Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Gemeente Nederlek

Beleidsnotitie textielinzameling Nederlek

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OverheidsorganisatieGemeente Nederlek
Officiële naam regelingBeleidsnotitie textielinzameling Nederlek
CiteertitelBeleidsnotitie textielinzameling Nederlek
Vastgesteld doorcollege van burgemeester en wethouders
Onderwerpalgemeen
Eigen onderwerpgrondgebied/vrom

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Geen.

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

Onbekend

Regelgeving die op deze regeling is gebaseerd (gedelegeerde regelgeving)

1.Geen.

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerking-

treding

Terugwerkende

kracht tot en met

Datum uitwerking-

treding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

16-09-200901-01-2017Onbekend

01-09-2009

Onbekend

Onbekend

Tekst van de regeling

Wettelijk kader

Ingevolge het bepaalde in artikel 10.23, lid 1 van de Wet milieubeheer stelt de gemeenteraad in het belang van de bescherming van het milieu een afvalstoffenverordening op. Daarin kan de gemeenteraad besluiten tot het afzonderlijk inzamelen van andere bestanddelen van huishoudelijke afvalstoffen.

In de vergadering van 26 september 2006 heeft de gemeenteraad van Nederlek de “Afvalstoffen-verordening gemeente Nederlek” vastgesteld. Artikel 7, lid 1 van deze verordening bepaalt dat het college van burgemeester en wethouders de inzameldienst aanwijst, die belast is met de inzameling van huishoudelijke afvalstoffen. In de gemeente Nederlek is Van Cyclus N.V. aangewezen als inzameldienst.

Verder bepaalt lid 2 van voornoemd artikel 7 dat het college van burgemeester en wethouders naast de inzameldienst andere inzamelaars kan aanwijzen, die belast zijn met het afzonderlijk inzamelen van categorieën

huishoudelijke afvalstoffen.

Artikel 8, lid 1, aanhef en onder evan de Afvalstoffenverordening bepaalt dat

door de inzameldienst of andere inzamelaars onder meer textiel en schoeisel afzonderlijk worden ingezameld.

Artikel 11, lid 1 van de Afvalstoffenverordening stelt dat het verboden is zonder inzamelvergunning van het college van burgemeester en wethouders huishoudelijke afvalstoffen in te zamelen. Dit verbod geldt volgens het derde lid niet voor de inzameldienst of andere inzamelaars. Een gedraging in strijd met artikel 11 is een strafbaar gesteld feit in de zin van artikel 1a, onder 3º van de Wet op de economische delicten.

Een inzamelvergunning kan ingevolge het bepaalde in het tweede lid van artikel 11 worden geweigerd in het belang van een doelmatig beheer van huishoudelijke afvalstoffen.

Het Landelijk afvalbeheerplan 2009-2021stelt op pagina 104 dat bij afvalscheiding door consumenten de gemeenten zorg dienen te dragen voor de realisatie van een geschikt inzamelsysteem, de inzameling, stimulering van afvalscheiding en communicatie over beleid en resultaten.

Binnen de landelijke kaders en doelstellingen is er alle ruimte voor eigen invulling door de gemeenten. Derhalve staat het de gemeenten vrij om zowel ten aanzien van de wijze van inzameling als de keuze van de inzamelaars een eigen keuze te maken.

Huidige inzamelstructuur textiel in Nederlek

De inzameling van textiel kan op verschillende wijzen plaatsvinden. Gekozen kan worden uit onder andere de volgende voorzieningen:

  • ·

    brengvoorzieningen in de vorm van een centraal inzamelpunt, bijvoorbeeld via de milieustraat;

  • ·

    brengvoorzieningen in de vorm van textielcontainers;

  • ·

    haalvoorzieningen in de vorm van inzamelrondes;

  • ·

    haalvoorzieningen in de vorm van het op verzoek afhalen van textiel door de inzamelaar aan huis.

In Nederlek is gekozen is voor een combinatie van een breng- en een haalvoorziening. Op deze wijze kunnen de inwoners van Nederlek kiezen of ze hun textiel zelf wegbrengen of laten ophalen.

De inzamelstructuur in de gemeente Nederlek bestaat momenteel uit:

  • ·

    In de dorpscentra van de kernen Lekkerkerk en Krimpen aan de Lek staat een textielcontainer waar de inwoners hun textiel in kunnen deponeren. De textielcontainer wordt wekelijks geleegd;

  • ·

    Jaarlijks worden over het gehele gemeentelijke grondgebied vier inzamelrondes voor textiel gehouden (ieder kwartaal één inzamelronde). Het textiel kan door de inwoners in een speciaal daartoe door de inzamelaar verstrekte zak worden gedaan en op de inzameldag langs de weg worden gezet.

Binnen de gemeente Nederlek is de afgelopen jaren en wordt ook momenteel de textielinzameling uitgevoerd door in totaal vijf instellingen zonder winstoogmerk. Stichting Kringloop Huisraad uit Krimpen aan den IJssel

verzorgt de brengvoorziening (textielcontainers). Voor de haalvoorziening (inzamelrondes) worden jaarlijks op aanvraag inzamelvergunningen verstrekt aan vier charitatieve instellingen. Per charitatieve instelling wordt een

inzamelvergunning voor maximaal één inzamelronde verstrekt. Ieder kwartaal vindt één inzamelronde plaats.

De respons van particuliere huishoudens op deze structuur is goed. De jaarlijkse inzamelgegevens en de sorteeranalyse van 2007 tonen de doelmatigheid van de huidige inzamelstructuur aan.

Algemene doelstelling beleid

Deze beleidsnotitie vormt het kader voor het verlenen van inzamelvergunningen voor textiel in Nederlek op grond van artikel 7, tweede lid en artikel 14, tweede lid van de Afvalstoffenverordening.

De algemene doelstelling is de waarborging van een effectief en efficiënt beheer van de afvalstof textiel, door het in stand houden van een optimale inzamelstructuur met een hoge inzamelrespons.

Een organisatie die in aanmerking wil komen voor het inzamelen van textiel in Nederlek moet aantoonbaar kunnen voldoen aan de invulling van drie belangrijke factoren die het inlevergedrag van de particuliere huishoudens bepalen: capaciteit, gelegenheid en motivatie (bron: SenterNovem),

Vooral motivatie is een belangrijke factor. Bijna 80% van de gemeenten in Nederland heeft de inzameling van textiel uitbesteed aan charitatieve instellingen en kringloopbedrijven. Dit in het bijzonder omdat acht op de tien Nederlanders zijn textiel liever aan een charitatieve instelling geeft dan aan een commerciële inzamelaar. Op deze wijze wordt door de Nederlanders het goede doel ondersteund.

Voor het in stand houden van een dergelijke uitgebreide en goed renderende inzamelstructuur, is het van belang dat continuïteit van inzameling gewaarborgd blijft. Thans zijn in de gemeente Nederlek jaarlijks vijf inzamelaars belast met de inzameling van textiel. Eén van de inzamelaars is verantwoordelijk voor het brengsysteem, bestaande uit twee textielcontainers (één in het centrum van Lekkerkerk en één in het centrum van Krimpen aan de Lek), die wekelijks worden geleegd. De overige vier inzamelaars verzorgen elk jaarlijks een inzamelronde in de gemeente. De inzamelvergunning voor de brengvoorziening is doorlopend. De inzamelvergunningen voor de inzamelrondes worden jaarlijks op aanvraag verstrekt, in de regel meerdere jaren achtereen aan dezelfde charitatieve instellingen.

Om een doelmatige inzameling te kunnen garanderen is het zaak de inzameling niet te versnipperd te laten plaatsvinden. Onder versnipperd inzamelen wordt in casu verstaan dat een onbeperkt aantal inzamelaars textiel mag inzamelen in de gemeente Nederlek. Daarom werkt gemeente Nederlek al lange tijd volgens dezelfde herkenbare structuur en met dezelfde inzamelaars. Alle vijf de inzamelende instanties werken zonder winstoogmerk.

De marktprijs van gebruikt textiel is aan schommelingen onderhevig. Vooral in die tijden dat de opbrengsten minimaal zijn, is het toch zaak dat de huidige inzamelstructuur van textiel wordt gecontinueerd. Bij een

charitatieve instelling zonder winstoogmerk is dit meer gewaarborgd dan bij een commerciële inzamelaar.

Jaarlijks worden maximaal vier inzamelvergunningen door het college van burgemeester en wethouders verleend voor het houden van ieder één huis aan huis inzamelronde .

Als er meer dan vier aanvragers voor een inzamelvergunning zijn, zal bij gelijke geschiktheid eerder een inzamelvergunning worden verleend aan een charitatieve instelling of andere instelling zonder winstoogmerk, dan aan een commerciële inzamelaar. Charitatieve instellingen moeten in het bezit zijn van een geldige positieve beoordeling van het Centraal Bureau Fondsenwerving (CBF).

Verder is belangrijk dat de vier inzamelrondes gebiedsdekkend zijn en dat de inzamelaars (dit geldt zowel voor de brengvoorziening als de voor de inzamelrondes) alle aangeboden textiel en schoeisel accepteren.

Uitgangspunten beleid

Het vorenstaande samengevat, gelden als grondslag van het beleid de navolgende uitgangspunten:

  • a.

    Aanwijzing als inzamelaar vindt plaats zoals aangegeven in artikel 7 lid 2, juncto artikel 14 lid 2 van de Afvalstoffenverordening gemeente Nederlek.

  • b.

    Bij gelijke geschiktheid van de verzoekers om een inzamelvergunning wordt de voorkeur gegeven aan het verlenen van een vergunning aan een charitatieve instelling of andere instelling zonder winstoogmerk (bijvoorbeeld een kringloopstichting). Charitatieve instellingen moeten in het bezit zijn van een geldige positieve beoordeling van het CBF.

  • c.

    Haalvoorziening: Inzameling van textiel door ophalen vindt binnen het grondgebied van de gemeente Nederlek vier keer per jaar plaats. De hiervoor benodigde inzamelvergunningen worden jaarlijks toegewezen aan ten hoogste vier charitatieve instellingen dan wel instellingen zonder winstoogmerk op basis van een door deze instelling te verzorgen uitgebreide gebiedsdekkende inzamelstructuur.

  • d.

    Als voor wat betreft de haalvoorziening door de charitatieve instelling of instelling zonder winstoogmerk in een jaar aantoonbaar (naar rato) wordt voldaan aan de landelijke streefcijfers voor de gescheiden inzameling van textiel zoals gesteld in het Landelijk Afvalbeheerplan 2009-2021, dan hebben de betreffende inzamelaars en vergunninghouders in het daarop volgende jaar voorrang ten opzichte van andere charitatieve instellingen dan wel instellingen zonder winstoogmerk, bij het verlenen van een nieuwe inzamelvergunning.

  • e.

    Brengvoorziening: Er zijn twee textielcontainers, in beide kernen één. De containers worden wekelijks geleegd. De inzamelvergunning wordt in beginsel voor een periode van meerdere jaren verstrekt aan één charitatieve instelling dan wel instelling zonder winstoogmerk.

Aldus besloten in de openbare vergadering van de raad der gemeente Nederlek, gehouden op 4 augustus 2009

de secretaris

Burgemeester

   

Drs. P. Schouten

B.F.A. van der Kluit - de Groot