Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Waterschap Peel en Maasvallei

Algemene regel oppervlaktewaterlichamen recreatief medegebruik

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OverheidsorganisatieWaterschap Peel en Maasvallei
Officiële naam regelingAlgemene regel oppervlaktewaterlichamen recreatief medegebruik
CiteertitelAlgemene regel oppw recreatief medegebruik
Vastgesteld doordagelijks bestuur
Onderwerpmilieu
Eigen onderwerpmilieu – water

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Datum ondertekening inwerkingtredingsbesluit:

Bron bekendmaking inwerkingtredingsbesluit: Regionale dagbladen 2 november 2011

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

Onbekend.

Regelgeving die op deze regeling is gebaseerd (gedelegeerde regelgeving)

Geen

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerking-

treding

Terugwerkende

kracht tot en met

Datum uitwerking-

treding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

03-11-201122-08-2014nieuwe regeling

03-11-2011

Regionale dagbladen 2 november 2011

2011.14851

Tekst van de regeling

Kader

Op grond van artikel 4.1, lid 1 van de Keur is het verboden zonder vergunning van het bestuur een waterstaatwerk te gebruiken anders dan in overeenstemming met zijn functie. Hieronder is ook begrepen het medegebruik van oppervlaktewaterlichamen voor recreatieve doeleinden. Met deze algemene regel wordt onder voorwaarden een vrijstelling van dit verbod gegeven; indien wordt voldaan aan het hieronder beschrevene is geen vergunning vereist.

Begripsomschrijving

In het kader van deze algemene regel wordt onder recreatief medegebruik uitsluitend verstaan: wandelen, al of niet vergezeld van een aangelijnd huisdier; Varen met kano's/kajaks; Fietsen; Hengelsport; Schaatsen; Pootje baden; Survival en soortgelijke activiteiten; Ruitersport; Mountainbiken.

Onder huisdier worden begrepen kleine huisdieren als honden en katten. Paarden worden nadrukkelijk niet begrepen onder het begrip huisdier.

Toepassingsgebied

Wandelen: Deze algemene regel is van toepassing op recreatief medegebruik in de vorm van wandelen binnen de op de legger opgenomen oppervlaktewaterlichamen, tenzij met borden is aangegeven dat het verboden is te wandelen.Deze algemene regel is niet van toepassing op het inrichten en beheren van wandelroutes. Daarvoor geldt de vergunningplicht.

Fietsen: Deze algemene regel is van toepassing op recreatief medegebruik in de vorm van fietsen op de onderhoudspaden behorende bij de op de legger opgenomen oppervlaktewaterlichamen, tenzij met borden is aangegeven dat het verboden is te fietsen. Deze algemene regel is niet van toepassing op het inrichten en beheren van (verharde) fietspaden. Daarvoor geldt de vergunningplicht.

Varen met kano's en kajaks: Deze algemene regel geldt voor het varen met kano's en kajaks en is van toepassing op de volgende (trajecten van) oppervlaktewaterlichamen:

a. Niers, vanaf Duitse grens tot aan de brug over de Niers bij de rondweg in Gennep;

b. Swalm, vanaf het zwembad te Swalmen tot aan de Maas en binnen de periode van 1 oktober tot en met 31 maart;

c. Tungelroysebeek, vanaf de Provinciale weg Horn-Roggel (N279) tot het Kanaal Wessem-Nederweert;

d. Tungelroysebeek, vanaf instroom Raam  tot het Kanaal Wessem-Nederweert en binnen de periode van 1 oktober tot en met 31 maart;

e. Groote Molenbeek, vanaf de A73 (Horst) tot de spoorlijn (Tienray);

f. Kanaal van Deurne (Limburgs deel);

g. Oude Helenavaart (Noordelijk van Heldensedijk);

h. Helenavaart, voorzover gelegen binnen de provincie Limburg;

i. Uffelsebeek, vanaf Belgische grens tot de A2 en binnen de periode van 1 oktober tot en met 31 maart.

Deze algemene regel is niet van toepassing op het varen met vlotten en roeiboten. Daarvoor geldt de vergunningplicht.

Voor wat betreft Hengelsport is deze algemene regel van toepassing op de oppervlaktewaterlichamen waarvan het visrecht op grond van een overeenkomst krachtens de Visserijwet 1963 is verhuurd.

Motivering van de algemene regel

Recreatief medegebruik binnen de begrenzing van op de legger opgenomen oppervlaktewaterlichamen vindt veelvuldig plaats. Recreatief medegebruik in de vorm van wandelen, al dan niet vergezeld van een aangelijnd klein huisdier, wordt vrijgesteld van een vergunning- en meldplicht tenzij met borden is aangegeven dat het verboden is te wandelen.

Het varen met kano's en kajaks is zonder vergunning toegestaan op de hiervoor onder "toepassingsgebied" vermelde oppervlaktewaterlichamen en perioden. Aan het aantal kano's en kajaks wordt geen maximum meer gesteld. Wel dient het varen met kano's en kajaks vooraf te worden gemeld.

Ruitersport en moutainbiken is zonder vergunning toegestaan op de hiervoor onder "toepassinggebied" aangegeven gronden. Ruiters en mountainbikers die in groepsverband (vanaf 10 bikers of ruiters) gebruik willen gaan maken van de onderhoudspaden, dienen dit vooraf te melden.

Recreatief medegebruik in de vorm van vissen is zonder vergunning of melding toegestaan indien de visser in het bezit is van een machtiging afgegeven door de visrechthebbende. Het waterschap heeft als eigenaar van een groot aantal oppervlaktewaterlichamen het visrecht verhuurd aan hengelsportfederaties. In de betreffende huurovereenkomst zijn de voorwaarden opgenomen waaraan voldaan dient te worden. Extra regulering, anders dan in deze algemene regel vermeld is niet nodig.

De in deze algemene regel opgenomen voorschriften dienen bij recreatief medegebruik te worden nageleefd.

Absoluut verbod

Het is verboden oppervlaktewaterlichamen te gebruiken voor recreatief medegebruik anders dan de vormen en de wijzen waarop deze algemene regel betrekking heeft.

Vrijstelling

Voor de hiervoor onder "toepassingsgebied" omschreven vormen van recreatief medegebruik is geen vergunning op grond van artikel 4.1, lid 1 van de Keur vereist indien voldaan wordt aan de volgende voorwaarden:

Voorwaarden

1. Het wandelen, fietsen, schaatsen, pootje baden, survival, ruitersport en mountainbiken zoals hiervoor onder "toepassingsgebied" aangegeven is vrijgesteld van het verbod gesteld in artikel 4.1, lid 1 van de Keur, tenzij met borden is aangegeven dat deze vormen van recreatief medegebruik verboden zijn.

2. Het varen met een kano of kajak is vrijgesteld van de vergunningplicht op de volgende oppervlaktewaterlichamen.

a. Niers, vanaf Duitse grens tot aan de brug over de Niers bij de rondweg in Gennep;

b Swalm, vanaf het zwembad te Swalmen tot aan de Maas en binnen de periode van 1 oktober tot en met 31 maart;

c. Tungelroysebeek, vanaf de Provinciale weg Horn-Roggel (N279) tot het Kanaal Wessem-Nederweert;

d. Tungelroysebeek, vanaf instroom Raam tot het Kanaal Wessem-Nederweert en binnen de periode van 1 oktober tot en met 31 maart;

e. Groote Molenbeek, vanaf de A73 (Horst) tot de spoorlijn (Tienray);

f. Kanaal van Deurne (Limburgs deel);

g. Oude Helenavaart (Noordelijk van Heldensedijk);

h. Helenavaart, voor zover gelegen binnen de provincie Limburg;

i. Uffelsebeek, vanaf Belgische grens tot de A2 en binnen de periode van 1 oktober tot en met 31 maart.

3. Het vissen in op de legger opgenomen oppervlaktewaterlichamen is vrijgesteld van de vergunningplicht mits de visser in het bezit is van een machtiging afgegeven door een visrechthebbende.

4.   Tijdens het recreatief medegebruik dienen de volgende regels in acht te worden genomen:

a. Het is verboden tijdens het recreatief medegebruik schade toe te brengen aan de oppervlaktewaterlichamen en de daarbij behorende onderhoudsstroken en kunstwerken.

b. Het is verboden in of op oppervlaktewaterlichamen en de daarbij behorende onderhoudsstroken en kunstwerken afval achter te laten.

c. Het is verboden aanwezige vangmiddelen voor het bestrijden van muskus- en/of beverrattten te beschadigen en los of open te maken.

d. Het is verboden om aanwezig vee op de aangrenzende percelen te verontrusten.

e. Het is verboden om zich tijdens het recreatief medegebruik op aanwezige stuwen, vistrappen, gemalen alsmede in- en uitstroomvoorzieningen te bevinden.

f. Meegebrachte huisdieren dienen te allen tijde aangelijnd te zijn.

g. Het recreatieve medegebruik is alleen toegestaan tussen zonsopgang en zonsondergang.

h. Het recreatieve medegebruik dient zodanig plaats te vinden dat de privacy van bewoners van huizen op de aangrenzende percelen zo min mogelijk wordt geschaad. Het gebruik van oppervlaktewaterlichamen voor recreatief medegebruik vindt plaats op eigen risico. 

Meldingsplicht

Overeenkomstig artikel 4.2, lid 2 worden gemeld:

a. het kanovaren uiterlijk vier werkdagen voordat de kanovaart plaatsvindt.

b. Ruiters en mountainbikers die in groepsverband (vanaf 10 bikers of ruiters) gebruik willen gaan maken van de onderhoudspaden, dienen dit vooraf te melden uiterlijk vier werkdagen voordat deze activiteiten plaatsvinden.

c. Het uitvoeren van survivalactiviteiten uiterlijk vier werkdagen voordat deze plaatsvinden.