Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Waterschap Peel en Maasvallei

Beleidsregel Compenseren waterhuishoudkundige gevolgen

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OverheidsorganisatieWaterschap Peel en Maasvallei
Officiële naam regelingBeleidsregel Compenseren waterhuishoudkundige gevolgen
CiteertitelBeleidsregel compenseren waterhuishoudkundige gevolgen
Vastgesteld dooralgemeen bestuur
Onderwerpmilieu
Eigen onderwerpmilieu – water

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Datum ondertekening inwerkingtredingsbesluit: 4-7-2012

Bron bekendmaking inwerkingtredingsbesluit: Regionale dagbladen op 14 juli 2012

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

Onbekend.

Regelgeving die op deze regeling is gebaseerd (gedelegeerde regelgeving)

Geen

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerking-

treding

Terugwerkende

kracht tot en met

Datum uitwerking-

treding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

22-07-201201-01-2018nieuwe regeling

04-07-2012

Regionale dagbladen op 14 juli 2012

2012.10951

Tekst van de regeling

Kader

Op grond van artikel 4.1a, sub 3 van de Keur is het verboden zonder vergunning van het bestuur in een aaneengesloten gebied van ten minste 10 ha. (mede) op de waterhuishouding van dat gebied gerichte maatregelen te treffen als gevolg waarvan inbreuk kan worden gemaakt op de waterhuishouding buiten dat gebied.

Begripsbepaling

Toepassingsgebied

Deze beleidsregel is van toepassing op door derden te treffen maatregelen die (mede) gericht zijn op beïnvloeding van de waterhuishoudkundige situatie van door die derde beheerde gebieden. De vergunningplicht is van toepassing indien de te treffen maatregelen zijn gericht op een aaneengesloten gebied van tenminste 10 ha en als gevolg van die maatregelen inbreuk kan worden gemaakt op de waterhuishouding buiten dat gebied.

Doel van het beleid

Het voorkomen van negatieve beïnvloeding van het functioneren van het watersysteem buiten het op de vergunningaanvraag betrekking hebbende aaneengesloten gebied.

Motivering van het beleid

De aan de orde zijnde vergunningplicht is in het leven geroepen teneinde te voorkomen dat ingrepen door de beheerder van een aaneengesloten gebied van ten minste 10 ha., uitgevoerd binnen dat gebied, ongewenste effecten hebben op het watersysteem buiten dat gebied. De beleidsregel is er op gericht een toetsings- en beoordelingskader te bieden voor inkomende vergunningaanvragen. Het toetsings- en beoordelingskader is er op gericht dat een vergunning kan worden verleend zonder nadelige waterhuishoudkundige effecten buiten het betreffende aaneengesloten gebied.

Toetsing

Algemene toetsingscriteria

Voor deze beleidsregel gelden ook de algemene toetsingscriteria zoals deze door het Algemeen Bestuur zijn vastgesteld.

Specifieke toetsingscriteria

Bij de vergunningaanvraag dient een projectplan te worden gevoegd waarin de te treffen maatregelen en de daarmee beoogde effecten zijn beschreven. Uit het projectplan dient tevens te blijken welke effecten de beoogde maatregelen hebben op het aangrenzende gebied en op welke wijze deze effecten zijn gemitigeerd dan wel worden gecompenseerd (nadere uitwerking mitigatie en compensatie, zie bijlage 1). Een vergunningaanvraag waaruit onvoldoende blijkt dat nadelige effecten op het aangrenzende gebied worden voorkomen kan met toepassing van artikel 4:5 van de Algemene wet bestuursrecht buiten behandeling gelaten worden. Alvorens hiertoe te besluiten wordt de aanvrager in de gelegenheid gesteld de vergunningaanvraag te completeren. Indien uit de vergunningaanvraag voortvloeit dat werken moeten worden uitgevoerd en/of handelingen moeten worden verricht die vergunningplichtig zijn op grond van een andere verbodsbepaling in de keur, dan wordt voor deze werken en/of handelingen gelijktijdig vergunning aangevraagd.

Een effect op het watersysteem in het aangrenzende gebied van minder dan 5 cm op de grens van het projectgebied wordt niet beschouwd als een nadelig effect op dat aangrenzende gebied.

Als toetsingskader hanteren wij het Waterbeheerplan van het waterschap. Hierin is zowel de huidige situatie beschreven als de doelstellingen voor de toekomst. Een vergunbaar project mag niet leiden tot een verslechtering van de huidige situatie en mag ook niet leiden tot belemmeringen met het oog op het kunnen bereiken van de in het Waterbeheerplan opgenomen doelstellingen. Een project dient dan ook maatregelen te bevatten waarmee primair te ontstane negatieve gevolgen worden gecompenseerd of voorkomen.

Voorschriften

Aan de vergunning worden zodanige voorschriften verbonden dat nadelige effecten op het watersysteem in het aangrenzend gebied worden voorkomen. Tevens kunnen in de vergunning meet- en monitoringsverplichtingen worden opgenomen met het oog op het verwerven van inzicht in de gevolgen van de in het plangebied verrichte werken op het watersysteem in het aangrenzend gebied. Daarbij kan de verplichting worden opgenomen dat het waterschap periodiek wordt geïnformeerd over de monitoringsresultaten. Onder verwijzing naar artikel 6.20 Waterwet kan het waterschap zonodig een financiële zekerheidsstelling eisen voor de nakoming van krachtens de vergunning geldende verplichtingen of voor de dekking van aansprakelijkheid voor schade, voortvloeiend uit door de vergunde handelingen (of het staken daarvan) veroorzaakte nadelige gevolgen voor het watersysteem.

Bijlage 1

Mitigatie en compensatie

De vergunningplicht is gericht op het treffen van maatregelen zonder negatieve effecten op het watersysteem, of zelfs voor verbetering van het watersysteem. Toch is dat niet altijd mogelijk en wegen andere belangen zwaarder. Dan komen mitigatie en compensatie aan de orde. Dit moet de aanvrager in de vergunningaanvraag verwerken.

Mitigatie is het voorkomen of beperken van negatieve effecten door het nemen van inrichtingsmaatregelen binnen het projectgebied.

Compensatie is het elders treffen of doen treffen van maatregelen als dat in het projectgebied zelf niet kan.

Wanneer signaleren?

Of compensatie nodig is blijkt doorgaans tijdens de fase van planontwikkeling. De aanvrager kan compenserende maatregelen dan meteen mee nemen. Als het waterschap is betrokken bij de planontwikkeling kan het de noodzaak signaleren om te compenseren en kunnen ideeën worden aangeleverd voor oplossingen.

Zorgvuldigheid

De Algemene wet bestuursrecht regelt in artikel 3.2 en 3.4 dat er bij de planvorming zorgvuldig feitenonderzoek, en een zorgvuldige belangenafweging moet plaatsvinden en dat de motivering van de plannen zorgvuldig is. De feiten moeten bekend zijn, de belangen moeten zijn afgewogen en de motivering moet zorgvuldig zijn. Dat geldt ook voor de waterbelangen.

Hoe compensatie regelen?

Compensatie kan geregeld zijn in:

  • het van de vergunningaanvraag deeluitmakende projectplan;

  • Compensatieplicht in de vorm van voorschriften in de Watervergunning;