Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Gemeente Nederlek

Huisaansluitingenbeleid Riolering

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OverheidsorganisatieGemeente Nederlek
Officiële naam regelingHuisaansluitingenbeleid Riolering
CiteertitelHuisaansluitingenbeleid Riolering
Vastgesteld doorgemeenteraad
Onderwerpruimtelijke ordening, verkeer en vervoer
Eigen onderwerpgrondgebied

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Geen.

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

Onbekend

Regelgeving die op deze regeling is gebaseerd (gedelegeerde regelgeving)

1.Geen.

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerking-

treding

Terugwerkende

kracht tot en met

Datum uitwerking-

treding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

01-01-200220-12-2016Onbekend

25-09-2000

Onbekend

Onbekend

Tekst van de regeling

01.a. Op grond van artikel 5:20 van het burgerlijk wetboek is de rioolaansluiting vanaf de erfgrens tot aan het openbare rioolstelsel in eigendom en beheer bij de gemeente Nederlek en is het riool, op of in het eigendom van de perceelseigenaar, dan wel in het eigendom van een derde geen belanghebbende, in eigendom en beheer bij de perceelseigenaar waar de riolering vandaan komt.

01.b. De regenpijp, bevestigd aan een gebouw dat op de erfgrens staat, en het flexibele overgangsstuk tussen de riolering binnen het pand en de riolering buiten (als bouwkundig onderdeel) zijn eigendom van de perceelseigenaar. Ook verzakkingen en verstoppingen in deze bouwkundige onderdelen komen voor rekening van de eigenaar van het pand.

02.a. Wanneer een ontstoppingsstuk of inspectie mogelijkheid aanwezig is op de erfgrens van het particuliere perceel, zal dit worden geïnspecteerd door de eigenaar om te kunnen constateren op wiens eigendom de oorzaak van de overlast zich bevindt, waarbij de kosten voor het weer gangbaar maken van het riool voor rekening komen van:

De gemeente:

wanneer deze wordt veroorzaakt door een verstopping op het eigendom van de gemeente;

De perceelseigenaar:

wanneer deze wordt veroorzaakt door een verstopping op het eigendom van de perceelseigenaar of op het terrein van een derde geen belanghebbende, waarbij de perceelseigenaar de gemeente, of diens gemachtigde kan verzoeken op zijn kosten het riool weer gangbaar te maken.

02.b. Wanneer geen ontstoppingsstuk aanwezig is op de erfgrens van het particuliere perceel, zal de eigenaar op “basis van ongelijk’’ op zoek gaan naar de verstopping c.q. overlast en komen de kosten van het weer gangbaar maken van het riool voor rekening van:

De gemeente:

wanneer deze wordt veroorzaakt door een verstopping op het eigendom van de gemeente;

De perceelseigenaar:

wanneer deze wordt veroorzaakt door een verstopping op het eigendom van de perceelseigenaar of op het terrein van een derde geen belanghebbende waarbij de perceelseigenaar de gemeente, of diens gemachtigde kan verzoeken op zijn kosten het riool weer gangbaar te maken.

02.c. In geval er sprake is van een verstopping in het riool, gelegen op gemeentegrond, doch deze wordt aantoonbaar veroorzaakt door de perceelseigenaar (of de gebruiker, huurder, pachter etc.) dan zullen de kosten voor het weer gangbaar maken van het riool alsnog voor rekening komen van de perceelseigenaar, ongeacht het gestelde in sub a. en b. van dit artikel.

03 Indien geen ontstoppingsstuk aanwezig is op de erfgrens dan zal deze op kosten van de gemeente worden aangebracht op 0,5 meter binnen de erfafscheiding op particuliere grond.

04 Alvorens de gemeente of diens gemachtigde werkzaamheden zal verrichten op het perceel van een particulier, dient er, wanneer de melder geen eigenaar is, contact te zijn geweest tussen de gemeente of diens perceelseigenaar, welke met de hier gestelde voorwaarden akkoord dient te gaan

Aldus besloten in de openbare vergadering van de raad der gemeente Nederlek, gehouden op 25 september 2001,

de secretarisde burgemeester
   
Drs. P. SchoutenMr. A. van ‘t Laar