Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Waterschap Veluwe

Verordening commissies tot regeling van de instelling, de bevoegdheden, samenstelling en werkwijze van de vaste commissies van advies en bijstand

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OverheidsorganisatieWaterschap Veluwe
Officiële naam regelingVerordening commissies tot regeling van de instelling, de bevoegdheden, samenstelling en werkwijze van de vaste commissies van advies en bijstand
CiteertitelVerordening commissies
Vastgesteld dooralgemeen bestuur
Onderwerpbestuur en recht
Eigen onderwerpbestuur – waterschappen

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Vervangt de Verordening commissies van Waterschap Veluwe d.d. 06-01-1997.

Datum ondertekening inwerkingtredingsbesluit: 21-11-2006

Bron bekendmaking inwerkingtredingsbesluit: Onbekend.

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

Waterschapswet, art. 83

Regelgeving die op deze regeling is gebaseerd (gedelegeerde regelgeving)

Geen

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerking-

treding

Terugwerkende

kracht tot en met

Datum uitwerking-

treding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

22-11-200624-06-2009nieuwe regeling

21-11-2006

Onbekend.

Dcnr 118511

Tekst van de regeling

Verordening commissies tot regeling van de instelling, de bevoegdheden, samenstelling en werkwijze van de vaste commissies van advies en bijstand, d.d. 8 oktober 2003 en gewijzigd bij besluit van 28 april 2004 en van 21 november 2006.

Overwegende dat de instelling van vaste commissies van advies en bijstand uit het algemeen bestuur aan het college van dijkgraaf en heemraden het functioneren van het bestuur van het waterschap kan verbeteren alsmede de betrokkenheid van de leden van het algemeen bestuur bij de beleidsvoorbereiding kan vergroten.

Gelet op de Waterschapswet, op de Wet Openbaarheid van Bestuur, op het Algemeen Reglement voor het Waterschap Veluwe en op het Reglement van orde voor de vergaderingen van het algemeen bestuur;

Verordening

Artikel 1  Vaste commissies

Waterschap Veluwe kent de volgende vaste commissies van advies en bijstand:

  • a.

    een commissie Water

  • b.

    een commissie Algemene, Bestuurlijke en Financieel-economische Aangelegenheden.

Artikel 2 Taak en werkterrein
  • 1.

    • a.

      De commissie Water adviseert inzake integraal waterbeheer en waterkering en de daarmee verband houdende technische voorzieningen en maatregelen.

    • b.

      De commissie Algemene, Bestuurlijke en Financieel-economische Aangelegenheden adviseert over onderwerpen van bestuurlijke aard, communicatie en personeel en organisatie, en over onderwerpen van financiële en economische aard.

  • 2. De onder 1. genoemde commissies kunnen ook op eigener beweging advies uitbrengen over aangelegenheden op hun terrein liggend.

  • 3. De in dit artikel bedoelde adviezen worden uitgebracht aan het college van dijkgraaf en heemraden.

Artikel 3  Samenstelling
  • 1. De leden van het algemeen bestuur worden zo benoemd in de commissies, dat deze commissies zoveel mogelijk van dezelfde grootte zijn.

  • 2. Het college van dijkgraaf en heemraden wijst uit zijn midden een voorzitter en een waarnemend voorzitter voor elke commissie aan. Van deze aanwijzing wordt mededeling gedaan tijdens de eerstvolgende vergadering van het algemeen bestuur.

  • 3. De leden worden benoemd door het algemeen bestuur uit de leden van de categorie waaruit het algemeen bestuur is samengesteld, zodat de vertegenwoordigers van iedere categorie zoveel mogelijk gelijk over de verschillende commissies zijn verdeeld.

Artikel 4 Zittingsduur

Bij verlies van de functie van voorzitter van het waterschap, lid van het college van dijkgraaf en heemraden danwel lid van het algemeen bestuur eindigt het voorzitter- danwel lidmaatschap van de commissie.

Artikel 5 Ambtelijke bijstand
  • 1. De secretaris-directeur, of een door de secretaris-directeur aangewezen ambtenaar, woont de vergaderingen van de commissies bij en draagt zorg voor de taak van secretaris van de commissie.

  • 2. De voorzitter bepaalt in overleg met de secretaris-directeur welke ambtenaren bij welke agendapunten aanwezig moeten zijn.

Artikel 6 Vergaderfrequentie
  • 1. De commissie vergadert zo dikwijls als door de voorzitter of tenminste 3 leden nodig wordt geoordeeld.

  • 2. De secretaris draagt er zorg voor dat de oproeping voor de te houden vergadering tenminste 8 dagen voor de vergadering aan de leden wordt toegezonden. De oproeping vermeldt tijdstip en plaats van de vergadering, alsmede de agenda.

  • 3. De voorzitter en ieder lid van de commissie is bevoegd in een naar zijn mening spoedeisend geval ter vergadering voor te stellen een onderwerp aan de agenda toe te voegen. De commissie beslist of en zo ja, in hoeverre aan dit voorstel gevolg zal worden gegeven.

  • 4. De voorzitter draagt zorg dat plaats, datum en uur van een commissievergadering ter openbare kennis wordt gebracht.

  • 5. Wanneer een agenda punten bevat die belangengroepen of instellingen bijzonder raken, wordt deze agenda door de secretaris aan hen ter kennis gebracht.

Artikel 7 Quorum
  • 1. De voorzitter en de leden van een commissie tekenen voor de aanvang van de vergadering de presentielijst. Een lid, dat bij de aanvang van de vergadering niet aanwezig is, tekent de presentielijst, zodra hij ter vergadering verschijnt.

  • 2. De vergadering wordt niet gehouden, indien blijkens de presentielijst de voorzitter en tevens de waarnemend voorzitter niet zijn opgekomen. De vergadering wordt ook niet gehouden als minder dan de helft van het aantal benoemde leden is opgekomen.

Artikel 8 Openbaarheid
  • 1. De vergaderingen van de commissies zijn openbaar.

  • 2. Wanneer de voorzitter of één der aanwezige leden het noodzakelijk acht, worden de deuren gesloten, waarna de commissie bepaalt of met gesloten deuren zal worden beraadslaagd en/of besloten.

  • 3. De voorzitter kan omtrent het in een besloten vergadering behandelde en omtrent inhoud van de in deze vergadering overgelegde stukken geheimhouding opleggen.

  • 4. De geheimhouding wordt zowel door de leden, die bij de behandeling tegenwoordig waren, als door de leden, die op andere wijze van het behandelde en van de stukken kennis nemen, in acht genomen totdat de voorzitter haar opheft.

  • 5. Leden van het college van dijkgraaf en heemraden zijn te allen tijde bevoegd een besloten vergadering bij te wonen.

Artikel 9 Externe deskundigen
  • 1. De commissie is bevoegd externe deskundigen uit te nodigen de vergadering bij te wonen en daaraan raad te vragen.

  • 2. Indien aan de uitnodiging, bedoeld in het voorafgaande lid, kosten zijn verbonden, is voorafgaande machtiging van het college van dijkgraaf en heemraden noodzakelijk.

Artikel 10 Spreekrecht toehoorders
  • 1. Toehoorders bij een commissievergadering hebben het recht om tijdens die vergadering het woord te voeren over een agendapunt, voordat de leden en voorzitter hierover in eerste termijn het woord hebben gevoerd.

  • 2. Bij de aanvang van de vergadering vraagt de voorzitter of er toehoorders zijn die het woord willen voeren en bij welk(e) agendapunt(en).

Artikel 12 Uitbrengen adviezen
  • 1. De adviezen worden bij meerderheid van stemmen genomen. De leden stemmen mondeling.

  • 2. Indien een advies niet bij eenstemmigheid wordt uitgebracht, worden/wordt op verzoek van één of meer leden de/het minderheidsstandpunt(en) bijgevoegd.

  • 3. De (besloten) notulen van de vergaderingen worden aan het algemeen bestuur ter kennisneming toegezonden.

Artikel 13 Onvoorziene gevallen

In  gevallen, waarin deze verordening niet voorziet, beslist de commissie tot wiens werkterrein de kwestie hoort en in spoedeisende gevallen de voorzitter van de commissie.

Artikel 14 Inwerkingtreding

Deze verordening treedt in werking op de dag na de vaststelling ervan door het algemeen bestuur, waarmee gelijktijdig de Verordening commissies van Waterschap Veluwe van 6 januari 1997 komt te vervallen.

Artikel 15 Citeertitel

Deze verordening kan worden aangehaald als Verordening commissies.

Aldus vastgesteld in de openbare vergaderingen van het algemeen bestuur van 21 november 2006,

, dijkgraaf

, secretaris

Algemene toelichting

Naar analogie van de totstandkoming van besluiten bij, onder andere, provincies, gemeenten en andere waterschappen, kan ook Waterschap Veluwe uit het algemeen bestuur enige commissies benoemen van advies en bijstand aan het college van dijkgraaf en heemraden. De vergaderingen van de commissies zijn vooral bedoeld om bestuurders informatie te verschaffen over de op de agenda staande danwel daaraan toegevoegde onderwerpen. Ook worden vragen beantwoord. Hierdoor wordt het mogelijk dat de commissie over het betreffende onderwerp het college van dijkgraaf en heemraden een gefundeerd advies kan geven. Daarnaast kan deze werkwijze de uiteindelijke besluitvorming door het algemeen bestuur vergemakkelijken.

De bijgevoegde verordening biedt hiertoe de mogelijkheid en gaat uit van de volgende veronderstellingen.

Naar aanleiding van de notitie “Besturen op hoofdlijnen” is de delegatie van bevoegdheden van het algemeen bestuur naar het dagelijks bestuur verruimd, met name de besluiten over voorbereidings-en uitvoeringskredieten. Omdat er minder besluiten aan het Algemeen Bestuur en dus aan de voorbereidende commissies voorgelegd zullen worden,  zijn in de AB-vergadering van 21 november 2006  twee commissies samengevoegd tot één, te weten de  commissie Algemene, Bestuurlijke en Financieel-economische  Aangelegenheden (ABFA).

De indeling is als volgt:

  • a.

    Water (integraal waterbeheer, zuiveringsbeheer en waterkering)

  • b.

    Algemene, Bestuurlijke en Financieel-economische  Aangelegenheden (ABFA).

In de commissie Water dienen alle belangrijke onderwerpen aan de orde te komen die te maken hebben met de aan ons door de provincie reglementair opgelegde taken. Het gaat daarbij om integraal waterbeheer (inclusief het zuiveringsbeheer) en de waterkering.

Alle belangrijke onderwerpen met betrekking tot financiën en bedrijfseconomische aangelegenheden komen op de agenda van de gecombineerde commissie ABFA.

Tevens komen de onderwerpen op het terrein van bestuur (in de ruimste zin des woords), communicatie en aangelegenheden waarover niet wordt geadviseerd in de commissie Water aan de orde in ABFA.

Het is de bedoeling dat ieder van de vier in het algemeen bestuur vertegenwoordigde categorieën in elke commissie vertegenwoordigd wordt en dat de leden van een categorie evenredig over de commissies verdeeld zijn, zodat te grote (vergaderingen zijn niet meer werkbaar) en te kleine (te weinig expertise aanwezig) commissies voorkomen worden.

De commissies adviseren aan het college van dijkgraaf en heemraden. Daarom is in artikel 3 bepaald dat het college van dijkgraaf en heemraden uit zijn midden een voorzitter en een waarnemend voorzitter aanwijst voor elke commissie. Aangezien het (nieuwe) college van dijkgraaf en heemraden gekozen wordt tijdens de eerste vergadering van het algemeen bestuur van de betreffende zittingsperiode, kan het college van dijkgraaf en heemraden tijdens die vergadering nog geen voorzitters voor de commissies uit haar midden aanwijzen. Dit gebeurt tijdens de eerste vergadering van het college van dijkgraaf en heemraden daarna.

De voorzitter van de commissie wordt binnen het college van dijkgraaf en heemraden beschouwd als de aandachtsveldhouder en niet als portefeuillehouder, omdat het college van dijkgraaf en heemraden haar besluiten collegiaal neemt. Wel is het mogelijk dat hij of zij in vergaderingen de tot dat taakveld behorende agendapunten inleidt, toelicht en zo nodig vragen beantwoordt.

De voorzitter van zo’n commissie wordt bijgestaan door de secretaris-directeur, of een door de secretaris-directeur aangewezen ambtenaar, als secretaris. Andere ambtenaren kunnen dan weer ondersteuning aan de secretaris verlenen.

De vergaderingen van de commissies zijn in principe openbaar. Toehoorders hebben tijdens de vergaderingen het recht vooraf het woord te voeren.De vergaderingen worden daartoe ter openbare kennis gebracht (plaats, datum, tijdstip en agenda). Voor het overige spreekt de tekst van de verordening voor zichzelf.