisch bestemd of bedoeld om motorvoertuigen te stallen, gelegen buiten de openbare weg en niet voor het openbaar verkeer openstaand of toegankelijk;

  • k.

    woongebied: een gebied waarin wonen de primaire functie is en waarbinnen met name door bewoners en hun bezoek wordt geparkeerd (bijvoorbeeld Park Haagseweg en buurt 3 Slotermeer).

  • l.

    winkelgebied: een concentratie van een aantal winkels waarbij enkel in de straten zelf een blauwe zone is ingevoerd om kortparkeren te faciliteren (bijvoorbeeld Belgiëplein, Lambertus Zijlplein, de Dukaat, Tussen Meer).

Artikel 2

  • a.

    Bewoners woonachtig in een blauwe zone kunnen een bewonersontheffing aanvragen voor het betreffende ontheffingsgebied.

  • b.

    De ontheffing wordt op kenteken gesteld waarbij de aanvrager moet aantonen dat hij in het bezit is van het desbetreffende motorvoertuig. Dit kan door de kentekenpapieren van de auto of in geval van een leaseauto met een verklaring van leasemaatschappij of werkgever dat de aanvrager de auto gebruikt.

  • c.

    In woongebieden worden per woonadres maximaal twee bewonersontheffingen verstrekt aan bewoners die aantoonbaar beschikken over meerdere motorvoertuigen.

  • d.

    In winkelgebieden is het primaire doel van een blauwe zone om de bereikbaarheid van winkels voor kortparkeerders te garanderen. Het is niet wenselijk om hier ontheffingen aan bewoners uit te geven. Alleen voor de blauwe zone Belgiëplein worden bewonersontheffingen verstrekt. Uitgangspunt hierbij is dat maximaal één bewonersontheffing per woonadres wordt uitgegeven met een maximum van 50% van het aantal openbare plaatsen in de betreffende zone.

  • e.

    Het aantal te verlenen bewonersontheffingen per zelfstandige woning, wordt verminderd met het aantal op hetzelfde adres verleende bedrijfsontheffingen.

Artikel 3

  • a.

    Bedrijven gevestigd in een blauwe zone kunnen een bedrijfsontheffing aanvragen voor het betreffende ontheffingsgebied. De bedrijfsontheffing wordt op naam van het bedrijf / de instelling gesteld.

  • b.

    In woongebieden wordt per bedrijf of instelling maximaal één bedrijfsontheffing verstrekt per vijf werknemers. Aan een zorginstelling, onderwijsinstelling of een bureau van politie worden twee onheffingen verstrekt  per vijf werknemers.

  • c.

    In winkelgebieden wordt aan een bedrijf of instelling geen bedrijfsontheffing verstrekt.

  • d.

    Het aantal te verlenen bedrijfsontheffingen per zelfstandige woning, wordt verminderd met het aantal op hetzelfde adres verleende bewonersontheffingen.

Artikel 4

Het aantal te verlenen bewoners- en bedrijfsontheffingen wordt verminderd met het aantal bij de woning / het bedrijf behorende of zich op het grondgebied van de woning / bedrijf bevindende stallingplaatsen en / of belanghebbendenparkeerplaatsen, waaronder inbegrepen een gehandicapten-parkeerplaats op kenteken.

Artikel 5

Het Dagelijks Bestuur kan binnen ontheffingsgebieden weggedeelten aanwijzen waarvoor een ontheffing niet geldig is - deze aanwijzing geschiedt met het oog op een goede en evenwichtige verdeling van de openbare parkeerruimte.

Artikel 6

  • a.

    Een aanvraag voor een parkeerontheffing moet worden ingediend op een door het Dagelijks Bestuur vastgesteld formulier.

  • b.

    Ontheffingen worden verleend voor een periode van 12 maanden - ingangsdatum is de datum van afgifte.

  • c.

    Bij wijziging van het kenteken dient een nieuwe ontheffing te worden aangevraagd, waarvoor opnieuw leges moeten worden betaald.

  • d.

    Bij verhuizing naar een ander ontheffingsgebied dient de ontheffing te worden ingeleverd en een  nieuwe ontheffing te worden aangevraagd, waarvoor opnieuw leges moeten worden betaald.

Artikel 7

De te betalen vergoeding voor een ontheffing wordt geregeld in de Legesverordening van het stadsdeel.

Artikel 8

Het Dagelijk Bestuur kan een parkeerontheffing intrekken:

  • a.

    wanneer de houder van de ontheffing niet (meer) voldoet aan de gestelde criteria;

  • b.

    wanneer er zich een wijziging voordoet in een van de omstandigheden die relevant waren voor het verlenen van de ontheffing;

  • c.

    wanneer voor het betreffende gebied het stelsel van ontheffingen komt te vervallen;

  • d.

    wanneer de houder van de ontheffing in strijd handelt met de aan de ontheffing verbonden voorschriften of beperkingen;

  • e.

    wanneer blijkt dat bij de aanvraag van de ontheffing onjuiste gegevens zijn verstrekt;

  • f.

    om redenen van algemeen belang.

Artikel 9

In bijzondere gevallen kan het dagelijks bestuur ontheffing verlenen aan bewoners, bezoekers, bedrijven of instellingen die niet woonachtig of gevestigd zijn op een adres binnen het betreffende ontheffingsgebied (hardheidsclausule).

Artikel 10

Deze beleidsregels treden in werking met ingang van de dag na bekendmaking, namelijk op 25 april 2012. Deze beleidsregels vervangen eerdere beleidsregels. Reeds afgegeven ontheffingen blijven van kracht tot op de ontheffing aangegeven datum.

Vastgesteld door het Dagelijks Bestuur van Stadsdeel Nieuw-West op 17 april 2012.