Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Waterschap Velt en Vecht

Verordening tegemoetkomingen bestuur Velt en Vecht

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OverheidsorganisatieWaterschap Velt en Vecht
Officiële naam regelingVerordening tegemoetkomingen bestuur Velt en Vecht
CiteertitelVerordening tegemoetkomingen bestuur Velt en Vecht
Vastgesteld dooralgemeen bestuur
Onderwerpbestuur en recht
Eigen onderwerpbestuur – waterschappen

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Geen

Datum ondertekening inwerkingtredingsbesluit: 16-12-2008

Bron bekendmaking inwerkingtredingsbesluit: De Zuidoosthoeker, 13-01-2009 Krant van Hoogeveen, 13-01-2009 De Toren, 14-01-2009

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

Waterschapswet, art. 59 juncto 32a en art. 44

Regelgeving die op deze regeling is gebaseerd (gedelegeerde regelgeving)

Geen

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerking-

treding

Terugwerkende

kracht tot en met

Datum uitwerking-

treding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

01-01-200925-02-2014nieuwe regeling

16-12-2008

De Zuidoosthoeker, 13-01-2009 Krant van Hoogeveen, 13-01-2009 De Toren, 14-01-2009

5766/SG/hs/2008

Tekst van de regeling

Hoofdstuk 1 Algemeen

Artikel 1 Algemene bepalingen

  • In deze verordening wordt verstaan onder:

  • a. waterschap: waterschap Velt en Vecht;

  • b. waterschapsbesluit: besluit van 29 november 2007, houdende regels met betrekking tot de waterschappen;

  • c. lid van het algemeen bestuur: lid van het algemeen bestuur van het water-schap Velt en Vecht, dat niet tevens lid is van het dagelijks bestuur;

  • d. lid van het dagelijks bestuur: lid van het dagelijks bestuur van het waterschap Velt en Vecht, dat niet tevens voorzitter is van het waterschap;

  • e. dijkgraaf: de voorzitter van het waterschap Velt en Vecht.

Hoofdstuk 2 Leden van het algemeen bestuur

Artikel 2 Computerfaciliteiten

  • 1. Een lid van het algemeen bestuur ontvangt op verzoek, per zittingsperiode van vier jaar, voor de uitoefening van de functie in bruikleen;

    • a.

      een laptop;

    • b.

      de bijbehorende software;

    • c.

      een printer.

  • 2. Een lid van het algemeen bestuur die de faciliteiten genoemd in het eerste lid ontvangt, tekent hiervoor een bruikleenovereenkomst. In deze overeenkomst kunnen nadere regels worden gesteld omtrent het gebruik.

  • 3. Een lid van het algemeen bestuur ontvangt een tegemoetkoming in de kosten voor de aanleg- en de abonnementskosten van een internetverbinding ten behoeve van het gebruik van de ontvangen computerapparatuur, van €120 per jaar.

  • 4. Een lid van het algemeen bestuur ontvangt een tegemoetkoming van 100% in de belastingheffing als gevolg van het genoemde in het eerste en tweede lid.

Artikel 3 Ziektekosten

Een lid van het algemeen bestuur ontvangt ten laste van het waterschap een tegemoetkoming in de kosten van een ziektekostenverzekering als bedoeld in artikel 3.8 van het Waterschapsbesluit.

Artikel 4 Scholing

  • 1. Het algemeen bestuur kan besluiten tot het volgen van een collectieve scholing, voor zover deze scholing in verband staat met het lidmaatschap van het algemeen bestuur.

  • 2. De scholing bedoeld in het eerste lid komt ten laste van het waterschap en wordt, zover mogelijk, door het waterschap georganiseerd.

Artikel 5 Zwangerschap, bevalling en ziekte

De bepalingen in artikel 2 tot en met 4 zijn van overeenkomstige toepassing op een lid van het algemeen bestuur aan wie ingevolge artikel 2.118 van het Waterschapsbesluit tijdelijk ontslag is verleend wegens zwangerschap en bevalling of ziekte.

Hoofdstuk 3 Leden van het dagelijks bestuur en dijkgraaf

Artikel 6 Computerfaciliteiten

  • 1. Een lid van het dagelijks bestuur en de dijkgraaf ontvangen voor de uitoefening van het de functie in bruikleen:

    • a.

      een laptop;

    • b.

      de bijbehorende software;

    • c.

      een printer.

  • 2. Een lid van het dagelijks bestuur die de faciliteiten genoemd in het eerste lid ontvangt, tekent hiervoor een bruikleenovereenkomst. In deze overeenkomst kunnen nadere regels worden gesteld.

  • 3. Een lid van het dagelijks bestuur en de dijkgraaf ontvangen een tegemoet-koming in de kosten voor de aanleg- en de abonnementskosten van een internetverbinding ten behoeve van het gebruik van de computerapparatuur van €120 per jaar.

  • 4. Een lid van het dagelijks bestuur en de dijkgraaf ontvangen een tegemoet-koming in de belastingheffing van 100% als gevolg van het genoemde in het eerste of tweede lid.

Artikel 7 Scholing

  • 1. Het dagelijks bestuur en de dijkgraaf kunnen als college besluiten tot het volgen van een collectieve scholing, voor zover deze scholing in verband staat met het lidmaatschap van het college van dagelijks bestuur en dijkgraaf.

  • 2. De scholing bedoeld in het eerste lid komt ten laste van het waterschap en wordt, zover mogelijk, door het waterschap georganiseerd.

Hoofdstuk 4 Slotbepalingen

Artikel 8 Inwerkingtreding en citeertitel

  • 1. Deze verordening treedt in werking met ingang van 1 januari 2009.

  • 2. Deze verordening wordt aangehaald als: Verordening tegemoetkomingen bestuur Velt en Vecht.

Toelichting

Algemene toelichting

De Waterschapswet is onlangs ingrijpend gewijzigd in het kader van de moderni-sering van het waterschapsbestel. De nieuwe Waterschapswet kent ook een nieuwe uitvoeringsregeling: het Waterschapsbesluit . De rechtspositie van water-schapsbestuurders vind haar grondslag in de Waterschapswet en is nader uitge-werkt in dit Waterschapsbesluit, per 1 januari 2008.

Voorheen was dit geregeld in drie aparte regelingen. Voor de voorzitters, voor de leden van het dagelijks bestuur en voor de leden van het algemeen bestuur. Uit de praktijk bleek dat de inhoud van die regelingen niet meer voldeden aan de eisen van deze tijd. In de regeling in het nieuwe Waterschapsbesluit is zoveel mogelijk aansluiting gezocht bij de regelingen die voor bestuurders bij gemeenten gelden.

Het algemeen bestuur mag op basis van artikel 59 van de Waterschapswet en artikel 3.7, 3.8 en 3.9, 3.15, 3.17 en 3.41 van het Waterschapsbesluit bij verordening regels stellen over tegemoetkomingen voor computergebruik, ziektekosten en scholing.

Artikelsgewijs

Hoofdstuk 1 Algemeen

Artikel 1 Algemene bepalingen

De begrippen ‘lid van het algemeen bestuur' en ‘lid van het dagelijks bestuur' zijn ontleend aan artikel 3.1 van het Waterschapsbesluit.

Hoofdstuk 2 Algemeen bestuur

Artikel 2 Computerfaciliteiten

Het waterschap stelt voor elk lid van het algemeen bestuur een laptop beschik-baar. Het Waterschapsbesluit bepaalt in artikel 3.7 dat het algemeen bestuur regels kan stellen over het gebruik van computerfaciliteiten. Als het algemeen bestuur niets regelt, kunnen de leden van het algemeen bestuur niet van rechtswege aanspraak maken op die faciliteiten. Deze bepaling geeft regels omtrent de vergoeding van kosten of het in bruikleen krijgen van computer-faciliteiten.

Dit artikel voorziet tevens in een bruikleenovereenkomst. Deze overeenkomst zal door het dagelijks bestuur worden vastgesteld. In deze overeenkomst kan de bruikleen nader geregeld worden.

De belastingheffing over de apparatuur wordt vergoed door het waterschap.

Artikel 3 Ziektekosten

Het Waterschapsbesluit geeft in artikel 3.8 een grond om elk lid van het alge-meen bestuur een tegemoetkoming in de ziektekosten toe te kennen. Deze regeling geldt niet voor leden van het dagelijks bestuur en de dijkgraaf.

Artikel 4 Scholing

Scholingskosten die in aanmerking komen voor een tegemoetkoming, zijn kosten die relevant zijn voor de functie als bestuurder van het waterschap. Voor het algemeen bestuur is dit bepaald in artikel 3.9 van het Waterschapsbesluit.

Scholing aan leden van het algemeen bestuur wordt collectief aangeboden. Dat betekent dat het algemeen bestuur als college de scholing kan volgen. Deze scholing moet relevant zijn voor de invulling van de functie als bestuurslid.

De scholing komt ten laste van het waterschap en wordt, als dat mogelijk is, ook door het waterschap georganiseerd.

Hoofdstuk 3 Dagelijks bestuur

Artikel 6 Computerfaciliteiten

De bepaling over het computerfaciliteiten voor het dagelijks bestuur en dijkgraaf is inhoudelijk gelijk aan die voor het algemeen bestuur. In het Waterschaps-besluit is in artikel 3.15 geregeld dat leden van het dagelijks bestuur recht hebben op het gebruik van computerfaciliteiten, ook als het algemeen bestuur daar niets over regelt.

Om de verschaffing van de computerfaciliteiten zo praktisch mogelijk in te richten, geldt voor de leden van het dagelijks bestuur dezelfde regeling als voor de leden van het algemeen bestuur.

Artikel 7 Scholing

Voor het dagelijks bestuur en de dijkgraaf gelden ook hier weer dezelfde regels als voor het algemeen bestuur. Het Waterschapsbesluit trekt deze regels in artikel 3.17 gelijk. Ook hier is gekozen voor een praktische en uniforme regeling.