Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Waterschap Velt en Vecht

Subsidieverordening emissiereducerende spuitsystemen

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OverheidsorganisatieWaterschap Velt en Vecht
Officiële naam regelingSubsidieverordening emissiereducerende spuitsystemen
CiteertitelSubsidieverordening emissiereducerende spuitsystemen waterschap Velt en Vecht
Vastgesteld dooralgemeen bestuur
Onderwerpmilieu
Eigen onderwerpmilieu – water

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Datum ondertekening inwerkingtredingsbesluit: 29-9-2009

Bron bekendmaking inwerkingtredingsbesluit: De Zuidoosthoeker, 20-10-2009 Krant van Hoogeveen, 20-10-2009 De Toren, 21-10-2009

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

Algemene wet bestuursrecht, titel 4:2

Regelgeving die op deze regeling is gebaseerd (gedelegeerde regelgeving)

Geen

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerking-

treding

Terugwerkende

kracht tot en met

Datum uitwerking-

treding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

01-01-201401-01-2014intrekking

12-11-2013

onbekend

2737u/Bmo/sw/2013
28-10-200901-01-200901-01-2014nieuwe regeling

29-09-2009

De Zuidoosthoeker, 20-10-2009 Krant van Hoogeveen, 20-10-2009 De Toren, 21-10-2009

4200u/VM/hl/2009

Tekst van de regeling

Inhoud

Begripsbepalingen

Artikel 1
  • In deze verordening wordt verstaan onder:

  • a. waterschap: het waterschap Velt en Vecht;

  • b. emissiereducerende spuitsystemen: gebruikmaking van bijvoorbeeld sleep-doeken of luchtondersteuning bij gewasbescherming door middel van spuiten;

  • c. ondernemer:

    • natuurlijk persoon of rechtspersoon die in het kader van de uitoefening van een agrarisch bedrijf, als eigenaar of pachter, grondgebruiker is van percelen landbouwgrond binnen het beheersgebied van het waterschap, of;

    • natuurlijk persoon of rechtspersoon die in het kader van de uitoefening van een loonwerkbedrijf werkzaamheden verricht voor ondernemers genoemd onder 1.

Bevoegdheid dagelijks bestuur

Artikel 2

Het dagelijks bestuur is bevoegd tot het nemen van beschikkingen op grond van deze verordening.

Mandatering

Artikel 3

Het dagelijks bestuur kan de uitoefening van de in deze verordening aan haar toegekende bevoegdheden uit naam van en onder verantwoordelijkheid van het dagelijks bestuur opdragen aan ambtenaren van het waterschap.

Aanvraag

Artikel 4
  • 1. Aanspraak maken op de subsidie is slechts mogelijk voor ondernemers die hiertoe een schriftelijke aanvraag indienen bij het dagelijks bestuur.

  • 2. De aanvraag als bedoeld in het vorige lid kan slechts plaatsvinden met gebruikmaking van de door het waterschap verstrekte formulieren.

  • 3. Indien een agrarisch bedrijf wordt geëxploiteerd in de vorm van een maat-schap, vennootschap onder firma of besloten vennootschap kan de aanvraag om aanspraak te maken op de subsidie alleen worden ingediend door de maatschap, de vennootschap onder firma dan wel de besloten vennootschap. De natuurlijke personen die maat, vennoot of aandeelhouder zijn van een dergelijke maatschap, vennootschap onder firma of besloten vennootschap kunnen niet afzonderlijk een aanvraag indienen.

  • 4. Deelname aan het project is slechts mogelijk voor ondernemers genoemd in artikel 1 sub c.

Artikel 5
  • 1. Subsidie wordt verstrekt aan ondernemers die overgaan tot de aanschaf van emissiereducerende spuittechnieken.

  • 2. Deelname aan de subsidie is alleen mogelijk indien de ondernemer voor de emissiereducerende technieken, noch geheel of gedeeltelijk, noch direct of indirect mede een andere subsidie ontvangt van enig overheidsorgaan, daaronder mede begrepen organen van de Europese Unie.

Subsidieplafond

Artikel 6

Per kalenderjaar wordt subsidie verstrekt aan maximaal twee aanvragers. De hoogte van de te verstrekken subsidie bedraagt per aanvrager 50% van de aan-schafkosten van de aanpassing van het spuitsysteem met een maximum van € 6.000 en 50% van de begeleidingskosten met een maximum van € 1.500.

Beschikking tot verlening van subsidie

Artikel 7
  • 1. Het dagelijks bestuur kan een ondernemer die een schriftelijke aanvraag heeft ingediend conform het bepaalde in artikel 3 subsidie verlenen.

  • 2. Het dagelijks bestuur beslist zo spoedig mogelijk na ontvangst van de aanvraag over de subsidieverlening.

  • 3. Bij meer dan twee aanvragen wordt voorrang verleend aan het systeem met de hoogste emissiereductie. Daarna gaat het op volgorde van aanmelding.

Beschikking tot vaststelling van subsidie

Artikel 8

De subsidie wordt uiterlijk 1 december van het lopende jaar vastgesteld.

Betaling van de subsidie

Artikel 9
  • 1. Uitbetaling van de subsidie vindt plaats na overlegging van de nota’s van aankoop van het emissiereducerende spuitsysteem.

  • 2.Uitbetaling vindt overeenkomstig de vaststelling plaats vóór 15 december van het lopende jaar.

Inwerkingtreding, werkingsduur, citeertitel

Artikel 11
  • 1. Deze verordening treedt in werking op 1 januari 2009.

  • 2. Deze verordening eindigt door het enkele tijdsverloop op 31 december 2014, met dien verstande dat zij blijft gelden voor de periode waarvoor zij heeft gegolden.

  • 3. Deze verordening kan worden aangehaald als: ‘Subsidieverordening emissie-reducerende spuitsystemen Waterschap Velt en Vecht’.

Toelichting

De rijksoverheid heeft in het Lozingenbesluit open teelt en landbouw regels vastgesteld om de belasting van het oppervlaktewater door emissies van meststoffen en bestrijdingsmiddelen te verminderen. De Subsidieverordening emissie-reducerende spuitsystemen waterschap Velt en Vecht is bedoeld als extra stimulans voor agrarische bedrijven om de emissie van bestrijdingsmiddelen verder terug te dringen.

Onder emissiereducerende spuittechnieken wordt verstaan het gebruik van zogeheten luchtondersteuningssystemen dan wel sleepdoeken, die worden bevestigd aan het spuitsysteem. Beide systemen zorgen ervoor dat de gebruikte middelen minder verstuiven en rechtstreeks op het gewas worden gebracht. Het resultaat hiervan is een driftreductie van circa 72 tot 99%, wat inhoudt dat het middel nauwelijks nog verwaait. Gevolg is dat de gebruiker veel minder bestrijdingsmiddelen hoeft te gebruiken per hectare. Deze reductie varieert van 20 tot 30% en is afhankelijk van het gebruikte middel en het te bespuiten gewas.

De hoogte van de subsidie bedraagt maximaal 50% van de aanschafkosten, zoals reeds is beschreven in de Meerjarenbeleidsvertaling 2009-2013. Daarnaast worden de kosten voor de begeleiding voor het juiste gebruik vergoed, met een maximum van € 1.500. Hiervoor is gekozen om te voorkomen dat door onjuist gebruik de beoogde emissiereductie niet wordt bereikt.

Wanneer het waterschap een subsidie wil verstrekken, moet deze worden getoetst aan de regels voor staatssteun. Hiervoor gelden vijf criteria. Als aan al deze criteria is voldaan, dan is sprake van staatssteun en moet deze voor verlening ter goedkeuring worden gemeld aan de Europese Commissie. Op deze regel geldt een aantal uitzonderingen. Eén van deze uitzonderingen is de de-minimisvrijstelling. Deze behelst onder meer een subsidie ter hoogte van maximaal € 7.500 aan ondernemingen die werkzaam zijn in de landbouwproductiesector. Deze hoeft niet ter goedkeuring aan de Europese Commissie te worden voorgelegd, maar wel moet de onderneming een verklaring ondertekenen over de vraag of al eerder de-minimissteun is ontvangen. Deze verklaring is bijgevoegd.

Aan vier van de vijf criteria wordt door deze subsidieverordening voldaan, over de vijfde bestaat enige onzekerheid. Derhalve is ervoor gekozen om ondernemers die aanspraak maken op de subsidie een de-minimisverklaring te laten ondertekenen.

Artikel 4:23 van de Algemene wet bestuursrecht bepaalt dat een subsidie op grond van een wettelijk voorschrift (i.c. een verordening) wordt verstrekt. Middels onderhavige verordening wordt in deze wettelijke basis voorzien.

Artikelsgewijze toelichting

Artikel 3

Op de in dit artikel genoemde mandatering zijn de bepalingen van afdeling 10.1.1 van de Algemene wet bestuursrecht, betreffende mandaat, van toepassing.

Artikel 4

Overeenkomstig artikel 4:1 van de Algemene wet bestuursrecht dient de aanvraag schriftelijk bij het bestuur te worden ingediend.

Artikel 6

De maximale vergoeding van € 6.000 voor het spuitsysteem en € 1.500 voor begeleidingskosten is gebaseerd op de Meerjarenbeleidsvertaling 2009-2014. Echter, bij de daarin genoemde bedragen is nog niet berekend dat de subsidie 50% van de kosten bedraagt.

Artikel 7

De termijn waarbinnen het bestuur moet beslissen op een aanvraag bedraagt in principe acht weken op grond van artikel 4:13, tweede lid, van de Algemene wet bestuursrecht. Indien het bestuur niet binnen deze termijn kan beslissen, wordt de aanvrager, conform artikel 4:14 van de Algemene wet bestuursrecht hiervan in kennis gesteld en wordt een redelijke termijn genoemd waarbinnen het besluit zal worden genomen.

Met de beschikking tot subsidieverlening wordt bedoeld de beschikking die voorafgaand aan de aanschaf van het spuitsysteem door de ondernemer wordt gegeven. De subsidieverlening geeft de ontvanger een voorwaardelijke aanspraak op de financiële middelen, die desondanks rechtens afdwingbaar is.

Op grond van de artikelen 4:48 en 4:50 van de Algemene wet bestuursrecht kan de subsidieverlening worden ingetrokken of gewijzigd. Het kan hier gaan om een sanctie of om herstel van onjuistheden die niet uitsluitend voor rekening van het waterschap behoren te komen.

Intrekking of wijziging van de subsidieverlening is niet meer mogelijk wanneer de subsidie is vastgesteld. Het betreft twee afzonderlijke beschikkingen, waarvan de eerste (de subsidieverlening) zijn rechtskracht verliest op het moment dat de tweede (de vaststelling van de subsidie) is genomen. Wijziging of intrekking van de subsidievaststelling is mogelijk op grond van artikel 4:49 van de Algemene wet bestuursrecht.